Îmi propusesem să termin serialul de vacanță înainte de încheierea lunii septembrie - așa, ca un fel de target auto-impus - și, cu toate că s-ar părea că voi reuși, articolul acesta nu este și cel din urmă (așa cum aș fi crezut până să mă apuc de scris).
Pasămite am realizat că nu pot înghesui toate bucatele, atât pe cele din Sicilia, cât și pe cele din Malta. Ar ieși un text mult prea lung și... indigest, că tot vorbim despre de-ale gurii, drept pentru care l-am împărțit și azi mâncăm italienește.
Prin urmare, poftiți la masă (nu e cazul să intrați în panică, n-am gătit eu 😁. Deși in all fairness, unele chestii cred că mi-ar fi ieșit cel puțin la fel de bune. De unde se poate deduce că-n general nu am mâncat prea complicat).
Având în minte experiența din urmă cu doi ani, reveniserăm în Sicilia cu mari așteptări. Mniam, cum o să mai fac o burtă de orice-cu-fistic, îmi spuneam eu. Mai mult n-am făcut decât am făcut.
Păi să vedeți.
În Catania am experimentat pentru prima dată pinsa - la prima vedere ai zice că e pizza, dar este mai degrabă un fel de foccacia, având aluatul mai ușor și mai pufos decât pizza. Am optat pentru una cu șuncă, mozarella și fistic, respectiv cu șuncă și cartofi copți. Cred că este evident cine a ales ce 😃.
Cum nu părea din cale-afară de sociabil, am stat la taclale cu dânsul sub formă de guguloaie prăjite, date prin ceva pesmet și împrietenite cu un sos de fistic.
Cum a fost? Mhmm. Singura concluzie la care pot ajunge este că am devenit mult mai greu impresionabilă. Sau mai pretențioasă, poftim. Plecând de la terasă, mi-am amintit de-o expresie folosită de Rodica Ojog-Brașoveanu într-unul din romanele sale: ”pâine multă, gâdilată”. Eh, cam așa s-ar putea descrie.
Din întregul sejur sicilian, aș spune că cel mai bine am mâncat în ultima zi. Un biban cinstit, ținut pe grătar exact atât cât trebuie.
După cât ne-am ospătat, hai să ne dregem cu niște bere, ce ziceți? Fie vorba-ntre noi, jupânul e cel care s-a dres, căutând să aleagă de fiecare dată specialități locale. Eu am rămas în principal pe apă, Cola sau Dr. Pepper (sufletul petrecerilor, ce să mai discutăm 🙄).
Acestea sunt, de exemplu, trei beri din Catania.
I-a plăcut berea Messina (pe care-o încercase și data trecută), așa că a comandat-o de mai multe ori.
Dar cel puțin n-a fost o dezamăgire, precum Cassata - un desert tipic sicilian, făcut din marțipan, brânză Ricotta și fructe confiate.
Sună bine, nu? Din păcate, doar sună.
Ne-am scos pârleala într-una din patiseriile din Ortigia.
Două limonade locale. Gustoase, astâmpără setea, dar numai pentru un scurt moment.
Poftă bună! Sau să vă fie de bine, după caz... Nu știu voi, dar eu recitind acest articol parcă simt nevoia de un Triferment 😀.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu