vineri, 9 iunie 2017

Primele impresii despre noul ”Twin Peaks” (2017)


Nu mă rabdă inima să nu scriu câteva reflecții despre continuarea serialului ”Twin Peaks”, după primele cinci episoade difuzate până acum (din cele 18, câte vor fi în total). 

După cum am mai scris în repetate rânduri, sunt fan absolut al acestui serial, pe care-l consider a fi cel mai bun dintre toate care s-au realizat până acum (rog fanii ”Game of Thrones” să nu se uite urât la mine, că pe-ăla nu l-am urmărit 😊). L-am văzut de cinci ori cap-coadă și de nenumărate ori secvențial, neîncetând să mă minunez de scenariu, umorul negru, atenția pentru detalii, interpretările posibile, construcția personajelor și descoperind la fiecare vizionare ceva ce-mi scăpase până atunci. 


Aceasta este una dintre secvențele din ultimul episod al serialului din 1991. Nimeni n-ar fi putut spune de ce tocmai 25 de ani, după cum nimeni (în afară de el însuși) nu știe dacă David Lynch preconiza vreo continuare încă de-atunci. Cel mai probabil nu, însă lucrurile s-au brodit de-așa manieră încât filmările noilor episoade s-au încheiat anul trecut... după 25 de ani.

Dacă aveam așteptări? Sigur că aveam și, concomitent, eram încrezătoare că nu voi fi dezamăgită. David Lynch are un cec în alb de la mine și, cunoscându-i oarecum stilul, anticipam că noul serial va fi în cel mai bun caz ciudat. Și, ei bine... este.

Am descoperit un paradox. Dacă-i cunoști filmele, vei identifica amprenta lui Lynch încă din primul sfert de oră. Pe de altă parte, dacă n-ar fi o parte din vechea distribuție și acțiunea nu s-ar corela parțial cu întâmplările din vechiul serial, nu prea ai mai regăsi ceea ce știai din ”Twin Peaks” (mă refer la stil, tipologia personajelor, dozarea suspansului, dialoguri, comicul de situație și de caracter etc).

Noul serial e cam suprarealist. Cam prea suprealist, spre deosebire de celălalt, care era mai teluric. Nici vorbă să-ți răspundă la întrebările care, inevitabil, au rămas neelucidate în serialul original. Dimpotrivă, pune și mai multe probleme și - nu tocmai surprinzător - cel puțin în primele două episoade nu prea înțelegi nimic.
Un alt aspect paradoxal este că întâmplările cele mai interesante se petrec în afara Twin Peaks-ului (în Las Vegas, în Dakota de Nord, sau în New York). În Twin Peaks - odinioară epicentrul faptelor ciudate și inexplicabile - nu prea se întâmplă nimic în afară de faptul că Hawk cercetează dosare vechi, Lucy e la fel de inutilă ca-n trecut, Andy la fel de neajutorat, iar Norma e tot patroană de cafenea. Ok, o uitasem pe Doamna cu Butucul, care-a avut iar o viziune (cum altfel decât interpretabilă și incompletă), dar până-i vor da de capăt, mai durează.

Acțiunea e destul de lentă, cadrele se derulează foarte încet, dialogurile sunt în mare parte criptice și, ca privitor, ai nu tocmai puține momente de ”what the hell am I watching?”.


Este încântător să regăsești actori din distribuția serialului original; senzația este aceea a reîntâlnirii cu foarte vechi și dragi prieteni. Cele mai așteptate reveniri sunt cea a Laurei Palmer - ”I am dead, yet I live” și, bineînțeles, a lui Dale Cooper (care, eliberat în sfârșit în lumea pământeană, nu-și mai amintește absolut nimic, neștiind ce să facă nici măcar când îi vine să urineze). Acest din urmă aspect e cam frustrant și tinzi să-ți pierzi răbdarea tot așteptând să-l regăsești pe Cooper, cel pe care-l cunoști.
(Scriind acest post mi-am adus aminte că, înainte de-a fi eliberat din universul paralel unde fusese captiv un sfert de veac, Cooper primește un mesaj din partea Laurei, care-i spune ceva la ureche. Ce anume? Ar fi chiar culmea să știm, după doar cinci episoade 😀).

