sâmbătă, 2 mai 2020

(Alte) gânduri răzlețe la vreme de pandemie


1) Mă tot țin de vreo două săptămâni să vă-ntreb asta, dar m-am luat cu altele și-am uitat. Doamnelor, de când cu statul în casă și distanțarea, voi vă mai smăcuiți? Răspunzând eu cea dintâi la întrebare, am să vă spun cinstit că, hmm... nu prea. Nu tocmai. Mmm. Adevărul e că mai deloc.
Bineînțeles, nu mă refer la chestiuni care țin de igienă cum ar fi dușul, epilatul și spălatul pe dinți. Dar nu m-am mai cremuit pe corp de când eram tânără (liniște acolo-n spate 🙄). Seara mă spăl pe dinți și basta. N-am nicio motivație să mă demachiez, din moment ce nu m-am machiat. (Paranteză: într-o seară mi s-a părut că fondul de ten se uită cam ciudat la mine. Păi dacă nu m-o mai fi cunoscând, sărmanul).
Și dacă nu mă demachiez, nici nu găsesc necesar să mă dau cu cremă. Nu știu de ce mă mir că am fața ca pergamentul câteodată...  
Așa că stau cremele mele de corp și de față, și tooooot stau. Ai zice că practic distanțarea și față de ele.              
La voi cum e? (Mai) găsiți motivație pentru asta?  

2) Tot uitându-mă ce scrie lumea ”în bula mea” și nu numai, simt că mă enervez tot mai tare. Atât de mult răsfăț și atâtea mofturi nu cred că-mi imaginam ca fiind posibile, în condițiile în care întreaga planetă se confruntă cu probabil una dintre cele mai serioase crize de sănătate din epoca modernă. 
”Vai, nu mai suport să stau în casă”.
”Vai, nu suport masca”.
”Vai, copiilor le-au rămas mici hainele și n-au ce să mai îmbrace; vreți să-i ținem goi prin casă?!!”
(da, mizeria asta e pe bune; mămica respectivă era toată o revoltă și cerea să se deschidă ”de urgență” magazinele de haine pentru copii. Când i s-a spus că orice hipermarket are și un raion de haine, inclusiv pentru copii, a mai pus vreo două emoticoane scandalizate și s-a cărat). 
”Vai, nu m-am putut duce anul ăsta la mare de 1 mai”, tristețe, jale, zbucium! Asta-n condițiile în care oamenii încă mor. Cu sutele zilnic, în multe țări. Iar alte mii, sau poate zeci de mii de oameni, flămânzesc pentru că și-au pierdut serviciul. 
(E-adevărat că nu sunt deloc adepta lui ”se poate și mai rău”, dar în condițiile unei drame de asemenea amploare, chiar cred că trebuie să ne luăm seama, să ne bucurăm de ceea ce avem și să nu ne mai smiorcăim pentru niște mofturi absolut ridicole în context). 

3) Într-o zi, cineva a pus o întrebare ipotetică. Era așa:
”Dacă ar apărea un vaccin testat și omologat anti Covid, l-ați face?”
Nu vă puteți imagina ce-a ieșit acolo. Nu. Vă. Puteți. Imagina. De la ”nu mă vaccinez pentru că nu există Covid, e o conspirație ca să ne implanteze cip-uri, lasă că știm noi cu 5G-ul și cu astea”, trecând prin ”aștept să-l facă alții și dacă ei nu pățesc nimic, îl fac și eu”, ”statisticile arată că unul din 'jdemii de vaccinați dezvoltă complicații și dacă sunt tocmai eu ăla”, ”eu nu fac nici antigripalul, de ce l-aș face pe-ăsta” și ajungând la ”nu-l fac, dacă-l fac cei din jurul meu voi fi și eu protejat, deci să se vaccineze ei, eu nu risc pentru că sunt deștept și mă informez”. 
Foarte mulți au ignorat cuvintele ”testat și omologat”. Sau nu știu că un vaccin NU iese pe piață dacă nu este testat și omologat. Sau nu știu ce presupune omologarea unui vaccin. Sau, pur și simplu, nu le pasă. Să se vaccineze alții.
Atâta imbecilitate și egoism n-aș fi crezut să fie cu putință.

4) Constat că foarte mulți colcăie de certitudini. Nu contează ce zic medicii, nu contează ce spun experții în sănătate publică, nu contează ce spun unii oameni care au avut în imediata proximitate bolnavi de Covid. Nu dom'le, ei știu mai bine. Habar n-am de unde, din pomul de iarnă și din nori, dar ei știu mai bine decât oricine. Știu și cum se comportă virusul, știu și ce simptome are atât la general cât și-n cazurile particulare, știu și ce e greșit în politicile de sănătate din Papua Noua Guinee (exemplu aleatoriu, dar poate fi orice țară, nu contează, ei oricum știu tot, de pretutindeni), știu și ce culoare au chiloții Angelei Merkel (Germania le stă multora-n gât pentru felul în care gestionează criza, deși sunt și aici aproape 7.000 de vieți pierdute)... ce mai, de toate știu! Nu există nimic să nu știe ei și sunt plini de certitudini ca pisica de purici.

5) Nu mai pot cu motivaționalele, la fel de credibile ca niște decoruri de carton. Descoperă-te, petrece timp cu tine, citește, apucă-te de chestii handmade, stai în mâini, stai în cap. Frățiuer. Dacă înainte nu citeai decât etichetele de pe sticlele de șampon Kerastase, în niciun caz n-ai să te-apuci acum de literatură. Și dacă înainte de criză aveai îndemânarea și creativitatea unei maimuțe care coase goblen (ca mine, de pildă), în niciun caz n-o să-ți iasă acum să te-apuci de turnat lumânări și de modelat flori din săpun.
Nu cred că se ”descoperă” nimeni în vremurile astea. Facem tot ce făceam înainte, cu excepția lucrurilor care fac obiectul restricțiilor. Eu citesc, dar asta făceam și înainte, scriu pe blog la fel de mult (sau de puțin, depinde cum privesc) ca odinioară... și nu, nu m-am ”descoperit” 😏

Mulți spun că lumea nu va mai fi la fel după această criză. Eu cred că nu lumea se va schimba, ci felul în care va fi percepută. Pentru că pandemia a scos la iveală enorm de multă hidoșenie umană. 

20 de comentarii:

Unknown spunea...

Referitor la punctual 1: Da, indiferent ca exista sau nu motivatia, mai ales pielea fetei si gitului trebuie protejate zilnic cu crema, dimineata si seara. O crema de zi si respectiv una de noapte. Si preferabil o alta specifica pentru zona mai sensibila din jurul ochilor.
Altfel se pot produce deteriorari ireversibile si inainte de vreme, e pacat.
Eu in general nu ma machiez de loc dar mai ales seara imi curat fata (de praf sau impuritatile dn aer) cu un 'mild cleansing gel', clatesc bine, tamponez cu prosopul si apoi ma dau pe fata si git cu o crema hidratanta de noapte. Fac asta imediat dupa spalatul pe dinti,e ceva ce intra usor in obisnuinta, si cu timpul nu mai pare o povara.
Te imbratisez,
Irina


Anonim spunea...

Meeey, da' unde gasesti tu toti aiuritii de care povestesti? Ca io nici sa dau cu pusca nu-i nimeresc?!! Pe blogul tau parem femei normale :-)), n-a scris nimeni enormitati. Pe FB? Nici macar acolo nu-i vad (bun, e drept ca am doar vreo 20 de prieteni si una singura posteaza regulat, dar doar glume!).
Cit despre machiat, nu, n-o faceam nici inainte, de ce sa-mi schimb taman acum obiceiurile?!
Jual

Anonim spunea...

