luni, 4 ianuarie 2021

Câteva filme văzute în ultima vreme

În ultimele săptămâni, ne uităm parcă mai conștiincioși ca oricând la filme. Și mai vechi, și mai noi, și seriale, și filme artistice. Am constatat că avem multe restanțe în ceea ce privește filmele mai vechi (clasice, dar nu numai), așa că am purces la recuperat. Mai jos trec în revistă câteva dintre ele și voi institui și un sistem de rating pe steluțe (de la 1 la 5, unde 1 e cel mai slab). Nu mă voi lansa în dezvoltarea subiectului, deoarece sunt convinsă că noi suntem ultimii care nu le văzuserăm 🙈

Notting Hill ⭐⭐⭐

Tiparul obișnuit de comedie romantică, dar potrivit pentru vacanță și am fost surprinsă de cât de bine a jucat Julia Roberts (pe care n-o mai văzusem decât în ”Erin Brockovich”).

William Thacker (interpretat de Hugh Grant) deține o librărie din cartierul londonez Notting Hill și are o existență cât se poate de banală. Într-o dimineață, în librăria sa intră Anna Scott, o celebră actriță și din acel moment viața sa devine ca un fel de roller coaster de întâmplări și senzații ieșite din comun. Hugh Grant a redat foarte bine emoția și stângăcia inerente individului comun care ajunge în anturajul unui star, iar ea a fost așa de autentică în rol, încât îți venea s-o iei în brațe și s-o consolezi în momentele de tristețe.

Inițial, Julia Roberts nici n-a vrut să accepte rolul (”Cât de plictisitor!”, ar fi zis după ce a citit scenariul), dar s-a răzgândit pentru că avea o părere foarte bună despre scenarist.


Holiday

Tot o comedie romantică (tematica e Crăciunul, ca să nu rămână niciun clișeu neepuizat), în rolurile principale fiind Kate Winslet, Cameron Diaz (de ce se numea tipa asta actriță? Că nu mi-e clar...) și Jude Law (îmi mențin părerea de-acum câțiva ani - e un zăhărel cam prea puțin convingător).

Ideea de-a face un schimb temporar de locuințe mi s-a părut interesantă, cu atât mai mult cu cât era vorba de continente diferite. Trebuie să fie cu adevărat ceva inedit să te trezești de azi pe mâine dintr-un sat englezesc acoperit de zăpadă, în însoritul Los Angeles și invers... Filmul a avut încasări foarte bune și a fost lăudat pentru scenografie și jocul actorilor, dar nu și pentru subiect, care a fost considerat clișeistic și previzibil. Păi eu ce zic 😀

Scandal în Sorrento ⭐ 

O comedie absolut delicioasă, cu Sophia Loren în rolul principal. Și cu asta mi se pare că am zis tot. Este fabulos de frumoasă și s-o auzi certându-se în dialect napolitan este o savoare pe care aș recomanda-o oricui. Urmărind acțiunea, te pomenești oftând cu nostalgie ”nu se mai fac filme ca altădată...” - și chiar așa și e. O comedie atât de autentică și bine scrisă nu văd să mai apară prea curând.

Bonus: scena în care Donna Sofia dansează mambo a fost preluată și în videoclipul piesei ”Mambo Italiano” 🙂 Vorba Rodicăi Ojog-Brașoveanu - arăta de-ar fi băgat în draci și-o mănăstire de călugări 😀

Dirty Dancing

Un film atât de frumos și de plin de nostalgie... Vă vine să credeți că noi nu-l văzuserăm până acum? Ar cam trebui să ne fie rușine, de fapt. Ne-a plăcut foarte, foarte mult. A fost una dintre puținele dăți când m-am pomenit oftând: ”am fost tânără... și degeaba am fost”.
Ei, c'est la vie. Filmele americane au uneori un astfel de efect. 🙂


Pretty woman

”O să ducem dorul filmelor de genul ăsta”, a filozofat jupânul, referindu-se la actori și la coloana sonoră. Cunoașteți, cu siguranță, subiectul - clasica ”Cenușăreasa”, al cărei prinț nu vine pe calul alb, ci într-o mașină pe care, având cutie manuală, nu prea nimerește s-o conducă. În ansamblu e cel puțin la fel de plin de clișee precum ”Holiday”, dar... e cu Richard Gere, dacă mă-nțelegeți 😀

(Știu că imaginea asta nu-i face dreptate lui, dar pe mine rochia aia neagră m-a îmbolnăvit. Mai mult decât cea roșie, care nici aia nu era deloc de lepădat).

4 comentarii:

Anonim spunea...

