luni, 21 decembrie 2015

Miss Universe timp de două minute


Agonie și extaz. Probabil e unul dintre cele mai răspândite, uzate și, prin ricoșeu, banalizate clișee; într-atât, încât cuvintele par să-și fi pierdut în mare parte sensul. (Dând-o pe glumă, tind să cred că ăsta e unul dintre cele mai flagrante cazuri de încălcare a legii copyright-ului :)). Cu toate acestea însă, duminică seara au existat cel puțin două persoane care au fost pe cărarea asta. Și niciun exercițiu de imaginație nu e suficient de puternic pentru a ne da cu adevărat seama ce simte cineva aflat în asemenea postură. Iar când acest lucru se întâmplă ca urmare a ceea ce-a devenit cu siguranță gafa anului, faptul devine cu atât mai greu de înțeles.

Duminică seara, în Las Vegas. Finala concursului Miss Universe. Pe scenă au rămas ultimele două candidate: Miss Philippines și Miss Columbia. Este marele moment: se anunță câștigătoarea. Uitând de orice inerentă rivalitate, fetele se țin de mână. Cu ochii plini de speranță și anticipație, cu un zâmbet tremurat pe buze, fiecare așteaptă și, poate, se roagă. Să fie EA cea dintâi frumusețe oficială a lumii. Să fie clipa ei și noaptea ei. 


Prezentatorul accentuează tensiunea. ”Miss Universe 2015 este.... ”. Secundele se scurg cu greutate până și pentru telespectatorii cufundați în fotolii și total neimplicați. ”... este....”. Mai că ți-ar veni să te repezi la el și să-i smulgi din mână cartonul de pe care citește. Cameramanii fac planuri apropiate pe chipurile fetelor, a căror încordare e aproape palpabilă. ... ”este... Miss Columbia!!!”. 

Explozie de fericire. Cele două candidate se îmbrățișează. Marea perdantă a serii, Miss Philippines, primește un buchet de flori. Surâde, însă numai ea știe ce-i în inima ei. Miss Columbia este încoronată, i se pune banderola cu Miss Universe și primește la rândul ei un somptuos buchet de flori. Zâmbește, copleșită de fericire. Este momentul ei de extaz absolut, clipa la care visa încă de când s-a înscris în competiție. 


... dar nu pentru mult timp. Prezentatorul ia din nou microfonul. Bâlbâind niște scuze penibile și nevolnice, anunță că s-a făcut o greșeală. Că el a făcut o greșeală. Că de fapt...

Camerele sunt acum pe Miss Philippines, care clipește neîncrezătoare. Nu, nu se poate așa ceva. Oare a auzit bine? 


Da, a auzit bine. Ea, Miss Philippines, este adevărata Miss Universe. Prezentatorul Steve Harvey a făcut o greșeală incredibilă, anunțând-o pe Miss Columbia, care de fapt este pe locul al doilea.

Coroana se ia de pe capul lui Miss Columbia, care-și adună puterile și reușește cumva să mai surâdă. E de neînchipuit ce trebuie să fi fost în inima ei și cât de amară trebuie să-i fi fost seara. 


Miss Universe 2015 este Miss Philippines. ”A fost o încoronare mai puțin obișnuită”, a zâmbit ea la conferința de presă care a urmat. Ce exprimare eufemistică :)

Spectacolul s-a întrerupt, iar ea nu a mai apucat să facă turul de onoare consacrat. O fericire ciuntită.


”A fost greșeala mea. Nu am citit corect pe card”, se scuză, ridicol, Steve Harvey, arătând biletul spre camere. Personal, mi se pare o gafă de neiertat. Scria negru pe alb, ”Miss Universe 2015 is Miss Philippines”. Nu se poate face una ca asta, nu la asemenea nivel, nu cu asemenea miză. ”O greșeală omenească”, mai scrie Harvey pe Twitter. Dar incredibil de prostească. Și care cu siguranță nu va rămâne fără urmări.

2 comentarii:

o femeie spunea...

Nu stiam de situatie, dar mi se pare ...de neiertat. Tensiunea e mare pentru toti, daca nu rezista sa ramana rational si lucid atunci nu e locul lui acolo.
Hai ca ma uit acum pe youtube :)

Greta spunea...

Da, și mie mi s-a părut incredibil. Asemenea gafă, la asemenea nivel...