luni, 11 martie 2013

Despre Ouatu, cu nervi!


Avertisment: post subiectiv și cu (foarte) posibile urme de sarcasm.

Era necesar să menționez chestia asta, măcar să am cugetul împăcat că eu mi-am făcut datoria de a preveni lumea. Acestea fiind spuse, putem intra în subiect. 

Este vorba, după cum v-ați dat seama din titlu, despre viteazul câștigător al selecției naționale Eurovision, pre numele său Cezar Ouatu. Baietu' ăsta, apărut de nicăieri ca Afrodita din spuma mării, dar având deja o carieră internațională în muzica de operă, a înșfăcat sâmbătă seara biletul spre finala de la Malmö, cu o piesă despre care în cel mai fericit caz se poate spune că e... inedită.  Iar în cel mai rău, că e o behăială sinistră, care-o să ne plaseze pe primul loc. Din coadă. 

Deși am precizat că postul va fi unul subiectiv, simt totuși nevoia să subliniez că asta este strict părerea mea, pe care nu o impun nimănui. Se poate să mă înșel - deși, cinstit vorbind, nu cred :D Între timp, pentru aceia dintre voi care nu știu minunăția de piesă, iat-o mai jos:


Așa, acum știm cu toții despre ce vorbim. People, mie mi se pare un kitsch înfiorător. O piesă de-a dreptul hidoasă. Nu că ar fi fost cine știe ce alte variante mai bune în concurs, dar cred că și "Vulpe, tu mi-ai furat gâsca" ar suna mai onorabil.... prin comparație.

Bun, e contratenor. Și? De când trimitem voci de operă la un concurs de felul Eurovision-ului? Faptul că are voce bună (deși, la felul în care gâjâie ca o girafă cu roșu în gât, hmm... ) compensează o melodie penibilă? Misiunea lui, de artist, nu era inclusiv și aceea de a se asigura că piesa e competitivă și-l pune în valoare?
Nu mai spun nimic legat de potențialul piesei de-a deveni șlagăr, cum e de dorit pentru a se asigura un număr cât mai mare de voturi. Titlul (''It's my life'') e prost ales, pardon, prost copiat - duce cu gândul la Bon Jovi sau la No Doubt sau chiar la Dr. Alban, în niciun caz la piesa Ouatului, iar melodia în sine e varză cu pepene, adică voce de contratenor (moa!), care cântă pop cu influențe dubstep. Ce-ar putea rămâne în memorie din tot ghiveciul ăsta?!

Într-o notă încă și mai personală, mie mi s-a cam luat de contratenori. Abia ne lăsară în pace cu Narcis Ianău, și pac la Războiul, au făcut rost de alt contratenor pe care l-au luat imediat în brațe. Dar un tenor valoros de ce n-o apărea, frate? N-are loc de contratenori, de-aia.

I se spune "Cezar The Voice".  Așa, și? Dacă vocea nu e valorificată de o piesă foarte bună, degeaba o are. În ideea asta, hai s-o trimitem la Eurovision pe Anna Netrebko, interpretând "Melc, melc, codobelc". Păi nu? Are voce, asta e tot ceea ce contează, cel puțin dacă te iei după susținătorii Ouatului. Ăștia ai noștri încă n-au aflat că, cel puțin la Eurovision, dacă n-ai piesă bună, poți fi și Placido Domingo și Freddie Mercury la un loc, că tot degeaba.

Mă rog. Cred că e suficient cât am perorat, hai să lăsăm publicul european să decidă.

PS: aud că are în plan niște colaborări cu Andrea Bocelli, Angela Gheorghiu șamd. De ce nu-l învață nimeni să-și aleagă un nume de scenă? Cum o să sune ''Bocelli and Ouatu''?!

5 comentarii:

thea spunea...

Perfect de acord cu tine! Eu abia aseara am ascultat pentru prima data melodia. Si mi s-a parut ... de neascultat, efectiv penibila.

Carmen spunea...

Pe mine m-a umflat rasul :)) Am ascultat doar prima strofa si nitel din refren, pana am auzit glasciorul ala de castrato si mi-am simtit auzul violat.
Dar mai stii? Poate emotioneaza, in concurs...Piesa nu mi se pare decat banala. Dar eu nu-s consumatoare de gen, asa ca nu stiu daca cineva ar dansa pe piesa asta, la o chindie :D

Greta spunea...

@Thea, așa mi se pare și mie: de neascultat. Tare mi-e că publicul european fumător va ieși la o țigară, iar cel nefumător va schimba rapid canalul până la terminarea "melodiei" :D

@Carmen, cum ți-ai permis să te umfle râsul? Pe mine m-au luat unii la împins vagoane - ce, eu sunt în stare să cânt? Dacă nu sunt, cum de-mi permit să-l contest pe Ouat? Cât tupeu pe capul meu, domn'le :))

Anonim spunea...

:)) Mi-a placut aia cu Bocelli si Ouautu... Nu mai urmaresc de mult Eurovision si abia azi l-am vazut (spre disperarea mea). Asa ca m-am apucat sa vad daca poate ca femeilor totusi le place. Ma bucur ca nu am innebunit cu totii :P

Greta spunea...

@Burlasche, eu am fost, totuși, neplăcut surprinsă constatând câtă lume a luat-o razna și pariază pe un loc în top 5.
De gustibus, ok... dar chiar așa? :))
Cred că-i pentru prima oară când mă întreb dacă trecem de semifinale.