vineri, 24 februarie 2023

Românii ”s-au săturat” de războiul din Ucraina

M-am tot gândit cum să încep textul ăsta. Nu-mi vine să cred că s-a împlinit un an de când a început războiul. Un război adevărat, cum cei mai mulți dintre noi nu credeam să trăim vreodată și despre care aveam impresia că ține de trecutul îndepărtat, de manualele de istorie.
Un an de teroare pentru un popor care a avut imensul ghinion de-a se învecina cu țara guvernată de un descreierat mincinos.
Moarte. Mutilări. Groază. Distrugere. Cuvintele nu pot descrie oroarea trăită de poporul ucrainean, care a făcut dovada unui curaj neanticipat inițial de nimeni.
Vor învinge, fără îndoială. Însă prețul este incomensurabil, iar tragedia care a început acum un an și al cărei sfârșit din păcate încă nu se întrevede îi va bântui nu doar pe ei, ci și următoarele generații.

Realitatea este că întreaga Europa le este datoare ucrainenilor, până la sfârșitul veacurilor. Nu-mi pot imagina ce turnură ar fi luat situația dacă ei nu ar fi opus această fantastică rezistență și nu s-ar fi luptat cu atât de mult eroism.

Dar, ce să vezi. O bună parte dintre români declară pe diferite canale din Social Media că ”s-au săturat de războiul din Ucraina”. Da, mulți dintre reprezentanții acestui popor ospitalier și bun ca pâinea caldă sunt cei care s-au săturat, dragă. Dar vai, dar smiorc, dar s-au scumpit toate, dar să facă ceva ucrainenii să nu mai fie căsăpiți, chiar așa nu au niciun pic de respect?

Și ăsta e numai vârful aisbergului. Conform sondajului Eurobarometru realizat în intervalul 12 ianuarie-6 februarie 2023, un procent semnificativ dintre conaționalii noștri sunt împotriva ajutorului umanitar și financiar acordat Ucrainei, precum și împotriva primirii refugiaților.

Pun mai jos un citat de pe Facebook unde sunt prezentate aceste date, abținându-mă de la alte comentarii.

”La un an de la începutul invaziei ruse pe scară largă în Ucraina, în România se înregistrează cel mai mare procent de respondenți care dezaprobă ajutorul umanitar al UE pentru ucraineni, potrivit celui mai recent eurobarometru realizat în perioada ianuarie – februarie 2023.

◾Concret, 25% dintre români dezaprobă furnizarea de ajutor umanitar ucrainenilor afectați de război, acesta fiind cel mai mare procent din întreaga Uniune Europeană, la mare distanță de următoarele două state: Bulgaria (care are o rată de dezaprobare de 15%), urmată de Slovacia (care are o rată de dezaprobare de 11%).
◾Românii sunt fruntași și la rata de dezaprobare față de primirea în UE a refugiaților de război, cu 24% rată de dezaprobare, fiind depășiți doar de cetățenii Cehiei (26%).
◾Oferirea de sprijin financiar Ucrainei e la rândul ei dezaprobată de un număr mare de români: 35%. Rate mai mari sunt înregistrate doar în Slovacia, Bulgaria și Cehia.
◾În ceea ce privește sancțiunile UE împotriva Rusiei, 67% dintre români le aprobă și 25% le dezaprobă. La acest capitol rata de dezaprobare e mai mare în Slovenia, Ungaria, Grecia, Cipru, Slovacia și Bulgaria. Mai mult, finanțarea de către UE a cumpărării de armament pentru Ucraina este aprobată de 55% dintre români și dezaprobată de 36%.
◾La nivel mai larg, eurobarometrul arată că cetăţenii UE continuă să îşi exprime solidaritatea fermă cu Ucraina, un procent de 91% dintre respondenţi fiind de acord cu furnizarea de sprijin umanitar, în timp ce 88% sunt în favoarea primirii în UE a persoanelor care fug din calea războiului”.

Ce-i drept, românii sunt de acord cu sancțiunile impuse Rusiei, iar cea mai parte dintre respondenți sunt de acord și cu furnizarea de armament pentru Ucraina. Dar ce-i mai sus e trist, trist de tot. Inutil să precizez că, dacă România ar fi atacată, aceiași români ar urla din toți bojocii după ajutoare umanitare.

E noaptea minții, oameni buni. Tot îmi sucesc și răsucesc în cap propoziția din titlu. Cum să spui că te-ai săturat de război (al altora, nu al tău) de la adăpostul UE și NATO, respectiv din fotoliul tău de acasă, casă care n-a căzut pe tine ca urmare a unei rachete?  Cât de hidos să-ți fie caracterul încât să gândești așa?

2 comentarii:

O spunea...

Greta, tu pe ce canale stai de vezi ineptiile astea? Protect you mental health, oamenii astia is plini de empatie ca broasca de par, nu le poti schimba optica

Greta spunea...

@O, culmea e că ăștia apar pe paginile unor oameni cât se poate de OK - bunăoară, citatul pus cu albastru este de pe pagina jurnalistului Marco Badea, pe care-l urmăresc de când a început războiul. Scrie bine, face analize pertinente, sintetizează bine știrile. Și totuși, mai scapă și pe pagina lui astfel de ticăloșii...