vineri, 20 iunie 2014

"Fargo" (2014)


Miniseria "Fargo" mi-a stârnit curiozitatea în principal datorită faptului că întâmplările sunt inspirate din fapte reale, petrecute în anul 2006. A fost făcut şi-un film pe acest subiect în 2003, dar nu l-am văzut şi acum, pentru că ştiu povestea, nu pot spune că aş fi curioasă să-l văd şi pe acela. Din simplul motiv că nu poate fi mai bun.


Această miniserie mi-a plăcut foarte mult, deşi s-a terminat cam prea abrupt şi acţiunea a fost sinistră şi pe alocuri chiar sângeroasă. Lester Nygaard (Martin Freeman) este un agent de asigurări cenuşiu, tipul de şoarece banal care nu iese cu absolut nimic în evidenţă, nu se remarcă prin nimic nici în sfera profesională, nici în cea personală, e sub papucul nevestei şi nu protestează niciodată când este umilit de soţie sau de fratele lui a cărui viaţă este una mult mai reuşită - pe scurt, e însăşi definiţia ratatului. Într-o bună zi, după o nouă umilinţă, înghiţită tot fără proteste din partea unui fost coleg de şcoală, se pomeneşte povestindu-i întâmplarea cu pricina unui străin. La prima vedere, o discuţie absolut inofensivă şi fără urmări. 

- Este incredibil ce ţi-a făcut omul acesta, îi spune străinul, adăugând: dacă aş fi în locul tău, l-aş omorî.
Blajinul Lester e blocat şi se bâlbâie.
- Dar.... dar....ăăă...
- O merită. Vrei ca acel om să moară, Lester? întreabă interlocutorul său cu blândeţe.
- Ah, păi... eu....
- Da sau nu, Lester? persistă celălalt, cu ton egal şi blând.

Lester nu realizează că a răspuns "da" la întrebarea celui care se va dovedi a fi Lorne Malvo, un misterios asasin plătit, care ucide la fel de firesc şi netulburat precum respiră. 

Lester (stânga) în dialog cu Malvo

Billy Bob Thornton a reuşit o interpretare extraordinară a lui Malvo, în opinia mea. Este exact atât de sinistru şi meticulos pe cât te-ai aştepta să fie un individ plătit pentru a omorî. Dincolo de rol, actorul în sine mi se pare cumva.... tipul de freak, în sensul că nu mă mir nici că a fost însurat cu Angelina Jolie, nici că, pe parcursul mariajului lor, fiecare a purtat un medalion cu o fiolă în care se afla sângele celuilalt :)) Pare exact "that kind of man".

Revenind la Lester, discuţia cu Malvo marchează sfârşitul vieţii lui, nu la propriu, ci a vieţii sale aşa cum fusese până atunci. Din cetăţeanul liniştit şi plictisitor devine un criminal neaşteptat de ingenios, care, direct sau indirect, ajunge să aibă pe conştiinţă mai multe vieţi omeneşti - inclusiv, în interval de un an, viaţa ambelor sale soţii. 

Malvo, între timp, îşi vede liniştit de treburile lui: omoară tacticos zeci de oameni fără să se enerveze sau să ridice nici măcar o singură dată tonul, îşi schimbă identitatea, înfăţişarea şi meseria, în timp ce poliţia se zbate neputincioasă şi îl scapă de fiecare dată printre degete. 

Ultimul episod este echivalentul unui film de acţiune; totuşi, dacă ar fi să caut un nod în papură, aici l-aş găsi. Prea repede şi prea la ţanc se rezolvă toate. Nu ştiu exact cum s-au desfăşurat lucrurile în realitate, dar, dacă Lorne Malvo a sfârşit într-adevăr aşa cum se arată în film.... atunci înseamnă că viaţa este cel mai bun scenarist cu putinţă :)

Dacă vă plac esenţele tari păstrate în sticluţe mici, nu pot decât să vă recomand această miniserie.

2 comentarii:

Anonim spunea...

21.06.2014
Azi este o zi speciala pentru tine. Iti urez sa primesti tot ce vrei de la viata : sanatate, bucurii, dragoste, lumina in suflet si sa crezi in visele tale.
Esti un om deosebit.
Te imbratisez cu prietenie si din partea mea multe flori.
Inchide ochii : un camp de lavanda si un lan plin cu maci.
Cu drag,Calina

Greta spunea...

Calina, am făcut cum mi-ai spus: am închis ochii. Am alergat prin câmpul de lavandă. În braţe am sute de maci. Îţi mulţumesc din tot sufletul pentru ceea ce eşti şi pentru că eşti aici :)