joi, 17 octombrie 2024

Mirări cotidiene

Fiindcă tot m-am minunat recent - și-n moduri diferite - referitor la ceea ce presupune o reparație la reprezentanță, m-am gândit să vă povestesc și vouă, ca să vedeți și voi hal de paradoxuri.

De fapt, niciuna dintre cele două situații nu a fost legată de o defecțiune propriu-zisă, ci era vorba de  baterie.

⏰ În august am observat că bateria ceasului meu Tissot trebuie schimbată. Lucru care nu era tocmai ușor, fiindcă nu sunt prea multe locuri unde pot face asta și în tot cazul, nu ieftin. Ultima dată o schimbasem în urmă cu un an și jumătate, la un magazin de ceasuri și bijuterii din centru și costase o gălăgie de bani: 46 de euro pentru o baterie Duracell pe care o cumperi cu 1,50 € mi se pare enorm. Și nici nu putem vorbi de manoperă, întrucât cel care a înlocuit-o a meșterit vreo 2 minute și gata. Așadar, pentru ce încasezi de 20 de ori mai mult? Pentru că știi că lumea are nevoie de serviciul ăsta. Și pentru că ești un nesimțit, mai adaug eu 🤬.
Prea multe opțiuni nu părea să am însă la dispoziție. Hai să-ncerc la alt magazin, mi-am zis - de același gen, dar părea oarecum mai... nu neapărat mai modest, dar mai teluric.
Pătrund, mă întâmpină o prepeliță cu un zâmbet comercial și foarte amabil, ”cu ce vă putem ajuta?”.
Explic: am un ceas Tissot care are nevoie de baterie.
Zâmbetul prepeliței devine prompt mult mai puțin amabil.
- Aaaa.... aveți nevoie de baterie? Mă rog... dați-mi să văd ceasul...
Îl studiază câteva secunde. Zâmbetul devenise o linie subțire.
- Noi nu schimbăm baterii în magazin. Trebuie să lăsați ceasul aici, va fi trimis într-un seif la sediul nostru din Berna și-i vor schimba ei bateria acolo.
Un caz clasic de ”mai mare beleaua decât ocaua”, filozofez eu. Serios? N-aveam absolut nicio intenție să-mi las ceasul acolo, dar întreb într-o doară cât ar dura până să-l primesc înapoi.
- Între patru și șase săptămâni, plescăie plictisită prepelița.
Mulțumesc, orvoar și n-am cuvinte, îmi pare rău că n-am întrebat și cât ar fi costat distracția asta. De amuzament, nu din alt motiv.
Îi povestesc omului, plină de nervi. ”Auzi, știi ceva? Avem baterii acasă și tocmai m-am uitat la un tutorial pe YouTube, e foarte simplu de schimbat și am ce-mi trebuie, hai că mă descurc eu”.
Ce-i drept, i-au trebuit 4 minute, nu două ca la magazinul unde-mi luaseră 46 de euro anul trecut (și anul ăsta foarte probabil costă mai mult). Au trecut mai bine de două luni, ceasul merge voios, am schimbat bateria pe gratis. Prepelițelor, dans!
Nu știu ce-or fuma oamenii ăștia. Să trimiți ceasul în seif până în Elveția pentru o intervenție care durează 2 minute, cu o baterie pe care o cumperi dintr-un magazin de la colțul străzii... 🥴.

☎️ Exemplul celălalt e de la polul opus și, de data asta, are legătură cu bateria iPhone-ului. După patru ani, îi scăzuse autonomia la 80% și am decis s-o înlocuiesc.
Apple oferă serviciul ăsta pentru suma de 79 de euro. Mbon, oare găsim pe undeva mai ieftin? Omul cercetează și găsește un magazin bine cotat, care se ocupă cu tot felul de reparații și intervenții pe telefoane, tablete, laptopuri etc. Recenzii foarte bune, vreo opt filiale în oraș, oferă garanție și înlocuiesc bateria pentru suma de 49 de Euro. Ia să mă duc eu pân-acolo.
- Sigur că da, grăiește un băiet amabil după ce-i expun problema. Vă putem oferi baterie originală la prețul de 99 de euro sau de pe aftermarket, la 69.
Casc ochii.
- Și care e diferența dintre astea două, în afară de preț?
Aflu că bateria de pe aftermarket dă o eroare și nu afișează autonomia bateriei. ”Dar e la fel de bună ca aia originală, să știți”. Formidabil 🙄.
Orvoar și ție, programare la Apple, baterie originală, cu autonomia afișată, seria comunicată pe factură și tot ce trebuie.
Îmi pare rău că n-am avut inspirația să-l întreb ce-o fi fost în capul lor când au stabilit un preț mai scump cu 20 de euro pentru bateria originală, comparativ cu reprezentanța Apple. Câtă minte să ai (sau mai bine zis, să n-ai)? De ce-ar veni lumea la tine, când acasă la mama iPhone-ului, ca să zic așa, e mai convenabil?

Dumb you are, cum ar zice drăgălașul de Yoda 😀.

Niciun comentariu: