luni, 8 octombrie 2012

Ar fi nevoie de un Dexter?


Postul acesta nu se vrea a fi atat recenzia unui serial, cat mai degraba un sir de reflectii derivand de la acesta. 

Pentru aceia dintre voi care nu urmaresc filmul, personajul principal al serialului "Dexter" este un fel de hibrid intre cavalerul dreptatii si Jack Spintecatorul. De profesie patolog (specializat in analiza petelor de sange) si folosindu-se de functia sa in departamentul de Politie ca de un fel de manta invizibila care-i impiedica pe ceilalti sa-l vada asa cum e-n realitate, Dexter Morgan este, in acelasi timp, criminal in serie - dupa toate criteriile acestei "indeletniciri". Are un ritual pe care-l respecta cu religiozitate, are un tipar de la care face tot posibilul sa nu se abata si mai are si o serie de principii, reunite sub numele de "Codul lui Harry", care-l ajuta sa ramana lucid in timp ce transeaza cadavre, pe care le arunca apoi in ocean. 

De fapt, tocmai problema acestui tipar al lui Dexter ma racaie. Cel mai adesea, el alege criminali care au scapat nepedepsiti pentru faptele lor. Cu meticulozitatea specifica asasinilor in serie, el isi urmareste "subiectul" cu rabdare, ajungand sa-i cunoasca stilul de viata si obiceiurile, iar apoi, dupa ce s-a asigurat ca respectivul este intr-adevar vinovat, loveste. La propriu, nu inainte de a-i explica victimei sale motivul pentru care i se intampla toate acestea. El este justitia... nu divina, termenul ar fi total nepotrivit, hai sa-i spunem "finala".

Si-asa ajungem la intrebarea din titlu. Desigur, in primul moment toata lumea tinde sa respinga aprioric ideea, considerand ca nimeni nu are dreptul sa faca dreptate si legea talionului a intrat demult in ilegalitate. Lucru foarte adevarat, de altfel si nu contesta nimeni asta. Pe de alta parte insa, vorbind de dreptate - in ce masura li se face dreptate victimelor, din moment ce calaii lor scapa nepedepsiti? Daca acestia, vazand ca au scapat, vor lovi din nou? A fost de curand un caz in Romania - criminalul s-a strecurat prin urechile justitiei acum niste ani si recent a ucis iarasi o copila. Nah, nu era mai bine daca s-ar fi ocupat Dexter de el?

(Un caz de genul asta poate servi pe post de contraargument al ideii "sa lasam justitia sa-si faca datoria". A fost lasata. Nu si-a facut-o si a murit inca un om). Moral vorbind, ideea e inspaimantatoare. Etic, asijderea. Dar nici etica, nici morala, nu mai readuc la viata un om care-a murit de mana unuia care-ar fi trebuit sa fie oprit si n-a fost.

N-as vota pentru un Dexter, cred ca pur si simplu mi-ar lipsi curajul. Insa indraznesc sa cred ca exista situatii, locuri si momente in care ar fi necesar.

Other than that, sezonul al saptelea a inceput vijelios. Sper ca scenaristii vor putea mentine ritmul impus de primul episod, care-a fost din categoria "hold on to your hat!".

2 comentarii:

Acrobata spunea...

"N-as vota pentru un Dexter, cred ca pur si simplu mi-ar lipsi curajul. Insa indraznesc sa cred ca exista situatii, locuri si momente in care ar fi necesar."

Poate ca nici eu n-as avea curaj de cele mai multe ori sa ma ridic si sa zic un DA plin. Insa astazi este una din acele zile in care ma ridic si, cu toata convingerea, spun DA, vreau un Dexter! Macar unul mic :)

Greta spunea...

@Crista, nu stiu cum se intampla, dar si la mine azi este o zi cand mi-as dori un Dexter, vorba ta, macar unul mic :D :))
Daca fac rost de vreunul, il trimit si la tine ;))