marți, 14 aprilie 2015

Revelaţia ouălelor (piesă în două acte)


Ţin să v-anunţ că până sâmbăta asta am trăit într-o ignoranţă totală în ceea ce priveşte ouăle în general şi ouăle efectuate de galinaceele nemţeşti în special. Mulţi nervi m-a costat maioneza pentru salata Boeuf, ani de-a rândul... ce bine că n-o înfăptuiesc decât de două ori pe an (de Paşti şi de Crăciun), c-aş fi încărunţit până la ora asta.
 
Păi cum altfel? Citiţi şi minunaţi-vă (sau, mai degrabă, luaţi-vă cu mâinile de cap).


Actul I

Avem nevoie (şi) de gălbenuşuri tari, da? În regulă. Pun ouăle la fiert. Câte zece minute, ba-n câteva rânduri le-am uitat vreun sfert de ceas. Le las să se răcească reglementar, le curăţ. Cam moi. Degajez gălbenuşul. Jumate solid, jumate cleios. Poftim de fă maioneză dacă ai cu ce... 
Povestea s-a repetat aproape de fiecare dată. Inevitabil, am folosit câte două din ouăle colorate (cele cumpărate deja fierte) şi am aruncat cu năduf gălbenuşurile necooperante. 
Sâmbătă, aceeaşi situaţie. Le-am lăsat douăzeci de minute, să fiu sigură. Crăpaseră, la propriu, de cât de conştiincios fierseseră. Dar gălbenuşurile, tot pe jumătate cleioase, de parcă-mi făceau în ciudă. Grrrmmmpppfffff! Am scos ce-am putut din ele, am dat la gunoi restul şi-am aruncat în luptă (şi-n cratiţă) alte două ouă. 
Ok, am zis. Ori eu, ori voi. 3, 2, 1... fierbeţi, vă poruncesc!

Şi-au fiert până m-am plictisit eu. Jumătate de oră. Gălbenuşuri tari, victorie!!! Deci acum ştiu, în sfârşit: pentru a fierbe tari, ouăle teutone se fierb jumătate de oră, în niciun caz mai puţin. 
(Ouăle erau bio, c-am zis să trăim sănătos. Acum mă-ntreb cu ce-or fi hrănind găinile alea... cu gărgăriţe vii, probabil). 

Cortina

Actul II.

(Indicaţie de regie: să nu râdeţi de gospodina care NU sunt, rogu-vă).

Bun, avem gălbenuşuri tari, mergem mai departe. Până acuma, eu am mărunţit gălbenuşurile tari în felul următor: le făceam fărâmiţe, le puneam în strecurătoarea mică şi le pistoceam acolo cu o linguriţă. Da, da, ok, vă dau voie să râdeţi. Ştiţi cât dura treaba asta? Vreo 40 de minute, cel puţin. Aoleo, aproape auzeam cum îmi cresc firele albe în cap :))) De data asta însă, cu un trosnet asurzitor, m-a pocnit revelaţia: răzătoarea mică, fratele meu alb!!! În câteva clipe a fost treaba gata, aveam "pulberea" de gălbenuş necesară. O fi strigat Arhimede "Evrika!" în baie când a găsit săpunul, vorba bancului, dar, pentru că istoria se repetă, eu am strigat "Evrika!" după ce-am descoperit răzătoarea.

Sfârşitul episodului patrumiitreisutedouăzecişitrei din foiletonul "Greta în bucătărie".

Later Edit: recitind postarea, mi-am dat seama că eu sunt la fix aia care... "nu ştie nici să fiarbă un ou", cum se spune :)) Dar fac sarmale onorabile, dacă asta mă poate reabilita :D

14 comentarii:

Anonim spunea...

Oare sa-ti mai spun ca in reteta mea de maioneza nu se regasesc galbenusuri fierte ? :))

In alta ordine de idei , indaratnice oua dom'le au nemtii :D
Clara

Anonim spunea...

Ha! Mi s-a întâmplat şi mie cu ouăle austriece,deci ceva nu-i în regulă cu ouăle ăstora,măi dragă cititorule!
De râs nu râd de nimeni,nu este un secret faptul că nu pentru talentele mele culinare m-a luat consortul de nevastă.Sarmale,zici? După ce ani in șir am pedalat pe poziția Master of dizaster,le execut și eu.
Relax,sau vroiai să te înscrii la Masterchef?

