sâmbătă, 29 aprilie 2017

Câteva vorbe despre un mare Om


Zilele astea, gândindu-mă tangențial ce text aș putea scrie astăzi, mi-am zis că n-ar fi o idee rea ca la aniversarea lui să-i las pe alții să vorbească despre el. Eu am spus și am scris atât de mult în ultimii ani, încât probabil aș deveni redundantă.

Iată, așadar, ce spun câțiva dintre cei care de-a lungul timpului au lucrat cu Zubin, care azi împlinește 81 de ani :)

O imagine deosebit de sugestivă, care-mi place foarte mult

Isaac Stern, violonist:
”Zubin Mehta. Mult mai mult decât un simplu nume. Toți cei care-l cunosc (muzicieni, politicieni, oameni de afaceri, actori, directori de instituții, sportivi, ingineri de sunet, responsabilii de recuzită și decoruri ale operelor), din toate colțurile lumii - New York, Los Angeles, Belina, Viena, Tel Aviv, Moscova, Florența, Milano, Londra sau Paris, absolut toți zâmbesc plini de încântare atunci când aud numele acesta. Carisma lui, noblețea sufletească, generozitatea, sinceritatea și căldura zâmbetului îl fac să fie îndrăgit de toți cei care ajung să-l întâlnească. 
Din punct de vedere muzical este... aproape inegalabil. Spun ”aproape” fiindcă mai există mulți dirijori foarte valoroși. Dar întrebați orice solist cu ce dirijor și-ar dori să lucreze; numele lui Zubin va fi primul sau al doilea menționat”. 

Montserrat Caballé, soprană:
”Ori de câte ori am avut șansa de-a cânta cu dragul meu prieten Zubin, am simțit - indiferent ce repertoriu era abordat: Strauss, Wagner, Puccini, Pergolesi, Verdi sau Rossini etc - că mă transpun într-o dimensiune paralelă, în plin univers al lucrării respective. Îi voi fi mereu recunoscătoare: datorită lui am învățat să mă identific cu personajul pe care îl interpretam”. 

Itzhak Perlman, violonist:
”He is magical, larger than life”.
(n.r. - mi se pare că exprimarea în engleză sună mult mai bine și e mai elocventă decât tradusă în românește, de aceea o las așa).

Yuja Wang, pianistă:
”Odată, în timpul unui concert pe care l-am avut la Florența, a fost cât pe ce să uit să intru, pentru că priveam fascinată și plină de bucurie mâinile lui. Mișcările îi sunt atât de elegante și în același timp de naturale. Îl priveam cum trăiește muzica și parcă eram în transă, când deodată am realizat: ah, trebuie să intru!”.

Sarah Chang, violonistă:
"Debutul meu cu orchestrele Filarmonicilor din New York, Berlin şi Viena a fost alături de Zubin Mehta. Nu mai există un altul ca el. Dincolo de maniera lui dirijorală, fluidă şi naturală, posedă un al şaselea simţ - intuieşte cu exactitate fiecare nuanţă, fiecare variaţie pe care o ai în minte, şi ştie chiar înaintea ta ce urmează să faci. De exemplu, concertul de Sibelius e foarte dificil şi complex, dar o dată l-am cântat fără nicio repetiţie prealabilă cu orchestra, după numai 20 de minute de probă, în culise, cu Zubin Mehta. A fost o situaţie ieşită din comun şi n-aş avea curaj să fac aşa ceva cu niciun alt dirijor în afară de el. Este uimitor". 

Daniel Barenboim, pianist și dirijor: 
„Ne cunoaștem practic de-o viață întreagă, dar nu cred că i-am spus vreodată cât de privilegiat mă simt că am șansa de-a fi împărțit atât de multe momente deosebite. Rareori mi-a fost dat să întâlnesc un om de asemenea bogăție sufletească. Zubin este o inspirație pentru noi toți și pentru orice muzician e o ocazie extraordinară să cânte împreună cu el, atât din punct de vedere profesional, cât și uman. Este foarte instruit, are o cultură muzicală extrem de vastă și atât de mult de dăruit. Lucrând cu el, descoperi de fiecare dată noi valențe și interpretări ale pieselor respective”.

Ultima opinie pe care am ales să o includ în articol aparține unei foarte dragi prietene, care a fost la câteva concerte dirijate de Zubin în cadrul Festivalului ”George Enescu”.

”Ca de obicei, la final a ținut să îi felicite pe toți membrii orchestrei, să îi pună în valoare pe fiecare dintre ei. A făcut prezentările în fața publicului, astfel încât instrumentiștii să primească aplauzele meritate. Este un gest pe care îl admir fantastic la el, se vede cât de mult apreciază instrumentiștii și cât de modest se lasă pe sine pe planul secund, pentru ca ei să fie aclamați de public. Un mare om, se vede din felul în care tratează oamenii alături de care lucrează. Și o apreciere sinceră în gesturile lui, se vede asta.
Pentru cineva ca mine, care nu se pricepe la muzica clasică și ascultă așa, de plăcere, Zubin Mehta este unul dintre dirijorii pe care vrei să îi vezi și să îi urmărești. Nu sunt specialistă, nu am urechea formată sau cultură în domeniu. Dar aș merge la concertele lui pentru el, pentru modul în care se prezintă, pentru ceea ce transmite și pentru felul în care îl simți. Este atât un profesionist, cât și un mare om”.

În ceea ce mă privește, această din urmă opinie este cu adevărat cea mai valoroasă dintre toate. În același timp, reprezintă una dintre cele mai sincere, realiste și frumoase analize ale lui Zubin, iar eu mă identific întru totul cu spusele prietenei mele. Eu însămi merg la concertele lui doar pentru a-l audia pe el în spațiu și timp real, pentru energia pozitivă pe care o degajă, pentru - cum spune prietena mea - ceea ce transmite. Am descoperit o lume întreagă doar pentru că mi-e drag să-l ascult. Și sunt atât de fericită, nu vă puteți imagina cât de fericită sunt când văd că și altora le aduc bucurie muzica și stilul său dirijoral.

Mulți, mulți ani frumoși îți doresc, dragul meu Zubin. Și încă multe concerte, care luminează sufletele tuturor celor care au ocazia să te asculte... :)

Niciun comentariu: