duminică, 9 august 2020

Creta, un paradis de stâncă și cleștar (I)

Bun găsit și bun recitit! 🙂 De întors ne-am întors joi seara, dar până azi am fost ocupată să mă readaptez cotidianului. 

Să nu mă mai trezesc în foșnetul valurilor.

Să nu mai văd Marea Egee din pat. 

Să nu mai aud cicadele zbârnâind.

Să nu mă mai spoiesc de câteva ori pe zi cu loțiuni și creme cu SPF 50.

Să-mi fac singură cafeaua (pe care, în compensație, o beau dintr-o cană minunată). 

Aș mai putea da exemple din categoria ”back to life, back to reality”, dar cred că ideea este evidentă. În acest concediu ne-am deconectat și relaxat așa cum nu crezuserăm că ar fi posibil. Am izbutit să nu mă mai gândesc la problemele de serviciu și să nu mai visez clienți tâmpiți (bine, tot n-am reușit să-mi uit parola de la calculator, dar pentru așa ceva ar trebui să plec pe Lună, probabil...). 

Am multe povești colorate cu ”vis de-albastru și de-azur”, cu arome de souvlaki, stifado, musaca, supă de pește și plăcintă cu brânză și miere, cu briză ușor sărată, cu oameni buni și inimoși, cu munți de stâncă și nemărginirea mării de opal... și cu multe altele, despre care abia aștept să vă povestesc. Am regăsit Grecia sufletului meu, cea pe care-mi doream s-o revăd din 2002, când am vizitat-o prima oară. 

Ca de fiecare dată când încep un astfel de serial, cel dintâi articol este de ordin general, cu impresii de ordin organizatorico-administrativ. Dar și cu niște poze, ca să ne clătim ochii 🙃

Și pentru că e prima postare, zic să-ncepem cu un răsărit... pe care-am fost norocoși să-l vedem, fără ca măcar să ne trezim special pentru asta. Ne trezise marea, aflată la câțiva metri de hotel.

Zborul în condiții de pandemie

Călătorind din Germania (dintr-un land unde situația e destul de bine ținută sub control), am avut ceva mai puține bătăi de cap. Mai precis, n-a trebuit decât să completăm un formular în care să dăm tot felul de date personale (adresa, dacă am călătorit în ultimele săptămâni și unde, hotelul unde vom sta). În urma completării acestui formular ni s-a alocat fiecăruia un cod, pe care urma să-l prezentăm la aterizare și-n baza căruia urma să se hotărască dacă vom fi testați sau nu. 

Pe durata zborului de trei ore am purtat permanent mască (și n-a fost deloc dificil), iar la aterizarea în Heraklion am primit permisiunea de-a trece fără test. Am luat în primire mașina pe care deja o închiriaserăm și la drum spre Rethymno, unde aveam hotelul. 

La întoarcere mi-am făcut ceva nervi.... Era o altă companie aeriană și nu excelau la capitolul organizare. În avion ni s-au distribuit formulare pe care trebuia să le completăm cu datele personale, dar niciun instrument de scris. Ceea ce n-ar fi fost o problemă, dacă am fi știut de aceste formulare (că aveam pixuri în bagajul de cală). ”Nu am voie să vă dau pix, din cauza problemei Covid”, s-a stropșit stewardesa. ”Păi bine, dar pe site-ul dumneavoastră nu se menționează nimic legat de acest formular. Nu am cu ce scrie”. ”Nu mă privește, nu am voie să vă dau pix, dar dacă refuzați să completați va trebui să vă fac raport”. Ce să-i mai explic proastei că nu refuz, dar pentru că-s ei căscați nu m-am pregătit cu un chelcășoz de scris... Din fericire, o pasageră mi-a împrumutat pixul ei (pe care l-a și dat cu dezinfectant în prealabil). Bineînțeles, am purtat mască pe timpul zborului și până la ieșirea din aeroport. În afară de asta, nimic deosebit sau ”Covid-related”.

Așadar, dacă aveți de zburat undeva, vedeți să aveți ceva de scris la voi, chiar dacă nu se menționează nimic în acest sens pe site-ul operatorului de zbor. Este posibil să aveți de completat un astfel de formular.

Cum a fost concediul din punct de vedere al ”situației Covid”

Destul de relaxat, aș zice. În spațiile închise (magazine, supermarket-uri, restaurante) este obligatorie masca, iar toți chelnerii poartă viziere. Pe stradă, la terase și pe plajă nu poartă nimeni, dar instinctiv lumea păstrează distanța. La asta a contribuit și faptul că erau mult mai puțini turiști decât ar fi normal în perioada asta a anului, fapt confirmat atât de managera hotelului unde am stat, cât și de mai mulți chelneri pe care i-am întrebat. 

