miercuri, 17 noiembrie 2021

Rant: despre nemernicie, lașitate și habarnism

(Avertisment: urmează o postare în care, foarte probabil, o să mă rostogolesc destul de tare - fapt care cred că-i evident încă din titlu... ).

Adevărul este că nu mai am răbdare. M-am săturat până-n gât de ignoranță, victimizare aiurea-n tramvai, exagerări, miștouri de duzină, ”fentat” regulile și răgete împotriva a orice ne-ar putea ajuta să reducem rata de infectare: vaccin, mască, restricții. Și pentru a nu mi se reproșa părtinirea, primii pe care-i sorcovesc sunt nemții.

După cum probabil știți, la ora actuală Germania e-n fruntea plutonului ca număr de cazuri. Niciodată, în 2 ani de când a început pandemia, n-au fost cifrele astea. Mortalitatea se menține încă redusă, pentru că sistemul medical german este unul din cele mai bune din lume, dar nu poți să nu te întrebi ce va urma.
Cum de s-a ajuns aici, vă întrebați? Păi în primul rând, ca urmare a 33% nevaccinați. Din ăia cu DREPTURI, care ”au citit ei pe net” și au auzit ei de ”o cunoștință a prietenei cumnatei vecinei surorii colegei mele de serviciu” care a pățit și căreia după vaccin i s-a întâmplat, și ”nu mă obligă ei pe mine”. Desigur, faptul că nu s-au vaccinat nu i-a împiedicat să hălăduiască pe te-miri-unde și să se-nghesuie cu unii la fel de deștepți ca ei fiindcă, desigur, DREPTURI.
În al doilea rând, pentru că autoritățile germane au găsit de cuviință să închidă o mulțime de centre de testare și de vaccinare și-acum se tot frăsunesc de-amboulea cu măsuri insuficiente și stupide, în loc să-și scoată vata din pantaloni și să-și regăsească ouăle chircite pentru a lua niște măsuri dure, dar absolut necesare în condițiile actuale (gen Austria, de par egzample). Bunăoară - în Germania, începând de luni nu mai ai voie la sălile de fitness și la saloanele de tatuaj fără certificat de vaccinare sau de trecere prin boală, dar te poți duce mulțumesc-bine la coafor. Că doar acolo nu e apropiere fizică, ce mama lu' proces verbal (paranteză: știe cineva de unde provine expresia asta? Mi-a venit acum în minte, dar habar n-am care i-ar putea fi originile. Mulțumesc, ne întoarcem la boscorodit).

Nu-mi pot imagina ce așteaptă, pe cuvânt. Să-nceapă să moară oameni ca anul trecut în Italia?

Între timp, unul dintre cele mai mari târguri de Crăciun europene (de la München) a fost anulat. Ce fac ticăloșii cu DREPTURI, în comentariile de la articolul care anunță asta? Se hlizesc, oameni buni. Asta fac. Râd, ca niște nemernici proști ce sunt și scriu că ”s-au speriat degeaba, dar paguba lor, eu îmi voi cheltui altundeva banii”. Dacă-mi permiți o sugestie, ai putea să ți-i bagi în fund pe ei, pe bani. Și dacă nu-mi permiți, tot ai putea. Na.

Și-acum, trecem la nobila nație românească. Aici suntem deja la next level; s-a depășit momentul cu ”nu mă vaccinez că am DREPTURI”. E fumată de luni de zile deja. Acum se conjugă verbe complexe și discutăm istorie, frățiuer. O discutăm de praf o facem, nu ne-ncurcăm noi cu howdoyoudo.

Ziceam mai sus de Austria, unde - cu începere de alaltăieri - s-a instituit un fel de lockdown pentru nevaccinați. Pot merge la serviciu, la școală (vizați fiind copiii cu vârsta de minim 12 ani, care sunt eligibili pentru vaccinare), la supermarket, la medic, la farmacie și la bancă. Atât. Nu  pot merge la restaurant, la mall, la fitness etc.
Eeee, dar nu dădu strechea-n români la auzul acestor noutăți? Păi, dădu!

