marți, 27 iunie 2023

Să revizuim limba română, coane Fănică... Curat să revizuim!

Nu aveam în plan să mai pedalez pe buclucașa locuțiune adverbială ”de bună seamă”, dar nu pot lăsa neconsemnat faptul că vreo câteva mii de persoane au considerat necesar să inițieze o petiție în legătură cu acest subiect, care mult scrâșnet de dinți făcut-a să se audă.

Carevasăzică, vorba neuitatului nenea Iancu, niște cetățeni s-au gânditără adânc și au produs petițiunea de mai jos. O puteți vizualiza aici și poruncește ritos: ”Cerem acceptarea multiplelor variante - Subiectul 1, exercițiul 1”, după care dezvoltă cu acuratețe - vorbă să fie... :

”Rugam acceptarea de catre Ministra Educatiei Ligia Deca si de catre profesorii din comisia de corectura a examenelor de Bacalaureat 2023 Disciplina Lb. si Literatura romana a altor variante de sinonim la exercitiul 1, subiectul I, pentru sensul din text al secventei “de buna seama”, precum: “din propria initiativa/vointa”, ”de buna voie”.

De ce este important?

Dupa ani grei de munca, evenimente nefericite la nivel mondial precum Pandemia de Covid19, scoala in mediul online, lipsa comunicarii eficiente in acest mediu care a dus la ingreunarea procesului de invatare, greva la nivel national, alaturi de numeroasele informatii retinute in vederea prestarii examenului de Bacalaureat, este cu adevarat nedrept fata de aceasta generatie de elevi buni si muncitori sa isi micsoreze sansele de a intra la facultatea dorita din cauza unei locutiuni moldovenesti interpretabile in contextul dat”.

Să tragem perdeaua peste coerența exprimării, care strălucește prin absență. Oamenii ăștia - probabil în mare parte părinți ai tinerelor speranțe care susțin zilele astea examenul de Bacalaureat - consideră că este cât se poate de normal să ceară acceptarea unor răspunsuri evident incorecte (pentru numele părților intime ale lui Merlin, de când ”de bună seamă” înseamnă ”din proprie inițiativă” 😳 ?!), numai pentru că... ”ani grei de muncă” 🙄. Dar e nedrept să nu intre ”la facultatea dorită” pentru că nu știu ce înseamnă o expresie banală, da?
Ca să nu mai spun: de când este ”de bună seamă” locuțiune moldovenească? Și de fapt ce e aia locuțiune moldovenească? Nu există așa ceva. Se putea spune cel mult că este regionalism, dar nu e. Mă rog, dacă odraslele n-au habar, ce așteptări să mai ai de la părinți.
 
Comentariile semnatarilor sunt neprețuite și le redau exact așa cum au fost scrise:

🤡 ”Pentru ca mi se pare normal sa se accepte si alte variante, ca subiectul 1 nu a fost atât de accesibil”.
Logic! Dacă n-a fost ”atât de accesibil”, vorba aceluiași nenea Iancu: să le dea la toți, că toți sunt de familie bună. 🥳

🤡 ”Fiind scrisa cu aproape un secol in urma, opera lui George Calinescu este scrisa conform unui limbaj specific perioadei respective, unul destul de diferit in comparatie cu cel actual. Asadar, din moment ce expresia nu este foarte des utilizata in zilele noastre, sensul poate fi destul de greu de identificat si, de asemenea, interpretabil”.
Păi sensul se identifică prin lectură, studiu și analiză, d'ohhhh! 🤦‍♀️

🤡 ”Că să se accepte orice sinonim”.
Să se accepte orice! Viva la Revolución! 💪

🤡 ”este corect sa orice varianta”.
Aaaa-tât! ”De bună seamă” reprezintă o tehnică folosită în dresajul șopârlelor australiene cu guler. E corect, da? Este. Am înfrânt ✌️.

În loc de concluzie, mă-ntreb cât mai durează până la petiția prin care să se solicite a se consimți că 2 + 2 = 5. Doar n-o să le asasinăm viitorul copiilor „buni și muncitori” pentru atâta lucru, serios acuma 🙄.

3 comentarii:

Mada spunea...

In fiecare an la bac e un exercitiu din asta cu dus și întors. Aia e, îți asumi. Nici eu nu am mai auzit de buna seama de când am dat bacul și sinceră sa fiu, nu mi-a dat prin cap un sinonim. (Nici nu m-am chinuit prea mult 🤡)
Dar hai sa facem acum din țânțar armăsar ca na, dacă nu era asta, era altceva…

Anonim spunea...

Eu m-am distrat ieri cu această petiție. M-am distrat până când nu m-am mai distrat că mi-am dat seama că acești tineri, pe lângă faptul că-s necitiți, sunt și analfabeți funcțional.
Citez din barem:
"indicarea sensului din text al secvenței date (de exemplu: desigur etc.)" - 4 puncte
Iar eminenții, în petiție, zic:
«Rugam acceptarea de catre Ministra Educatiei Ligia Deca si de catre profesorii din comisia de corectura a examenelor de Bacalaureat 2023 Disciplina Lb. si Literatura romana a altor variante de sinonim la exercitiul 1, subiectul I, pentru sensul din text al secventei “de buna seama”, precum: “din propria initiativa/vointa”, ”de buna voie”.»
Ca și cum “desigur” ar fi singura variantă acceptată, desi acolo este un “etc.”. Dar de aici și până la “de buna seama, din propria initiativa/vointa, de buna voie” nu că e cale lungă, pur și simplu nu există cale.
Dacă făceau limba română cu mine, acești eminenți nu greșeau la bacalaureat. Pentru că nu ajungeau acolo. :D
Petronela

Greta spunea...

@Mada, pai sigur că dacă nu era asta, găseau ei altceva. Doar se plâng de ani de zile, la fiecare sesiune de Bacalaureat. Ba că ”le-au dat atât de greu special ca să nu ia”, ba că ”au fost mulți supraveghetori și asta a timorat copiii”... Mereu e ceva.
Acum, e adevărat că anul ăsta chiar s-au făcut niște abuzuri de către profesori (candidații puși să rescrie lucrări pentru motive absolut ridicole și fără alocare de timp suplimentar, fetița obligată să se descalțe și să susțină examenul desculță....). Însă astea sunt chestiuni diferite și nu au nicio legătură cu pretențiile fantasmagorice ale părinților.

@Petronela, sunt de acord, de analfabetism funcțional este vorba. Și la o adică, nu ne asumăm situația (și rezultatul), ci facem petiție să se admită variante care n-au nicio legătură cu realitatea. Asta chiar mi se pare culmea obrăzniciei...