miercuri, 31 mai 2017

Sclavii noștri, curierii (II)


Vă povesteam mai demult despre niște discuții halucinante din mediul virtual românesc despre curierat și pretențiile unora (multora) de a avea curierii la dispoziție drept sclavi personali. Ei, azi am dat peste alta. 

Cuuuum, dacă nu te găsește acasă curierul să-ți lase coletul la vecin? Șoc și oroare, ai tot dreptul să dai în judecată compania de curierat și să câștigi, ba să le mai ceri și despăgubiri și să-ți cumperi bungalow în Maldive de banii obținuți de la ei (ultima parte e de la mine). 

Un tip detaliază cu acuratețe că în SUA un astfel de caz ar avea câștig de cauză în instanță. Păi ce să zic, nu mă mir deloc :)) Adică SUA e țara în care dai în judecată McDonalds - pentru că nu ți s-a spus că e fierbinte cafeaua și te-ai fript - și câștigi! Cazul e real, ați auzit cu siguranță. Ei bine, da... acolo pot crede că dai în judecată firma de curierat că ți-a livrat papucii cu pene de struț la vecinul și le-a zburat o pană. În Europa însă, nu. Sau poate doar în România, din câte văd. 

Ce m-a frapat a fost pretenția să revină curierul până te găsește acasă. Nu, nu cumva să te deplasezi tu la sediu să-ți ridici papucii cu pene de struț. Despre vecin am lămurit deja, să ferească Aghiuță al curierilor să-ți preia el pachetul, mânia distrugătoare a clientului se va abate asupra curierului, companiei de transport și urmașilor lor până la a șaptea generație 😛

Poți să explici până poimarți că preluarea pachetului se face pe semnătură și cel care l-a primit e răspunzător legal de colet, tocmai în baza acelei semnături. În caz că n-ai ostenit, poți să explici până poimiercuri că orice client are la dispoziție, gratuit, opțiunea ”livrare personală”; dacă n-o folosește, sănătate și spor în ramură. Sistemul ăsta e implementat de ani de zile, fiind folosit de companii de curierat foarte cunoscute precum DHL, Hermes, UPS ori TNT. Dar deh... ce sunt țări precum Austria, Germania sau Marea Britanie? Coate goale, mațe fripte. 

Altcineva, că vai dacă omu' are în colet vibratoare sau medicamente de nu-știu-care. Păi dacă-s vibratoare... ce să zic, îi dorim să nu preia soacra coletul 😃 Cât despre medicamente, eu nu știu să se livreze la domiciliu (și am mari îndoieli că ar fi așa) - ci la o farmacie, de exemplu. Sau clientul se prezintă la vamă și ridică medicamentele prezentând rețeta.

Subiectul mi se pare atât de absurd, că nici nu mai am răbdare să perorez. Cred că am scris mai degrabă pentru că nu-mi vine să cred că există atât de multe Buricuri-ale-Pământului-wannabe.

7 comentarii:

Anonim spunea...

In Fr se livreaza la vecini, am semnat si eu pentru ei si ei pentru mine. Intr-un an a fost haios, facusem o comanda de cadouri de Craciun si pachetul fusese lasat la vecin. Acesta, bineinteles, mi-l da cu prima ocazie. Numai ca eu eram cu ai mei copii care stiau ca Mos Craciun aduce cadouri, nu vecinii. Deci voiau sa deschida cutia. La care eu am tipat : "Nuuu, nu deschideti ca nu e pentru noi! E pentru colega de birou care vrea sa faca o surpriza sotului si a dat adresa mea". Bineinteles, au inghitit minciuna, dar eu a trebuit sa plimb cutia pina la serviciu si inapoi (cind nu erau acasa odraslele).

Jual

Greta spunea...

Spontaneitatea ta a salvat Crăciunul! :)
În altă ordine de idei, da... e o practică obișnuită în Europa, aceea de-a fi lăsat coletul la vecin. Nu știu ce avioane au unii români în cap sau cine se cred de au impresia că, pentru că au comandat un colet, curierii ar trebui să-și adapteze programul de lucru în funcție de dorințele lor.

