Știu că am zis că articolul ăsta ar trebui citit numai după masă, drept pentru care n-ar fi o idee rea să luați cina (sau, în funcție de momentul în care citiți, micul dejun ori prânzul) mai întâi. E drept că am avut noi meniuri ceva mai bogate cu alte ocazii (și-n alte vacanțe), dar veți vedea că nici ăsta nu e chiar de colea... Și cu voia voastră, aș începe cu La Boqueria - înființată în anul 1217 (da, am scris corect anul), reprezintă probabil idealul de piață și paradisul absolut al street food-ului, la doi pași de Rambla.
Îți trebuie ceva răbdare și voință, plus energia de a-ți face loc dând din coate, fiindcă locul este foarte aglomerat (are aproape 200 de tarabe), iar ispitele sunt la tot pasul.
La drept vorbind, nici nu știu ce e de preferat: să te duci sătul în Boqueria sau dimpotrivă? Dacă nu ești hămesit, vei avea mai multă răbdare să explorezi și să alegi o delicatesă, raiul papilelor gustative. Pe de altă parte dacă ți-e foame ai mai mult loc să experimentezi tot felul de bunătăți, ca să zic așa.
Să-ncepem cu baghetă crocantă și diferitele sortimente de Jamon, a căror aromă o pot evoca și acum.
În caz că vă-ntrebați: eu am luat un burrito cu pui și omul, o Empanada cu nu-mai-țin-minte ce. Nimic memorabil, oricum. Nici la mine, nici la el. Însă nici pentru toate cele de mai sus nu am avut apetit. N-am nici acum, când mă uit la ele, deși îmi aduc bine aminte ce arome se împleteau în hala imensă.
După toate aceste degustări, e momentul să ne răcorim puțin.
Într-una din zile am pornit la drum (trecând prin districtul Barceloneta) având în minte obiectivul clar de a găsi restaurantul Jai-ca, despre care citisem pe blog la Mihai. Ne-a plăcut și plimbarea până acolo, a fost ca și cum am descoperi un alt chip al Barcelonei.
Inițial am fost convinși că avem ghinion și e închis (deși pe net apărea ca fiind deschis), fiindcă dăduserăm peste niște obloane ferecate.
Din fericire, jupânul s-a dus niște pași mai încolo și iacătă-l.
Ne-am hotărât destul de repede ce să mâncăm: câte un aperitiv (Bomba de la Barceloneta - o chiftea cu diverse sosuri ușor picante - bună, să tot mănânci și să nu te mai oprești, respectiv un fel de bruschete cu sos de roșii), după care am continuat cu dragele mele sardine, care mi-au intrat la suflet în Portugalia, în timp ce jupânul a optat pentru anșoa prăjite. Garnitura nu putea fi decât una singură: patatas de Jai-ca, respectiv cartofii prăjiți care sunt specialitatea restaurantului. Au venit acompaniați de un anume sos de asemenea specific localului de care nu te mai săturai, vă spun.
Nu. Te. Mai. Săturai.
Un alt restaurant pentru care nu-mi ajung epitetele și ”mniam-mniam”-urile ca să vi-l recomand se numește Louro. Situat chiar pe Rambla, nu-l găsești decât dacă știi să unde să-l cauți - e cumva ”camuflat” în ceea ce pare a fi intrarea într-un bloc de locuințe și nu are firma pusă la intrare.
Cel mai tare lucru știți care e? Nu au nevoie să-și facă reclamă și nici să tragă oamenii de mânecă. La ce mâncăruri demențial de bune au, serviciu excelent și prețuri bune, îi găsește lumea. Nu făcuserăm rezervare, dar am avut norocul de-a primi o masă de 2 persoane pentru aproximativ 2 ore - era puțin trecut de 7 seara când am ajuns și de la 9 ”we will be full” ne-a spus Alexandra, care ne-a întâmpinat la intrare, după care ne-a condus la masa noastră.
Două ore au fost absolut suficiente pentru o cină cum n-am fi crezut că poate fi de bună.
Și m-am dezmățat, frate, nu așa oricum:
”Dacă oi vedea că nu mă pot atinge de lighioane, mănânc doar orezul”, am decretat cu vitejie. Dar n-a fost cazul, le-am mâncat pe toate. După ce le-am împrietenit cu un vin alb demisec, rece și aromat, recomandat de chelner.
De vreme ce le-am experimentat pe amândouă, sunt în măsură să spun că fotografiile redau fidel realitatea. Nu-mi amintesc, sincer, să fi gustat vreodată ceva mai cremos și mai aromat.
O altă delicatesă despre care povestim este o veche iubire de-a mea. O cam trădasem în urmă cu doi ani în Italia, dar acum că ne-am regăsit mi-am adus aminte de toaaateeee motivele pentru care o iubesc.
A fost atât de gustoasă și consistentă, că mă surprind chiar acum uitându-mă galeș la poză.
Spre deosebire de toate cele de mai sus, pentru dorada asta (draga de ea 🥹) nu vă pot trimite la niciun restaurant... din simplul motiv că am stat la un delicios taifas cu dânsa acasă la unul dintre verii jupânului, în Zaragoza.
Și tot în Zaragoza am mâncat ceea ce nu știu dacă ați observat că lipsește din text - desertul-vedetă al Barcelonei, simpaticii și foaaarte fragezii Churros. Cu o ciocolată groasă și exact-cât-trebuie de dulce și Doamne cât de bine mergeau la cafea și de ceeeee nu am Churros cu ciocolată în clipa asta, decedecedece 🥺.
Să ne înțelegem: în ceașcă era ciocolata.
Nu putem să n-avem și-o bere. Și-o cafea, că tocmai vorbirăm...
Concluzionând, ne pare bine că am văzut Barcelona - este unul dintre orașele pe care, pur și simplu, nu se face să nu le vizitezi măcar o dată - și chiar dacă nu am rezonat în mod deosebit cu orașul, păstrăm amintiri frumoase. (Ah, unde sunteți voi, Churros... 🫠).
4 comentarii:
Mi-ai dat șah mat cu churros :) știu ca și eu am căutat mult un loc cu churros. A fost un pic average, dar tot bun :) în BCN am fost la un loc recomandat de Radu Dumitrescu, ex-master chef care are Voila în București. Se numește *10 minute mai tarziu* La cova fumada, o cârciuma mică în Barceloneta dar suuuper mâncare.
@Mada, într-adevăr arată bine localul ăsta, de care nu auzisem până acum. Numai cât am intrat pe site-ul lor și-am văzut sardinele, că mi s-a făcut mare dor de ele :D
Pe mâncare chiar nu stau rău spaniolii 😃. Bai dar cum e cățelul ăla...sorry dar a furat toată atenția. Lipsesc din poza doar o "pamblica" roșie și o foarfeca 😄.
@Ioana, cuțu este adorabil, într-adevăr. Nu-mi venea să mă mai despart de el... :)
Trimiteți un comentariu