duminică, 25 septembrie 2022

Existențiale din categoria ”first world problems”

După cum vă spuneam, am musafiri, așa încât punem un pic în standby serialul de vacanță (din care au mai rămas 3 episoade, că veni vorba). Dar, ca să nu mă dați dispărută de tot și pentru că și pe mine m-a amuzat, m-am gândit să sporovăim despre niște chestiuni care - cum se va vedea - sunt de o fenomenală importanță și constituie tot atâtea subiecte de aprinse dezbateri.... 

🤔 Salata de Boeuf: cu mazăre sau fără mazăre?

Cam nu mai e Crăciun fără să citesc niște îndelungi deliberări pe tema asta, care nu par să ducă niciodată la vreo concluzie. Unii spun că mazărea fermentează și ”strică” salata; alții spun că dacă s-a întâmplat asta înseamnă că mazărea n-a fost bună și că ”adevărata rețetă” a salatei este cu mazăre. Acuma, o mai fi știind cineva care e ”adevărata” rețetă? Că eu una am citit enșpe variante, toate pretinse a fi ”rețeta originală”.
My 2 cents: cu mazăre e mult mai gustoasă, dar ni s-a întâmplat și nouă să fermenteze nerușinata. Totuși n-am face-o fără, pur și simplu n-ar mai fi la fel.

🙄 Cozonacul: cu stafide sau fără stafide?

În problema asta nu pot emite nicio opinie avizată, pentru bunul motiv că n-am făcut niciodată cozonac - și la drept vorbind, am serioase dubii că se va întâmpla vreodată. Nici de plăcut nu-mi place în mod deosebit, cel mult doar atunci când e abia scos din cuptor; l-aș mânca și cu, și fără stafide. Iar după ce se răcește, nu l-aș mai mânca nicicum 😂. Iată, la mine e o simplă problemă de timing.

😍 Salata de vinete: cu sau fără maioneză?

Hmm, de data asta sunt pusă la grea încercare. Cei care mă cunosc știu că aș mânca salată de vinete și-n culcare și-n sculare, indiferent de felul în care e făcută. Aș spune că parcă e mai gustoasă cu maioneză, totuși. În tot cazul însă, ceapa din belșug este o condiție esențială și indispensabilă. După cum se vede, nici aici n-am o opinie clar definită. Ah, ba da, am una: salată de vinete. Oricum. Oricând. Oricât.

👑 Noul rege al Marii Britanii: Charles sau Carol?

P-asta n-am văzut-o venind, sinceră să fiu. În sensul că nu mi-aș fi imaginat că se poate gândi cineva la așa ceva. Argumentul taberei pro Carol este că și defunctei regine i s-a spus Elisabeta (nu Elizabeth), deci e normal să traducem și prenumele actualului rege. ”Doar suntem români, nu? Deci vorbim românește!” 👀.
Ooookkkk.... acum, ce nu înțeleg eu:
- Dacă am avea un coleg de serviciu pe nume John Smith, i-am spune Ion Fieraru? Nu prea cred. Numele proprii trebuie respectate și pronunțate ca atare, nu traduse - și asta indiferent de rangul purtătorului. Nu înseamnă că, dacă am tradus prenumele reginei, a fost corect.
- Cât timp a fost prinț, niciun vajnic patriot n-a avut o problemă cu prenumele. Prințul Charles în sus, prințul Charles în jos. Acum că tocmai a devenit rege răsculatu-s-au simțămintele naționale sau cum?

🧐 Nutella: cu unt sau fără?

Asta e găselnița colegilor mei de birou. Unii susțin că se pune unt pe pâine, și peste el Nutella. Alții spun că pur și simplu e o erezie să amesteci Nutella cu orice altceva, în timp ce un coleg a zis că Nutella nu are ce căuta pe pâine și locul ei e numai în clătite sau gogoși.
Cum ar spune nenea Iancu: domnilor, din această dilemă nu putem ieși!
(Eu îmi păstrez neutralitatea, pentru bunul motiv că nu-mi place Nutella în mod deosebit - doar în clătite și cu felii de banană peste ea. Aș fi deosebit de activă într-o dispută referitoare la ciocolata albă, în schimb).

