miercuri, 4 ianuarie 2012

Cugetari si suspine intelectuale


Avand in vedere o anume tendinta pe care am observat-o (la unii dintre cunoscuti, dar si haladuind pur si simplu pe forumuri), cred ca trebuie sa consider postul asta ca un fel de exercitiu de sinceritate si-mi asum faptul ca, probabil, o sa scandalizez pe unii. Aspect care, in context, ma preocupa foarte putin spre deloc :D 
 Mai ales ca eu incerc inclusiv sa inteleg fenomenul: cum se face ca suntem inconjurati de atata lume culta, care ofteaza intelectual si beletristic? Oi fi ramas eu singura care mai alege si carti din categoria "chewing gum for the brain"?

Sa ne intelegem: asta nu se vrea un manifest contra intelectualilor :P si nici o invitatie la Sandra Brown. Dar, vorbind cu unii si cu altii, am constatat ca aproape nimeni nu mai citeste carti de relaxare, de amuzament, de tip "literatura de tren". Noooo, toata lumea e cu Garcia Marquez, Vargas Llosa, Herman Hesse, mai nou Hertha Müller, Haruki Murakami, Erich Maria Remarque etc etc etc. 
Cititorii suspina profund ca-s culti, dau ochii peste cap beletristic si se oripileaza cand le spui de Agatha Christie, Stephen King, John Saul sau John Grisham, iar daca mai cutezi sa aduci in discutie si cartile din categoria "chic lit " (alde Bridget Jones sau Sophie Kinsella, de exemplu), ti-ai dat foc nu doar la valiza, ci si la sifonier. Esti iremediabil proscris.

Asta in ciuda faptului ca romanul "Dolores Claiborne" al lui King ramane de referinta drept unul dintre cele mai reusite portrete in literatura, nuvela "Shawshank Redemption" a aceluiasi a stat la baza unuia din cele mai bune filme din toate timpurile si nimeni n-a scris thriller-uri juridice mai pasionante si mai bine documentate decat Grisham. Dar asta e literatura usurica, deci e cah.

Marturisesc, prin urmare, ca nu inteleg fenomenul. Eu citesc din ambele categorii si satisfactia lecturii o am si colo, si colo: bunaoara, as compara pe Marquez cu savoarea unui vin vechi si aromat, iar pe Grisham cu voluptatea unui pahar de Cola rece, cu lamaie si gheata, baut exact cand te arde mai tare setea. 

Poate cineva sa sustina ca bea numai si numai vinuri de colectie?

8 comentarii:

Carmen spunea...

Cica "s-a demonstrat stiintific CA COla in loc sa astampere setea , mai rau o inteteste"!:D
Daca se intampla la fel si cu Grisham sau altii ? In plus,poate da dependenta :P

Greta spunea...

@Carmen, se numeste ca-s inconjurata numai de independenti? Si / sau ca independentii beau vin de sete? :D

Carmen spunea...

Nu cred ca se poate bea vin de sete( cel putin eu nu am incercat), cum nu cred ca te-ai putea imbata din cola.Dar intre vin si cola nu mai e nimic? Bere?

Anonim spunea...

Iti trebuie o anumita stare de spirit ca sa poti citi si savura literatura "grea". Eu citesc amestecat si intotdeauna savurez o carte bine scrisa, indiferent cat de "grea" sau "usoara" este. Cand insa nu sunt intr-o stare de asa natura, prefer sa nu citesc "grei", ar fi pacat sa zbor superficial peste pagini si sa nu retin detaliile.

A.O. spunea...

@Carmen : se poate bea vin de sete..am incercat eu ;)

Deci si eu fac parte din acea categorie de bautorii de vin...daaaarrr... am ajuns acolo prin a bea cola(numai literar) , bere si alte "bauturi"...
Oricum eu citesc orice imi pica in mana..si Sandra Brown as citi (iarasi), daca nu as avea altceva.

Ce prieteni zicea-i ca ai ? :)

P.S.: ai post de la mine!

Greta spunea...

@Carmen, ba da.... mai e si bere (un Coelho, ma gandesc), si un paharel de tarie (cum a fost pentru mine "Luni de fiere", de exemplu)... si lista ar putea continua ;))

@Anonim, ai dreptate :) Pana la urma, e vorba de starea pe care o avem cand citim.

@A.O., ca bine zici: "band" de toate, vom ajunge sa apreciem un vin bun si sa ne bucuram cu adevarat de aroma lui.
Sandra Brown n-as mai citi, totusi... am gustat si eu cateva in adolescenta, cand era mare nebunie la noi si-n ruptul capului n-am inteles (cum nu inteleg nici acu') de ce a avut femeia asta un asemenea succes....
Cat despre prieteni - am cativa (putini, dar buni, ca vinul - ca tot vorbeam de asta), care citesc si Dan Brown, si Umberto Eco ;))

citrice spunea...

Dan Brown am citit si eu si voi mai citi daca o sa mai apara ceva nou. Ma relaxeaza si-mi place sa fiu relaxata.
Im minivacanta de sarbatori am citit Kerstin Gier care, fie vorba intre noi, este destul de "usurica" dar foarte amuzanta. Mi-a placut foarte mult si am ras de una singura citind.
Prin noiembrie am citit "Cimitirul din Praga" de Umberto Eco, pe care acum n-as mai putea s-o citesc. Nu mai am dispozitia necesara. Inca ma intreb cum am rezistat pana la capat. Dar mi-a placut.
Acum citesc Orhan Pamuk, "Muzeul inocentei".
Si mai am vreo 2 carti incepute si lasate balta, ca nu mai am chef de ele acum.
In Bucuresti e o moda a cartilor care iti spun "cum sa..." sau "de ce sa...", pe care eu nu le gust...dar unora le plac.
Si Mutu spunea ca citeste Dostoievski, dar cine-l credea?
Eu recunosc, citesc cam orice. Singurul din care n-am citit decat o singura carte si altceva n-am mai incercat, este Coelho. Nu mi-a placut.
Ma poate condamna cineva pentru asta?

Greta spunea...

@Citrice, si mie-mi place Dan Brown, ba am fost chiar de-ajuns de nebuna sa rog anul trecut pe cineva care urma sa ne viziteze sa-mi aduca "Simbolul pierdut". Muream s-o citesc. Drept e ca, in comparatie cu oricare dintre celelalte carti, m-a dezamagit... dar asta nu inseamna ca n-o sa citesc noua carte, cand va aparea. E deconectant, poate fi si informativ (citind "Conspiratia", am aflat una-alta despre glaciologie, de pilda), e funny.
Coelho nu-mi place nici mie :D desi, apropo de ce spuneam mai sus, bere beau cu placere :D

@A.O., in seara asta porneste catre tine un E-mail voinic ;))