1) Foarte rar, spre deloc. Efectele se vad, din pacate...fata de pergament.
2) Stilul asta de vaicareala se gaseste peste tot ;-)
3) La faza cu vaccinul...da, eu de abia il astept. Vaccinurile au salvat milioane de oameni. La fel si antibioticele. Sa ne intoarcem inapoi cu sute de ani...hm, not my cup of tea..
4) Asa este, atotstiutorii te umplu de nervi si te seaca de energie cu marginirea lor :-(
5) Motivationalele...just BS :-)
Ca de obicei mi-ai adus un zambet pe fata...ce zambet, am ras de-a binelea.
Te imbratisez,
Multa grija,
Laura

Adela Tarpan spunea...

Cu cat trece mai mult timpul si vedem ca e posibil sa traim cu prezenta virusului asta pentru mult timp de acumminainte, cu atat imi fac mai mult griji pentru mama si bunica. Eu sunt inca tanara, sanatoasa, foarte activa etc. Nu cred ca o sa fac o forma grava. Insa mama si bunica sunt ambele cu risc ridicat. Bunica nu ar rezista nici unei gripe normale. Asa ca in ultimele zile am tot analizat ideea unui vaccin pentru ele. Sunt pro vaccinare. Sunt comstienta de ce a insemnat vaccinul pentru omenire. Insa nu ar fi prima oara cand “graba strica treaba”. Cat de bine va fi testat daca timpul se reduce de la 8-10 ani la 18 luni? Inteleg ca este omologat si testat. Bun. Dar ultima data cand am fost amenintati de o pandemie si s-a incercat grabirea unui vaccin, a fost un fisco total cu zeci de oameni paralizati sau morti pt ca vaccinul nu fusese testat suficient. In cazul de acum fix cei ce au cea mai mare nevoie de un vaccin sunt cei care au si alte boli. De cele mai multe ori foarte grave. Si un sistem imunitar slabit. Sigur sigur sigur se testeaza atat de mult incat acopera clasele de risc? Nu degeaba la un vaccin se testeaza intai pe 50 apoi pe 500 apoi pe 50000 de indivizi. Si tot. Trebuie sa cresti numarul suficient de mult incat sa fii sigur ca in populatia aia nu ai numai sanatosi si tineri ci si cazurile alea care vor fi cu probleme.
Personal nu o sa ma inghesui la facut vaccinul pt ca sunt sigura ca va fi un numar limitat la inceput si sunt altii care au mai mare nevoie de el. Dar daca e pentru toata lumea, nu m-as feri sa il fac.
Insa pentru mama si bunica( adica exact oemenii care au nevoie mare de el) nu stiu ce sa fac.
“Testat si omologat”.

https://www.washingtonpost.com/history/2020/05/01/vaccine-swine-flu-coronavirus/

Ioana spunea...

1.Nu, nici înainte nu o făceam. Nu văd rostul in a îmi pune chimicale pe față. Folosesc doar tuș, creion și strugurel.
Eu ma uit la poze cu femeile de pe vremuri de la tara, cele de buna calitate, evident și nu îmi vine sa cred ce piele aveau, asta deși vorba aia, erau în praf toata ziua buna ziua. Și sunt destul de sigura ca nu aveau crema de seara, crema de zi, crema de între seara și zi... Sincer, toate cremele astea mi se par inutile, practic nu repară nimic cum spun ei.
Pentru că atata timp cât după ce nu te mai dai, problemele revin instant...
In fine...

2. Despre prosti numai de bine... Am mai observat ceva: în 95% din cazuri, daca e una are poza cu copilul la profil... E de rău. Aproape toate sunt de o prostie inimaginabilă, dar și pline de răutate și mahalagism de zile mari. Și din păcate ele cresc următoarea generație.

Ioana spunea...

