duminică, 6 martie 2016

”Spotlight” (2015)


Am decis să urmăresc filmul ”Spotlight” fără să știu nimic despre el, altceva decât că este inspirat dintr-o poveste adevărată și că a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun film - în detrimentul mult aclamatului ”The Revenant”. În ce mă privește, acestea au fost două argumente suficiente pentru a mă convinge că merită să investesc două ore urmărind filmul. Și într-adevăr, n-am regretat absolut deloc. 


În centrul acțiunii se află echipa Spotlight, formată din patru jurnaliști de investigație de la ziarul ”Boston Globe”. Aflați permanent în căutare de subiecte complexe, ei demarează o anchetă pornind de la un caz aparent izolat al unui preot care fusese acuzat că, timp de 30 de ani, a abuzat sexual mai mulți minori din parohia sa. 

Pornind de la acest caz, echipa formată din Walter “Robby” Robinson (editorul, interpretat de Michael Keaton), reporterii Sacha Pfeiffer (Rachel McAdams) şi Michael Rezendes (Mark Ruffalo), precum şi cercetătorul Matt Carroll (Brian d’Arcy James) începe să dezvolte o investigaţie amplă, care va dura mai multe luni și nu va fi lipsită de provocări și dificultăți, tranformându-se într-un adevărat labirint birocratic, procedural și, deloc în ultimul rând, emoțional. 


Pe de-o parte, victimele sunt reticente să vorbească despre acest subiect. Unii dintre ei și-au refăcut viața, au familii, sunt integrați în comunitate și nu mai vor să redeschidă un subiect atât de tragic. Pe de altă parte, reprezentanții Bisericii Catolice fac scut în jurul preoților și refuză să coopereze, dorind să mușamalizeze cazul. Perseverând și mergând din aproape în aproape, jurnaliștii identifică doi avocați care în trecut reprezentaseră o parte dintre victime, în multe dintre cazuri ajungându-se la o mediere foarte avantajoasă pentru biserică: o sumă de bani drept compensație și promisiunea în scris a victimei că nu va mai vorbi niciodată despre subiect. Unul dintre ei însă continuă și în prezent lupta, iar ajutorul lui se va dovedi vital pentru anchetă.

Nu intenționez să dau spoilere, așa că-n legătură cu firul epic al filmului voi spune doar că echipa Spotlight a primit Premiul Pulitzer pentru investigația referitoare la abuzurile preoților catolici. Vă las plăcerea de-a afla cum s-a ajuns la asta și care-au fost rezultatele anchetei lor. 

În altă ordine de idei, personal filmul nu mi-a spus mare lucru în privința realizării. Dar cred că nici nu și-a propus asta. Nu muzica, imaginile sau scenografia au dat valoare peliculei și nu aceștia au fost factorii determinanți pentru decernarea trofeului suprem în cinematografie. Tot ce-a contat aici a fost povestea și felul în care a fost împărtășită lumii. Până la urmă, asta e cel mai important. 

Mi-a plăcut ”Spotlight” și vi-l recomand. Foarte dinamic, alert, cu dialoguri bine scrise, care te prind imediat în atmosferă. Mi-am adus aminte de anii de studenție. Da, așa ceva visam cândva să fac și eu, dar acum știu că-n România n-ar fi fost posibil. Nostalgia m-a determinat să caut și filmul ”All the President's Men”, cel despre ancheta Watergate. L-am mai văzut (ca material documentar la facultate, culmea) și am citit și cartea scrisă de cei doi reporteri care au investigat cazul. Dar mi s-a făcut dor de amândouă și cu mare plăcere mă voi reîntâlni cu Woodward, Bernstein și, desigur, ”Deep Throat” :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu