marți, 25 octombrie 2022

Moș Pazvante și Prințul William

În contextul a ceea ce se întâmplă cu Simona Halep în această perioadă și a comentariilor tuturor celor care sunt convinși că părerea lor este neasemuit de importantă și mustește de relevanță, mi-am adus aminte de întâmplarea pe care urmează să v-o povestesc - e veche de peste 20 de ani, însă o consider definitorie pentru foarte, foarte mulți dintre conaționalii noștri.

Personajul principal este un domn de aproape 80 ani la momentul respectiv, veche cunoștință a bunicilor mei. Să-i zicem moș Pazvante. De fel un tip încăpățânat, cu păreri ferme, convingeri înrădăcinate și încredințat că numai el are mereu dreptate.
Eh, nu mai rețin în ce context, ajunseserăm să vorbim despre Prințul William al Marii Britanii, care - având atunci 18 ani - tocmai se întorsese din Chile, unde petrecuse o perioadă sabatică de câteva luni predând engleză și lucrând la construcția de drumuri. Eu am comentat că toată chestia asta e demnă de admirație, mai ales venind din partea unui băiat atât de tânăr.

Departe de a-mi împărtăși părerea, moș Pazvante clătina violent din cap și emitea un sonor ț-ț-ț.
- Ei, da, o muncit... lasî, cî nu l-o trimis ca sî-ș rupî oasili pi-acolu.
- Păi chiar a muncit, zic. Cât a stat în America de Sud a lucrat cot la cot cu localnicii, a dormit într-o colibă, s-a spălat dimineața la râu... n-a avut niciun fel de privilegiu ca urmare a faptului că e viitorul rege, afară de gărzi de corp care sunt altă poveste.
Moș Pazvante nu era deloc dispus să renunțe la idee.
- Vezi-ț, tu, di treabî... chiar dacî o făcut iel toati astea, le-o făcut pentru reclamî.
- Deci până la urmă suntem de acord că a muncit serios.
Siderat de perspectiva de-a nu avea dreptate, dădea acum din mâini ca o turbină eoliană.
- Cum ț-am spus... o fost pentru reclamî. Nu mă duci iel pi mini! 

E clar, da? Prințul William nu-l duce pe moș Pazvante. Asta e, poți să fii tu cine-oi fi, alteță regală și viitorul rege al Regatului Unit, pe moș Pazvante din Piatra Neamț nu-l duci și pace bună! Să nu zici că nu ți-am spus, Your Royal Highness 🙄.

Povestioara asta, my friends, este reprezentativă pentru foarte mulți compatrioți.

(Inutil să precizez, Prințul William plânge-n fiecare seară în pernă, fiert de supărare că nu l-a dus pe moș Pazvante).

2 comentarii:

Anonim spunea...

Buna seara! Recunosc ca sunt o cititoare veche si fidela, ramasa in umbra pana astazi. Ceea ce nu e chiar cinstit din parte-mi, atata timp cat m-am amuzat copios la multe postari, am tz-tz-iit de alte multe ori la unison, m-am bucurat de povestile din concedii si m-am ultragiat (si solidarizat) in secret cand am citit metehnele conationalilor scrise negru pe alb. Asa ca azi am prins curaj sa spun doar, pentru inceput, viel Erfolg weiter, eu citesc cu ochii cat cepele! Oana

Greta spunea...

Bună, Oana! :) Mă bucur foarte mult că-mi ești aproape, și îți mulțumesc din suflet :)