”Anul trecut pe vremea asta se mergea umăr la umăr pe străzi”, au oftat ei, dar apoi au surâs încrezători: ”E bine și așa! Cel mai important e să încheiem sezonul sănătoși”.

Hotelul

Niciodată n-aș fi crezut că un hotel de 2 stele poate fi atât de confortabil, dar cu toată sinceritatea o spun, nu ne-am fi putut dori mai mult. Situat pe faleză, oferea o panoramă perfectă asupra mării, iar balconul s-a dovedit a fi foarte intim și permanent umbrit (aspect important când nu mai știi unde să ”te-ascunzi” de soarele puternic, dar vrei să privești marea). 

Umbrelele care se văd sunt cele de pe plajă. Adică da, atât de aproape era 🙂 Iar balconul nostru era pe al doilea nivel, al doilea de la stânga la dreapta. Camera a fost foarte confortabilă, spațioasă și bine aerisită (avea și aer condiționat, pe care însă nu l-am pornit decât de vreo 2 ori înainte de culcare, când era atât de înăbușitor că n-am fi putut adormi) și ne-am simțit foarte bine în ea. Dezinfectarea s-a făcut în ziua când am ajuns, iar mirosul de clor care a persistat cel mult o oră a avut un efect... liniștitor. Managera a fost deosebit de amabilă și-a făcut tot ce-a ținut de ea ca să ne ofere o ședere plăcută. Ceea ce cu siguranță i-a reușit.

Pe mica terasă am luat micul dejun, care de asemenea a fost adaptat situației actuale - nu se mai servea bufet, ci am primit în fiecare zi o listă cu toate opțiunile și bifam ce voiam să mâncăm a doua zi, menționând și ora la care urma să venim la masă (aspect important dacă e vorba de omletă și altele care se prepară pe loc). Pentru noi a funcționat foarte bine sistemul ăsta, chiar dacă pentru personal a fost considerabil mai dificil. Mâncarea a fost bună, proaspătă și îndestulătoare, chiar dacă nu foarte variată.

Prețuri & servicii

Neverosimil de ieftine, mai ales dacă ne gândim la criza pe care o traversează. Două șezlonguri + o umbrelă - 7 euro pe zi. Nouă, care-n urmă cu 2 ani am plătit în Mallorca 45 de euro pe zi pentru fix același lucru, ni s-a părut un adevărat chilipir.

Pentru orice comandai pe plajă (cafea, frappe, cocktail, salată de fructe - you name it), primeai gratuit o sticlă de 0,5 de apă plată. Care apă, că veni vorba, nu costa nicăieri mai mult de 50 de cenți sticla (asta-n orașul vechi. În afara centrului, era 30 de cenți sticla). Oricare alte băuturi sunt ceva mai scumpe, dar grecii consideră că apă trebuie să-și permită oricine și oricât.

Ieftin este și să mănânci la terasele din oraș, indiferent de locație (inclusiv la cele situate în buza mării, unde ai fi putut crede că te vor taxa și pentru ”view”), ieftine sunt până și suvenirurile. Practic, la un concediu în Grecia singurele cheltuieli semnificative sunt transportul și cazarea - dar ajuns acolo te poți desfăta după pofta inimii, la prețuri foarte rezonabile.

Cele mai frumoase locuri sunt cele pe care nu le cauți.... 🙂

Având, cum vă spuneam, mașină închiriată pentru întregul sejur,  am putut umbla de colo-colo, după chef. Am vizitat plajele de la Elafonisi (cunoscută pentru nisipul roz și apa azurie - ai fi jurat că ești în Maldive… ) și Souda Beach, am fost în Chania și la Knossos și per total s-a dovedit o idee foarte bună, nedepinzând de nimeni.

Despre toate acestea vom vorbi pe-ndelete în alt articole; acum doar un mic preview de la Elafonisi... 

