duminică, 12 noiembrie 2023

Mostre din viața în Germania (XV)

Noiembrie n-a prea fost niciodată o lună glorioasă pentru mine și nici anul ăsta nu face excepție. Sunt atât de surmenată încât aproape am ajuns să-mi doresc un concediu medical. Cel puțin m-aș putea odihni și-aș mai scăpa nițel de frecatul de nervi de care am parte la munci.
(Notiță mentală: musai să ne apucăm amândoi de cura aia de vitamina D, despre care am mai citit și care ne-a fost recomandată de mai multă lume. Nu prea avem parte de soare aici în nord, și ne cam resimțim).

În aceeași notă, nici noutățile de pe plan local/ național nu arată din cale-afară de încurajator.
(Imaginea de mai jos se vrea a fi un factor motivațional, sau chelcășoz. Vorbă să fie 🙄).

🚂 Sindicatul Mecanicilor de Locomotivă amenință cu greve masive în perioada următoare, dacă nu li se îndeplinesc cerințele. Ei solicită majorări salariale, bonus compensatoriu pentru inflație și reducerea săptămânii de lucru de la 38 la 35 de ore.
Dacă primele două cerințe au fost deja acceptate și se vor găsi soluții, la cea din urmă negocierile s-au împotmolit.  Îndeplinirea acestei cerințe ar presupune suplimentarea cu 10% a personalului, ceea ce înseamnă vreo 2.000 de noi angajați - și acest lucru efectiv nu este posibil, fiindcă mecanicii de locomotivă nu cresc pe marginea drumului și n-ai de unde găsi atât de mult personal calificat, într-un interval atât de scurt de timp. ”Este foarte posibil să organizăm greve inclusiv în perioada sărbătorilor, când oamenii vor călători mai mult ca de obicei”, a amenințat liderul sindical. Nu știu ce-l face să creadă că dacă pune atâta presiune (afectând oameni care n-au nicio influență în certurile sindicale cu statul), s-ar putea organiza instantaneu o pepinieră de mecanici de locomotivă.
Acestea fiind zise, ne pregătim mental pentru greve. Doar dacă nu răsar de undeva vreo 2.000 de mecanici dispuși să se angajeze imediat la Deutsche Bahn 😒.

🤑 Citeam, într-un articol publicat în ”Frankfurter Allgemeine Zeitung”, faptul că ajutorul social va crește, începând cu anul viitor, cu 12 procente. De asemenea, se au în vedere o serie de ”reforme al căror scop este să pună mai puțină presiune pe asistații social”, ca de exemplu nu vor mai fi imediat sancționați dacă nu se prezintă la programări la biroul de șomaj.
Bugetul pentru anul în curs a fost deja depășit cu 2,1 miliarde de euro, ajungând la 25,9 miliarde - sumă care s-a stabilit a fi insuficientă, prin urmare bugetul pentru 2024 a ajuns la 27 de miliarde de euro. Deocamdată.
Acum, să ne înțelegem.  După cum am mai povestit aici, în urmă cu 14-15 ani am fost și noi în această ingrată situație. Era la puțin timp după criză, situația pieței de muncă era dezastruoasă și am ajuns în această foarte dificilă postură. Știm cum este și în niciun caz nu generalizăm și nu judecăm cu ușurință sau superficialitate pe cei care beneficiază de această formă de suport.
Dar. Una este să fii cum eram noi: disperat să muncești, oricum și orice numai să reînnozi firul și să ieși din marasmul în care înoți. Și alta este, de exemplu, să fii cum am văzut într-un filmuleț dat publicității: o familie de refugiați sirieni care au venit în Germania acum câțiva ani, au învățat limba (vorbeau bine), dar refuză să aplice pentru permis de muncă și să-și caute de lucru fiindcă ”noi avem un anumit nivel, nu putem munci orice, ne așteptăm ca statul să ne susțină să urmăm cursurile unui masterat”. Au zis asta cu seninătate, uitându-se direct la cameră. ”Eu oricum sunt foarte ocupată cu gospodăria și copiii, nu aș avea timp de serviciu”, a adăugat muierea. Asta-n timp ce statul le plătește apartamentul în care stau, alocații pentru copii și asigurări medicale - toate acestea, separat de suma care se achită lunar pentru întreținere.
Apăi să nu te-apuce toți dracii? Am ajuns să cred că, deși intențiile Angelei Merkel au fost dintre cele mai onorabile, rezultatul per ansamblu  este de fapt un eșec. Iar asta nu mai e vina ei; era normal ca la început să-i sprijini să învețe limba, să le dai casă, să-i ajuți să se integreze. Dar ar trebui să existe niște limite. Nu văd absolut niciun motiv pentru care niște indivizi precum cei din exemplul de mai sus să nu fie trimiși la muncă. Li s-au creat absolut toate condițiile. Depozitele Amazon recrutează permanent, de pildă.
Și nu numai despre refugiați este vorba. Am cunoscut noi înșine români care nu mai locuiesc demult în Germania, dar continuă să încaseze ajutorul social, bazându-se pe faptul că ”oricum nu-i trimite nimeni la muncă”. Și chiar așa și era, nu-i întreba nimeni cu lunile despre ce fac în mod concret și ce demersuri întreprind pentru a-și găsi de lucru. Cred că funcționarii sunt efectiv copleșiți de numărul mare de asistați pe care trebuie să îl administreze și nu mai apucă să monitorizeze pe toată lumea.
Între timp angajatorii se plâng de lipsa personalului, oferă calificări la locul de muncă, unele companii au anunțat reducerea perioadei de probă de la șase la trei luni, doar-doar. Oameni s-ar găsi, doar cu cheful de muncă stau mai prost. Și cine plătește toate astea? Păi în bună măsură noi, ăștia care muncim. Noi, ăștia pe care ne impozitează de ne îndoaie, pur și simplu. Că doar de ce nu. 

