Să trecem rapid peste faptul că e vorba de un articol pe care l-am citit în ediţia electronică a lui "Washington Post", da? :)) Nu de alta, dar nu pot să mă laud că aş citi frecvent acest ziar, deci azi a fost o întâmplare. Subiectul materialului este un fel de "rechizitoriu" la adresa cărţilor în format electronic, tot mai răspândite în ziua de azi.
Nu că tema n-ar fi fost deja exploatată; nici autorul nu-şi propune să descopere apa caldă, gaura din covrig şi mersul pe jos. Se mulţumeşte să constate că principalele argumente în favoarea cărţilor electronice sunt de ordin practic: "uşor de purtat", "compacte". De asemenea, sunt mai ieftine decât cărţile clasice. Şi cam aici se opresc pro-urile.
În fapt, ideea centrală a articolului este diferenţa dintre textele pe care (ar trebui să) le citim pe tabletă sau iPad, comparativ cu acelea pentru care e de preferat cartea propriu-zisă. Autorul lucrează în învăţământul universitar şi spune că foarte mulţi dintre studenţii săi au declarat că se concentrează mult mai bine şi reţin mai mult din ceea ce citesc dacă este vorba de o carte "de hârtie". Explicaţia, foarte simplă de altfel, este că pe tabletă e mult mai uşor să fii distras, pentru că Internetul este la numai un click distanţă. Tentaţia este mare şi mulţi cedează, aşa că lectura este practic fragmentată. Un paragraf citit, apoi un click rapid pe Facebook sau Instagram, încă o pagină, un ochi pe Twitter... nu, în felul ăsta n-o să citim niciodată Dostoievski. Sau dacă da, n-o să rămânem cu mare lucru.
Reflectând niţel, mi-am dat seama că mă regăsesc şi eu în situaţia asta. Am sute de cărţi în format electronic, multe dintre ele din categoria lecturilor "serioase", dar şi multe "uşurele". Ei bine, n-am putut citi nicio carte sobră pe tabletă. Nu s-a legat, pur şi simplu. Am încercat de câteva ori "Parfumul" de Patrick Süskind, n-a mers, l-am abandonat (deşi editarea cărţii este bună, într-un font confortabil pentru ochi). Am citit numai "consumabile" gen Kinsella, Dan Brown, Agatha Christie, John Grisham şamd. Nici măcar "Contele de Monte Cristo" n-am fost în stare să recitesc, deşi ar fi un teren cunoscut (am citit-o prima dată la 16 ani).
Sigur, sunt conştientă de faptul că mi-ar fi foarte greu să fac rost de multe dintre cărţile electronice pe care le am, în format clasic. Ca să nu mai spun că nici spaţiu n-aş avea, cel puţin nu acum. Şi culmea e că-mi doresc să citesc multe cărţi, dar pur şi simplu nu merge, nu "intră". Probabil inclusiv din motivul ăsta am citit atât de puţin anul trecut, cine ştie.
La voi cum se prezintă situaţia? Aveţi spor la citit cărţi în format electronic?
Oare trebuie sa-mi pun cenusa in cap ca n-am citit pana acum nici o carte in format electronic? Intotdeauna m-am gandit ca imi ajung cele 8-9 ore pe zi de stat cu ochii in monitor si ca seara sau in we e mai bine sa citesc carti in format clasic, fara luminozitatea aia de fundal al cartilor in format electronic. E fooooarte probabil sa fie o idee preconceputa :).
RăspundețiȘtergereThea, depinde ce device de citit ai. De exemplu, eu am un Kindle mai vechi, fara lumina proprie, cu un contrast foarte asemanator cu al unei pagini de carte. Mi se pare cel mai putin obositor pentru ochi din tot ce-am incercat electronic. Tabletele, Kindle Fire, device-urile astea cu lumina de fundal sunt intr-adevar mai obositoare.
