duminică, 26 iulie 2020

Dispută semantică & absență motivată


EDIT, 09 august
Vă rămăsesem datoare cu răspunsul referitor la opinia mea în dilema semantică. Vă mulțumesc pentru opiniile voastre și vă aduc la cunoștință că am pierdut pariul. Eram - și încă sunt, de fapt - de părere că cele două expresii sunt sinonime. Dar majoritatea mă contrazice (inclusiv jupânul consideră că mă înșel), așadar... mă voi gândi la voi când voi consuma langusta 🙄
 
 
Pentru următoarele zece zile voi lipsi (motivat, parol! Și sper să fie bine unde ne ducem, de fapt sper să fie mai mult decât bine - nădăjduiesc să fie superb, minunat, reconfortant, să se spele stresul și oboseala ultimului an). Iar până mă-ntorc, vă las cu o dilemă de ordin semantic, despre care abia aștept să vă citesc părerile.

Totul a pornit de la o mică ciondăneală cu o prietenă de-a mea, ciondăneală în urma căreia am pus un pariu. 
Așadar, întrebarea este dacă expresia “a percepe pe cineva cumva” este sinonimă cu “a considera pe cineva cumva”. Ca să nu existe dubii, iată un exemplu concret - discutând despre cineva într-un context oarecare, am ajuns să ne contrazicem pe o chestie de genul: dacă “mereu am crezut că X vrea să stea în mediocritate” este echivalentă cu “am considerat-o mereu pe X o mediocră”. 

Sunt receptivă la argumente pentru ambele categorii și, până voi fi citit părerile voastre, mă abțin de la a preciza care e poziția mea în chestiunea asta. Dar chiar sunt foarte curioasă cum vedeți voi lucrurile. Să zicem că am o părere foarte bine cristalizată, pe care evident că o pot și argumenta, dar cunoștințele comune pe care le-am întrebat până acum nu îmi dau dreptate. Iar dacă pierd pariul, trebuie să mănânc o langustă. Fapt cu greu imaginabil, vă zic 🙄

Așa. Despre destinația noastră de vacanță, pot spune că e într-unul din cele mai frumoase locuri din Europa - Insula Creta - și sper din tot sufletul să fie totul bine. Încă nu am curaj să mă bucur, am schițat un plan cu niște obiective și planuri de vizitare, dar cam cu jumătate de inimă. Lucrurile arată încă bine acolo din punct de vedere al porcăriei care-a dat peste cap întreaga planetă, însă nu pot fi pe deplin relaxată. 

Iar convorbirea telefonică pe care-am avut-o mai devreme cu o veche amică nu a fost de natură să îmi îmbunătățească starea de spirit. 
”Ah, deci plecați totuși... Mă gândeam că poate amânați. Dar în fine, dacă plecați, plecați. Numai că au arătat la televizor că în hotelurile din Creta nu s-a făcut bine dezinfecția și-au apărut șobolani. Dar poate la voi nu va fi așa. V-ați documentat ce trebuie să faceți înainte de plecare? Aha, un formular, am înțeles. Și la întoarcere? Cum adică nimic, nu e nevoie să fiți testați când reveniți? Ba au arătat la televizor. Nu, numai cei care se întorc din țările aflate în zona roșie, ci de peste tot. Și toți oamenii sunt obligați să plătească. Hmm, și chiar dacă totuși nu e așa, poate se schimbă până vă-ntoarceți voi”. 

Aaaaarrrrggghhhhhh!!!!! 🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬

Nu e prima dată când face asta. Acum exact 2 ani, înainte să plecăm în Mallorca, ne-a servit aceeași doză de ”optimism”, zicându-mi că-n Mallorca nu te duci vara și nu te duci ca să faci plajă (dar când? Iarna? Și ca să ce? Să dresezi broscuțe?) și adăugând că vacanța va fi ”eine Katastrophe”, că nu ne vom putea relaxa, că va fi nu-știu-ce muzică enervantă etc.
La revenire, i-am zis că n-a fost nicio Katastrophe, muzica aia nu ne-a deranjat deloc (în partea noastră de stațiune era liniște pe timpul nopții), am făcut și plajă, ne-am și plimbat și ne-am relaxat foarte bine. ”Nu am spus că va fi Katastrophe, Greta! Și nu înțeleg de ce spui că nu a fost muzică deranjantă, eu știu că mereu e!” 🙄

Nu știu când o să mă lecuiesc de la a-i mai spune ceva, indiferent ce și, în general, de-a o mai suna. Grrrmpfff.

Să fiți bine, oamenii mei. Ne citim după 6 august. Cu, nădăjduiesc, povești minunate și pline de culoare. Și trag nădejde ca-n urma opiniilor voastre pe tema disputei semantice, să scap de îngurgitat pe cumătra langustă 😃

12 comentarii:

ariii spunea...

In primul rand, vacanta placuta si sper sa fie si mai minunat decat iti imaginezi :).

Pentru mine "am perceput-o mereu pe X ca fiind mediocră" NU e acelasi lucru cu "am considerat-o mereu pe X ca fiind mediocră". In capul meu, "a percepe pe cineva cumva" nu e ceva final sau ca urmare a unor dovezi. Persoana poate sa fie complet altfel decat o percep eu. Perceptia poate fi falsa. Pe cand, "a considera ca cineva e cumva" e final. E cumva dovedit pentru mine din actiuni si/sau cuvinte ca persoana e asa cum o consider ca e. Sunt convinsa de concluzie.

Nu stiu daca se intelege ce vreau sa spun....

Abia astept sa citesc care e parerea ta.

Ioana spunea...

Hmm, în exemplul asta as spune ca mai degrabă o consider pe X delasatoare/leneșă, nu mediocra. Adică se complace sa stea asa, deși are capacitatea de a ieși din mediocru.
Cred ca întrebarea este subiectiva :). Întotdeauna când vine vorba de păreri va fi asa.

Probabil o suni pentru ca simți nevoia de a avea pe cineva acolo... Din păcate ea "suna" a genul ala de persoana care ori e de obicei extrem de negativista, ori care își găsește plăcerea în a le strica altora plăcerea... Sunt surprinzător de multe din categoria asta din păcate.
Deci, distracție/relaxare plăcută!
Noi încă n-avem planul făcut deși în 10 zile vine concediul. Ce e sigur e ca rămânem pe aici, fiindcă dacă în tara nu putem merge, nici nu ne mai batem capul sa ieșim. Vom merge ori prin sud, ori la munte. Încă nu ne-am hotărât. Oricum ar fi, avem de unde alege, vorba aia, bani sa fie :)).
Ce ma enervează maxim e ca aici nu poți campa la liber. Am mai văzut un documentar unde frantuzii de plecau în vacanta treceau granița și erau "uraaa aici putem opri sa dormim unde vrem noi"...

Oana spunea...

Parerea mea este urmatoarea: expresia “a percepe pe cineva cumva” nu este sinonimă cu “a considera pe cineva cumva”.
Prin “a percepe pe cineva cumva” eu inteleg ca e parerea mea stricta despre cineva/ ceva. Este modul meu personal de a vedea lucrurile despre cineva sau ceva, dar e varianta in care si eu insami cred ca pot exista multe alte pareri ale altora, chiar contrare.

Eu folosesc expresia “a considera pe cineva cumva” atunci cand sunt oarecum convinsa despre cineva/ ceva ca asa este si ca asa considera si altii.

Dupa mine diferenta intre cele doua expresii este ca ,,percep” folosesc cand stiu ca altii au si alta parere, chiar opusa, iar ,,consider” folosesc cand cred ca majoritatea are aceeasi parere.
Sper ca am fost cat de cat clara si ca te-am ajutat la dilema ta.

Ioana spunea...

Uite sa dau un exemplu personal: de obicei percep cele mai multe femei ca fiind false. Din diverse gesturi mici, priviri scăpate, tonalitate, mod de a râde, etc. De aici se ramifica pe categorii în funcție de situație. Foarte rar dau de persoane care chiar sa îmi placa.
De cele mai multe ori, am avut dreptate, ca atare percepția mea s-a transformat în "consider ca aia e atât de falsa încât nu are ce cauta în preajma mea".
Bănuiesc ca a percepe tine mai mult de ceva ce e la prima vedere, sau relativ superficial. Pe când "a considera" vine ca și rezultat după aprofundarea percepției, prin diverse situații sau modalități...

ancky spunea...

Tot încerc să înțeleg ce vrea să spună poetul :)). Eu zic așa: a percepe pe cineva cumva este fix același lucru cu a considera pe cineva cumva. În exemplu nuanțezi cumva lucrurile, adică pare că respectiva persoană alege să stea în mediocritate. Dar cineva care alege mediocritatea este mediocru, chiar dacă ar avea potențial să nu fie. În fine, complicat, dar pentru mine sunt sinonime.

CrisC spunea...

Exact asta urma să scriu și eu.

Greta spunea...

Ai descris perfect și motivul pentru care o mai sun, și felul de-a fi al doamnei... Nu era așa odinioară (o cunoaștem de foarte multă vreme, practic de când am emigrat), dar s-a schimbat în ultimii ani și a devenit aproape insuportabilă.
Concediul a fost superb, ne-am odihnit și relaxat :) Mâine înapoi la muncă, ugh...
Așadar, cred că acum începe concediul vostru. Ce ați plănuit? Vă doresc o vacanță frumoasă, să vă odihniți și să reveniți cu forțe noi! :)

Greta spunea...

Ai fost foarte clară, Oana și am înțeles pe deplin explicația! :) Părerea mea era taman invers, dar argumente precum al tău mi-au adus toți cei care mi-au explicat că nu am dreptate. Așadar, trebuie să fiu în asentimentul părții celeilalte - și să mănânc langusta, ca urmare a pariului pierdut... :D

Greta spunea...

Îți mulțumesc pentru gândul bun, Ariii, vacanța a fost minunată :)
Am editat articolul - așadar, am pierdut pariul. Dar exact argumentul tău l-am primit din partea cealaltă - așadar, cred că e ceva ce nu văd eu...

Greta spunea...

Da, înțeleg, așa mi-a explicat toată lumea care nu mi-a împărtășit părerea. Doar că nu știu exact să ”pun punctul pe i”, însă eu niciodată n-am fost de părere că a percepe și a considera sunt două chestiuni diferite... Sau, dacă e o diferență, ar fi una foare subtilă, de nuanță. Dar după cum se vede, n-aveam dreptate.

Greta spunea...

Ancky, ceea ce ai scris este FIX părerea mea! :)) Și eu le consider sinonime, exact din motivul cum ai descris. Dar numai noi două împărtășim părerea asta...

ancky spunea...

Ce să zic, poftă bună :)). Eu recunosc că tot nu înțeleg nimic din explicațiile de mai sus.