Mașina ne-a oferit ocazia de-a vedea și un alt gen de serviciu pe insulă - la un moment dat, pur și simplu a căzut oglinda din stânga și s-a ciobit transversal. Eram pe un drum de țară, așa că omul a putut frâna ca să o recupereze. A fixat-o la loc, dar era cam periculos să mergi cu ea așa, nu puteai ști cât de stabilă e. Ne-am dus la un service Nissan din Rethymno (mașina fiind un Nissan), au comandat oglinda că nu o aveau pe stoc și după 2 zile am mers și au fixat-o. N-a trebuit să așteptăm deloc, s-au ocupat foarte prompt, n-au încercat să ”ne bage pe gât” varianta mai scumpă (modelul original era 60 de euro, dar ne-au zis că o pot lua de pe aftermarket cu 16, ceea ce am și făcut), când am revenit au montat-o imediat, totul rapid și cu o bunăvoință pe care nici la nemți n-o prea vezi…

Surpriza a fost la final când am vrut să le lăsăm un bacșiș: ”no way, sir, you are a guest here!” 🙂

Pentru primul articol, cred că m-am lungit destul de mult, așa că plănuiesc să mă opresc pe aici pe undeva... Nu înainte însă de a sublinia că, într-adevăr, Creta este o destinație pentru toate gusturile. Puteai face orice îți doreai: plajă, plimbări cu trenulețul sau pe jos, croaziere, vizite la muzee, excursii în orașele învecinate, snorkeling, plimbări cu parapanta și cu skijet-ul, shopping, explorarea orașului vechi, hiking pe traseul Samaria Gorge... Indiferent de preferințe, n-aveai cum să nu găsești ceva pe placul tău.

În final, vă mai las cu niște imagini: 

În episodul viitor vă povestesc despre Rethymno, cel de-al treilea oraș ca mărime din Creta (după Heraklion și Chania), pe care-am avut timp să-l explorăm pe îndelete și care ne-a plăcut enorm.

Acestea fiind zise, întrebarea mea în clipa asta e: cum supraviețuiește omul primei zile de lucru după concediu, mmm?

 

10 comentarii:

Ioana spunea...

Heei, bravo, suna tare bine, chiar am tot intrat și alaltaieri și ieri și azi, zic bă da chiar nimic...
Mă bucur ca v-ați simțit atât de bine!
Ce-ar fi sa băgați câte o escapada de weekend din când în când prin Germania, ca sigur au și acolo tone de chestii de văzut?? Ajuta enorm la psihic.
Noi weekendul trecut de ex am fost sa vedem Auxerre, care e la 70+km de noi și drumul e doar prin sate, dar na. Baaai frumos tare, zici ca eram în Sighișoara. Am prins și un concert de orga la catedrala.. Ce sa mai, paaarfait.
Saptamana viitoare plecam la Doussard, Annecy...arata de vis în poze.
Și cum marți dimineață mergem, suprizaaa, în Germania, sa ne luam duba în care o sa ne "cazam" de acum înainte în excursii, vom profita de un program de camping în care oamenii isi pun la dispoziție curtea/terenul și utilitățile aferente pentru 10-15 euro pe zi. Adică o nimica toată. Plătim "cazarea" 80 de euro și putem cheltui pe alte chestii, tip sa ne dam cu barca, sa închiriem bicle etc.
Dupa aia, când ne întoarcem, pe program avem un muzeu al trenurilor unde te plimbi cu trenul tras de locomotivă cu aburi, 8.5 euro biletul în care e inclus și muzeul în sine, dar o sa lăsăm noi și o donație, ca săracii funcționează pe baza de voluntari. Asta va fi spre final de august.
Daca am sta acasa, pe lângă ca ar fi plictisitor, nici nu ne-am bucura de ceea ce ne pune tara asta la dispoziție, chit ca locuitorii ei is cam teposi...
În România deși ne doream, nu ne permiteam sa facem drumuri weekend de weekend, ca eram mereu mereu cu banii pe fix sau pe minus.
De aia zic, poate ati putea și voi ceva de genul. Mie una îmi face super plăcere sâmbăta când încep deja sa caut pe o arie de maxim 100 km, ce anume mai putem vizita. Când s-o termina pe raza respectiva, mărim, nu e problema :). Ah și uitasem, pe când ne întorceam din Auxerre am descoperit o "vélo rail" adica, da, te dai cu bicla pe șină de tren. Doaamne deci mi s-a părut génial. Am si vazut câteva familii pe parcurs, ca ne tot intersectam cu linia respectiva. Și era amuzant ca aveau niște bariere din musama roșie legate cu sforicica, pe care trebuia sa le pui tu singur după ce treceai :)). Foaaarte simpatic, deci și aia e pe lista. Sper sa ne tina cracii, fiindcă problema e ca nu stiu cat are traseul, iar cale întoarsă nu poți face :))
Mno, una peste alta, bine ca v-ați întors sănătoși și mai astept și alte poze :D.

Anonim spunea...

