miercuri, 25 iulie 2018

(Mi)-e cald


Zilele astea o ardem (cam nepotrivit calambur, dacă stau să mă gândesc) la 33-34 de grade Celsius. Noaptea nu sunt mai puțin de 23-24 de grade, motiv pentru care mă dedau la exhibiționisme gen făcut duș aproape rece și defilat apoi prin casă fără să mă fi șters cu prosopul, dând din mâini ca o moară eoliană ca să mă răcoresc și-n ținuta în care m-a făcut mama. E singurul mod în care izbutesc să adorm.
(Precizare imperios necesară: jaluzelele sunt trase pe durata desfășurării antemenționatei proceduri. Nemții or avea ei vederi liberale, dar cred totuși că ar fi șocați).

În timpul zilei însă, nu e atât de ușor. La serviciu nu avem aer condiționat, iar departamentul meu e sus la cucurigu. De pe la ora nouă începe să devină dificil de respirat. Ferestrele se deschid automat, la intervale regulate (pfua, sunt impresionată de asemenea tehnologie performantă. Not) și aerul care intră este, cum altfel, fierbinte. Avem câteva ventilatoare, care însă nu fac decât să recircule aerul încins și oricum, nu le putem lăsa non-stop în funcțiune (dacă vrem să ne mai putem mișca a doua zi). 

Poftim de muncește opt-nouă ore în condițiile astea. La standuri de ambalare, la rampe de încărcare și / sau descărcare. Șefii pretind productivitate. Randament, randament și iar randament, deși tu abia respiri și ai gâtul uscat ca pergamentul în ciuda litrilor de apă băuți.
Cum spuneam, aer condiționat n-avem și nici n-o să, cică ar fi o investiție prea mare. Mda, mulțumim pentru nimic, ce să zic.
Eu sunt totuși într-o poziție privilegiată, dat fiind că lucrez la un birou - dar și acolo tot fierb mocnit și nu mi-a plăcut niciodată în saună. Cu atât mai puțin ore și ore în șir. 

Și-apoi plec spre casă.... mașina e fierbinte ca un cuptor în care s-au rumenit zece cozonaci și-au fiert 254 de sarmale. Volanul frige, palmele transpirate se lipesc de el, am senzația că mă încleiez. Aerul condiționat e, pentru o vreme, neputincios. Respir cu greu. 
De două zile mă doare capul, aproape fără întrerupere. Ibuprofen, apă, somn, cafea - remediile astea ajută oarecum, dar numai pentru puțin timp.  Am tone de treabă la serviciu și eu abia m-adun.

La iarnă, când o să mă plâng de frig, vă rog să mă trimiteți la acest text. Mulțumesc anticipat.

9 comentarii:

simonatoroscai spunea...

In Romania nu e cald deloc, ploua mai mereu ...
Un truc pentru zile prea fierbinti: pune in fata ventilatorului mic, de birou, un bol cu cateva cuburi de gheata;in felul asta aerul recirculat nu mai e doar aerul fierbinte din interior, ci un pic mai rece, din cauza cuburilor de gheata.
Sper sa fie de ajutor! :)

Anonim spunea...

Si la noi e cald. Si fara aer conditionat, bien sûr. Dar nu dureaza niciodata mai mult de o luna, ma astept la un august ploios si friguros.
Jual

Adela Tarpan spunea...

Eu nu ma plang deloc. Nu ca as fi cine stie ce impatimita a caniculei dar de 14 ani ma plang de faptul ca Belgia e gri tot anul. Acum ca este soare nu scot absolut nici un cuvant. Mai bine 30 de grade decat un an intreg de gri depresiv.

Dar noi vem aer conditionat la munca iar casa este foarte racoroasa si ea. Avem si 2 aparate de aer conditionat acasadar recunosc ca nu le folosim deloc.

nimalele insa au slabit de zici ca nu le-am mai hranit de un an. Si pisica nici mustatile nu le misca de frica sa nu ii creasca temperatura mai mult. O gasesti atarand pe un scaun ori ascunsa pe sub vreo tufa. Pe la 2 noaptea si ea si Rex cer fara. E mai racoare si nu stiu cum sa scape mai rpd in gradina.

Rex are o mini-piscina in care leneveste peste zi. Si mai dam drumul la apa prin gradina sa se joace si sa se racoreasca. Mai nou este interzis sa folosesti apa de la robinet pt in gradina. Iar cea de ploaie sau din fantana doar de la 20.00 la 08.00. Pentru animale insa e exceptie. Poti sa folosesti orice apa ca sa ii racoresti.

Carmen spunea...

32°aici. E totul, încă, foarte verde însă nu știu cât va mai dura. De luni mă duc la muncă, norocul meu, clădirea e veche, cu ziduri groase din cărămidă. Am geamurile biroului spre nord, e răcoare și bine.
Mi-e foarte dor de ploaie!!

Greta spunea...

Mulțumesc pentru idee, Simona! :) Frigider avem, punem în practică!

Greta spunea...

Hmm, aici n-a mai fost de câțiva ani așa de cald, cred că de aia mă tot plâng. M-am dezobișnuit :))

Greta spunea...

Cred că pentru animăluțe e cel mai greu pe căldură. Dar în momentul ăsta sunt invidioasă pe Rex :D

Greta spunea...

Împărtășesc dorul. Azi, după ce toată dimineața a fost o zăpușeală insuportabilă, s-a întunecat subit și a tunat de câteva ori. Ura, am zis, plouă. Pe naiba, s-a căznit nițel și apoi a ieșit iar soarele. Vreau ploaie!!!!

Anonim spunea...

Deci iti trimit eu aer conditionat cat vrei!! Afara sunt 45 de grade, inauntru 20 maxim, asa ca inghet zilnic la birou, chiar acum stau cu patura pe picioare ca mi-am luat fusta pe mine!!!! cand ies din birou uit sa respir, de la aerul cald simt ca ma sufoc.
Posibil ca durerile de cap sa fie si de la dezhidratare, eu patesc des, mai ales dupa weekend pt ca alergand dupa copii uit sa beau apa. Dar totusi aveti nevoie de un aer conditonat, cat de mic, credeam ca e o firma mai maricica.
Cris