duminică, 3 decembrie 2023

O zi liberă nu strică la casa omului

Știu prea bine că nu spun vreo noutate, dar Doamne, cât de bine e să ai o zi liberă din când în când. În afara weekend-urilor, vreau să spun.

(Hai c-am zis o chestie profundă și răscolitoare, sunt convinsă că până acum nu s-a mai gândit nimeni la asta. Mi-am adus aminte de  replica dată de Miranda Priestly unei biete angajate în ”The Devil Wears Prada” 😀).


Nu, dar serios acum. Vineri am avut o zi liberă (fără legătură cu Ziua Națională; mi-a dat șefa un șpiț că am prea multe zile de concediu neluate și nu putem trece în noul an decât cu 5 zile ”restante”) și, cu toate că inițial eram cam blazată pe ideea ”ori cu o zi în plus, ori fără, tot aia”, am constatat că nu am dreptate și că de fapt aveam mare nevoie de asta.

Deși anul ăsta a fost relativ banal pe linie profesională, asta ca să nu zic monoton, tot m-a sleit de puteri. A fost mult de muncă, am făcut mai mult backup decât de obicei (inclusiv din cauză că una dintre colege a avut un accident de mașină destul de urât, pentru care a fost nevoie de operație la o mână și-a lipsit vreo două luni) și n-am vizitat niciun client sau atelier, fiindcă efectiv n-a fost timp. Pe lângă asta, aș zice că și noi ne-am cam posomorât. Poate ați remarcat că și relatările simpatice de pe frontul de la birou s-au împuținat; efectiv, nu ne mai arde ca înainte. 

Așadar, vineri am stat acasă și ne-am ocupat de activități administrative: curățenie și decorarea locuinței pentru sărbători. Că veni vorba: să nu vă apucați niciodată de curățenie când e senin afară și toată casa e inundată de soare. Se va vedea. Absolut. Fiecare. Firicel. De. Praf omis pe undeva și după ce-l ștergeți veți descoperi încă unul și încă unul și încă unul și nu mai terminați niciodată.
Sentimentul când m-am dus vineri la culcare știind că abia acum începe weekend-ul? Absolut priceless. Cred, totuși, că flirtez nițel cu burnout-ul. 

Ieri am fost în oraș, iar azi mi-am petrecut ziua pe canapea, citind ”Testamentul” de John Grisham. Odihnă activă pentru creier. Nu m-aș supăra deloc să mai am vreo câteva zile, dar mă cheamă datoria. Și clienții isterici.
(Apropo, iubesc Elveția, au peisaje de-o frumusețe aproape nepământeană și o ciocolată legendară, însă am ajuns să-i detest pe elvețieni. Nu există clienți mai dificili, mai misecuveniști, mai ”să ni se dea” și mai pretențioși decât elvețienii).

Na bravo, mâine e luni și eu deja mă gândesc la weekend-ul următor.

4 comentarii:

Ioana spunea...

Ei vezi, iată avantajul faptului că de acum și până prin martie, soarele nu va mai depăși culmea mini muntelui din fața noastră!
Așa de curat am impresia că este... las pentru primăvară șocul vălătucilor de praf care vor rămâne ascunși prin cotloane 😄
Una peste alta...vine Crăciunuuuul, iuuupiii!! Tare greu e sa mă abțin să nu împodobesc casa, mai ales că na, e primul Crăciun în casa noastră, dar rezist!
Voi incepe undeva pe 20 așa, că e ceva suprafață de acoperit, plus calcule amplasament anti-pisici...

Mada spunea...

mi-a placut tare mult testamentul! si eu mi-am luat 2 zile libere: pe 30 de ziua mea am zacut la piscina / sauna cu o prietena de zici ca eram amandoua 2 mamaite si dupa pe 1 dec am fugit un pic pe langa Stuttgart. din pacate nu am nimerit targ de craciun in Tubingen, unde am fost :(
si solutia la curatenie: simplu! nu face :)

Ole spunea...

eu lucrez pt o firma din elvetia. Si sunt foarte relaxata (not) :/ (this is Ole, by the way)

Greta spunea...

@Ioana, în mod normal nu prea avem parte de soare în perioada asta, deci găsesc dubios faptul că s-a arătat cu generozitate taman în ziua când făceam curățenie :D

@Mada, am terminat ”Testamentul” între timp și a fost ok... Dar în ceea ce mă privește, nici vorbă să se apropie de nivelul unor romane ca ”Firma”, ”Clientul”, ”Dosarul Pelican” sau ”Omul care aduce ploaia”. Mi-e dor de-un thriller juridic de genul acestora...

@Ole, înțeleg prea bine cum e cu ne-relaxarea asta când e vorba de elvețieni. N-am făcut niciun progres cu ei săptămâna asta. Măcar am fost la coafor și nu mi se mai văd firele albe... (pentru câteva dintre ele pot să le ”mulțumesc” și lor).