Apropo de ce ziceam de prostie, ieri mi-am șters o pagina de Facebook unde ma mai descarcam și eu sa zic asa. Aveam o postare cu o poză a unuia dintr-o formație de la noi, care culmea, au melodii tip parodie despre tinerii din ziua de azi (deci wtf) cu freza din asta la modă, căruia ii adaugasem și niște ochelari de soare pe juma de față, ca să fie cât mai dificil de recunoscut, practic i se vedeau doar părul, fruntea și gura.
Scrisesem si un text ironic despre 1 Mai care e sărbătorit ampulea de toți ăștia care nici măcar nu au muncit o zi în viata lor.
Baaai nene, au apărut proastele cu "vaaai asta e bullying ce faci tu, cum adica faci mișto de o generație întreaga, nu ți-e rușine huoo" alta îmi zicea ca dacă mi-ar pune poza mea da puțin modificata, la un articol despre curve, mi-ar conveni. Alta cu vai că imaginea, ca dat în judecata... Și altele asemenea. Am rămas o secunda blocata, după care mi-au venit nervii aia mari rău, da rău de tot. Le-am blocat, da cum proastele astea acționează precum javrele, m-am trezit cu comentarii de la prieteni de-ai lor și după un moment din ala de ură profunda am decis sa șterg pagina pentru ca efectiv nu merita.
Pana la urma e mai important sa am eu nervii întregi decât sa ma lupt cu toate proastele și toți idioții care sunt cu "politically corect" in gura.
Știi cum e, se modifica și se utilizează poze cu Michael Jackson, cu Obama și Trump, da Doamne feri sa faci asta cu un neica nimeni de la noi, ca gata, sar turbatele si cățeii lor.
Iar eu stau prost cu nervii, mai ales când văd dovezi din astea clare de cretinism, simt ca îmi explodează ceva.
Nu contează text, nu contează idee, ele de fapt vad doar poza și gata, singurul lor neuron se activează și începe sa se zbată, ca are și loc mult deh.. Ptiuuu

Greta spunea...

Am citit de mai multe ori mesajul tău, Irina și am să-ți mulțumesc: ceea ce mi-ai scris reprezintă un stimulent foarte bun în direcția corectă. Chiar dacă motivația se lasă-n continuare așteptată, mi-am reluat obiceiul, pentru că mi-am dat seama că ai dreptate.
Te îmbrățișez și eu, ai grijă și păstrează-te sănătoasă :)

Greta spunea...

Toată lumea de pe blog e normală, fapt pentru care sunt foarte recunoscătoare, de altminteri :D
Dar pe Facebook, ehei... e altă treabă. Și din fericire nu-s prietenii mei, dar share-uiesc și ei tot felul de năzdrăvănii de-astea, sau scriu statusuri în care se minunează de nestemate precum cele pe care le-am dat ca exemplu... Și să nu uităm blogurile, citesc câteva și unele comentarii sunt adevărate giuvaere ale rațiunii :D Vorbă să fie!

Greta spunea...

Mă bucur tare mult că te binedispun scrierile de pe blogul ăsta, Laura :)
Te îmbrățișez cu drag, ai grijă :)

Greta spunea...

Adela, am citit articolul și o parte din mine îți dă dreptate. Da, graba ar putea duce la un dezastru mai grav chiar și decât situația actuală. Sper că toți cercetătorii sunt conștienți de asta.
Pe de altă parte însă, cei care se opun vaccinului vor fi la fel de vehemenți și peste 10 ani, nu doar acum. Cei care pretind să se vaccineze alții pentru a fi implicit și ei protejați vor fi la fel de egoiști și peste 10 ani. Nu e ca și cum vreunii dintre ei ar avea vreo revelație...

Greta spunea...

Hmmm, cred că e prima dată când we agree to disagree :D
Adică, da - ai dreptate spunând că femeile de pe vremuri arătau cu totul altfel, dar cred că și calitatea aerului, a apei pe care o beau și cu care se spălau pe față și a hranei era cu totul diferită față de cea de azi...
Nici eu nu cred în produsele cosmetice care promit reparații: dacă a apărut ridul, bun apărut rămâne, nicio cremă nu-l va îndepărta (poate doar cu botox, dar asta e altă chestie și n-am nici cea mai vagă intenție s-o iau pe calea aia).
Cred însă în puterea cremelor de a preveni și, cumva, de-a amâna inevitabilul... Și ok, nu exclud și-o anumită doză de placebo, dar asta rămâne-ntre noi :))

2. Cât de corectă e observația cu poza de profil... da, cel mai adesea se confirmă. Și tot de cele mai multe ori, tot ele spun ”dacă nu ai copil, nu ai niciun rost pe lume, ești neîmplinită ca femeie” și alte inepții de-astea...

