duminică, 10 noiembrie 2013

30 despre cărţi


Sper că şi vouă vă era dor de-o postare despre cărţi, pentru că mie sigur îmi era. Postarea originală am găsit-o aici şi apreciez în mod deosebit faptul că poate fi preluată de oricine - pentru că, într-adevăr, este vorba despre o leapşă. Da, ştiu că n-a trecut decât o lună de la precedenta, dar asta este despre cărţi!!! :) Fapt pentru care se acordă circumstanţe atenuante :D 
Acestea fiind spuse, să-i dăm drumul, zic.

1. Cea mai bună carte citită anul acesta: "Mozart - eine Biographie". Este o carte foarte bine documentată şi care cuprinde multe adevăruri neplăcute despre Mozart. Dacă sunteţi curioşi, am făcut o recenzie.

2. O carte pe care am citit-o de mai mult de 3 ori: în tinereţe reciteam mai mult. "Ion", "Cel mai iubit dintre pământeni", "Contele de Monte Cristo" şi foarte multe altele. Acum nu prea mai recitesc. Timpul îmi pare oricum prea scurt pentru câte cărţi bune există. Ok, când sunt în toane gri închis - ca ieri - răsfoiesc unele cărţi deja citite, dar care mă destind mereu, cum ar fi cele scrise de Dan Brown.

3. Seria mea preferată: acum şi pentru totdeauna, Muşchetarii :)

4. Cartea preferată din seria preferată: hmm... cred că "După 20 de ani", adică partea a doua din ciclul muşchetarilor. Chiar dacă au îmbătrânit, nu şi-au pierdut acel joie de vivre, tragediile trăite nu i-au copleşit, nu sunt atât de bătrâni încât să nu mai poată lupta şi sunt parcă mai mucaliţi ca oricând. Numai când îmi amintesc ce răbdător îi explica d'Artagnan lui Porthos: "eşti un nătărău, prietene Porthos". :))

5. O carte care mă face fericită: n-aş putea să mă opresc la un titlu fără a face vreo nedreptate. Cred că depinde de starea de spirit, de vârsta la care am citit-o şi de ceea ce m-a condus la cartea respectivă. Dacă ar fi să numesc unele, aş spune că m-au făcut fericită cărţile despre Zubin, pentru că mi-e drag el (recenzii, aici şi aici); m-a făcut fericită "Quo Vadis", pentru că mi-a umplut sufletul de lumină şi căldură; m-au făcut fericită toate cărţile scrise de Rodica Ojog-Braşoveanu şi Agatha Christie, "La răscruce de vânturi", volumul de interviuri acordate de Al Pacino, "Ion" de Liviu Rebreanu şi somebody stop me, că nu mai trec de punctul 5...

6. O carte care mă întristează: "Oscar şi Tanti Roz". Mi-au dat lacrimile citind-o.

7. Cea mai subestimată carte: romanul poliţist, în general. Tinde să fie considerat facil, dar de foarte multe ori, nu este. Psihologie, elemente de thriller, descriere, portret literar - toate acestea se regăsesc într-un roman poliţist bun. 

8. Cea mai supraestimată carte: în opinia mea, orice carte semnată de Coelho :D

9. O carte care nu credeam să-mi placă, dar am sfârşit iubind-o: "Ion". Am citit-o la 16 ani (era lectură obligatorie) şi mare silă ce mi-era să mă apuc de ea. Nu ştiu de ce, poate de unde nu-mi plăcea numele eroului :)) Am început s-o citesc sîmbătă dimineaţa şi am terminat-o în noaptea următoare, pe la ora două. A fost o nebunie, o revelaţie, nu-mi venea să cred cât de mult putea să-mi placă... şi m-am îndrăgostit de ea. Am recitit-o până aproape am învăţat-o pe de rost. Şi la proba scrisă de limba română de la bacalaureat, am avut romanul românesc modern al lui Rebreanu. Deci am scris despre Ion al meu după pofta inimii! :))

10. Cartea clasică preferată: "Anna Karenina".

11. O carte pe care am urât-o: cărţile lui Sadoveanu, fără excepţie. Păcatele mele, cât m-au chinuit toate. Şi "Baltagul", şi "Neamul Şoimăreştilor", ca să nu mai spun de "Fraţii Jderi". Le-am biruit, nu-i vorbă, dar n-o să înţeleg niciodată de ce-au fost ridicate la rang de artă...

