joi, 14 noiembrie 2019

Cum ar arăta o dezbatere cu susținătorii lui Dan Barna


Hai că de n-am citit în ultima vreme articole și postări pe teme politice, de mi-a ajuns cel puțin până la parlamentarele de anul viitor. N-aș putea spune de ce m-a prins atât de tare flama politichiei de data asta; poate pentru că mersul la vot m-a responsabilizat, nu știu. În același timp, e adevărat că 80% din ceea ce citeam pe Facebook era despre alegeri și candidați, deci era cumva inevitabil să mă prindă microbul. Și pe urmă, tot inevitabil, m-am enervat. De ce? În principal din cauza susținătorilor lui Dan Barna, care-n bună parte l-au apărat cu fanatism și, când rămâneau fără argumente, recurgeau la jigniri. Asta s-a întâmplat atât până la primul tur de scrutin, cât și după aceea. Mai mult și mai vehement după aceea, din ce-am observat eu. 

Motivele pentru care nu l-am votat pe Dan Barna - și nu l-aș fi votat pentru nimic în lume, poate cel mult într-un context în care ar fi intrat în turul 2 cu Viorica Dăncilă (sau poate nici atunci) sunt cât se poate de subiective. Omul mi s-a părut alunecos, arogant, fals și nepreocupat de oameni. Aveam niște mari rețineri în privința lui. Iar când l-am văzut într-o filmare că se amuză pe seama unui om de pe stradă căruia i se făcuse rău, am știut că intuiția nu mă înșelase.

Și pentru că tot se pronunță zilele astea cuvântul ”dezbatere” de 100 de ori pe minut, m-am gândit să-i invit și eu la o, exact, dezbatere (imaginară, desigur) pe unii dintre fanaticii săi susținători.
(Disclaimer: Poate nu toți susținătorii lui Barna au fost precum cei pe care-i parodiez mai jos. Poate unii sunt echilibrați, obiectivi și cu reacții moderate. O călduroasă strângere de mână acelora). 

Pentru a delimita grupele, avem așadar Barniștii și Ceilalți, unde am încorporat pe toată lumea care nu l-a votat pe Barna (bineînțeles, fără a include votanții lu' Dăncilă și nici pe cei ai lu' Cumpănașu, emoticon_care-și_scuipă-n_sân).

(Edit, 17.11: o comentatoare îmi scrie că Barna doar a făcut proiectul european, iar sora lui a obținut fonduri cu acesta. Este, desigur, o diferență majoră. Dar dincolo de faptul că am citit multe articole care spuneau altceva, percepția generală asta a fost: că Barna i-a dat banii surorii sale. Deduc faptul că nu a explicat clar, limpede și fără echivoc, cum au stat de fapt lucrurile. Încă un eșec pe linie de comunicare, așadar).