”Restricțiile astea sunt ca steaua galbenă! Nevaccinații sunt marcați ca evreii!”.
(Adevăru-i că dacă te duci la un supermarket îi identifici din prima pe nevaccinați, cum îi identificai pe evrei în vremurile de tragică amintire, după steaua pe care erau obligați să o poarte. Sau stai, că parcă nu-i așa... Încă nu m-a lămurit nimeni cum îi ochești pe nevaccinați și-n ce fel sunt ”marcați”, dar nu-i bai, mai aștept).
”Nazism, fascism! Vi se pare că e o coincidență că Hitler era austriac?”
(Ăsta-i și cult, cacumarveni 🙄. Dacă-i ceri să-ți definească nazismul și fascismul cu propriile sale cuvinte, se uită la tine cu deștu-n gură).
”Ce urmează? Lagăre de concentrare pentru nevaccinați?”
(La asta nu m-am putut abține și i-am replicat: ”Da. Cu pâine mucegăită, apă și bătaie la tălpi de 436748646 de ori pe zi”.)
”Au voie la muncă... ce exprimare sinistră!”
(fie vorba-ntre noi, chiar pari a fi genul de om căruia a merge la muncă i se pare sinistru).
”Îi sechestrează! Vor să-i lase să moară de foame!”.
(Hai nu serios? Cum? Merg la serviciu, își fac cumpărăturile la supermarket, merg la medic, la nevoie își iau tratamentul de la farmacie, exact cum sunt ”sechestrați” și cum ”vor muri de foame”?).

Și tooot așa. Asocierea situației actuale cu ororile Holocaustului mi se pare atât de mizerabilă, că nici nu am cuvinte să descriu. Și nu, asta nu este numai ignoranță. Este ignoranță, este habarnism, dar este și o ticăloșie imensă, la care nu mi-aș fi imaginat că voi fi martoră.

Deloc întâmplător, cred eu,
cei mai mulți dintre cei care au ales să nu se vaccineze răcnesc de 2 ani în continuu, împotriva a orice. Masca le pute, restricțiile le put, vaccinul e Ucigă-l Toaca. Așa cum foarte inspirat a zis cineva la un moment dat, ăștia sunt precum copiii mici când plouă:

- Vreți afară cu umbrelă?
- Nuuuuuuu!
- Vreți să ieșiți să vă jucați în ploaie și noroi?
- Nuuuuuuu!
- Vreți să stăm în casă și să ne jucăm?
- Nuuuuuuu!
- Dar CE vreți, totuși?
- Vrem să nu mai plouă, uaaaaaa!

My 2 cents: m-am vaccinat imediat ce am avut posibilitatea, o să fac și booster-ul după ce se vor fi împlinit 6 luni în cap de la al doilea vaccin, nici după vaccinare nu am exagerat cu ”socializarea” știind că vaccinul nu mă poate proteja în totalitate, anul ăsta nu am călătorit în vacanță decât în România ca să-mi văd familia și consider că toate drepturile vin la pachet și cu obligații. Așa funcționează lumea normală. Bag seama însă că atunci când e vorba de obligații, ăstora nu le place. Au conspectat doar capitolul despre ”Drepturi”.

Și ca să răspund și la întrebarea tot mai des repetată de nevaccinați: ”cu ce te deranjează pe tine, care ești vaccinată, că eu nu mă vaccinez?”: păi, Pandelică/Marghiolițo, mă deranjează următoarele:

- cu cât mai mulți nevaccinați, cu atât mai mare riscul ca virusul să muteze într-o variantă care să facă vaccinurile actuale apă de ploaie și să fim iar la fel de descoperiți ca anul trecut pe vremea asta. Speranța biologilor că virusul va slăbi nu s-a confirmat, de doi ani încoace;
- cu cât mai mulți nevaccinați, cu atât mai departe de normalitate va fi viața de zi cu zi (inclusiv a mea ca vaccinat, da);
- cu cât mai mulți nevaccinați, cu atât mai mare e riscul să nu pot fi tratată în spital pentru altă eventuală afecțiune, din cauză că spitalele sunt tot mai pline de Pandelici și Marghiolițe cu DREPTURI.
 
Gata! Măcar m-am descărcat. Dacă ați ajuns până aici cu cititul, vă mulțumesc pentru răbdare și sper că nu v-ați schimbat părerea despre mine.

Sănătate, asta vă doresc din tot sufletul, vouă și celor dragi. Să fim bine, să ne fim. Doamne, că multă mizerie și nemernicie a scos la iveală pandemia asta...


13 comentarii:

Adela Tarpan spunea...