12. O carte pe care o iubeam, dar acum nu-mi mai place: nu există. Dacă am iubit-o, am avut cu siguranţă un motiv şi-n privinţa asta nu mă răzgândesc. Sunt fidelă iubirilor mele ;))

13. Scriitorul preferat: Charles Dickens.

14. Cartea (preferată, presupun?) de la scriitorul preferat: "Marile speranţe".

15. Personaj masculin preferat: Hercule Poirot.

16. Personaj feminin preferat: Minerva Tutovan şi Tuppence Beresford.

17. Citatul preferat: "Femeile sunt principala piatră de încercare în activitatea unui bărbat. E greu să iubeşti o femeie şi să realizezi ceva în acelaşi timp. De aceea nu e decât un singur remediu pentru a iubi fără să fii împiedicat de la lucru, şi anume: căsătoria." ("Anna Karenina").

18. Prima carte pe care-ţi aminteşti să o fi citit în copilărie: "Ursuleţul Winnie Puh", de A.A. Milne.

19. Carte preferată după care s-a făcut şi film: "Green Mile".

20. Cartea care te face să râzi cu lacrimi: "Poveste imorală", de Rodica Ojog-Braşoveanu.

21. Cartea preferată din copilărie: "Singur pe lume", "Legendele Olimpului" şi "Aventurile lui Oliver Twist".

22. Cartea pe care o citesc acum: pendulez între "Liebessabotage" de Amélie Nothomb şi "Agonie şi extaz", de Irving Stone. 

23. Plăcerea mea vinovată: romanele Sophiei Kinsella, după cum chiar ieri vă povesteam :))

24. O carte pe care îmi doresc să o citească mai multă lume: aş recomanda oricui să citească "Muntele vrăjit", de Thomas Mann.

25. Cartea preferată citită în şcoală: am zis mai sus, "Ion". 

26. O carte care mi-a schimbat opinia în legătură cu ceva: nu-mi vine nimic în minte. Cărţile fie mi-au confirmat ideile şi concepţiile, fie mi-au deschis drumuri noi - dar încă n-am citit niciuna care să mă redefinească.

27. Cea mai surprinzătoare răsturnare de situaţie ori cel mai surprinzător sfârşit: "Doamna Dalloway", de Virginia Woolf. E o carte căreia îi lipseşte elementul de suspans, dar finalul nu e propriu-zis un final, ci rămâne deschis interpretărilor.

28. Titlul preferat: "Partitura vieţii mele" :)

29. O carte pe care toată lumea o urăşte dar mie îmi place: nici aici nu ştiu ce să pun. Oare chiar există vreo carte pe care lumea s-o urască?!

30: Cartea preferată: mai nou, "Agonie şi extaz". Iubesc fiecare rând, este.... minunată :)

După cum ştiţi deja, aveţi libertatea de a prelua leapşa - integral sau pe bucăţi, aici sau pe blogul propriu, după cum doreşte fiecare :)

7 comentarii:

Cami spunea...

Imi place lista si am sa o scriu si eu pe-a mea, daca nu-i cu suparare. :)

Greta spunea...

Cami, cum să fie cu supărare? Dimpotrivă, mă bucur că-ţi place şi vrei s-o preiei, asta e şi ideea :) Sunt foarte curioasă să aflu despre cărţile tale de suflet, deci spor la treabă! ;))

Carmen spunea...

Gata lista, e proaspata si calda:

1. Cea mai bună carte citită anul acesta: Tot anul, m-am chinuit cu Paul Auster ”Oracle Night”. N-am terminat-o, deci nu e preferata mea.
2. O carte pe care am citit-o de mai mult de 3 ori: ”Gherla”, de Paul Goma.

3. Seria mea preferată: Cartile lui Sven Hassel.

4. Cartea preferată din seria preferată: ”Blindatele mortii”

5. O carte care mă face fericită: ”The A to Z of being single” de Jeff Green. Ma face sa rad, deci ma simt fericita, right?

