joi, 22 februarie 2018

Rău cu rău, dar mai rău fără...



Dacă mi-ar fi spus cineva acum câteva săptămâni c-o să ajungem, nu să-i regretăm demisia, dar în tot cazul să bombănim ”tot mai bun era ăla”, l-aș fi trimis pe respectivul să ia un Ibuprofen 800 și să se culce degrabă.  Să doarmă adânc, fiindcă în mod evident are tulburări serioase. 

Mda, cam așa stau lucrurile. De la începutul lui noiembrie avem alt șef de filială - pe care, sinceră să fiu, nu-mi pot imagina de unde l-au pescuit și pe ce criterii l-au selectat.

Germana o vorbește prost (în privința asta avem consens general, toți care am interacționat cu el am tras aceeași concluzie. Înțelege doar parțial și se exprimă cu stângăcie). Nu e născut în Germania, a învățat limba mai târziu și se pare că la orele de curs - dacă le-o fi făcut - era dus să ude buretele.

Nu are curajul să ia decizii și ține echipe întregi „în șah” de câteva săptămâni, ceea ce nu e tocmai benefic pentru starea de spirit la nivel general. 

Să managerieze oamenii nu se pricepe (niște șefi de departament mai au puțin și-și sar la gât unii altora, iar el nu doar ca nu aplanează conflictul, dar mai face și chestii adiacente care irită și mai tare spiritele).

Îi lipsesc noțiunile de bază în domeniu - și asta am văzut eu însămi, că am avut la un moment dat o discuție cu el și eram gen ”Aoleu, de nu s-ar vedea pe moaca mea surpriza că nu știe nici aia, nici aia, nici ailaltă...”.
Și să ne-nțelegem, eu nu-s vreun geniu, doar cunosc foarte bine o serie de proceduri și protocoale. Desigur, îmi dau seama că un șef nu trebuie să știe toate chichițele, e treaba angajatului să le descurce, dar aici era vorba de alt gen de probleme - unele care se aflau în fișa postului său.

Iar astea ar mai fi cum ar mai fi, dar săptămâna trecută a izbutit-o lată.

Pasămite am avut noi niște potențiali viitori clienți în vizită, cărora a trebuit să le facă turul întregului depozit. Ideea fiind, evident, să-i convingă de imensele noastre posibilități, capacitate, performanțe etc etc etc.
Ce face individul în schimb? Unu la mână, le dă informații greșite. ”Avem trei rampe de încărcare”, zice mândru. Ăia cască ochii: trei??? Și cum puteți deservi toate livrările cu numai trei rampe?? Alți câțiva șefi de departamente, prezenți și ei în grup, au sughițat stupefiați. 
Unul dintre ei a intervenit: ”… trei aici pe partea asta, apoi două dincolo, încă două în partea cealaltă și încă două sus, în total nouă” . Vizitatorii s-au mai calmat, dar foarte probabil au observat că șeful de filială nu știa câte rampe de încărcare se află în depozitul de care răspunde și nu cred c-au fost tocmai impresionați.

Petrecerea continuă, se vizitează secția de primire marfă. ”Ce e aici?”. ”Departamentul de retur”, o trântește ipochimenul. Oaspeții se uită cam mirați, mărfurile nou-venite erau stivuite în cutii și baloturi sigilate, nu se vedeau nicăieri colete returnate de clienți… Unul dintre șefii de departament n-a avut de ales și-a zis, dregându-și vocea, ”hm-îhâmm, aici se primesc livrările, bla bla…”.
Mai trec două minute și numai ce se-ntoarce către oaspeți, grăind: ”știți, eu am varice și nu pot sta mult în picioare, îl las pe Herr … (cel care menționase numărul corect de rampe) să continue prezentarea, mă scuzați, mă găsiți în biroul meu”. 

Și pleacă, fraților. Pleacă.

Poate fi cineva mai penibil de-atât? 

Nu avem idee dacă și cât va mai rămâne în post, dar cugetăm blazați că n-o fi fost Măturătorul vreo eminență cenușie și la un eventual concurs de popularitate ar fi ocupat primul loc din coadă, însă măcar lua decizii (bune, proaste, cel puțin avea curajul de-a o face) și știa câte rampe avem, for Pete's sake. 

Bine, câte rampe avem știu și eu. Și cunosc localizarea tuturor departamentelor și multe alte lucruri de  care el habar n-are. Și salariul meu e de vreo patru ori mai mic decât al lui, dacă nu chiar mai mic.

Minunat. Măreț, chiar. Ce-ar mai fi de zis? Am ajuns și noi într-o situație gen ”Ponta, hai, bre, înapoi.  Hai că glumeam cu mu*a aia”.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Cum poate, mey, sa fie atit de incompetent si sa ramina in functie?!! Pe Maturator de ce l-au maturat? Cineva "acolo sus" si-o fi dat seama, in fine, ca e incapabil. In cazuri d'astea cred ca e mai bine sa fii mai la baza piramidei, ai un strat de sefi deasupra ta care fac tampon.
Jual

Greta spunea...

Măturătorul și-a dat demisia, dar am înțeles că i s-a cam sugerat să :D Avea feedback foarte prost la măsurile luate și nici propunerile pe care le mai făcuse nu erau din cale-afară de strălucite.
Ceea ce face cu atât mai greu de înțeles de ce-l țin pe-ăsta. Ajung să cred că unicul motiv e acela că nu vor să admită cât de tare au dat-o în bară.

Petronela spunea...

Articolul ăsta al tău l-aș printa și l-aș da tuturor celor mărșăluiesc în România sub deviza "Numai la noi e așa!". Și nu că m-aș bucura de moartea caprei vecinului, dar așa avem un talent să ne subapreciem ca popor de îmi vine să mor... În rest, spor și nervi tari! :)

Greta spunea...

Oh, sigur că NU NUMAI la noi e așa :) De altfel, individul ăsta nu e nici pe departe primul exemplu de incompetență pe care-l văd în firmă - doar că e cel mai sus-pus, cel puțin până acum :D