😷 Probabil e o situație temporară sau vreo neînțelegere, dar eu nu reușesc să-mi fac o programare pentru mamografie. N-am făcut așa ceva până acum (doar ecografii), însă am 43 de ani, n-am fost niciodată însărcinată, am și oarece ”background” pe partea ginecologică, în fine - recomandarea ar fi să fac una la fiecare doi ani. Statul nu decontează mamografiile dacă n-ai 50 de ani împliniți și ecografia e curată, deci aș plăti. Nu-i problemă, îmi asum.
Ei bine, nu reușesc nici așa.
Medicul ginecolog zise: ”nu vă pot da trimitere, că n-aveți 50 de ani și nici n-au apărut suspiciuni la ecografie. Sunați la oricare centru de radiologie (și-mi dă câteva sugestii) și vă programați”.
Sun.
- Aveți trimitere?
N-am, și explic motivele enumerate de medic.
- Ne pare rău, fără trimitere nu vă putem programa.
Dar plătesc, liebe Frau.
- Nu e vorba de asta, trebuie trimitere, nu vă putem programa, la revedere.
Sun la ginecolog, iote ce zic ăștia.
”Probabil n-au înțeles, eu nu vă pot da trimitere, dar se face și fără, dacă plătiți”.
Ei bine, au (și am) înțeles foarte bine. NU se face. Sau ei nu vor să facă, dintr-un motiv care mă eludează.
Sunt atât de capsată încât cred că următorul pas va fi să sun la asigurări și să întreb cum se poate proceda, totuși? Că doar n-oi fi singura în situația asta. Arrggghhh.

Așa, deci mâine e luni și mai e și 13, un cântec vesel să cântăm 🥳.

8 comentarii:

Ioana spunea...

Toate ca toate, dar ultimul punct mi se pare noaptea minții!!! Wtf?!?! Adică pe banii tăi nu poți să îți faci niste analize?!?!! Nici nu știu ce să zic, fiindcă mi s-a blocat creierul😵‍💫😵‍💫😵‍💫🤯🤯

maya spunea...

Apropo de banii dati la stat, ceva ce mi se pare absurd este ca pe cei ce primesc somaj sa ii chemi la o luna sa iti demonstreze ca isi cauta de munca. Pana la urma fiecare plateste lunar la stat si are dreptul la perioada de somaj platita.
Pe cand altii care vin aici doar sa stea pe banii statului ii tin in puf iar daca fac probleme sa nu cumva sa ii trimitem inapoi.

Mmmaria spunea...

Greta, in legatura cu mamografia, ma gandeam ca poate mai vii in tara si o poti face aici...

Mada spunea...