6. O carte care mă întristează: ”Fenomenul Pitesti”, de Virgil Ierunca.

7. Cea mai subestimată carte: cartea de bucate :D

8. Cea mai supraestimată carte: din cele pe care le-am citit eu…Biblia!?
9. O carte care nu credeam să-mi placă, dar am sfârşit iubind-o: ”Cel mai iubit dintre pamanteni”. Vazusem filmul cu ani in urma, nu mi-a placut deloc.

10. Cartea clasică preferată: ”Rosu si Negru”, Stendhal.
11. O carte pe care am urât-o: Morometii! Nu vreau s-aud cat e de buna, nu voi pentru ca sa stiu!

12. O carte pe care o iubeam, dar acum nu-mi mai place: N-am!
13. Scriitorul preferat: Paul Goma
14. Cartea (preferată, presupun?) de la scriitorul preferat: Toate.

15. Personaj masculin preferat: Edmond Dantes, din ”Contele de Monte Cristo”.
16. Personaj feminin preferat: Caterina de Medici, in toate cartile in care apare.

17. Citatul preferat: “The truth is, not one of us is innocent. We all have sins to confess.” Evident, Caterina de Medici.

18. Prima carte pe care-ţi aminteşti să o fi citit în copilărie: "Rica Murdarica”, o poezioara despre o fetita, care incerca sa spele toate orataniile din curte. Fara succes!

19. Carte preferată după care s-a făcut şi film: ”The Shining”

20. Cartea care te face să râzi cu lacrimi: Toate cartile lui Hassel.
21. Cartea preferată din copilărie: Cartile lui Dumas.
22. Cartea pe care o citesc acum: Vezi pct 1 
23. Plăcerea mea vinovată: N-am, sunt nevinovata!
24. O carte pe care îmi doresc să o citească mai multă lume: orice carte despre inchisorile comuniste.
25. Cartea preferată citită în şcoală: ”Copilaria mea” de Maxim Gorki.
26. O carte care mi-a schimbat opinia în legătură cu ceva: ”Daruind vei dobandi”, de Nicolae Steinhardt. M-a invatat ca iertarea nu vine, fara uitare!
27. Cea mai surprinzătoare răsturnare de situaţie ori cel mai surprinzător sfârşit: "Parfumul", de Patrick Süskind.

28. Titlul preferat: "Bel Ami" Guy de Maupassant.
29. O carte pe care toată lumea o urăşte dar mie îmi place: Cartea de Engleza, cls a V a.
30: Cartea preferată: Mai nou, nu am!

Anonim spunea...

mai, dar ati citit ceva...

as prelua leapsa, dar cred ca nu prea am atatea titluri :)

fac o incercare... daca nu completez macar 50% nu postez.

1. Cea mai bună carte citită anul acesta: Tata bogat, tata sarac - Robert Kiyosaki - bine, cam cinica abordarea, dar e genul de carte care face suficient de plastic diferenta intre si smecher. Smecher nu neaparat in sensul cel mai rau...

2. O carte pe care am citit-o de mai mult de 3 ori: Singur pe lume de Hector Malot - asta a fost cam acum 100 de ani; de atunci, de-abia daca am timp sa citesc o carte noua, daramite sa recitesc

3. Seria mea preferată: Liceenii, Ciresarii

4. Cartea preferată din seria preferată: oricare din cele doua serii

5. O carte care mă face fericită: orice carte pe care reusesc sa o termin... ma bucur ca am mai citit una :)

6. O carte care mă întristează: Cu Dumnezeu in subterana - Richard Wurmbrand - e de anul trecut

7. Cea mai subestimată carte: cartea tehnica de la masina de spalat :)

8. Cea mai supraestimată carte: Capra cu trei iezi :) nu radeti, am ajuns sa o urasc. In vacanta de vara a fost un chin sa citim aceasta... povestioara. Pe langa faptul ca e plina de regionalisme (cred ca ar trebui tradusa pentru copilasii de cls I... din 3 in 3 cuvinte trebuia sa traduc cate un altul pentru ca avem pretentia sa intelegem ce citim, nu doar sa citim ca roboteii), este plina de detalii mai horror decat canalul Disney: mieii au fost omorati fara mila, lupul le-a jumulit pielea si i-a facut sa para ca ranjesc, dupa care i-a pus in geam sa ii vada capra de la distanta. Si apoi a manjit peretii cu sange. Nu seamana a psihopat de-ala din filmele politiste? Nu putea sa ii inghita pur si simplu ca pe Scufita Rosie? Ca sa nu mai zic de scena in care lupul a cazut in fos si capra sub ochii mirati ai iedului cel mic atata focul ca sa arza lupul mai bine... Ce e atat de exceptional la povestea asta ca sa fie obligatorie la cls I? Fiecare cu ce-l doare :)