Înainte de primul tur de scrutin
Barniștii: VotațiBarnavotațiBarnavotațiBarna. E cult în cap, patriot, antreprenor, vine din economia reală, elocvent, educat, devreme-acasă, nu bate nu troncăne.
Ceilalți: ... stați să vedem, de unde-a apărut omul ăsta, până prin august-septembrie nu a auzit aproape nimeni de el.
Barniștii: Inculților, dezinformaților, Dan e o figură proeminentă în partid, ne va conduce la victorie. 
Ceilalți: Nu știm ce să zicem, oamenii au tendința să pună ștampila pe cei pe care-i cunosc bine, Dan Barna încă nu e clar definit în conștiința societății. Pe lângă asta, transmite mesaje contradictorii - a apărut la Antena 3, nu și-a asumat intrarea la guvernare (pentru un partid care-și zice ”salvați România”, aspectul e cel puțin discutabil), a emis nestemata aia cu ”obiectivul USR nu e să scoată țara din criză”....
Barniștii: Habar n-aveț' de nimic, Dan e sclipitor, e o floare e un crin, e parfumul cel mai fin. VotațiBarnavotațiBarnavotațiBarna. Dan se adresează celor educați, nu ălora care cuvântă ca râtanii.
Ceilalți: Errmm.... serios? Numai celor educați se adresează? Cam ce spune chestia asta despre el? Un președinte trebuie să fie președintele tuturor, sau cel puțin să-și propună acest obiectiv. Oamenii nu sunt interesați de discursuri elitiste, ci dacă-și vor permite să plătească facturile de căldură la iarnă. Și dincolo de asta, are carisma unui cartof fiert. 
Barniștii: Ei, ce să vă spunem, bine că au carismă Robotul ăla de Iohannis și Veorika. VotațiBarnavotațiBarnavotațiBarna.
(Viorica Dăncilă, ofuscată: ”nu mă insultați, sunt femeie, acest lucru nu vă face cinste”).
Ceilalți+ Barniştii, în cor: ieși de-aici, cucoană. Îți dăm noi bip dacă avem nevoie de tine.
(***după publicarea anchetei Rise***).
Barniștii: Servităăăăă, se urmărește discreditarea lui Dan, el n-a făcut nimic ilegal! E clar că le e teamă de el! Tolontan e plătit de Secu'. VotațiBarnavotațiBarnavotațiBarna.
Ceilalți: Oameni buni, ăăăă... totuși e cam dubios. Adică ilegal n-o fi, dar imoral e sigur. Cum să-i dai fonduri europene firmei surorii tale? Și cum, tocmai tu - care susții meritocrația - o găsești fix pe soră-ta s-o pui șefă? Și angajatele primeau salariul minim, cam cum arată chestia asta? Maro-căcăniu, așa arată. Iar dacă tot știai că ai făcut așa ceva, de ce n-ai zis-o tu singurel, dinainte? Altfel ar fi fost percepția electoratului, dacă se afla direct de la tine. Sau nu te gândeai că se află? Nu te gândeai că se scot scheletele din dulap? Dar ce-ți închipuiai, c-ai ieșit la cules de ciuboțica-cucului?
(Dan Barna, relaxat ca o petală de margaretă udată de rouă: ”ei, lăsați că nici Hagi n-a dat gol în fiecare meci”).
Ceilalți (surprinși): Uau, ce aroganță.... și nici măcar nu e ales încă. 
Barniștii: O să vedeți voi că ancheta asta o să-i aducă și mai multe voturi lui Dan. VotațiBarnavotațiBarnavotațiBarna. Și să știți că nu e arogant, dar voi nu sunteți în stare să-l înțelegeți (zbieret isteric), deși v-am zis că el se adresează oamenilor educați!!!!!!!!!!! 
Ceilalți: servită sau nu, plătită sau nu, ancheta asta a scos la iveală o mizerie despre idolul vostru. Iar el nu pare să aibă nicio problemă cu ceea ce a făcut, deși numai etic n-a fost.
(Barna plimbă pisica. ”Ce frumoasă e conopida asta”.)
Barniștii: Dan n-a făcut nimic ilegal, Iohannis are șase case ”din meditații”, hăhă.
Ceilalți: Ah, pe sistemul ”și Ionel a fost obraznic”. Bună tactică, vezi să nu. Tocmai, că oamenii nu vor vota ÎNCĂ unul suspect de oarece chestii nasoale și pe care nici nu-l cunosc bine, sunt sătui de cei pe care-i știu deja... În altă ordine de idei, strategia voastră e complet greșită. Niciodată un președinte n-a fost ales în urma unei campanii bazate pe populism simplu din categoria: ”să admirăm conopida”, ”să ne plimbăm prin piețe”, ”să jucăm table cu oamenii în parc”. Asta e campanie pentru primar la Adâncata de Vale, nu pentru un președinte.
(Barna: ”da, dar.... conopidăăăă”).
Barniștii: Ba Paleologu și Diaconu au avut campanii proaste! Care nu pricepeți nimic. Dan Barna președinte încă din primul tur! VotațiBarnavotațiBarnavotațiBarna.
Ceilalți: aham. Vedeți să nu vă-mpiedicați de proverbialul dragon din bucătărie.