Aș spune că noul serial are mult mai multe scene de violență decât precedentul și încă nu e clar dacă acest lucru se justifică. Alternate cu scene în filmare statică, efectul creat este de tensiune oscilantă. Ba-ți sare inima din piept la descoperirea unui cadavru grotesc mutilat, ba îți înăbuși un căscat de plictiseală urmărindu-l pe Cooper care nu face decât să privească minute-n șir o statuie. Încă nu m-am hotărât dacă-mi place alternanța asta sau nu.

Concluzionând, noul serial e bizar - adică exact cum te-ai aștepta de la David Lynch - și, cu toate că nu sunt dezamăgită, nici entuziasmată nu pot spune că sunt. Cu siguranță e prematur pentru concluzii, dar voi reveni la final cu o postare pe subiect. Între timp, dacă ați apucat să vedeți ceva pe HBO, sunt curioasă cum vi se pare...

21 de comentarii:

Anonim spunea...

Nu cred ca il voi urmari.. nu imi amintesc decat de doamna cu butucul din prima serie, asa ca ar trebui sa il iau de la capat cu totul si nu ma atrage :)
Cris

elaine spunea...

Ma bucur ca mai sunt oameni care gandesc ca mine. :)Si eu sunt mare fan al serialului Twin Peaks. Eram realmente indragostita de serialul asta cand s-a difuzat la noi in 1992. Aveam vreo 13 ani atunci si dupa ce l-am urmarit nu am mai "inghitit" asa de usor orice porcarie de la TV. Vazusem "the light". :)
Si eu l-am vazut de vreo 4-5 ori cu mare placere.
Apoi am luat la rand toate filmele lui Lynch.
Twin Peaks-ul asta nou m-a cam dezamagit un pic in primele 2 episoade pentru ca nu mai regaseam aceeasi atmosfera magica din serial,era doar partea sumbra, mi s-a parut si un pic teatral pe alocuri etc.
Dar cam dupa ep 3 am inteles ca trebuie sa-l privesc altfel,ca pe un film "pure lynch style".
Sper sa mai apara cat mai multi din "vechii nostri prieteni" si agentul Cooper sa redevina ager si sclipitor cum il stiam.
Abia astept sa vad noile episoade!

Greta spunea...

Bineînțeles, e chestiune de gusturi, Cris și e absolut firesc :)
Nici eu nu urmăresc ”Game of Thrones”, adică n-am deloc intenția. Cum zici și tu... nu mă atrage, n-am fost niciun moment tentată.
Așa deci, îți amintești de Log Lady, dar nu-ți amintești de Bob, drăgălașul de el :D

Greta spunea...

Hmm, eu în 1992 nu pot spune că eram pasionată... Aveam aceeași vârstă ca și tine, dar la vremea aceea știam una și bună, că mi-e frică de Bob :D Băgam capul sub pătură de câte ori apărea el și de-acolo întrebam ”a plecat? pot să mă uit acum?”
Am descoperit cu adevărat serialul târziu, după 30 de ani... dar a fost o revelație, by all means :D Cum zici și tu, mi-au crescut apoi pretențiile, având asemenea sistem de referință.
Și eu sunt foarte curioasă să văd ce iepuri scoate din pălărie Lynch. Oricum, m-am bucurat să-l revăd în rolul lui Gordon Cole, bag seama că și-a îmbunătățit auzul între timp :))

Anonim spunea...

uite ca nici Game of Thrones nu e pe gustul meu, too bloody, too cruel :)))
Cris

Greta spunea...

Păi da, de aia nu mă uit nici eu.
Cumva mă face să mă gândesc la Regina din ”Alice în Țara Minunilor”, care știa una și bună: ”off with their heads!” :)))

Unknown spunea...

Sunt o fana a vechiului serial, din cel nou am urmarit decat 4 ep, eu sunt dezamagita, nu neaparat pt ca este absurd,absurdul nu poate sa fie fain ci doar absurd, nu mai are nimic in comun cu cel vechi, nu ragasesc locatia principala, caracterul pers., nu are momente de luciditate, lipseste BOB. E ca si cum a fost un serial despre un subiect, de ex. varza si acum imi arata cum acea varza devine morcov sau pantof chiar. Nu exista momente de acalmie si suspans, totul e o schizofrenie paranoida, plictisitoare. La un moment dat ma simt ca si cum David L. isi bate joc de noi. NU toate picturile spoite sunt arta, asa si serialul asta nou, daca nu era facut de el, era o spoiala. Chiar daca pe parcurs devine mai interesant pt mmine deja a pierdut multe puncte. Cel vechi e o capodopera, cel nou este ceata mintii unui om.

Greta spunea...

Îți dau dreptate întru totul, Andreea. Nici eu nu am terminat de vizionat noul sezon și cumva nici nu-mi vine s-o fac - nu mai regăsesc nimic din ceea ce iubesc la ”Twin Peaks”, despre care și eu consider că e o capodoperă. O să-l termin, totuși, numai ca să-l pot face ”praf” în cunoștință de cauză. Păcat, totuși, chiar avusesem așteptări mari...

Daniel Alex Ionescu spunea...

Da, e foarte diferit de precedentul din anii 90, sper sa nu fie un fiasco, sunt curios care va fi reactia criticilor si a publicului, si ce buget a avut la filmare, si ce incasari, daca le vom afla vreodata...e considerat un serial deschizator de minti si de ochi, totusi prea multa nuditate, mimare de sex si violenta la extrem, si apar multe secunde de pauza in care nu se intampla nimic, cadrele se deruleaza incet de tot, dar asta se vinde acum, iar actorii tineri au imbatranit cu 25 ani, era de asteptat sa arate socant de diferit, si noi sa fim la fel de socati sa-i revedem, oricum era ceva daca am fi acum de 22 ani si sa ne facem un exercitiu de imaginatie si sa ne vedem in oglinda la 47...socul ar fi puternic...ca la clipul Thursday's child de pe alb. Hours al lui David Bowie(ce a interpretat rolul agentului FBI Phillip Jeffries, in Fire walk with me, in scena cu liftul, dar a decedat in 2016, in ianuarie si nu a mai fost cooptat, iar in ep.4 doar se mai aminteste de el).
Ce bine arata Ray Wise/Leland Plamer la 69 ani! in 20 august a facut 70, e tot din 47 ca Bowie, parca arata cam la fel ca la 40...putin imbatranit, dar e cosmetizat si el reusit...iar cel mai socant de rau arata Jerry Horne, fratele lui Benjamin Horne, unchiul lui Audrey, deci actorul David Patrick Kelly, la fel uriasul Carel Struyken, dar aspectul creepy oricum il avea si inainte.

Daniel Alex Ionescu spunea...

Toate insa sunt elemente definitorii pentru povestea spusă atata de incalcit Totul e atata de fantasmagoric, impletit cu mistere, crime odioase, momente amnezice si tragi-comice, reveniri la viata dupa ce personajul clar e decedat, e un thriller psihologic, paranormal, cu elucubratii trancedentale, aparitii ale unor zombi ori spirite malefice si insecte mutante uriase, personaje ciudate din alte lumi paralele(time lapse), explozii ale unor detonari de bombe atomice in desert din 1946, pai chiar asa, cine mai intelege ceva din serialul asta? Chiar Lynch il intreba pe detectivul Albert Rosenfeld(Miguel Ferrer) acest lucru in episoadele anterioare...personajele sunt atent conturate, insa făcute parcă să te bântuie și să-ți rămână înțepenite în minte, pe mine chiar ma fac sa ma gandesc saptamanal in ce fundatura va mai intra scenariul, cum va fi explicat publicului intriga si mai ales aceasta frenetica desfasurare a actiunii, care va fi deznodamantul?

Daniel Alex Ionescu spunea...