Greta spunea...

Pfff... îmi pare rău că ai șters pagina (și-mi pare rău că n-am citit și eu textul; cunoscând cum scrii din comentarii, sunt încredințată că mi-ar fi plăcut). Uite de-asta nu mă lansez eu să scriu pe Facebook postări pe subiecte fierbinți și de natură să ducă la controverse... nu știi niciodată cine s-apucă să te citească - până și un share bine intenționat îți poate atrage liota de ciudați.
Și decât să mă enervez, mai bine vin aici și cârcotesc în tihnă :))
Păcat c-ai avut de-a face cu asemenea creaturi. Problema e că-s multe... și zgomotoase ca niște găini isterizate. Băi, și ele scriu cu aplomb de bullying, dar dacă le-ai cere să explice termenul cu propriile cuvinte, s-ar uita ca rața la fulger...

Ioana spunea...

:)) bună asta cu rața, nu o știam. Mie nu îmi pare chiar atât de rău. Oricum oamenii inteligenți sunt tot mai rari și până reușești sa dai de ei..te mănâncă prostii. Am încercat și eu, deh.

Ioana spunea...

Pai nici nu trebuie sa fim de acord în toate cele. Logic ca asta e doar părerea mea :).
Ca dacă am avea toti aceleași opinii, n-am mai avea ce discuta.
Bine, sunt vreo doi bloggeri foarte cunoscuți care asta cauta de fapt și dacă nu ești de acord cu ei, ți-o iei garantat în bot... Ma bucur ca aici nu exista atmosfera aia :).

Anonim spunea...

Sa nu razi: ma dau cu crema parca mai des decat inainte :)) bine, tot nu zilnic, dar mai des. Machiaj - nu; crema de maini zilnic, pt ca mi s-a uscat pielea. de altceva, mi-e lene, de ex aseara am lucrat pana la 11, dus si somn. tot mai des asta in ultima vreme.
Cris
Cris

Greta spunea...

Nu, în niciun caz nu aș avea pretenția să fie toată lumea de acord cu mine :) De fapt, cred că schimburile de idei și părerile opuse pe-o temă sau alta sunt cele mai constructive. Nemaivorbind de faptul că-mi place să dezbat :)

Greta spunea...

Dar nu râd deloc! Ba dimpotrivă: respect asta și sunt cumva supărată pe mine că nu am asta-n reflex, ci trebuie să trag de mine însămi pentru a mă cremui (inclusiv pe mâini, deși am pielea uscată și-ar trebui să fiu mai conștiincioasă inclusiv în privința asta....).

Unknown spunea...

La mine smacurile sunt farduri, fond de ten, ruj, mascara etc :) deci nu mă smăcuiesc când stau în casă. În schimb rutina de zi/seară cu creme și serumuri nu am schimbat-o. Ba folosesc mai des crema de corp, crema de mâini și crema de călcâie. Și stau și mai mult cu masca de păr. :) Așa că treci și tu înapoi la rutina zilnică ca să nu te mai plângi că ai tenul uscat. ;) Și am și unghiile date cu lac roșu. :))) De obicei folosesc alb, nude, maximum bej. :)

Unknown spunea...

Petronela

Greta spunea...

Exact asta am făcut: am reluat rutina de seară (că acolo de fapt păcătuiam cel mai tare) și tenul și-a revenit aproape pe deplin. După ce mă duc la coafor (săptămâna viitoare), o să mă simt dim nou om :))
Unghiile deja sunt la un alt nivel pentru mine; în afară de ceea ce ține de igienă, consider că mă întrebuințez maxim fie și numai pentru un strat de lac incolor :))