9. O carte care nu credeam să-mi placă, dar am sfârşit iubind-o: Shogunul

10. Cartea clasică preferată: ?

11. O carte pe care am urât-o: -

12. O carte pe care o iubeam, dar acum nu-mi mai place: -

13. Scriitorul preferat: -

14. Cartea (preferată, presupun?) de la scriitorul preferat: e clar, trebuie sa mai citesc...

15. Personaj masculin preferat: Zmeul :)

16. Personaj feminin preferat: definetly - Scarlet O'Hara.

17. Citatul preferat: rusiniicaa... (dar daca imi vine unul in minte zilele astea il scriu) :)

18. Prima carte pe care-ţi aminteşti să o fi citit în copilărie: Trei pe dos si trei andoapa, de Ana Blandiana. (titlul era cu , dar cum eu aveam 4 ani si citeam singura... a ramas foaaaarte mult timp de atunci :)

19. Carte preferată după care s-a făcut şi film: Singur pe Lume

20. Cartea care te face să râzi cu lacrimi: unele capitole din FaceBook se pune ?

21. Cartea preferată din copilărie: una din cele de mai sus, ca atunci am citit cel mai mult

22. Cartea pe care o citesc acum: cartea tehnica de la Logan - mi s-a aprins un bec si nu stiu de la ce 

23. Plăcerea mea vinovată: sa accelerez in curbe :))

24. O carte pe care îmi doresc să o citească mai multă lume: Biblia

25. Cartea preferată citită în şcoală: cam ca la cartea din copilarie

26. O carte care mi-a schimbat opinia în legătură cu ceva: Sa nu fugi singur prin ploaie - prima care mi-a schimbat opinia, si anume despre copiii strazii (cam prin cls a V-a). Mai de curand - niste articole pe un blog de dezvoltare personala. Chiar, blogurile se pun? aici am citit chiar mult in ultima perioada.

27. Cea mai surprinzătoare răsturnare de situaţie ori cel mai surprinzător sfârşit: deja te obraznicesti :)

28. Titlul preferat: care e diferenta intre intrebarea asta si cea cu cartea preferata?

29. O carte pe care toată lumea o urăşte dar mie îmi place: nu-s chiar atat de pe dos fata de toata lumea

30: Cartea preferată: idem 28.

Da, e clar, trebuie sa mai citesc :)

Veronica.

Anonim spunea...

m-am prins! ma uitam unde au disparut cuvintele mele! tot ce am scris intre "<" si intre ">" a disparut!

deci:

la pct 1: diferenta intre sarac si cinstit si smecher

18. titlul era cu "anapoda" ..... a ramas "andoapa" foaaaarte mult timp

ps - mieii aia erau de fapt iezi, dar stiti si voi asta :)

Veronica.


Greta spunea...

Carmen, foarte faină lista :) Un singur amendament aş avea: în ruptul capului nu te cred că eşti nevinovată! :)))
M-ai făcut curioasă cu "Parfumul", fusese cândva pe listă şi nu l-am mai dovedit.

Greta spunea...

Veronica, de acord în totalite în ceea ce priveşte "Capra cu 3 iezi" :)) Privită realist, din punctul de vedere al adultului, povestea e sinistră. Ca şi "Scufiţa Roşie", de altfel - lupul o mănâncă pe bunică, o mănâncă şi pe Scufiţă, după care vine vânătorul şi-l spintecă, scoţându-le pe cele două :-O
E creepy. Mă gândesc însă că, abordate din perspectiva naivă a copiilor, latura asta psycho dispare. Aşa se explică faptul că ăştia mici nu au coşmaruri... :D

În altă ordine de idei, da, sigur că şi blogurile se pun, eu am aflat o mulţime de lucruri interesante din astfel de surse.