13 comentarii:

Anonim spunea...

Salata de bouef clar cu mazare. Nici nu stiam ca poate sa fermenteze dar eu o mananc in maxim 3 zile.
Cozonac e egal. Stafidele trebuie inmuiate in apa si apoi merg bine in amestec.
La mine in familie se face fara. Pana sa ajung in vest nu stiam ca se poate face cu maioneza. Personal prefer fara sa simt gustul de vanata coapta.
Numai nemtii au idei sa amestece cu unt nutella. E buna si cu paine sau clatite dar fara unt

Maya spunea...

Salata de bouef clar cu mazare. Nici nu stiam ca poate sa fermenteze dar eu o mananc in maxim 3 zile.
Cozonac e egal. Stafidele trebuie inmuiate in apa si apoi merg bine in amestec.
La mine in familie se face fara. Pana sa ajung in vest nu stiam ca se poate face cu maioneza. Personal prefer fara sa simt gustul de vanata coapta.
Numai nemtii au idei sa amestece cu unt nutella. E buna si cu paine sau clatite dar fara unt

Bristena spunea...

Salata de boeuf: fara mazare. Cu mazare facea mama cand eram copil
Cozonacul: fara stafide. Nuca din belsug.
Salata de vinete. Cu maioneza. Dar si fara maioneze si cu ceapa multa. Dilema mare aici!
Charles; nici nu cred ca poate fi vorba de vreo adaptare de nume.
Nutella: pe clatite, pe langosi. Cu unt n-am incercat.

Anonim spunea...

Ah, interesante dileme!
Cu mazare
Cu stafide (+nuca si cacao). Fara rahat.
Cu maioneza (nici n-am mincat vreodata fara. Si cu ceapa, obligatoriu. Fara usturoi)
Charles (chiar si el si-a pastrat numele, desi ca rege ar fi putut alege un altul, mai roial. Sa nu facem ca italienii care au italienizat-o pe Scarlett , au numit-o Rosetta!)
Fara unt, doar Nutella are destula materie grasa.
Jual

Anonim spunea...

Ai musafiri acum sau vor veni de Crăciun? Parca te pregatesti de sărbători. Haha
Ce le dai de mincare musafirilor? Ce ii tentează pe aici, fără sa fie complicat la gătit. Livia din Stuttgart

Anonim spunea...

Salata intotdeauna cu mazare
Cozonacul: cu nuca macinata si oparita si cacao si stafide inmuiate in rom si rahat
Salata de vinete- fara maioneza
Regele e Charles
NUtella fara unt. Cu mascarpone

M-ati facut sa zambesc! Multumesc mult.
Luiza

Mada spunea...

1. fara mazare
2. fara stafide
3. fara maioneza
4. Charles
5. fara unt

a se observa ca sunt o purista :D

Greta spunea...

Adevărul e că-n afară de nemți n-am mai auzit pe nimeni să combine Nutella cu unt :)))

Greta spunea...

Ahhh, uitasem de langoși! Mmm, ce poftă mi s-a făcut... fie și doar cu zahăr pudră, ce bun ar fi unul acuma.

Greta spunea...

Vai de mine, nu știusem de Scarlett / Rosetta :))))) Serios, am citit niște dezbateri atât de intense pe subiect, că mă luase capul. Probleme importante, domnule, nu te pui...

Greta spunea...

Luiza, mi-ai dat de gândit. Nutella cu mascarpone, iată o combinație care nu-mi dăduse prin cap.... merită testată.

Greta spunea...

S-a consemnat purismul, Mădă 😀

Greta spunea...

Am avut musafiri timp de 2 săptămâni. De Crăciun încă nu știm, dar prin natura profesiei soțului e mai complicat atunci, Crăciunul fiind una dintre cele mai ocupate perioade ale lui din întregul an. Dacă vin, sunt bineveniți - le fac salată de Boeuf. Cu mazăre :))
N-am pregătit chestii elaborate acum, cel mai complex a fost un risotto cu ciuperci. În rest, aruncat diverse cărnuri și legume în cuptor. Nici eu nici omul nu am avut concediu în perioada asta, așa că timpul a fost limitat. Dar le-a plăcut să încerce diferite produse locale de patiserie și mezelărie.