Povestea e încârcată, atmosfera dubioasă, sentimentul ăla de apăsare pe care ți-l creează, de zici oare in episodul urmator ce s-o mai intampla? probabil altii deja s-au si plictisit si au si renuntat la a-l urmari...oricum ramane unul dintre cele mai halucinante seriale produse vreodata...toate insa sunt elemente definitorii pentru povestea spusă atata de incalcit de Mark Frost și David Lynch, clar asta, indubitabil. Scheletul acțiunii, cel pe care a stat scrisă întrebarea-cheie "Cine a ucis-o pe Laura Palmer", nu a fost atât de definitoriu, pe cât a fost abilitatea creatorilor de a menține vibe-ul dulce-bolnav al serialului, iar acum parca nici nu mai conteaza cine a omorat-o pe Laura Palmer, cat se pune intrebarea cine i-a omorat pe ceilalti ulterior? care au fost motivele? Orice actiune are si o cauza... Amestecul de normal vs anormal sau realitate vs SF a creionat personaje parcă desprinse de lumea noastră, mai ales personajele feminine bizare care ne sunt prezentate acum, parca rupte total de context, dar de care nu este exclus să te atașezi, insa simteai aceasta atasare doar parca in serialul clasic, acum nu mai ai un asemenea sentiment. As fi curios daca li s-ar lua cate un interviu actorilor, sa spuna ce parere au despre personajele pe care le interpreteaza, care ar fi raspunsul? s-ar mai putea face lejer un film de 2 ore cu scene de making of...cu detaliile de culise si prezentarea efectelor speciale, a solistilor si formatiilor care apar in finalul aproape al fiecarui episod...e foarte placut sa-i vezi ce detasati sunt atunci cand vorbesc despre rolurile dificile, sau mai putin ce le-au fost incredintate...poate altii cred ca au roluri doar de umplutura, ca sa mai figureze in coloana distributiei prezentate la finalul episoadelor...insa cred ca sunt mandrii ca apar in noua productie.

Daniel Alex Ionescu spunea...

"Cine a ucis-o pe Laura Palmer", nu a fost atât de definitoriu, pe cât a fost abilitatea creatorilor de a menține vibe-ul dulce-bolnav al serialului, iar acum parca nici nu mai conteaza cine a omorat-o pe Laura Palmer, cat se pune intrebarea cine i-a omorat pe ceilalti ulterior? care au fost motivele? Orice actiune are si o cauza... Amestecul de normal vs anormal sau realitate vs SF a creionat personaje parcă desprinse de lumea noastră, mai ales personajele feminine bizare care ne sunt prezentate acum, parca rupte total de context, dar de care nu este exclus să te atașezi, insa simteai aceasta atasare doar parca in serialul clasic, acum nu mai ai un asemenea sentiment. As fi curios daca li s-ar lua cate un interviu actorilor, sa spuna ce parere au despre personajele pe care le interpreteaza, care ar fi raspunsul? s-ar mai putea face lejer un film de 2 ore cu scene de making of...cu detaliile de culise si prezentarea efectelor speciale, a solistilor si formatiilor care apar in finalul aproape al fiecarui episod...e foarte placut sa-i vezi ce detasati sunt atunci cand vorbesc despre rolurile dificile, sau mai putin ce le-au fost incredintate...poate altii cred ca au roluri doar de umplutura, ca sa mai figureze in coloana distributiei prezentate la finalul episoadelor...insa cred ca sunt mandrii ca apar in noua productie. Insă de ce nu s-a păstrat atmosfera din serialul clasic?, aparitiile astea parca care n-au nicio legatura una cu alta, experimentele armatei in desertul Nevada din 1946-1947, chiar atat de departe trebuie sa se mearga in plan criminalistic? ce legatura au una cu alta? ce e cu acea insecta uriasa care a intrat in corpul tinerei?, si mai ales de ce ne sunt prezentate scene ce s-au petrecut cu 70 ani in urma? dar ce e cu acel zombi care ucide in sediul postului de radio? si acea multime de zombi? si trupul barbatului decapitat, de 50 ani, dar care dupa amprente se pare ca e al maiorului Garland Briggs(Don S. Davis, care in realitate a decedat la 65 ani in 29 iunie 2008, dar Lynch ii reanimeaza rolul din filmari din anii anteriori...)

Daniel Alex Ionescu spunea...

