Așadar, Bucovina. Fără să ne fi propus asta în mod special, ideea s-a ivit când am plănuit să petrecem o săptămână la Piatra Neamț. Mănăstirile sunt un ”must see” al zonei, dar cel mai probabil nu ne-am fi dus niciodată anume pentru ele. Tocmai de aceea, ocazia ni s-a părut perfectă.
Sărind direct la concluzie, am fost plăcut impresionați. Mănăstirile au fost renovate cu fonduri europene (la unele dintre ele, cum ar fi Sucevița, lucrările nu se încheiaseră încă) și s-a făcut o treabă foarte bună. Probabil una dintre puținele situații când fondurile europene au fost bine investite, și nu aruncate pe fereastră.
Drumul ni s-a părut rezonabil de bun și la amiază ajunseserăm la Putna.
Asemeni majorității bisericilor ortodoxe românești, e destul de mică, însă decorațiunile interioare sunt somptuoase.Despre cea de-a treia mănăstire vizitată, Moldovița, nu rețin nimic în mod special, cu excepția unei multitudini de ghivece de flori atât de frumoase, că nu-mi venea să-mi mai iau ochii de la ele.
Înainte de ultima oprire (la Voroneț) am făcut o călătorie cu Mocănița, un tren de linie îngustă, cu locomotivă cu aburi, care circulă în regiunile de munte.
La capăt de linie (după o călătorie de aproximativ o oră) ne aștepta un adevărat ospăț. Aș fi putut încerca bulz ciobănesc, dar eram încă prea sătulă de la masa de prânz (de la Popasul Bucovina), așa că m-am mulțumit cu niște clătite. Însă aveau de toate și când am plecat înapoi deja încingeau grătarele pentru următoarea rundă de călători (care urmau să sosească peste 2 ore, cu ultima Mocăniță a zilei).
Ultima oprire a fost, cum spuneam, la Voroneț. Fusesem foarte curioasă de această mănăstire, ca urmare a legendei celebrului albastru de Voroneț, despre care o serie de cercetări și studii de laborator afirmă că s-ar datora inclusiv... țuicii prezente în compoziția culorilor 😀, precum și unei pietre numite azurit, extrasă din mine aflate în China, Franța sau Africa.
(Na poftim, să mai spună careva că țuica nu-i simbol național 😂).
Imaginea din dreapta jos m-a dus cu gândul la Dan Brown și la romanul ”Inferno”. Cred că ar izbuti o intrigă foarte interesantă pentru eroul său, profesorul Robert Langdon, dacă ar cerceta frescele mănăstirilor din Bucovina 🙃
Nu pot încheia acest articol fără să spun ceva și despre ceramica neagră de la Marginea, localitate cunoscută pentru olărit și unde ne-am dus țintit cu scopul de-a ne cumpăra castroane de lut. Misiune îndeplinită: ne-am întors acasă cu 6 castroane, 2 cești de cafea și o vază. Toate sunt lucrate manual și superbe. Ah, și spatula de lemn cu bufniță, despre care v-am povestit că a fost considerată suspectă de către zelosul vameș de la Otopeni 😂
Simplă, neagră, n-am fi vrut; ni se părea prea banală (dar, pentru că voiam și ceva negru, specific localității, am luat ceștile de cafea).
Nici una prea împopoțonată nu voiam, că erau unele pictate cu păsări sau motive populare și, deși frumoase, erau parcă excesiv de încărcate. Asta ni s-a părut perfectă, potrivindu-se foarte bine în ansamblul sufrageriei.
4 comentarii:
Ma gandeam eu ca nu te va dezamagi dulcea Bucovina, cu relieful unduios al obcinelor ei si cu manastirile. La Radauti mi-am petrecut multe vacante de vara cand bunicii inca imi traiau acolo.
Irina
Superba, absolut superba vaza!
Tocmai vorbeam ieri cu niste cunostinte, un cuplu de pensionari care tocmai s-a intors din România. Au luat avionul pina la Bucuresti, apoi au inchiriat o masina si au facut un traseu de 15 zile: Brasov, Sighisoara, Tg Mures, Sovata, manastirile, Galati, Tulcea, Constanta si Bucuresti. Le-a placut foarte mult. Singurul punct negru a fost circulatia haotica.
Jual
Într-adevăr, Bucovina este foarte frumoasă :) Cât despre Rădăuți, cred că odinioară era altfel, dar probabil cei mai mulți dintre tineri au plecat...
Frumos traseu, și foarte cuprinzător! :) Brașov și Sighișoara mi-au plăcut și mie foarte mult, dar la Tg. Mureș nu am ajuns niciodată. Mi-aș dori să văd cândva și partea aceea de țară.
Trimiteți un comentariu