marți, 2 ianuarie 2018

Prosit 2018! :)


La mulți ani și bine v-am găsit în 2018, oamenii mei 🙂 Vă doresc să aveți parte de un an cu nenumărate motive de recunoștință, cu sănătate și cu prea-plin sufletesc pentru voi și toți cei dragi vouă 🙂

Așa. Voi ce faceți? Sper că sunteți mai puțin activi ca mine, care azi am condus 360 de kilometri (venind de la jupânul), am lucrat și apoi am mai condus 45 până acasă. Deci în total mai mult de 400 de kilometri și o zi de muncă. Pupa-m-aș pe frunte de vrednică ce sunt. Poate veni și Apocalipsa în noaptea asta, are zero șanse să mă trezească. 

Revelionul l-am petrecut în pijamale, dar cu șampanie și uitându-ne din balcon la artificii. După aceea am urmărit un film cu Robert De Niro și Anne Hathaway - ”The Intern”, o comedioară simpatică din 2015. Am mai stat de vorbă, am mai tras din (sau de) șampanie, având grijă să mai lăsăm ceva și pentru a doua zi la concert, după care eu am mai citit până spre trei dimineața. 

Pentru momentul Concertului de Anul Nou m-am pregătit conștiincios: cafea (normal că) aveam, șampanie păstrasem și drept gustare - o stea din ciocolată cu alune. Păi ori ne uităm, ori nu 😃

Cu riscul de-a părea cârcotașă... mi-a plăcut în alți ani mai mult. Concertul din 2016 dirijat de Mariss Jansons a fost extraordinar, probabil una dintre cele mai bune ediții din ultimul deceniu. 
(Asta ca să nu ziceți că spun numai de Zubin 😃 Dar concertul din 2016 chiar a fost superb).

Ieri însă... mi s-a părut cam fără sare și piper, Riccardo Muti a fost cam bățos și sobru, nu a comunicat aproape deloc cu publicul și relativ puțin cu orchestra. Adică a lipsit acel ”je ne sais quoi”, acel factor nedefinit care te face să-ți simți sufletul ca un balon roz cu heliu. Probabil asta inclusiv ca urmare a faptului că n-a dirijat pe de rost, ci a avut partituri. Adevăru-i că, la calibrul lui Muti și ținând cont de anvergura evenimentului, te-ai fi așteptat să învețe piesele. 
”Un dirijor trebuie să aibă partitura în cap, nu capul în partitură”, spunea la un moment dat Herbert von Karajan și mare dreptate avea. Sigur, exagerez un pic, dar chiar cred că altfel ar fi fost concertul în absența partiturii.

Comentatoarea de la postul german spunea că Muti e tipul de dirijor în general pasiv și care ”lasă orchestra să se desfășoare în voia ei”. În umila mea opinie, poate-ar fi fost de dorit să fie mai implicat. Muzicienii au cântat cum era de așteptat, adică excepțional, dar dirijorul e unul dintre personajele principale, de la care lumea are în general așteptări ridicate.
Mă rog, pe pagina Filarmonicii reacțiile au fost în mare parte entuziaste, însă am văzut și câteva opinii asemănătoare cu a mea. Unii erau de părere că anul trecut a fost mai frumos și sunt de acord cu ei. Ok, poate mai puțin cu don'șoara care se extaziase cu vreo 3 semne de exclamare că ”maestro Dudeman is the best!!!”. Serios, păpușă, pe cuvântul tău că Dudeman îl cheamă? 🙄

Baletul mi-a plăcut însă foarte mult, a fost așa o revărsare de culoare, de frumusețe, de bucurie, de lumină, de exuberanță, de soare... 🙂

După concert am lenevit, iar seara am ieșit la un restaurant grecesc. Dacă o fi să mergem în Grecia, cum îmi doresc, sper să-mi aduc aminte că vinul grecesc e slab.  Foarte slab.  Ca apa diluată de slab.

Acestea fiind spuse, pe cai și în 2018 să pornim! 🙂

8 comentarii:

 1. uite ca eu pe acesta l-am ratat, din varii motive. dar il voi cauta pe youtube :) bun, mai putin bun, tot vreau sa il audiez; pt mine nu e asa important dirijorul, ci totul ca intreg, muzica ce se revarsa din acel efort creativ comun :)
  Imi place cum te-ai pregatit, si cum ati petrecut revelionul. la fel si noi, tot acasa, tot cu un film dragut, numai ca dormeam de mult la momentul artificiilor :))))
  Cris

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ah, Cris, evident că merită să vezi concertul, orchestra a cântat extraordinar și e mereu o delectare să audiezi niște muzicieni atât de talentați :) Și eu aș revedea anumite piese, ca de exemplu primul bis (polca ”Thunder and Lightning”) sau valsul ”Tales of Vienna Woods” :)

   Ștergere
 2. Bine ne am regasit in 2018. Sa ai un an de poveste si sa ajungi in Grecia :)

  Noi am adormit cu mult inainte de miezul noptii si cum focuri de artificii nu erau pt ca e pericol de “bush fire” nici macar nu ne am trezit. Dar pe 1 ne am trezit de la 5 dimineata ca am mers intr o plimbare cu barca la rasarit. Si pentru ca in Romania tot nu era miezul noptii ne am apucat sa sunam familia sa le zicem ca noi ne am grabit si deja suntem in prima zi din an.

  Ma gandeam ca acum doi ani am ajung pe 31 seara in Iguazu si nu am gasit nici un loc sa mancam asa ca am petrecut revelionul cu niste produse de patiserie de la un non stop si o sticla de vin. Dar cine era singur singurel la Iguazu pe 1 ianuarie dimineata? :)

  Tot sa mainfie revelioane din astea. Zic :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. La mulți ani, Adela! :) Ți-am admirat pozele, în ce locuri incredibile v-a găsit Anul Nou... :)

   Sper să citesc în curând multe povești de acolo - e un loc fabulos, despre care-mi pot doar imagina cum e în realitate...

   Întâmplarea voastră de la Iguazu mi-a adus aminte de Crăciunul din 2005 - eram în Alpii Elvețieni, am mâncat un cordon bleu la un local și am băut... Cola, pentru că omul mai avea de condus după aceea și eu eram solidară. Dar vorba ceea - eram în Alpi de Crăciun? Eram :)

   Ștergere
 3. La Multi Ani cu sanatate!
  Noi am fost in România, am fost la concertul organizat de Primarie in piata George Enescu, am stat de pe la 10 pina la 12 si un pic. Am vazut o publicitate la televizor pentru concertul de Craciun de la Viena...delocalizat la Budapesta si dirijor era Zubin Mehta. Cred ca era mai degraba un al doilea concert pt ca cel de la Viena era intr-adevar dirijat de Riccardo Muti.
  Jual

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. La mulți ani, Jual! :)
   M-ai făcut curioasă de concert - adică am citit de Zubin și-am intrat imediat în alertă :)). Mă gândesc însă că a fost o reluare, el nu dirijează timp de câteva luni din cauza unei intervenții la umăr. Cu ocazia asta am descoperit concertul susținut la Budapesta în octombrie - o comoară pentru care-ți mulțumesc! :)

   Ștergere
 4. Draga Greta, 2018 sa fie mit allem Pipapo si sa ne citim cu bine si-n acest an, cu intimplari amuzante si amintiri fericite. xoxo

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cristaaa, la mulți ani, ce bine-mi pare să te recitesc! :) Bine zici, mit Pipapo să fie :)) Ohne Ende :D

   Ștergere