Bravo Greta, felicitari pt frumoasa vacanta! Ma bucur ca ti-a ridicat moralul. N-am fost niciodata in Grecia, nici in Creta, Cipru, Turcia sau Croatia. Cind am plecat eu din tara destinatiile astea inca nu se democratizasera, mergeau acolo doar românii cu multi bani. Nici nu pot zice ca ma tenteaza in mod deosebit. Cred ca si preturile ma cam descurajeaza - cu cit costa biletul de avion pt Grecia fac o vacanta cumsecade in Italia.
Jual
PS Cum, mey, n-ai adus niste creveti strainezi pt acvariul de la serviciu?

Mada spunea...

M-ai făcut sa visez :) am prieteni foarte buni in Grecia și îmi doresc mult de tot sa văd Creta - cine știe când se va realiza și visul asta :)
Pe lângă faptul ca așteptam cu nerăbdare sa te citesc, ma bucur sa aud ca te-ai deconectat și ca v-ați relaxat - dacă nici grecii nu știu cum sa facă asta, atunci cine :)
Welcome back!

Anonim spunea...

Ce minunat! Abia astept sa vad si urmatoarele relatari si poze.
Am fost in Paros in urma cu citiva ani si de atunci imi doresc sa mai merg in Grecia. E clar ca schimbarea decorului ce tine de rutina zilnica, plecarea de acasa, calatoriile, sunt un remediu sigur impotriva anxietatii, incordarii, oboselii psihice.
Irina

miki spunea...

Sa-ti fie de bine vacanta! Am fost in Creta de 2 ori, insa in sudul insulei (zona Heraklion). Si noi am inchiriat masina de ambele dati, insa distantele foarte mari nu ne-au imbiat sa circulam prea mult prin zapuseala. Am vizitat totusi si Rethimnon, dar n-am ajuns la Chania.Totusi, in ciuda temperaturii de peste 40 de grade in iunie, cel mai tare mi-a placut un orasel din est, Agios Nikolaos. Si mi-a mai placut si Ierapetra, numit cel mai sudic oras european. Acolo nu am putut sta desculta pe plaja. Se putea face lejer cafea la nisip :P La vremea calatoriilor am scris si eu impresii pe blog :)

Greta spunea...

Greu tare m-am adunat să scriu, și primul articol și pe-al doilea. Trag de mine, deși după ce mă apuc merge șnur și mi-e ciudă pe mine că nu m-am așternut la treabă mai devreme. Dar nu știu de ce, chiar mi-a fost greu după concediul ăsta. Poate m-oi dezmorți de-acum încolo. Poze am pus din belșug în articolul de azi :D și cred că vor fi tot mai multe, că am tot avut parte de peisaje spectaculoase.
E tare faină ideea voastră cu escapadele de weekend și ai dreptate, măcar o dată la câteva săptămâni cu siguranță ar merita să facem ceva asemănător. Că slavă Domnului, nu ne lipsesc locurile pe-aici prin preajmă. Doar că ne mobilizăm greu, știi cum e... când le ai la îndemână... parcă ai tot amâna.
Despre Annecy am auzit de la amice care-au vizitat, se pare că e un orășel splendid :)
Distracție plăcută, mi-ar plăcea să-mi povestești cum a fost! :)

Greta spunea...

Mie mi-e tare dor de Italia, sper să putem vizita în viitorul apropiat Riviera Italiană... cu parascovenia asta de virus, nu mai poți fi sigur de nimic. Poate anul viitor, cine știe. Are țara aia un farmec aparte, nu degeaba i se zice Bella Italia...
Nu m-am gândit deloc la creveți, spre rușinea mea. Poate pentru că au legătură cu serviciul :))) Chiar așa, am uitat să-ntreb dacă mai e vreun plan referitor la vietățile în discuție.

Greta spunea...

Adevăr zici, Mădă, chiar că grecii știu să facă omul să se relaxeze... Nu pot decât să-ți recomand din suflet Creta, e minunată și e... magică. ”Spală” tot stresul :)
It's good to be back :)

Greta spunea...

Eu am fost în Grecia în 2002, într-o excursie de grup prin agenție - a fost prima mea ieșire din țară și cu atât mai puternic a fost impactul. Adăugând la asta frumusețea locurilor și ospitalitatea grecilor, am avut momente în care pur și simplu am plâns de bucurie :)
Îmi doresc să mai ajung și prin alte părți ale ei, sunt convinsă că mai are încă foarte multe de arătat.

Greta spunea...

Nici noi nu mai puteam circula desculți pe plajă la amiază, după ce soarele încingea nisipul :)) Asta deși nu s-au depășit 32 de grade, teoretic cel puțin. Practic, cred c-au fost ceva mai multe. Mult mai multe, în tot cazul așa s-a simțit.
Am găsit niște articole pe blogul tău, cu mare plăcere le voi citi! :)