Eu am avut ceva ganduri foarte negre in ultimele zile din cauza situatiei in provincia in care ma desfasor. Provincia este campioana la vaccinare. Peste 92% dinnpopulatia eligibila este vaccinata. Sunt multe localitati cu peste 84-86% din populatia totala. Practic nu mai ai pe cine vaccina. La munca suntem 95% vaccinati. Si cu toate astea provincia este si campioana la numarul de cazuri. Si nu numai ca sunt extrem de multe cazuri dar la terapie intensiva sunt mai multi pacienti decat in oricare din valurile de pana acum. Crl putin la morti stam mai bine decat in perioadele cumplite de la inceput. Dar oare pentru cat timp?
Cu totii am sperat ca vaccinarea va veni ca o gura de aer proaspat. Am sperat ca daca ne vaccinam o sa revenim la nitica normalitate. Dar nu este deloc asa. Si ma uit prin cifre si caut speranta. Si nu o gasesc.
Se va reveni la restrictii. Si probabil pana in primavara viitoare vom sta cu ele. Va fi exact ca anul trecut. Asta desi suntem 92% vaccinati.
Sotul meu spune ca in mod sigur pentru vreo 5 ani, normalitatea va fi cea a restrictiilor. Din pacate cred ca are dreptate. Desi eu aveam asa o mare speranta ca vaccinul va fi o revenire la normalitate.
Ce am putea sa speram acum? Ca va aparea un vaccin mai bun? Ca virusul va muta in ceva mai putin periculos? Ca va fi ceva tratament ca sa nu se mai ajunga la terapie intensiva?
Daca vaccinil nu este solutia atunci in ce ne mai punem speranta?

Adela Tarpan spunea...

Am uitat sa spun: la noi 70% din spitalizari sunt vaccinati si 60% din cei de la terapie intensiva sunt vaccinati :(
un politician important spunea astazi:
While they are needed, any new measures will also be a “very cold shower” for vaccinated people who thought the vaccine would mean freedom, De Wever warned.

“The message was: get vaccinated and then you will reach the realm of freedom,” he states. “The experts said that too and I don’t blame them now, that is progressive insight. But Flanders was on the appeal en masse and now the infectiousness among vaccinated people turns out to be higher and the hospitalisation of even vaccinated people over 65 is much higher than we had ever thought and then the pressure on the care system becomes too heavy again. Nobody was prepared for that. We are now heading for another Christmas and New Year with constrictions on social life, which is rock hard.”

Maya spunea...

Este probabil ca in Bayern sa fie altfel regulile dar aici in afara de cumparaturi, doctor si transport e valabil 2G plus obligatoriu masca ffp2.
Pe unde am mai fost mi s-a cerut dovada de vaccinare si asta inainte cand era valabil 3G.
La munca trebuie la fel certificat si in unele cazuri test. Aici insa cred ca depinde de fiecare angajator.
Toti care ii aici sunt vaccinati asa ca de ce nu se vaccineaza cei ramasi habar nu am.

SAM spunea...

Si pericolul pentru cei ramasi in Ro si care sunt vaccinati este ca cei din strainatate sa ne bage in carantina, pentru ca "vaccinare la chiuveta"
https://www.petreanu.ro/vaccinare-la-chiuveta/

Adi spunea...

E adevarat ca în spitale numarul celor vaccinati cu doua doze creste pentru ca si imunitatea scade dupa cîteva luni. De aceea a treia doza este foarte importanta. Din pacate aici în Franta cei sub 50 ani n-o pot face înca; asa ca daca ai deja ocazia Greta, go for it!

Greta spunea...

Cred că problema este tot la vaccin și la oameni, dar pusă puțin diferit. Se pare că anticorpii scad foarte mult după doza a doua. Așadar, dacă oamenii s-au considerat în deplină siguranță după cea de a doua doză și s-au înghesuit ca înainte de pandemie, este cumva de înțeles că s-au îmbolnăvit. Protecția asigurată de vaccin e doar parțială; dar cei mai mulți au ales să ignore asta și să considere că pot face orice, oricum. Asta cred că explică situația actuală.
În același timp însă, din ce am înțeles de la oameni care au făcut și booster-ul, după booster numărul de anticorpi crește foarte-foarte mult, considerabil mai mult decât după primele două doze. Abia aceea cred că e protecția reală. Poate e o particularitate a vaccinului cu ARN mesager (asta însă este doar o speculație a mea). Eu abia aștept să fac booster-ul.
Curaj, și multă sănătate! Scăpăm noi și din asta.