ȘtergereDar, cum zice si Greta, cumva nu se leaga... Nu accesez internetul de pe Kindle, nu pot sa zic ca ma distrage asta, dar de fiecare data cand am terminat o carte si vreau sa incep alta, tot la biblioteca ma duc, tot la formatul fizic trag. Pot fi multe motive, n-am ajuns la o concluzie clara de ce, dar se pare ca, in ciuda faptului ca sunt mai scumpe si ocupa spatiu, tot la carti fizice ajung; am ditai biblioteca si cred ca va continua sa creasca. Depinde de fiecare ce prefera si de ce elemente practice trebuie sa tina cont (precum spatiul). Dar fara cenusa in cap, Thea :)) Books are the best!
Rox
Eu ma stiu ca-s conservatoare si ca pana las ca ceva nou sa-mi tulbure obiceiurile, trebuie sa treaca multa vreme si trebuie sa fiu foarte convinsa de avantaje :).
ȘtergereIn alta ordine de idei, bananaiala prin librarii imi place si ma destinde foarte mult. De cate ori vin in Ro, am grija sa am timp suficient (si loc in bagaje) pentru carti :).
Umblu si p-aici prin librarii, mai putin, e adevarat. Aici insa ma duc foarte des la biblioteca :).
Si da, books are the best! :)
Thea, în niciun caz cenuşă în cap! Suntem de altfel în aceeaşi ligă, pentru că nici eu nu mă dau în vânt după cărţile electronice... şi pe de altă parte, ca şi tine, ador să stau în librării. Atmosfera, multitudinea cărţilor, parfumul de carte nouă, ahh, toate astea mi se pare irezistibile...
Ștergere@Rox, I feel you! Şi eu cumpăr cărţi, deşi spaţiu am tot mai puţin. Le-am reorganizat şi reaşezat ca să mai obţin loc, dar prea mult nu mai ţine figura :-s
Da, citesc numai in format electronic, in ultimii ani. Mai usor de gasit, mai usor de purtat, mai comod, dpdv al depozitarii.
RăspundețiȘtergereRar, foarte rar, mi se face dor de cartile in format clasic.
Si de cateva luni am trecut la cartile in format audio. Acolo e nitica loterie. Daca "cititorul" are voce naspa, cartea poate sa fie capodopera, nu merge!
Iar eu, cand citesc, nu ma tenteaza nici mama lui internet, ca sunt acolo, in carte 100%, nu ma pot gandi la altceva.
Dar, obligatoriu imi trebuie zgomot de fond. De preferat un TV, care vorbeste singur!
Uite că-n privinţa asta avem gusturi foarte diferite... nu-s deloc fanul cărţilor audio şi, în general, când citesc eu trebuie să se audă musca. Sau nici măcar ea! :)))
ȘtergereMi-a placut sa citesc de pe kindle, usor de luat la purtator, eu nu activam netul cand citeam, mi-as lua unul cu prima ocazie.
RăspundețiȘtergereCris
Da, Cris, presupun că asta e cheia: net inactiv! Din păcate, n-am rezistat tentaţiei :))
ȘtergereEu am ebook,deci nu sunt distrasa :) Am citit si ultimul volum al lui George RR Martin din Game of Thrones, deci ma pot concentra. :)
RăspundețiȘtergereBravo, Mădă! :) Perseverez şi eu, nu mă las :D
ȘtergereEu nu am niciun spor citind pe tableta, iar kindle inca nu am incercat. Gasisem totusi un articol cu un studiu conform caruia informatiile imprimate pe hartie sunt retinute pentru o durata mai indelungata fata de cele pe care le citim la telefon, tablete si alte ecrane. La mine de ex cam asa e, desi ma tenteaza totusi sa incerc un kindle daca prind o promotie buna anul acesta.
RăspundețiȘtergereFoarte bine punctat, Raluca! Am stat să reflectez puţin la ceea ce ai scris şi-ţi dau dreptate întru totul: nici eu nu reţin la fel de bine ceea ce citesc pe tabletă, comparat cu o carte pe hârtie. Poate şi de asta nu citesc pe tabletă decât chestii simple şi deloc solicitante, hmm....
Ștergere