duminică, 25 august 2019

Marea, un inel vechi și bunica din suflet


Despre bunica mea, unul dintre oamenii care m-au iubit cel mai mult pe lumea asta și care a plecat în alte dimensiuni cu aproape 3 ani în urmă, v-am mai povestit (aici, de exemplu - sau aici). 

În mod neașteptat ziua de azi a fost, în mare parte, despre ea. 

Și despre un inel vechi și parțial oxidat, dar în ceea ce mă privește de neprețuit, pentru că l-am primit de la ea și poartă în el ceva din dragostea ei pentru mine. 

Și despre un dor care, măcar în parte, s-a împlinit.

Unul dintre marile mele regrete este că bunica a plecat fără să fi văzut vreodată marea. Mi se rupea inima ori de câte ori îmi aduceam aminte și-mi reproșam că poate ar fi trebuit să fac ceva în privința asta, să insist când mai era în putere. Nu s-a exprimat niciodată față de mine referitor la acest lucru, dar sunt convinsă că-n sufletul ei și-ar fi dorit măcar un weekend, măcar o zi, măcar o clipă... 

Săptămâna trecută vorbisem cu omul să tragem o fugă la mare - avem Marea Baltică la circa o oră de mers cu mașina - dar a plouat și am amânat pentru azi. Fără ca nimic să prefigureze ceva în acest sens, aseară am deschis caseta de bijuterii și privirile mi-au căzut pe inelul de la ea. 

(În punctul acesta, se impune o paranteză. Spre rușinea mea, nu-mi mai aduc aminte când mi-a dăruit acest inel, dar a fost cu foarte mulți ani în urmă și rețin că nu era o ocazie anume, ci a venit așa, pur și simplu. Ce-mi amintesc însă e faptul că ori de câte îl purtam îmi mergea foarte bine, parcă-mi purta noroc. Apoi s-a coclit - mai ales pe interior - și nu l-am mai purtat, iar ulterior l-am pierdut din vedere, adică nu mai știam unde e. Sau dacă mai e și nu cumva l-oi fi aruncat. După ce ea a murit l-am căutat acolo unde-aș fi crezut că poate se află, dar nu l-am găsit și-am rămas cu inima grea că am aruncat unul dintre puținele obiecte care mi-au rămas de la ea. Care mai fusese și cadou și pe care mi-l dăruise cu atâta drag. Așa-mi trebuie, îmi ziceam cu amărăciune. 
Cu totul ne(mai)sperat, l-am găsit în iunie cu ocazia curățeniei pre-mutare, când am luat ”la mână” absolut toate cutiile existente. Nu vă închipuiți ce fericită am fost, era ca și cum cineva, undeva, m-a iertat pentru neglijența de care am dat dovadă. L-am pus imediat în caseta de bijuterii, pe o pernuță specială pentru inele și nu intenționez să-l mai scap vreodată din ochi. Închid paranteza). 

Spuneam așadar că aseară, fără să fi avut vreun motiv anume, mi-a venit să deschid caseta și am privit îndelung inelul. Deodată, de niciunde, s-a ivit un gând. Gând care nu mă mai vizitase niciodată înainte, deși mai fusesem la mare după moartea ei. Ce-i drept... nu avusesem inelul 🙂

”Mâine mergem la mare, Bica”, mi-am zis. ”Voi purta inelul și astfel vei fi cu mine. În sfârșit, o să facem asta împreună”. 
Nu vă pot descrie ce liniște, ce mulțumire interioară am simțit. Azi, ajunsă acolo, am inspirat adânc și am privit în largul mării. 

”Am ajuns, Bica. Uite, marea. Sper că-ți place”.


Pentru mine, a fost ca și cum bunica era acolo. Și într-un fel, am convingerea că a fost. Am simțit-o aproape. Și de cum am pășit pe faleză am descoperit că pe mine aterizase.... o buburuză 🙂 🐞 
Aleg să cred că nu a fost o întâmplare. 

