joi, 8 februarie 2018

Cinci expresii amuzante (Blog Challenge 24)


În seara asta mi s-a făcut dor de leapșa-foileton (consemnez că nu m-am decis pentru ea din motiv de pană de inspirație, muza e destul de prietenoasă în perioada asta și sper să-și păstreze obiceiul). M-am hotărât să rezolv tema cu numărul 24 în special pentru că mi-a plăcut subiectul - trebuie să enumăr niște expresii care mă fac să râd.

 

Și, ei bine, n-a fost nevoie să mă gândesc prea mult. Am câteva expresii reținute de-a lungul timpului, pe care le găsesc nostime și le folosesc relativ frecvent (unele dintre ele inclusiv pe blog, acolo unde se pretează).

- ”vascrisu' mă-sii...”. 
Asta e de departe *vedeta* absolută și înjurătura mea preferată, dacă se poate pune problema în asemenea termeni. Nu e originală, am găsit-o în romanul ”Gestapo” de Sven Hassel și ineditul ei m-a atras pe loc. De fapt, versiunea completă era ”vascrisu' mă-sii, Micuțule, mai multă ținută!” 😃 Îi aparținea caporalului-șef Joseph Porta, care încerca să-l ”sensibilizeze” pe ”Micuțul” (în realitate, un individ masiv, care arăta oricum numai mic, nu) referitor la aspectul uniformei sale. 
Atât de mult mi-a plăcut, încât am căutat cartea în original, să văd din ce expresie nemțească a rezultat, pe barba lui Belzebut, treaba cu vascrisu'. Asta numai ca să constat că-n original nu era nimic deosebit (”verdammte Scheiße”, un fel de ”holy shit” sau ”bloody hell” în engleză). Așadar traducătorul ar merita o decorație, am zis!

- ”ce stai blocat ca vaca-n lift?”
Pe asta nu știu de unde-am cules-o, dar m-am apucat să-mi imaginez o vacă într-un lift și nici că mi-a trebuit mai mult. Am imaginație bogată și-mi pictografiez totul în cap, cu lux de amănunte. Adică am vaca în fața ochilor :)) și o văd profund bulversată de locația în care se află.

- ”te uiți ca curca-n crăci”. 
Habar n-am cum se uită o curcă în general și cu atât mai puțin în crăci. Nu mă pot gândi nici la eventuala motivație a curcii de-a privi în antemenționata locație, dar ipostaza mi se pare irezistibilă. Chiar așa:  oare cum se uită o curcă, atunci când se uită?

- ”stai ca râma la barieră”.
Previzibil, nici asta nu mi-e clar: de ce-ar sta o râmă oriunde - sau la barieră, în cazul dat? Poate așteaptă să treacă mai întâi curca 😃 

Am lăsat la urmă o secvență pentru că nu e vorba de o expresie în sine, ci de o scenă de-un comic absurd pur și simplu genial. Din ”Pulp Fiction”, mai precis, film care personal mi se pare o capodoperă.



Ce filme făcea Tarantino pe vremuri, ehei.... La fel de savuroasă e și scena cu Mr. Wolf, care notează conștiincios în carnețel datele problemei: ”one body, no head” :))))

Dacă aveți și voi expresii de-astea la purtător, dați cu share, nu vă sfiiți 😃

13 comentarii:

Anonim spunea...

Si pina la urma ce e ala "vascris"? Recunosc ca n-am retinut expresia cind am citit seria lui Sven Hassel. Singurul lucru pe care mi-l amintesc este aventura Micutului care se antrena sa traverseze Marea Minecii. Ba da, inca una tot cu el, cred, cu arborele genealogic :-)).
Ca expresii, imi place una clasica - nu o folosesc pt ca e prea clasica - "aimable comme une porte de prison" (amabil ca o usa de inchisoare).
Jual

Greta spunea...

Cred că în românește e un fel de ”ceapa mă-sii” :)))
Încerc de zor să-mi aduc aminte de Micuțul antrenându-se pentru traversare, dar nu reușesc neam. În care dintre cărți e?

Anonim spunea...

vascrís (-suri), s. n. – Paști. Sb. vaskrs. În Munt., numai în înjurături. Este dubletul lui voscreană, s. f. (imn liturgic de înviere), înv. din sl. vŭskrŭsenije.
https://dexonline.ro/definitie/vascris

Anonim spunea...

Cartea cu Micutul si Marea Minecii e "Lichidati Parisul".

Multumesc lui Anonim pentru definitia vascrisului!
Jual

Anonim spunea...

Mă numesc Petronela, dar se pare că are ceva cu mine blogul și mă lasă să semnez anonim :)
Semnat,
Cea care a dat definiția vascrisului :)

Anonim spunea...

Cu plăcere,
Petronela

Delia spunea...

Tot cu curci: "ai fost cu curca la fotograf" adica ai plecat fara sa stie nimeni unde esti si cat stai (asta din vremurile in care nu aveam toti telefoane mobile; acum e mai greu cu curca la fotograf)

Greta spunea...

Mulțumesc mult, o enigmă veche de câțiva ani a fost elucidată! :)

Greta spunea...

Pfiu, uitasem cu totul, musai să o recitesc. Mulțumesc! :)

Greta spunea...

Mă bucur mult că ești aici, Petronela :)

Greta spunea...

Ha, n-o știam așa :))) Adică știam ”cu curca la raze” și-mi imaginam mereu curca la radiologie sau ceva :)) Dar la fotograf e mult mai fain :))) Cât despre telefoanele mobile, curca trebuie să învețe cum devine cazul cu selfie :D

Anonim spunea...

Eee... Ce surpriză, Greta! :) Mulțumesc și eu. Să știi că eu sunt de mult pe aici și te știu de pe FB (comentariile tale la alții sunt savuroase). Am citit ca tot blogul cred, dar nu au vrut astrele să comentez :) Că la un moment dat scrisesem un comentariu lung cât o zi de post și când să îl public... pufff... a dispărut. Și am zis că nu e cazul să o fac :)
PS: "Despre Miss Fisher's" cred că știm din aceeași sursă ;)
Petronela

Greta spunea...

Înseamnă foarte mult pentru mine ceea ce mi-ai spus :) Te îmbrățișez cu tot dragul și-ți mulțumesc.
(În altă ordine de idei, astrele astea mă cam enervează, că nu-i prima dată când mi se spune că nu s-a putut comenta. Poate e timpul să iau în considerare un domeniu propriu).