joi, 14 mai 2020

De-ale cotidianului: gusturi bune românești și un musafir octopod


Spre deosebire de mulți emigranți, noi nu (mai) tânjim după mâncarea românească, respectiv nu ne îndopăm cu disperare când ajungem în țară. Sigur că ne plac micii pe grătar (aici nu avem voie să facem grătar pe cărbuni; doar în curtea proprie, dacă am avea), sarmalele, ciorba de perișoare cu legume din grădină, salata de vinete și varza călită la ceaun, dar nu e ca și cum nu mai putem de dor. Ne-am adaptat specificului țării în care trăim de aproape 13 ani (eu) respectiv 17 (jupânul) și credeți-mă că se găsesc și aici destule bunătăți irezistibile pentru papilele gustative și nu tocmai amabile cu domnul colesterol.... (numai dacă mă gândesc la celebrul ciolan bavarez de porc... rezon!).

Așadar. Fără a putea spune că ne e dor de mâncărurile românești, vinerea trecută am dat o comandă - mai mult din curiozitate - la un magazin românesc online. 
Cum ziceam, a fost mai degrabă din curiozitate și din dorința de a mai varia bucatele zilnice - și am avut o surpriză foarte frumoasă. Și plină de calorii, dar asta era deja asumat.
Am luat cașcaval afumat, un borcan de zacuscă, zece pungi de pufuleți, halva, cârnați, un plic de ”Borș Magic”, 2 borcane de muștar Tecuci, o sticlă de sirop concentrat și una de vin. 

Luni ne-au sunat să ne spună că pachetul este pregătit de expediere, dar nu mai au pe stoc vinul pe care îl comandaserăm; suntem de acord să ne trimită un altul în loc, la același preț? Da' bineînțeles. 

Marți a ajuns pachetul, IMPECABIL ambalat, inclusiv cu gheață pentru cârnați (care erau oricum în vid); sticlele - ambalate invidividual, atât în folie cu bule cât și într-un carton grosuț; cutia ”căptușită” cu folie din belșug, toate cele intacte. Serios, un ambalaj atât de bine și atent făcut n-am pomenit la nicio altă comandă dată vreodată.


Aceasta e prada. Bună pradă, vă spun. Sper să reziste oamenii ăștia în business, că pe noi ne-au câștigat de clienți.

Dacă locuiți în Germania și-aveți chef de ceva ”ca acasă” sau dacă aveți cunoștințe care și-ar dori, iată site-ul magazinului: https://www.magazin-romanesc.de/
Au foarte multe produse ispititoare, data viitoare cred că ne aventurăm la niște șorici, mmm.... 

În altă ordine de idei și apropo de nimic, vă informez că-n urmă cu vreo câteva zile am descoperit un păianjen pe tavan. E mic și tenace, dă ocol sufrageriei de-l găsim mereu în altă parte (dar numai pe tavan; în privința asta e consecvent) și pare să se simtă foarte bine. N-am idee din ce trăiește, că pânză n-a făcut, deci nu prinde musculițe; o avea el resursele lui, de care prefer să nu știu nimic. 
”Dă-l afară”, am ordonat cu vitejie. 
”Mi-e milă de el”, veni răspunsul prompt. ”Lasă-l în pace”.
Oh well. Câtă vreme nu face pânză și nu apare în dormitor, treacă de la mine. Dar dacă-l prind în flagrant, nu-l iert. 
Până una-alta, ne uităm în fiecare seară după el; l-am adoptat, cum ar veni. 
Și l-am botezat. Se numește Patraulea.

19 comentarii:

Ioana spunea...

Hehe... Asa am făcut și noi... Si acum ne luptam cu ei pentru ca evident ca au depus oua. Încerc sa ii scot din casa în loc sa ii omor, insa nu îmi iese tot timpul.

Cei de la magazinul respectiv livrează și în alte țări. Știu de ei pt ca au reclama plătită pe fb și na. Am văzut ca au doar comentarii pozitive.. Insa preturile nu m-au prea convins. Știu, știu.. Sunt cam scârtară, dar fac comparație cu un magazin din Londra deținut de o familie de indieni, care aduceau diverse din Ro și erau mult mai ieftine. Și sa plătești chirie în Wimbledon nu e ieftin cu siguranta, deci... Na, asa o data ar merge însa nu mi-aș face un obicei, cum spun unii pe fb...

Unknown spunea...

Se spune ca un paianjen in casa e semn bun, anticipeaza prosperitate. Asa ziceau bunicii.
Irina

Mada spunea...

In general, nici mie nu îmi mai e pofta de mâncarea românească, deși sunt plecată doar de 4 ani. Singura slăbiciune o am pentru sarmalele de Crăciun, cu smântâna, mămăliga, ardei iute mmmmmm (ok, ma opresc aici 😂).

n spunea...

