joi, 12 aprilie 2012

Cea mai importanta banalitate


Azi am fost la medic. Ma rog, asta nu e prea interesant, dupa cum nu sunt prea interesante nici motivele care m-au dus acolo. Sa zicem, o problema minora, dar pe care numai un specialist o putea lua de coada (si a luat-o, acum urmeaza ca eu sa dau corespunzator cu ea de pereti. Cu problema, adica). 

Paralel, am aflat ca in celelalte privinte sunt in regula si totul e asa cum trebuie sa fie. Am rasuflat usurata, pentru ca apoi sa ma apuce toti nervii din lume pe mine insami. Cum naiba de-mi permit luxul de-a fi atat de neglijenta? Sa nu mai ajung de 2 ani si jumatate la un control, auzi tu. 

Si-asta dupa ce, data trecuta (ahem, acu' 2 ani si jumatate) am facut ochii cat farfuriile cand medicul mi-a zis ca vede "ceva" cam dubios. Respectivul "ceva" s-a dovedit absolut inofensiv. Dar asta am aflat dupa trei saptamani, o tomografie si un RMN. I-am promis atunci doctorului si mi-am promis si mie ca ne revedem dupa sase luni. Mda, se vede cam in ce fel m-am tinut de cuvant pana acum.

Astazi nu i-am mai promis nimic. Mi-a zis ca nici n-ar fi nevoie, pentru ca a auzit toate promisiunile posibile, exprimate in toate felurile existente. Si abia cuvintele astea m-au facut sa reflectez cat sunt am fost de inconstienta. 

De ce-om face noi, oamenii, asemenea prostii? De ce ajungem la medic numai cand nevoia ne impinge? Eu cica sunt o femeie cu oarece educatiune (cum ar zice nenea Iancu), sau cel putin asa am pretentia. Atunci de ce ma port ca-n Evul Mediu, for Pete's sake?

Da, e banal: sa mergem periodic la control, sa, sa, sa. Si ne simtim bine. Si n-o facem. Si de cele mai multe ori, avem noroc. Nici nu vreau sa ma gandesc la alternativa. Dar poate-ar trebui, ca sa-mi bag mintile-n cap. Prea lejer luam sanatatea ca pe un dat cuvenit si prea usor tindem uneori sa uitam cat suntem de norocosi.

Daca voi sunteti mai responsabili ca mine, va felicit la modul cel mai sincer si aspir sa ma "molipsesc" de la voi. 
Daca sunteti la fel de inconstienti ca mine, incercati sa remediati asta. Stiu, e un fel de "lasa-ma sa te las". Nu va cert (ar fi chiar culmea, doar nici eu nu-s mai breaza), dar va rog: nu mai amanati. Nu peste cateva zile, nu saptamana viitoare. Puneti mana pe telefon si faceti-va o programare chiar acum.

Nimeni nu e mai important decat propria persoana. Iar de corpul asta avem nevoie inca multi ani de-acum incolo. Hai sa avem un pic de grija de el, bine? :)

5 comentarii:

Cami spunea...

Am si eu un articol inceput si neterminat inca fix pe aceeasi tema si care urmareste aceleasi linii :)) Parca as fi scris eu tot ceea ce ai scris tu. Poate te simiti mai bine un pic acum, cand vezi ca nu esti singura neglijenta in acesta privinta :)
Sper ca esti bine si problema minora nu mai e problema deja.

Carmen spunea...

''Puneti mana pe telefon si faceti-va o programare chiar acum''...Pai acum zici? E tarziu, a inchis la dispensar :D
Lasand gluma la o parte, imi fac analizele o data pe an(ni ni ni ni ni! ) , deci sunt in grafic ! Pe tine o sa te trag de urechi, dar in particuler :))

Greta spunea...

@Cami, pe undeva da, e eterna consolare de tipul "iote domn'le ca nu-s singura care (nu) face si (nu) drege". Dar pe de alta parte, in privinta asta cu cat suntem mai putini, cu atat mai bine.
Multumesc pentru gandul bun, problema e inca in lucru, da' o sa bata cat de curand in retragere :)

@Carmen, esti mai breaza ca mine, dar nu cu mult: intervalul ideal e de 6 luni, un an intre controale e prea mult, deci behave :D

A.O. spunea...

Mersi pt. felicitari *gg*. Ca da, si eu merg odata pe an la analize, de doua ori pe an la ginecolog si dentist....si eu apartin de categoria oamenilor care refuza orisice fel de tratament medicamentos. Deci Greta draga, ar trebui sa iti faci ganduri ;)

Greta spunea...

@A.O, bravo! :) Ma straduiesc sa-ti urmez pilda si da, ganduri chiar imi fac. Nu mai sunt ingaduitoare cu mine la acest aspect ;))