Mai asta cu somajul... si aici trebuie sa dovedesti ca iti cauti de munca, ca ai aplicat, daca iti trimit ei un job sau un interviu trebuie sa te duci etc.
Am un ucrainian la birou care e putin ofticat ca nu mai e profesor cum era in Ucraina, dar nu i-a cazut rangul daca face doar cercetare. Dar in acelasi timp, de la profesor sa faci smotrul, inteleg ca pica cam greu. Dar daca esti disperat, accepti si asta! Mai ales daca esti de atatia ani si "perfect integrat" din celelalte puncte de vedere. In Germania nu ai o limita de timp, cat poti beneficia de somaj? Dar stiu ca somajul e foarte comfy in Germania, de asta nici nu se inghesuiesc... aici cred ca il ai pentru un an jumate, dupa pa si pusi.

Maya spunea...

In Germania primesti somajul in functie de cati ani ai contribuit. Maxim este un an daca ai contribuit minim 12 luni in ultimele 30 de luni.
Peste 50 de ani cred ca este mai lunga perioada.
Suma este undeva la 1000 euro deci foarte putin asa ca majoritatea isi cauta job.

Greta spunea...

@Ioana, când mă gândesc la asta și pe mine m-apucă dracii. Nu se poate să nu existe o soluție, dar e clar că una dintre cele două părți implicate bate câmpii vioi.

@Maya, și nu doar că-i chemi, dar au de demonstrat că au trimis X număr de aplicații. Indiferent dacă ai sau nu unde să aplici, ei vor să vadă lista cu adresele, Email-urile și numerele de telefon ale companiilor unde ai trimis aplicații. Habar n-am dacă într-adevăr s-apucă să sune să controleze, dar dacă da, ce postură ingrată pentru aplicant...
Referitor la cel de-al doilea comentariu - citeam acum câteva luni un articol care spunea că nemții nu mai sunt ”motivați” să lucreze, fiindcă de la 1 ianuarie se vor mări ajutorul social și alocația copiilor, iar diferența dintre cei cu salariul minim pe economie și cei asistați social va fi una minoră (după impozitarea celor dintâi).
Tocmai aici, spunea nu mai rețin care oficial, ar trebui să fie procedat cu mare atenție, ca oamenii să continue să fie motivați să lucreze, respectiv să-și caute de lucru. Personal nu m-ar putea demotiva absolut deloc un asemenea aspect, dar mulți văd altfel lucrurile...

@Mmmaria, in extremis ar fi o soluție, dar aș prefera aici, ca să rămână în sistemul lor. Trebuie să găsesc o cale.

@Mada, sigur că pică greu, been there, felt that, done that! Însă exact cum spui tu, dacă n-ai de ales, o faci. Și noi am făcut-o, și ca noi mulți alții.
Există o limită de timp de un an, cum spune și Maya. Apoi, dacă tot nu găsești, intri la ajutor social - care este mult mai scăzut, dar pare-mi-se că nelimitat.

maya spunea...

@Greta exact asa este. Si din pacate multi habar nu au ce presupune o anumita meserie. Inteleg ca avem nume pompoase dar asta e jobul lor sa stie.
Din pacate statul nu ajuta integrarea in activitate, doar supravegheaza cum sa nu dea bani.
Am fosti colegi care iau harzt V si pe care statul ii ajuta cu cursuri de calificare. Anume trebuie sa ajungi intretinut total de stat ca sa faca ceva.
Legat de stirea cu ajutorul social am auzit si eu. Imi pare ca nu prea se gandesc legile in ultima vreme.
Anul acesta (ma gandesc ca in toata Germania) au crescut impozitul celor fara copii sa ia mai putin net ceea ce imi pare foarte aiurea. Nu stii de ce fiecare nu are copii. Iar cei cu copii primesc 15 euro in plus..emorm oder?

Greta spunea...

@Maya, întocmai. Până nu ești întreținut de stat, nu mișcă nimeni niciun deget ca să te ajute să nu ajungi în postura asta ingrată. Nu văd neam logica din chestia asta...

Nu știam chestiunea cu impozitul mai mare pentru cei fără copii, dar am căutat acum și așa este. Ce porcărie... sunt chiar dezamăgită. Asta e o mare porcărie. Dacă așa înțeleg ei să ”încurajeze” natalitatea, nu știu ce s-ar mai putea spune :(