miercuri, 27 ianuarie 2021

"Opusul vieții nu este moartea, ci indiferența”

”Nu vă întrebați unde a fost Dumnezeu la Auschwitz, întrebați-vă unde a fost omul! Să uiți, să taci, să fii indiferent la cele din jurul tău, sunt unele din cele mai mari păcate."

Sunt cuvintele lui Elie Wiesel, supraviețuitor al Holocaustului și laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

Și tot el spunea, de asemenea: 
”Opusul iubirii nu este ura, este indiferența. Opusul artei nu este urâtul, ci indiferența. Opusul credinței nu este erezia, este indiferența. Iar opusul vieții nu este moartea, ci indiferența”. 

Cuvintele acestea cristalizează cel mai bine subiectul despre care vreau să scriu astăzi, de Ziua Memorială a Holocaustului. 

Aceasta este o placă comemorativă, aflată în curtea lagărului de la Dachau. Holocaustul a fost una dintre cele mai mari orori ale umanității, iar așa ceva nu trebuie să se mai întâmple niciodată.

”Never again”.  

Nu putem șterge imensa nenorocire care s-a întâmplat.

Nu mai putem aduce înapoi milioanele de oameni căsăpiți, gazați, împușcați, folosiți ca detectoare vii de mine antipersonal, morți de epuizare și înnebuniți de foame până la punctul în care smulgeau muribundului coaja de cartof din mână, pentru a o roade în gingiile însângerate de scorbut.

Nu mai putem face nimic pentru milioanele de oameni bătuți cu ciomege, bice și bastoane de cauciuc, distruși fizic și, de cele mai multe ori, schilodiți din punct de vedere emoțional după ce-și văzuseră partenerii de viață, părinții, frații și copiii ”selectați”, adică încolonați spre camera de gazare.

Dar putem să nu uităm. De fapt, mai mult decât atât: avem datoria să nu uităm. Fiindcă din nefericire pentru omenire, istoria tinde să-și repete greșelile.

Și pentru a nu uita, părerea mea este că e de datoria noastră nu doar să ne informăm cât mai cuprinzător pe subiect. Ci, dacă avem ocazia, să vizităm un lagăr de concentrare în această viață.

Da, cred cu tărie că asta este datoria noastră. A tuturor celor care suntem suficient de norocoși să nu ne fi fost dat să trăim așa ceva. Că va fi o experiență cumplită și greu de suportat? Foarte probabil (eu n-am mai fost bună de nimic în ziua când am vizitat lagărul de la Dachau și ulterior am reflectat foarte mult la ceea ce văzusem; am povestit aici). Dar așa cum am spus, consider că suntem datori cu asta. Nu numai celor care au pierit acolo; dar și amintirii lor, istoriei și, deloc în ultimul rând, nouă înșine. 

Așa cum spunea Elie Wiesel în pasajul de mai sus, indiferența este cel mai mare păcat. S-a tot spus că poporul nu a știut adevărul despre ceea ce se petrecea în lagăre. Însă realitatea este că foarte mulți au preferat să-și închidă urechile și să pretindă că nu au habar de ceea ce, de fapt, știau că este adevărat - respectiv faptul că nu erau lagăre de muncă, așa cum pretindeau naziștii, ci de exterminare. 

Mi-am adus aminte de asta într-o discuție pe subiect, cu vreo 2 săptămâni în urmă (pe Facebook). Am spus atunci exact ceea ce am scris mai sus: consider de datoria noastră să vizităm un lagăr. Nu atât pentru a vedea și afla (căci surse de informare există din belșug, din toate categoriile), cât mai ales pentru a simți. Căci nimeni nu va fi înțeles pe deplin adevărata dimensiune a ororii care a fost acolo, până nu va vizita o astfel de locație.

”Eu aș fi avut ocazia să vizitez un lagăr, dar n-am avut chef să-mi stric vacanța”, mi-a scris o doamnă și personal am resimțit fraza asta ca și cum mi-aș fi luat o palmă peste ochi. Am încercat să-i explic (la fel de bine puteam să-i explic și cănii mele de cafea, că tot la fel ar fi înțeles), dar doamna o ținea pe-a ei că ”nu vede de ce trebuie să se indispună” și ea nu are nevoie să vadă ca să știe ce s-a întâmplat și cum pot eu să-i impun ei?
Nu-i impuneam oricum nimic și am abandonat discuția. Era cât se poate de clar că n-are niciun rost. Doamna nu a avut ”chef să-și strice vacanța”.
Și-ar fi șifonat feng shui-ul, am zice azi. Sunt încredințată că unul dintre motivele pentru care tragedia a cunoscut o asemenea amploare a fost că lumea n-a avut ”chef” să vadă, să afle, să știe.