Sint de acord cu jupinul tau, asa filme nu se mai fac. Am io o teorie, dupa "Avatar" si 3D, nu s-au mai facut filme (cel putin in SUA) interesante. Am fost invadati de filme-serial, gen "Misiune Imposibila" 26, cu super-eroi si cu scenarii care tin pe-o hirtiutza.
Bref, comentariile mele la ce ai scris:
1.Notting Hill - marele succes e datorat si personajelor secundare. Inegalabilul Rhys Ifans a jucat si in ...Harry Potter - da, da, te las sa gasesti ce personaj era. Si in alt film, facut de englezi, cred ca numele original e "Radio Boat", in fr a fost tradus :-)) "Good morning England". Si ce sa mai zic de scena, antologica, in care Hugh Bonneville (din "Dowton Abbey") discuta cu Anna Scott fara sa stie cine e.
2. "Holiday" - l-am vazut acum citiva ani si sincer, nu pastrez o imagine imperisabila. Dragutel. Nici eu nu ma dau in vint dupa Jude Law (sau cum l-a botezat, in gluma, o prezentatoare la o ceremonie de Cérars -"Jus de l'eau")
3. N-am vazut "Scandal in Sorrento", dar ma tenteaza. E pe Netflix? Cu Sophia si Marcelo (Mastroianni pt intimi :-))am vazut recent "Una giornata particolare" si mi-a placut mult. Intilnirea unei femei, sotie si mama devotata, admiratoare a lui Musolinni cu un scriitor homosexual, citeva ore inainte ca acesta sa fie arestat.
3.Dirty Dancing, l-am vazut acum nu stiu citi ani, da, simpatic, sans plus. Muzica face toti banii. Si Patrick Swayze, insa de preferat, il prefer in "Ghost".
4. Pretty woman - mi-a placut foarte mult cind l-am vazut in 90, un film care te face sa visezi si sa speri ca e totul posibil. Ai vazut "Yanks" cu acelasi Richard?

Jual

Anonim spunea...

Am vazut comentariul tau la postul trecut. Pai, da, musai sa vedeti "Mamma mia", un film genial datorita slagarelor grupului ABBA. In perioada asta gri e numai bine sa va umpleti sufletul cu soarele Greciei si sa-i admirati pe frumosii Pierce Brosnan si Colin Firth.

Pot sa-ti sugerez si "Bridget Jones"? "Love Actually"? Sint filme clasice din seria celor despre care ai scris.

Apoi trilogia "Before" cu Ethan Hawke si Julie Delpy - Before sunrise (actiunea se petrece intr-o noapte la Viena), Before sunset (actiunea se petrece intr-o dupa-amiaza, 2 ore, de fapt, la Paris) si Before midnight (actiunea se petrece intr-o seara in Grecia).

Gata, ma opresc, dar sa stii ca mai am sugestii :-))
Jual

Greta spunea...

Hai că am rămas mască de-a binelea cu Rhys Ifans! :))))) Întâi m-am ambiționat să-mi dau seama singură, dar fără succes, așa că m-am dus să cercetez. Cum nu-mi venea nimeni în minte, mă gândeam la vreun Death Eater... dar ultimul care mi-ar fi dat prin cap e Xenophilius Lovegood. Jos pălăria, ăsta e un semn clar că e un actor extraordinar! :)
"Scandal în Sorrento" este pe Netflix, da. Chiar ți-l recomand, îți va plăcea cu siguranță. Mai este și ”The Sign of Venus”, tot cu ea, o să-l vedem și pe ăsta.
Trecând acum la recomandările tale, am văzut acum aproape 4 ani musical-ul ”Mamma Mia” la Los Angeles, când am fost în vacanță. Ne-a impresionat foarte mult, discografia ABBA este realmente genială. Dar nu era cu Pierce Brosnan (pentru care eu am un crush încă din adolescență)... așa încât cu siguranță o să-l vedem.
În continuare, îți mulțumesc pentru ideea cu ”Bridget Jones”. Nu mă gândisem la ea și ce să vezi, e pe Netflix. Ea e următoarea pe listă, că mi-au plăcut la culme cărțile. Culmea, chiar ieri am înjurat stil Bridget auzind
de prelungirea lockdown-ului în Germania (înjurătura aia lungă și plină de năduf, care se termină cu ”... a mă-sii, a mă-sii și iar a mă-sii”). Trilogia ”Before” sună foarte bine, mai ales că după cum văd, acțiunea e în locații care-mi sunt foarte aproape de suflet.
Dacă mai ai sugestii, te rog, nu te opri! Iată, mi-ai dat deja niște idei foarte faine :)

Anonim spunea...

Multumesc si eu de sugestie pt "Scandal in Sorrento". De fapt, stiam de filmul asta pe Netflix, dar titlul e tradus altfel. Si da, e pe lista ca sa-l vad.

Trilogia "Before" trebuie vazuta neaparat in ordinea pe care am dat-o: Viena, Paris, Grecia pt ca fiecare e urmarea precedentului si daca te "spoilezi" piere tot farmecul.

Woau, ati vazut "Mamma Mia" pe scena! Super! Noi am trecut pe linga la Londra, am facut o poza cu afisul :-))

Alte filme pe care ti le recomand, poate ca pe unele le-ai vazut deja si de aceea nu intru in detalii:
- Deads Poets Society (Cercul poetilor disparuti) cu bietul Robin Williams - in anii 50 un profesor non conformist intr-un colegiu de baieti foarte conservator
- Good Will Hunting - cu Matt Damon si Robin Williams - intilnirea dintre un tinar marginal, cu aptitudini exceptionale in matematica si un psiholog
- Room with a vue - cu Helena Bonham Carter foarte tinara, Maggy Smith si Daniel Day Lewis dupa un roman de EM Forster - un film de epoca, dar cu o poveste moderna
- Rain Man
- Forrest Gump
- Midnight in Paris de Woody Allen - un scriitor american traieste o aventura extraodinara care incepe, cum altfel, la miezul noptii la Paris. Mie mi-a placut foarte mult, dar recunosc, e un film-ilustrata, plin de clisee turistice pt spectatorii americani
- 4 weddings and a funeral - cu Hugh Grant mai superb ca niciodata. Very british!
- The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society - cu Lily James - dragutel, sans plus. O scriitoare in pana de inspiratie, imediat dupa terminarea WWII, merge pe insula Guernsey, atrasa de un enigmatic corespondent. Un pic de istorie si un pic de "romance".

Vizionare placuta,
Jual