Dar cu prezentarile acelea nici nu stiu cum sa le zic transcedentale cu energia ce iese din craniul uriasului si se disipa undeva in cosmos?, avand chipul Laurei Palmer ca leit-motiv? Frost și Lynch au avut la dispoziție 25 de ani să revină, să ne lase complet uimiți și să creeze un plot acaparant.Se pune intrebarea, cand va apare, in ce episod, ca vad ca au fost 10 si au mai ramas 8, actrita Sheryl Fenn in rolul simpaticei Audrey Horne? Toata incalcitura asta isi va gasi rezolvarea in ultimele 2 episoade? S-au cooptat 217 actori, am inteles asta, dar pentru aparitii cameo, de exemplu Richard Chamberlain a aparut doar 10 secunde si a deschis o usa, si a mai spus 2 cuvinte, asta se poate numi rol de compozitie de mare actor? sau simpla figuratie? Iar motivul pentru care Cooper a intrat în Red Room acum 25 ani, a fost acela de a o salva pe iubita lui, Annie (Heather Graham), din Black Lodge - versiunea de Iad a serialului. A reușit să facă asta, însă nu înainte de a fi urmărit prin labirintul din Red Room de sosia lui. Acum binele se amesteca cu raul si invers...e un talmes-balmes total... Detectivul Cooper s-a trezit apoi într-o cameră de hotel, în compania șerifului și a doctorului, și a întrebat "Cum se simte Annie?". După ce a fost asigurat că Annie e ok, Cooper a intrat în baia de la hotel. S-a uitat în oglindă, iar ochii i-au devenit negri, fiind posedat de spiritul lui Bob. O întrebare importantă rămâne -Cooper, posedat de Bob, a fost așa în ultimii 25 de ani, iar Good Cooper este prins în Black Lodge? Apoi brusc, s-a lovit cu capul de oglinda din fața lui, însă reflexia nu era a lui - ci a lui Bob (Frank Silva). Cooper, posedat de Bob, s-a uitat apoi înspre ușa la care bătea șeriful și a început să întrebe pe un ton batjocoritor și obsesiv: "How’s Annie? How’s Annie? How’s Annie?" Șeriful Harry Truman este jucat de Robert Forster și nu de Michael Ontkean; probabil nu au cazut de acord la termenii contractuali..Lynch a spus că Forster a fost alegerea lui pentru rolul inițial, dar atunci in anii 90 de ce l-a cooptat pe Ontkean? Cred ca nici peste alti 25 ani n-o sa avem vreun raspuns...

Daniel Alex Ionescu spunea...

Sunt trei personaje care acum au devenit niste acrituri, Diane, de exemplu interpretata de Laura Dern, rolul de bitch nu i se potriveste agentei FBI, nici peruca platinata si genele false, nu mai zic din simpatica Audrey Horne, a devenit antipatica rau de tot, in toata conversatia cu sotul ei cu dizabilitati si luat intr-o relatie de mariaj de convenienta, in cele 2 episoade 12 si 13 a fost pusa sa injure in tot timpul dialogarii, le cam stirbeste ambelor din potentialul actoricesc pe care-l aveau inainte, si surpriza mama Laurei Palmer, actrita Grace Zabriskie a devenit de 4 episoade incoace personaj negativ, fiind posedata de un spirit malefic care ucide...interesant, dar prea cam tras de par, m-am ganit ce bine era daca se mai pastra o latura romantioasa in serial, sa nu fie atata de prapastios...iar cum era de asteptat apare si David Bowie, in ep.14, reluat in secvente din Fire walk with me, de acum 25 ani...dar personajul lui Phillip Jeffries a devenit si el unul negativ, care ii doreste sfarsitul lui Dale Cooper. Pai ce sa inteleg dupa atatea matrapazlacuri cate se mai intampla aici si in mintea scenaristului, si a realizatorilor care au conceput noua serie, ca preferintele publicului s-au schimbat atata de mult? sau sa punem un pret atata de mare pe seria clasica(care a avut un buget de 3.8 milioane de $), incat asta ne dezamageste enorm? sau Lynch doreste sa ne bage in sperieti? sau nu trebuie sa ne placa ceva, ci mai mult sa ne displaca...sa ne "bucuram", ca nimeni nu intelege nimic?