Postarea asta suna a "Greta is back",m-am amuzat.

Te pup,

Carmen

Anonim spunea...

Ai fiost amuzanta cu maruntitul galbenusului:))

Eu fac maioneza cu ou crud. Si am gasit pe net, de fapt primisem linkul si l-am pus in practica, o metoda cu tot cu albus, e gata intr-un minut. Ai nevoie de ou, ulei si mustar, pui astea trei intr-un borcan mai maricel, sa aiba gura mai mare, apoi bagi blenderul vertical si voila! Ai maioneza:D Dezavantajul e ca trebuie consumata rapid, o zi, maxim doua.

Domino

thea spunea...

Nici eu nu fac maioneza cu ou fiert, da'e bine de stiut cum se marunteste galbenusull fiert :)!

elena m. spunea...

Asa fac si eu maioneza cu oua fierte bine si apoi maruntite in strecuratoare cu lingura. Dupa cum vezi, nu esti singura :-)

Nu pot sa mananc maioneza din oua crude, mi se face rau numai cand ma gandesc

Greta spunea...

Clara, dac-aş fi ştiut că se poate şi fără gălbenuşuri fierte, bine-ar fi fost :)) Oricum, de-acum ar trebui să fie mai simplu - am învăţat nu doar cum se fierb ouăle corect, ci şi cum se mărunţeşte gălbenuşul :))

Greta spunea...

Blender vertical sună foarte complex. Şi nu posed aşa ceva.... Eu fac maioneza la mixer, dintotdeauna.
Reţeta ta e revoltător de simplă :)) Adică... eu mă chinui de-atâta vreme cu proceduri laborioase, iar tu o faci atât de uşor? Peste poate! :))

Greta spunea...

Trebuie să încerc şi eu la un moment dat maioneza fără ou fiert, că prea m-aţi făcut curioasă! :))

Greta spunea...

Haha, Carmen, deci şi la voi? Bun aşa, că-ncepusem să mă gândesc că totuşi e ceva în neregulă cu mine, de nu reuşesc să fierb ca lumea incriminatele ouă :)))
Încerc să fiu "back", uneori reuşesc... :)

Te îmbrăţişez.

Greta spunea...

Elena, când faci maioneză data viitoare, încearcă gălbenuşul pe răzătoarea mică, partea cu cele mai mici găuri, cum ar veni. E incredibil cât de rapidă şi eficientă e metoda!

Carmen spunea...

Scoti ouale din frigider, cu ceva vreme inainte, sa te apuci de maioneza (tre sa fie la temperatura camerei). Doar daca maioneza se taie, atunci ajuti cu galbenus fiert, sau cartof fiert, daca nu ai ou.
Deci, separi cu grija galbenusurile crude si pui acolo, un pic de sare si un pic de mustar si incepi cu un firicel miiiiiic de ulei, amestecand continuu. Si amesteci si amesteci, adaugi ulei, amesteci iar apoi cand se ingroasa putin, incepi sa pui ulei in cantitate mai mare, ca deja joci safe!
Data aviatoare, o facem impreuna pe Skype! :)

Anonim spunea...

Nu sunt de acord cu maioneza din oua crude.
Paranoia, cred, dar salmonela e destul de raspandita, deci mai bine nu.
si alea fierte nu tre sa le dai prin sita, le pasezi cu furculita.
minutele de fierbere incepi sa le numeri din momentul in care incepe apa sa dea in clocot, nu de cand pui ouale in oala

in alta oridine de idei, se zice "sarbatoarea oualor" nu "oualelor" ca nu-s ouale nimanui :D


vlada

Greta spunea...

Sună easy-peasy, dar am oricum două mâini stângi când e vorba de maioneză, inclusiv de aia pe care-o cunosc... :D

Greta spunea...

Asta cu minutele de fierbere o ştiam, tot n-a mers. Au ceva ouăle astea...

În altă ordine de idei, să ştii că am ezitat serios între "ouălor" şi "ouălelor". M-am hotărât pentru cel din urmă pentru că fonetic pare mai acceptabil :)) şi n-am mai verificat. Dar cred că ai dreptate :)
Auzi... nu-mi vine să cred c-ai ajuns să mă corectezi la scriere. Pe MINE! :D