Este exact una dintre pietrele de temelie pe care s-a construit ceea ce avea să devină tragedia Holocaustului: faptul că mulți au preferat să pretindă (poate inclusiv față de sine) că nu știu, ca să nu se indispună.

Tocmai din acest motiv, cred că nu numai adulții trebuie să vadă; ci și copiii, începând, să spunem, din adolescență. Mi se pare un mod foarte indicat de-a li se explica despre discriminare și consecințele acesteia. Da, îi va șoca; dar vor înțelege și, astfel, cresc șansele de-a nu se mai întâmpla niciodată așa ceva.

”Never again”.

8 comentarii:

ariii spunea...

Da ma fost la lagarul din Dachau. Era o vreme cand treceam aproape zilnic pe langa el in drum spre ce imi trebuia mie sa fac. Inteleg de ce oamenii prefera sa "nu stie". Ce s-a intamplat acolo cutremura fiecare celula din tine si nu multi pot duce asa un sentiment de puternic. Si inca lagarul Dachau nu a fost unul dintre cele mai cumplite fiind mai mult un lagar de triere a detinutilor spre alte lagere. Dar tot cumplit. Dupa ce il vizitezi esti alt om.

Greta spunea...

Da, este o experiență teribilă. Dar acei oameni care preferă să nu știe ar trebui să se gândească la faptul că ar fi putut fi ei acolo. Sau cei dragi lor. A fost doar o chestiune de conjunctură istorică (și de perioadă în care s-au născut, desigur) că nu s-a întâmplat așa. Dar dacă vor întoarce mereu capul, preferând să ”nu știe”, e posibil ca la un moment dat să nu mai aibă acest noroc.
Altminteri - într-adevăr, și eu am auzit că alte lagăre sunt incomparabil mai dure (Auschwitz, de exemplu, unde s-au păstrat foarte multe obiecte aparținând celor uciși).

Anonim spunea...

In pre-adolescenta am vizitat,impreuna cu parintii mei, un astfel de lagar. Imi amintesc oroarea si durerea incercate la vederea unor ghetute de copii mici,aruncate unele peste altele, ale caror posesori nu aveau sa se mai intoarca. M-a marcat vizita aceea,am cautat apoi sa aflu mai multe. Cred ca tinerii trebuie sa vada lucrurile astea in anii lor formativi.
Irina


Greta spunea...

Tot respectul pentru părinții tăi, Irina, că te-au dus să vezi un asemenea loc, și pentru tine, că ai înțeles ce tragedie a fost acolo și ai căutat să afli mai mult despre subiect.
Da, la Auschwitz sunt botoșei de copil, ba și păpuși... :( ceva într-adevăr cumplit. Și exact cum spui, tinerii trebuie să vadă asta în anii de formare, pentru a asimila și a înțelege cu adevărat.

Anonim spunea...

Eu am citit foarte multe carti legate de al 2lea RM. Romane cind eram mica, carti de istorie, biografii, jurnale, corespondenta, mai tirziu. Am vazut o gramada de filme artistice din si despre acea perioada. Am vazut inca si mai multe documentare despre razboi, Shoah, nazisti, Hitler, national-socialisti, orase sub Ocupatie. Pe unde merg, daca exista, vizitez cite un muzeu pe tema asta. Dar nu, nu ma simt in stare sa intru intr-un lagar. Asta e. Nu cred ca din cauza asta pot fi catalogata (nu neaparat de tine, in mod general) ca o persoana indiferenta si ignoranta.
Jual

Anonim spunea...

Pardon, m-am repetat, nazisti = national socialisti. Voiam sa scriu SS.
Jual

Greta spunea...

Jual, cred că vorbim de două chestiuni diferite... Probabil ar fi trebuit să nuanțez mai bine asta în text.
Din punctul meu de vedere, este cu totul altceva să nu te simți în stare să vizitezi un lagăr pentru că știi că ar fi o experiență prea cumplită pentru tine; și cu totul altceva este să nu te duci, precum doamna respectivă, doar din dorința de a nu-ți strica vacanța.
În capul meu cele două aspecte sunt absolut distincte, între unul și altul este o diferență ca de la noapte la zi.

Greta spunea...

Că mi-am adus aminte acum de ceva: chiar recent am vorbit cu un domn care, aflându-se în Polonia cu treburi de serviciu, a mers la Auschwitz. L-am întrebat cum a fost experiența. ”N-am putut, Greta... n-am rezistat să văd tot, am ieșit după vreo jumătate de oră, era prea înfiorător”. Asta înțeleg pe deplin, Jual, cum te înțeleg și pe tine că nu te simți în stare de așa ceva. Este CU TOTUL ALTCEVA decât ”n-am avut chef să mă indispun sau să-mi stric vacanța”.