Daniel Alex Ionescu spunea...

Cred ca trebuie sa fiu doar mai realist si sa nu obtin raspunsuri, sa nu mai carcotesc, oricum nimeni nu intelege ce vrea sa se intample, sunt cred sute de mii de fani, de unde apar pesonajele si din ce spatii temporale, din viitor, din trecut? dar vorba publicatiei The New Yorker: intoarcerea Twin Peaks este mai putin importanta decat intoarcerea lui David Lynch asa ca merita sa ne bucuram macar pentru una dintre ele... Lunch zicea: "Dupa un an si patru luni de negocieri, am renuntat fiindca nu au fost oferiti suficienti bani pentru a face scenariul asa cum am simtit eu ca trebuie facut. Week-endul acesta am inceput sa ii sun pe actori pentru a-i anunta ca n-am sa regizez. “Twin Peaks” ar putea totusi sa prinda viata la Showtime”, a scris regizorul pe Twitter in 6 aprilie 2014. “Iubesc lumea din Twin Peaks si imi doresc ca lucrurile sa fi iesit altfel”, a adaugat Lynch, tot pe contul sau de Twitter, altfel cum decat asa, adica i s-a impus alt scenariu, cu care n-a fost de acord din start?. Cei de la Showtime au dat o declaratie oficiala, ca raspuns la anuntul facut de David Lynch: “Am fost intristati sa citim declaratia lui David Lynch devreme ce noi credeam ca ne indreptam spre gasirea unor solutii impreuna cu David si reprezentantii sai asupra celor cateva puncte care ramasesera de stabilit. Showtime iubeste de asemenea lumea din Twin Peaks si noi vom continua sa speram ca o putem readuce in toata gloria ei inapoi, alaturi de extraordinarii sai creatori, David Lynch si Mark Frost.” Trebuie sa luam in calcul si posibilitatea ca Lynch incearca sa faca presiuni publice asupra celor de la Showtime pentru a obtine un contract in termenii pe care si-i doreste el.Eu cred ca au fost discutii aprinse acolo, cu pumni dati in masa, si contracte renegociate pina la caderea de comun acord pentru semnarea acestuia, dupa indelungi dezbateri cu scantei. Proiectul noului serial “Twin Peaks” a fost anuntat din ianuarie 2014 – “Twin Peaks” va avea în sfârşit un final, după 25 de ani, dar care va fi finalul? ca nu am aflat nimic, atata stim din seria veche:Bufnitele nu sunt ce par a fi...

Daniel Alex Ionescu spunea...

Ce sa mai vezi si sa mai comentezi? daca si ajutorul de serif Andy Brennan a reusit sa treaca bariera temporala a Salasului Negru si sa il intalneasca si el pe Urias-Pompierul, uite ca regizorul a facut o conexiune, si a legat chiar prin relatie de surori vitrege pe Diane(Laura Dern), secretara imaginara careia Cooper ii lasa mesaje pe reportofon, in seria clasica, sa vedem ce vrea sa clarifice cu asta, chiar daca ele se urasc si nu mai pastreaza legatura, adica Diane si Janey-E Jones, sotia lui Dougie, care in ep.15 se electrocuteaza bagand manerul furculitei cu care manca prajitura in priza, iar e cam tras de par, stiind ca din priza aparuse din The Black Lodge, sub forma unui abur, fum negru sau ce-o fi fost? Cred ca am peste 10 intrebari pina acum de pus, dar ma abtin, nu mai zic de cadavrul feminin decapitat "picat din cer"...si zic doar de cateva, in aceasta elucubratie, un alt sfarsit mai prost nu i se putea gasi personajului pozitiv Dougie? trebuie sa moara electrocutat? sau se retransforma in Dale Cooper cel rau, prin alte cai mestesugite de a-si inversa personajele? Audrey Horne devine si ea o criminala ucigandu-si sotul pe care-l uraste si cu care are un baiat, sot care nu mai doreste sa iasa in oras cu ea? Phillip Jeffries aflat vedem in Salasul negru, de ce a trebuit sa fie prezent sub forma unei entitati nepamantene, chiar daca actorul David Bowie murise si nu putea participa la filmari? chiar Jeffies face in asa fel incat sa dispara prin incendiere acea cladire si benzinarie? sau alte forte nepamantene? ce sa mai zic de scaparea intentionata, probabil gafa?