După cum tot la fel aleg să cred că nu a fost o întâmplare nici faptul că vreo oră mai târziu, stând la o terasă și privind marea, am rostit fără să-mi dau seama, efectiv, ce spun: ”Și eu  te iubesc”. A fost ca și cum răspundeam unui ”te iubesc” venit de undeva, din alte lumi și pe care evident că nu l-am auzit la nivel conștient, dar ceva din mine trebuie să-l fi recepționat. 

”Eu pe tine te iubesc tare mult”, îmi spusese ea din senin, cu vreo câteva luni înainte de-a se prăpădi.  Sper că am făcut bine azi, sper că o parte din ceea ce simt a ajuns la ea, acolo.

Și de-acum voi purta iarăși inelul. Nu-mi mai pasă că e oxidat. Ceea ce contează e dragostea celei care mi l-a dăruit și felul în care mă simt atunci când îl port: iubită și ocrotită.

8 comentarii:

Anonim spunea...

Te rog să mergi la bijutier să îți facă o reproducere cu modelul acestui inel, dintr-un metal ce nu oxidează, vezi tu când poți cum poți și cât permite bugetul și timpul. Pe acesta oxidat nu îl purta, doar păstrează-l. Fă-i un pliculeț minuscul din celofan, nu îl pune direct pe textila din caseta de bij. Argint sau aur și o piatră la fel sau pe-aproape s-a găsi pe lumea asta. Cu drag și speranță să nu te necăjească sfatul nesolicitat!

Greta spunea...

Ah, dar nu mă necăjește deloc, dimpotrivă! Este o idee la care nu mă gândisem până acum și îți mulțumesc mult! Chiar cugetam la asta acum câteva zile - nu-mi vine să mă mai despart de el, l-aș purta zilnic și mi-e să nu se oxideze și mai tare... Cu atât mai bine vine sfatul tău, mulțumesc! :)

simonatoroscai spunea...

Nu te cunosc(altfel decat citindußti blogul), nu ma cunosti, dar am vrut doar sa-ti scriu ca imi pare atat de rau ca, printre alte nenorocea din viata mea, se numara si cel ca n-am avut nicodata parte de o prietena ca re sa fie ca tine ...

Greta spunea...

Simona, îmi pare tare rău că ți-a fost și îți este atât de greu :(
Dacă tu crezi că te pot ajuta, sau dacă vrei doar să-ți descarci sufletul, eu îți stau cu tot dragul la dispoziție. Poți să-mi scrii pe dorabella1980@gmail.com, am umeri puternici :)
Între timp însă, te îmbrățișez strânssss de tot, sper că simți: >:D<>:D<>:D<

simonatoroscai spunea...

Multumesc mult pentru gandurile bune si pentru imbratisare!
Din felul in care scrii, pari aluat de pasare Phoenix si asta (pe langa scriitura ta) mi-a starnit admiratia. Eu nu prea comentez pe bloguri (sunt cateva pe care le urmaresc si citesc consecvent), le citesc asa, mai mult din umbra, dar aici , pur si simplu asa am simtit, sa-ti scriu cateva randuri...Si bunica mea a fost omul care m-a iubit cel mai mult in lumea asta, chiar daca nu m-a inteles mereu...
Imi plac povestile tale despre viata in Germania, despre felul de al fi al oamenilor, despre problemele pe care le intampini uneori. Ai cumva si o varianta in germana a blogului?

simonatoroscai spunea...

"felul de a fi"
sorry

Greta spunea...

Pasăre Phoenix nu știu dacă sunt... :) ce știu e că încerc să fiu și să mă împac cu mine însămi. Nu am reușit întru totul, însă mă străduiesc.
Blogul nu există decât în românește, deși ca exercițiu lingvistic mi-ar prinde cu siguranță foarte bine. Dar nu cred că aș avea nici timp, nici răbdare pentru asta... Și-așa sunt profund nemulțumită de mine la capitolul ăsta (scriu mult mai rar decât mi-aș dori).

Greta spunea...

Nu e nicio problemă, zău! :)