Greta spunea...

Asta cu măsurile e adevărată :( Mă uitam la austrieci, care, s-a anunțat astăzi, vor intra în lockdown total pentru vreo 3 săptămâni - vaccinați included... :( E crunt. Însă oamenii efectiv nu au vrut să asculte recomandările și apelurile la prudență. Fie nu s-au vaccinat, fie, dacă s-au vaccinat, au dat buzna în aglomerații like there's no tomorrow. Deși s-a spus mereu că vaccinul nu asigură imunitate deplină... Trebuia totul cu măsură, cu un pic de reținere și poate nu se ajungea aici.

Greta spunea...

Da, regulile variază de la un land la altul. Aici 2G e obligatoriu din vară pentru restaurante, acum au extins obligativitatea și de asemenea, vor să impună 3G în transportul public. Asta chiar ar fi ceva util, dacă ar înteți controalele.
Multă sănătate, Maya...

Greta spunea...

Ai dreptate, Adi! Am înțeles că după a treia doză, titrul de anticorpi este mult, mult mai mare decât după cea de-a doua doză. Probabil abia atunci se poate spune că ești protejat cu adevărat. Îl vom face de îndată ce vom avea 6 luni de la al doilea.
Te îmbrățișez! Sănătate și, vorba colegilor mei din Paris, bon courage...

Greta spunea...

Da, îmi place mult cum scrie Petreanu și sunt de acord cu el. Nu este deloc exclus scenariul respectiv...
Multă sănătate!

Adela Tarpan spunea...

Fratele meu si prietena lui lucreaza in domeniu si la munca s-au testat regulat sa vada ce se intampla cu anticorpii. Din ce imi spun ei, booster-ul nu este solutia magica din pacate. Ajuta si este evident ca vom tot face boostere de acum inainte. Insa nu este solutia.
In plus Belgia a fost foarte inceata la vaccinare deci in luna mai (adica acum 6 luni) sub 5% erau vaccinati. Iar in momentul de fata aproape toti din aceea categorie au deja boosterul facut (8% din populatie are boosterul).
Deci ajungem sa ne vaccinam la 2-3 luni? parca nici asta nu mi se pare extrem de tentant.
Pentru parte cu inghesuiala la activitati sunt si nu sunt de acord. Majoritatea cazurilor de la inceput de val 4 a fost printre copii. Ei au fost vectorul principal. Cat timp ii tii acasa si in casa?

asteptam boosterul. Ce sa facem? Si speram. Dar tare imi e ca va trebui sa asteptam de fapt o noua varianta de vaccin.

Adela Tarpan spunea...

Apropos, ai cumva ceva link-uri pt studii care spun ca ai mai multi anticorpi dupa a treia doza?
Ca eu nu am vazut decat ca imunitatea este refacuta. Deci ce se pierde in 6 luni este recuperat. Dar nu gasii nimic despre mai multi anticopri ca dupa doza 2.

Greta spunea...

Nu am link-uri, știu de la mai multe persoane care și-au făcut analize și diferențele erau uluitoare (de la câteva sute de anticorpi rămași la câteva luni de la al doilea vaccin, la peste 10.000). Acum, nu știu cât vor ”ține” aceștia; cred că de fapt nimeni nu știe, în stadiul actual. Sunt încă foarte multe necunoscute.
Referitor la soluții, nu am un răspuns :( Evident că nici eu nu aș fi încântată să mă vaccinez la fiecare câteva luni; rămân însă la părerea că se impunea mai multă prudență după al doilea vaccin, cu atât mai mult cu cât s-a spus clar din start că nu este garantată imunitatea deplină. E un virus nou, care se comportă ciudat și deseori imprevizibil, trebuie vigilență. Atitudinea pe care am văzut-o la multă lume, din categoria ”nu știu, eu m-am vaccinat, pot să fac ce vreau și să mă înghesui oricât” explică, în bună parte, talazul ăsta de infectări din atâtea țări.
Ce va fi? Cred că nimeni nu știe. Între timp, sper că lumea va înțelege măcar acum să evite înghesuielile. Pricep că oamenii au obosit și vor ”ca înainte”; dar eu cred că asta nu va fi posibil în viitorul previzibil. E trist și descurajant, dar... it is what it is, vorba ceea.