Daniel Alex Ionescu spunea...

Doamna cu butucul, interpretata de actrita Catherine Coulson, isi anunta in urma unei premonitii moartea serifului Hawk la telefon, iar acesta le zice celorlalti la postul de politie ca a murit, bine dar o gluma proasta mai morbida ca asta n-am mai vazut...sa stii ca un actor din distributie mai are de trait cateva ore si sa-i folosesti sfarsitul, ca pe o replica de film? se vede pe chipul ei ce ravagii a facut cancerul de care suferea, lasand-o si cheala, si lipsita de vlaga...dar cea mai intriganta intrebare ramane cine e Judy? cea de care i-a pomenit Jeffries lui Cooper, care dintre ele sa fie? Audrey, Shelly, Lucy, Diane, Ronette, Norma ori Nadine, Laura, Sarah sau Donna? dar daca personajul Donna nu apare atunci se exclude, actrita Lara Flynn Boyle neaparand in noua serie, astept celelalte 3 episoade cate mai sunt, sa vad ce se mai intampla, ce e de fapt cu zgomotul bizar din biroul lui Ben Horne? dar si actrita care a acceptat rolul acelei femei oarbe nude cu ochi lipsa(botezata The eyeless woman)? oricum ca un fan declarat ce sunt, urmaresc ce se mai scrie si critica si ce ratinguri mai sunt, mai ales pe youtube...dar si pe urmatoarele: lostinthemovies, filmschoolrejects, imdb, newsweek, tvline, nerdist, theguardian, fanfiction, vanityfair, vadamagazine, birthmoviesdeath, avclub, dailymail, uproxx, thebluerose, dreadcentral, redroompodcast, vivisxn, doomrocket si altele, finalul va fi ca Lynch se stie, isi va ridica lumea in cap, cu noua lui versiune...ca la tribunal, va trebui sa dea explicatii amanuntite, ca sa-si pledeze "cauza"sau va refuza, ca doar e decizia lui fireste...

Daniel Alex Ionescu spunea...

a fost o dezamagire ptr toti?, nu cred, atata ca ne baga in ceata si mai mult, la final, Laura cu urletul ei, nu am inteles nimic, ieri a fost dat in reluare, la HBO 3, iar luni au fost difuzate ultimele episoade 17 si 18, ca intr-o luni nu s-a difuzat, si probabil postul HBO a dorit acest lucru, sa dea 2 episoade ca sa le creasca ratingul, ce sa mai inteleg ca femeia fara ochi The eyeless woman, ce era inchisa in arestul serifului local, era o entitate nepamanteana, de fapt se transforma in Diane dupa ce arde si ea si ajunge in The Black Lodge si se transforma si ea intr-o bilutza aurie..., se transforma in variata buna, de personaj real si pozitiv, cu o peruca roscata de data asta, ca sa se faca o deosebire intre cele 2 Diane, dedublate, agentul Dale Cooper inca mai era indragostit de ea, se saruta, de fapt Dougie Jones, la un moment dat nu mai intelegeai ce se intampla, erau 3 Kyle MacLachlan, unul Douglas care venise in Twin Peaks si spre sfarsit ajunge la sotia lui, Janey-E si la fiul Sonny acasa cu bine, Cooper cel cu extensii de plete aplicate, care era personajul rau si vroia sa-i impuste pe cei din sediul politiei, care decedand si fiind "resuscitat" de personajele zombi, se transforma in spiritul malefic Bob si in final corpul ii dispare misterios, dar si un altul care la final o insoteste pe Laura Palmer pina la ea acasa, printr-o padure, iar s-au folosit imagini de acum 25 ani din Fire walk with me, cand actorii erau tineri, folosindu-se imagini alb-negru, ma bucur ca au reaparut in secvente de cateva secunde actorii Joan Chen, Piper Laurie, si actorul Jack Nance

Daniel Alex Ionescu spunea...