Adela Tarpan spunea...

La noi la munci au luat o chestie care se numeste Bringme Box si viata mi s-a schimbat pt totdeauna :) sunt niste cutii incuiate la parterul cladirii inde muncim. Fiecare om are cod personal. Daca primesti pachet esti anuntat pe aplicatie pe telefon si mail si ai 5 zile sa il ridici. Magie curata :) dar cutiile au volum limitat asa ca mancarea la caine de exemplu nu intra in ea. Tot pe la vecini ajunge. Cand ne am mutat la casa noua au venit vecinii de vis a vis si ne au zis ca ei sunt singurii pensionari de pe strada si ca daca avem pachete de livrat sa dam adresalor ca ei sunt singurii acasa pe timp de zi. Cum la noi e cartier de case noi, ne au zis ca au avut livrate pe adresa lor de la materiale de cosntructii ( tiruri intregi) pana la electronice si ce mai a avut omul de pus in casa :) Dar Romania e altfel se pare. Aaaasi uitai sa zic: curierul te cauta de trei ori si doar in timpul programului de lucru. Si nu ti se spune ora exacta. Doar un interval vag de vreo jumatate de zi. Nu esti acasa, ghinion. Ori il iei de la sediu ori e trimis inapoi.

Greta spunea...

Exact despre asta a fost vorba și-n primul text la care făceam referire - cum, domnule, curierul te caută în timpul programului de lucru? Și nu-ți dă ora exactă la care va fi la ușa ta? Pfua, scandal, lipsă de respect, să înfierăm, să condamnăm, să reclamăm. Băi, dar amărâtul ăla de curier... n-are și el dreptul la un program de muncă? Aparent nu, ar trebui să se muleze după orarul clienților, să le dea numărul de telefon ca să poată fi găsit șamd.
Mi-e silă de asemenea atitudine și pretenții, pe bune. Indivizi de nimic, care pesemne au impresia că au cumpărat și oameni, nu doar lucruri de pe net.

Anonim spunea...

Permite-mi sa spun ca simt clar ca lucrezi intr-o firma de logistica/shipping/curierat, cum sa spun :) pt ca aceasi parere o am si eu ca tine, dupa cei doi ani in dhl (am schimbat compania intre timp, dar multe am retinut din logistica si warehousing si curierat :) )
Da, am vazut si eu ca acasa multa lume are mari pretentii de la curieri sau de la firme. Sunt si ei oameni, e un job pt ei pana la urma, nu sunt sclavii nimanui.
Cris

Greta spunea...

Exact, tocmai de asta - pentru că știu cum funcționează lucrurile și știu că, deși unora le vine greu să creadă, și curierii sunt tot oameni :))
Am trăit ceva oarecum asemănător acum câteva săptămâni - din cauza unei erori în sistem, stocul nostru pe anumite produse apărea ca fiind epuizat, deși nu era. Au trecut câteva zile până la remedierea problemei, interval în care am fost realmente invadați de mail-uri cu somații de la clienți și amenințări că dacă nu-și primesc coletul ne reclamă, apelează la avocați șamd. Evident, după remediere au fost foarte bucuroși, mai ales că primiseră și o reducere substanțială pentru răbdarea (hmm...) de care dăduseră dovadă.
Suntem cu toții oameni, dar așa de ușor se uită asta uneori....

Ana spunea...

intr-adevar si in Franta se utilizeaza varianta daca nu sunt acasa livrati va rog la vecinii pensionari (singurii care sunt acasa in timpul zilei). Insa cateodata in functie de curier daca nu au timp/chef lasa doar avizul si poti sa ceri o livrare ulterioara sau sa te prezinti la oficiul postal/birou dhl, etc. pentru a il ridica cand poti in termen de X zile.

P.S. Tot in Franta se poate si livrare de medicamente la domiciliu