Ce frumos ati scris de noi !
Va imbratisam cu drag !
echipa www.magazin-romanesc.de

Anonim spunea...

super! ce frumos ca s-au gandit la atatea cand au trimis coletul. bravo lor!
cand am venit din tara ultima data, nu aveam bagajul plin, adica la greutate era ok, dar ca volum nu stateau toate la locul lor. asa ca sotul meu a luat pufuleti si i-a folosit pe post de buffer. Au avut copiii mei pufuleti bio haha
Cris

Unknown spunea...

Pepene murat! Semnat, Ghici cine :)

Anonim spunea...

Fix pufuletii din poza se gasesc si la Rewe (cel putin in Hamburg i-am vazut in trei filiale pana acum). https://shop.rewe.de/p/gusto-pufuleti-mais-snack-85g/2434827
Cat despre bors, iti recomand Brottrunk, se gaseste in mai toate supermarketurile, dar si la Budni sau Dm. Nu are fix acelasi gust ca borsul, dar e asemanator si in ciorbe nu se simte diferenta. Prietenul meu (neamt) a fost sceptic la inceput ("cum adica supa acra??") dar acum e innebunit dupa borsul de perisoare, fac de vreo 2-3 ori pe luna.
Smantana acra (saure Sahne) cumpar de la Rewe bio, mi se pare ca e singura care aduce cat de cat cu cea din Ro.
Doar pentru zacusca nu am gasit pana acum inlocuitor, desi am incercat o gramada de variante :(

Anonim spunea...

Ah, uitasem, cand stateam in Eidelstedt cumparam varza murata foarte buna de la un magazin turcesc din apropiere (fie frunze rulate la borcan, fie capatani intregi in pungi vidate). Mai nou pregatesc singura varza, fierb o capatana in apa cu multa sare si mirodenii si tai pe rand frunzele de la exterior. Dureaza cam 15 minute si e ok pentru sarmale, desi nu se compara cu cea murata.

Greta spunea...

Îl ținem pe Patraulea sub strașnică observație :D La primul semnal că-și trage gagică sau face pânze, îl evacuez fără discuții :))

În ce privește magazinul, nu cred deloc că ești scârțară, să știi :) E foarte adevărat, nu-s tocmai ieftini. Pe de o parte îi înțeleg - au și magazin fizic (cu cheltuielile de rigoare: chiria spațiului, condiții de depozitare, vânzători etc), furnizorii și pe de altă parte, taxele statului german sunt apreciabile... îi pot înțelege că au prețuri măricele. Însă așa stând lucrurile, nu va fi nici la noi ceva cotidian, ci ocazional - de poftă, de moft când și când, pentru anumite produse care nu pot fi înlocuite...

Greta spunea...

Da, da, știam și eu ceva despre asta :) Dar dacă se obrăznicește cu pânze sau își cheamă prietenii, îi trimit să ia aer. De tot :D

Greta spunea...

Ah, Mădă, ce-mi faci :)))) Mi-a plouat în gură. După sărmăluțe în foi de viță!

Greta spunea...

Mult noroc în continuare, să vă meargă bine! :)

Greta spunea...

:)))))))))) Cât de tare a fost chestia asta. Pufuleți pe post de buffer. E de reținut, de altfel! :D

Greta spunea...

Hmm și iar hmm. M-aș aventura să ghicesc, dar dacă urgisesc un nevinovat? :D Nu mai bine mărturisești? :D

Greta spunea...

Wow, ce pont prețios!!! :) Noi nu avem Rewe în apropiere, doar Edeka și Aldi, așa că nu prea mai sunt la curent cu ofertele lor. Dar când ajung în oraș, voi cerceta cu asiduitate. Foarte mulțumesc pentru informație! :)
Zacuscă bună găseam la magazinul rusesc, drept că nu e chiaaar ca aia românească, dar e bunicică - mai ales cea de vinete. Mai găseam la ei și pateu românesc.
Așadar, dacă bine am înțeles, suntem un fel de vecine... :)

Anonim spunea...

Ăăăă... Mniu. :) Say "Hi!" to George! :) cel neinvitat la salată de vinete. :)))

Greta spunea...

Ahaaaaa :D Adevăru-i că te suspectam, între noi fie vorba :D Și nu mai pomeni salata de vinete, că sufăr intens aicea :)))

Anonim spunea...

Mulțumesc pentru adresa magazinului. Mă tenteaza. Noi sintem in Stuttgart de 30 ani și mai cumpărămproduse rom. la întîlnirile românilor organizate de AGERO, cind de obicei se fac paralel cu un spectacol vînzări in foyerul locației. Livia

Greta spunea...

Mă bucur tare mult să te recitesc, Livia! :) Aveți grijă de voi.
Nouă ne-a plăcut tot ce am comandat la magazin, cârnații chiar au fost delicatesă și i-am mâncat cu economie - dar tot s-au terminat. Nu vor lipsi la următoarea comandă.