Jack Nance in rolul lui Pete Martell, ultimul episod a fost dedicat memoriei lui, frumos gest, el a murit in 30 XII 1996, in South Pasadena, statul California, si sigur nu stiai asta, Nance era casatorit in tinerete cu "Doamna cu butucul" Catherine E. Coulson care de fapt a decedat in 2015 si nu mai tarziu...in 28 septembrie la varsta de 71 ani in localitatea Ashland din statul Oregon, se casatorise in 1968 ea avand 26 ani si el tot atata, ambii fiind de aceeasi varsta nascuti in 1943, au divortat in 1976 dupa 8 ani, iar in 1991 el s-a recasatorit cu o actrita porno botezata Nancee Kelly, pe numele adevarat Kelly Jean Van Dyke...asta a fost in mai, iar in 17 noiembrie ea s-a sinucis prin spanzurare!el era in localitatea Bass Lake din California, filma ptr pelicula Meatballs 4, iar 6 ani mai tarziu, in 29 decembrie 1996 s-a intalnit la un pranz cu prietenii Leo Bulgarini si Catherine Case, Nance a avut o vizibilă "vânătăie în formă de semilună" sub ochi, și, când a fost întrebat despre asta, le-a spus despre povestea unei bătăi, fiind lovit in cap în exteriorul magazinului de gogosi al firmei Winchell, în dimineața zilei de 29 decembrie. El a descris incidentul drept o reglare de conturi intre el si un pusti si a zis ca a meritat sa-si faca dreptate in urma altercatiei...A plecat curând acasă, plângându-se de o durere de cap. Leziunile pe care le-a primit au cauzat un hematom subdural, care a dus la moartea lui în dimineața următoare. Nance murise singur în apartamentul său. Corpul lui a fost descoperit pe podeaua băii de către Bulgarini. O autopsie a arătat că nivelul de alcool din sânge al actorului a fost de 0,24% în momentul morții sale Cântecul tribut al lui Nance "I Gotta Move" cantat de Frank Black&The Catholics pe albumul lor de debut din 1996, se referă la circumstanțele morții lui Nance. Un documentar despre Nance, finanțat de Lynch, intitulat "Nu știu Jack-I don't know Jack", a fost lansat în 2002.Trist dar adevarat...sa ai un asemenea sfarsit tragic si stupid...ce mi-a placut e ca Lynch a facut acest amalgam de scenariu, ca sa reimprospateze memoria fanilor, sa lege cumva evenimentele, dar apar mari discrepante cand Laura avea 20 si ceva de ani, e urmarita in padure de personajul principal care a imbatranit cu 25 ani...in filmari actuale, sa suprapui imagini filmate in perioade diferite e complicat...lasa urme de neinteles, oricum ramane serialul cel mai bizar filmat vreodata

Daniel Alex Ionescu spunea...

Scuze pentru eventuale greseli de ortografie, nu mai stau sa corectez, din pacate, postarile nu sunt actuale ci din mai-septembrie, cand le-am trecut pe site la cinemagia, trebuie sa zic ca serialul a avut finalul in ziua fatidica de 11 septembrie, cu atacul terorist asupra celor 2 turnuri gemene+Pentagon+alte locatii din NY, dar s-au implinit si 4 ani de la inmormantarea tatalui meu...in acea zi

Daniel Alex Ionescu spunea...

Dar surpriza, ce sa vezi? serialul primeste o nominalizare la Premiile Globul de aur 2018 pentru actorul principal alaturi de alti 4 actori in alte 4 filme, deci pentru cel mai bun actor într-un miniserial sau film de televiziune, alaturi de: Robert De Niro („The Wizard of Lies”), Jude Law („The Young Pope”), Kyle MacLachlan („Twin Peaks”), Ewan McGregor („Fargo”) și Geoffrey Rush („Genius”), altii ar zice ca nici nu merita MacLachlan vreo nominalizare, el si-a facut treaba, a jucat conform scenariului si a indicatiilor regizorale, restul deja e chestie de gusturi...