luni, 19 septembrie 2016

Oktoberfest în cifre


Zici ”toamnă în Germania”, zici Oktoberfest. E probabil una dintre cele mai mari serbări populare din lume și interesul suscitat este pe măsură: anul trecut au fost peste 6 milioane de vizitatori și se estimează că la ediția de anul acesta numărul va fi și mai mare. 


Dar și prețurile sunt pe măsură. De fapt nu, mai corect ar fi să spun că prețurile întrec măsura și sunt de-o obrăznicie care, în umila-mi opinie, depășește lejer granițele bunului simț.

Păi hai să vedem concret, cu niște cifre, despre ce vorbim aici. 

- Un Maß (adică o halbă de bere de un litru) va costa anul ăsta între 10,40 și 10,70 Euro. Anul trecut fusese 10,10 Euro. A crescut cotația hameiului la bursă, observ :)) În mod normal, un litru de bere e-n jur de 1,50 Euro. Dar deh, dacă o bei într-un cort hiperaglomerat la Oktoberfest... pățești plătești. S-a calculat că într-o secundă se vând cinci litri de bere. Anul trecut cică s-au băut în jur de 7,5 milioane de litri. Faceți voi calculul dacă vreți, eu nu cred c-aș nimeri să scriu cifre așa de mari :)))

- Da' poate nu vrei bere, poate vrei să te hidratezi simplu și natural, cu apă. Îți spun eu, tot mai bine bei bere. Nu de alta, dar un litru de apă costă în medie 8,27 Euro. Doriți o limonadă? 9,04 Euro, aproximativ. Cum spuneam, mai bine bere. Măcar știi o treabă (și oricum, doar nu te duci la Oktoberfest ca să bei apă, serios acuma). 

- Vă e foame? Avem covrigi mari, la 5 Euro bucata. Adevărul e că merg minunat cu bere, nimic de comentat aici. Mă rog, e drept că sunt destul de mari ei, covrigii, da-n restul anului îi cumperi cu maximum 2 Euro. Turta dulce are preț oarecum mai normal (3,50 Euro), însă probabil tocmai ca să se cumpere, totuși. Că nu mănâncă nimeni turtă dulce la bere. Și covârșitoarea majoritate bea bere. 

Site-ul de pe care am luat cifrele astea face și un calcul estimativ pentru o noapte petrecută în München în perioada Oktoberfest. Calculând așadar costul cazării, mâncarea, berea :D, un abonament de zi pe mijloacele de transport în comun și un Dirndl (costumul tradițional bavarez), suma ajunge la 447 Euro. Ok, poate renunți la Dirndl (deși e unul dintre elementele definitorii ale Oktoberfest-ului), dar nu scutești decât 150 de Euro. 

Obrăznicie, cum spuneam. Cu toate astea nu pot să neg faptul că, dacă aș locui în apropiere de München, aș merge cu siguranță. E ceva atât de frumos, atât de tradițional, atât de autentic, încât mi s-ar umple sufletul de bucurie să mă aflu acolo. Sunt convinsă că ar fi o experiență pe care n-aș uita-o niciodată. Și sigur n-aș bea eu un Maß, n-o să fiu în stare să beau un litru de bere dintr-o dată în viața asta. Dar un Radler de 0,5, ehei... 

Și la final, o picanterie: chelnerițele de la Oktoberfest pot duce simultan 12 Maß-uri (câte șase într-o mână). Pare imposibil, dar au o tehnică anume de-a ține halbele. Priviți! :)


Vă dați seama ce imagine oferă o tânără frumușică, îmbrăcată în Dirndl, cu 12 litri de bere în mâini? Trebuie să fie visul oricărui bărbat! :))

6 comentarii:

Ildi spunea...

Tocmai am fost in weekend la Oktobersfest in Tokyo. (aici locuiesc)
Cum zici tu, preturile foarte mari: o bere de 330ml 1000yeni(8,7eur) erau si mai scumpe, evindent cele mai mari. Un pretzel 500yeni(4,3eur) si tot asa.
In tot parcul unde s-a tinut nu am gasit nimic de baut nealcoolic(eram cu copiii), dar nimic nimic. Am iesit din parc si la vo 300m am luat de la un tonomat apa si ce am mai vrut.
A fost foarte fain! Mai mergem si peste 2 saptamani, ca se tine si in alt parc :)

Anonim spunea...

Ach so...Nu ma asteptam sa fie preturile atit de piperate. Si eu care cochetam cu ideea sa ajungem intr-un an la Munchen la Oktoberfest.. Dar, daca la preturile tale mai adaugam avionul si hotelul, restul anului mincam covrigi uscati!
Jual

Anonim spunea...

Dragii mei veniti la Stuttgart la Volksfest - este la fel de frumos, ba chiar mai frumos decit in München. Si se tine si in primavara (in München numai toamna!)Preturile tot piperate, poate cu citiva centi mai ieftin. Dar aveti sansa sa beti berea intr-un cort, daca veniti mai de dimineata. In München nu s-ar putea. Acolo se intra in cort numai cu rezervare facuta cu mult timp in urma.
va astept
Livia

Greta spunea...

Vai de mine, o bere la 330 ml aproape 9 euro? E mai scump chiar și decât în Germania, wow...

Greta spunea...

Hotelul era inclus in suma de 447 de euro calculată de site-ul respectiv, dar avionul, ce-i drept, nu... De asta spuneam că m-aș duce, dacă aș locui aproape de München. Eh, vise... :)

Greta spunea...

Da, Volksfest avem și noi, primăvara :) Scump, într-adevăr, dar tot nu se compară cu Oktoberfest. Pentru mine asta este o ocazie de-a mânca Langoși, pe care-n restul anului nu-i găsesc nicăieri :)