marți, 12 martie 2013

"Plombe" cu laser și un sfat


După cum rezultă din fotografia de profil, sunt o femeie more or less viciată: posed, cu acte în regulă și accesorii imperios necesare, un viciu de refracție. Astigmatism miopic l-au botezat părinții lui și, chiar dacă nu l-am invitat să jucăm șotron împreună, a venit când aveam vreo 14 ani, iar de-atunci nici că s-a mai dat dus. Habar n-aveam că sunt o gazdă atât de bună :D

N-am avut de ales decât să-l combat cu ochelari, dar nerușinatul s-a adaptat situației. După ce-a jucat țonțoroiul cu dioptriile mele timp de mulți ani, pare să se fi resemnat și am dioptrii, în sfârșit, constante. Ține-l-ar năravul! :)) Dar dacă de dioptrii nu mai are chef, și-a găsit în schimb altă jucărie: retina. 

Pe scurt, un test cu picături dilatatoare (în urma căruia aveam niște ochi seducători, de-aș fi putut băga în boale toți cardinalii actualmente reuniți în conclav :D), a arătat că prezint niște "găuri în retină". Fenomenul, mi-a explicat medicul văzând cât de "inteligent" mă uitam la el, e destul de frecvent în rândul persoanelor cu miopie medie și forte. Se tratează cu laser, practic fasciculele acționând ca un fel de plombă pentru retină (comparația asta îmi aparține, dacă e vreo tâmpenie să știți că nu-i vina medicului :D). Manevra se face cu anestezie locală, ambulatoriu.

Bun, deci joi am programare pentru a "rezolva" primul ochi. Al doilea e programat în aprilie, și bine că nu avem decât doi :)) Nu pot spune că mi-e teamă, sunt mai degrabă agasată că am și chestia asta pe cap. Dincolo de asta, mă întreb cu ce-o să mă îndeletnicesc joi seara, având în vedere că statul la calculator și cititul nu sunt indicate imediat după o intervenție de felul ăsta.

Aveți vreo idee? În afară de ascultat muzică, pentru că evident o s-o fac, și evident o să mă plictisesc rapid de asta :D

Aș vrea să vă mai spun ceva: dacă vă știți cu miopie medie/forte sau astigmatism miopic, mergeți și faceți o scanare de retină. Una, pentru început, iar medicul vă va spune dacă și când e necesar să repetați. Găurile astea în retină sunt, de cele mai multe ori, asimptomatice (așa cum a fost și la mine, le-am descoperit întâmplător). Foarte puțini oameni acuză probleme gen puncte strălucitoare. Iar fără simptome, găurile își văd de treabă nestingherite. Pe termen mai lung, riscul major e cel de dezlipire de retină. Nu bun.

Așadar, eu ce păcatele mele înfăptuiesc joi seara?

3 comentarii:

ca spunea...

Gatesti! :)) O indeletnicire utila si care ajuta sa te eloberezi de stres :D

thea spunea...

Si eu posed de vreo 17 ani o miopie, fara astigmatism zice-se; da' acum ca m-ai pus pe directie, o sa-mi fac un control.

Ca indeletniciri, pe langa gatitul de mai sus: asculti un audiobook; iti scoti jumatatea la plimbare (daca nu-i la fel de frig ca aici).

Iti tin pumnii!

Greta spunea...

@Carmen, nu se poate pentru ca să gătesc :D Cum să umblu cu scule de bucătărie, fresh laserizată fiind? :D (A se admira elocința argumentației :P)

@Thea, având în vedere că am eliminat cu dibăcie gătitul de pe listă, rămâne audiobook-ul. Nu de alta, dar la ce zăpadă a căzut ieri, nici pentru plimbare nu par să fie auspicii prea senine.
Mulțumesc pentru suport și gândul bun! :) Și foarte bine că te-ai decis să mergi la un control :)