După primul tur de scrutin
Ceilalți: Fi-v-ar Dănuțul de râs, acuma PSD-ul beneficiază de o gură de oxigen pe care ar fi fost foarte bine să nu o obțină. Haștag #PoftimSituație.
Barniștii: Noi nu credem în cifrele astea, e sondajul lui Pieleanu și despre el se știe că minte, nu plecăm pe fentă că noi suntem educați, nu ca voi. 
(***rezultatul final nu doar confirmă exit poll-urile, ci e și mai slab decât se preconizase***).
Ceilalți: Rezultatul era previzibil și l-ați fi anticipat și voi dacă ați fi făcut un pas în spate și n-ați fi fost atât de fixiști, de orbi și, da, de aroganți. Și dacă ați fi fost cât de cât receptivi la critici. Dar n-ați avut urechi decât pentru laude. Acum puneți mâna și declarați-vă public susținerea pentru Iohannis, că ”mulțumită” vouă ne distrăm cu Veorika în următoarele două săptămâni. 
Barniștii: Asta este situația, numai cei educați și cu adevărat anti PSD au votat Barna. Smiorc. 
Ceilalți: POFTIM? Voi sunteți singurii anti PSD? Bah, dar nu vă e, măcar un pic, rușine? Candidatul vostru a fost slab, a mers din greșeală în greșeală și niciunul dintre voi nu i-a arătat asta. Practic, pentru omul de rând el a fost inexistent. Dar l-ați umplut de laude și l-ați pupat de l-ați albit. Iar prin asta, fix voi ați adus-o pe Dăncilă în turul al doilea.
(Viorica Dăncilă: ”numai mă bulizați”).
Barniștii: Vai, ne loviți, ne biciuiți, ne bumbăciți. Ați merita să ne luăm lopățica și găletușa și să ne ducem să ne jucăm în altă parte. Suntem prea buni pentru voi! Vouă vă plăcea Băsescu pentru că făcea circ, vă place Dăncilă pentru că vorbește pe limba voastră... A fost un complot uriaș orchestrat împotriva Dănuțului! Buhuhu, nu ne mai jucăm cu voi, în turul 2 nu mai mergem la vot sau votăm Dăncilă de-a naibii, na!
Ceilalți (siderați): V-ați ieșit din minți? 
(Dan Barna: ”vom continua să educăm lumea...”).
Ceilalți (plini de draci): Ieși, băi, de-aici cu educația ta. Pe cine vrei să educi? Vezi că ai tăi cică votează cu Dăncilă.
Barniștii: Asta e, dacă nu ne-au votat needucații....
(Dan Barna: ”...colegii ne umplu pe mine și soția mea de căcat la televizor”).
Ceilalți: Carevasăzică, așa se exprimă cel care voia să fie președintele țării. Ce ziceați de educație?

- Cortina -

PS: replicile de mai sus sunt extrase din realitate. Unii dintre ”barniști” s-au dovedit a fi o mare decepție pentru mine. Le-am vorbit mereu decent și mi-au răspuns, de cele mai multe ori, cu superioritate și ironie.

PPS: mi-a plăcut foarte mult conferința de aseară a lui Klaus Iohannis. Avea oricum votul meu, dar acum parcă i-l dau cu și mai multă plăcere.

PPPS: adică ce-ar trebui să înțelegem din amenințările ălora, că lumea educată votează cu Dăncilă? Îu! 🙄

6 comentarii:

Petronela spunea...

Bine, Greta! :) Foarte mișto scris, am râs cu lacrimi. Carisma unui cartof fiert... :)) Ca să vezi că great minds think alike eu am zis că Dan Barna are carisma unei conopide murate. Dar l-am votat în primul tur pentru că îmi doream să ajungă PSD-iștii la vot și să voteze Iohannis sau Barna. :D N-a fost să fie...

Anonim spunea...

Am apreciat stilul simpatic, bravo! In rest, putea sa fie despre alegerile prezidentiale din Islanda, ca nu cunosc protagonistii...
Jual

Adela Tarpan spunea...

Foarte amuzant. Mi-a placut. Mai putin mauzant e ca e real :(

Insa am o corectura: Barna nu i-a dat fonduri europene surorii lui. El i-a facut proiectul cu care sora lui a cerut fonduri europene si le-a castigat. Dar nu a fost decizia lui ca ea sa primeasca banii. O foarte mare diferenta cred eu.

Greta spunea...

Conopidă murată e, de asemenea, o descriere fidelă :))) Una peste alta, numai la imaginea unui lider nu te duce cu gândul...
Mă rog, și eu voiam să intre-n turul 2, chit că aș fi avut emoții pentru Iohannis, dar asta ar fi dat o lovitură grea PSD-ului. Acum, când mă uit câți declară că nu ies la vot, mă cam apucă spaima. Tare mi-e să nu ne ureze Veorika ”La mulți ani” de Revelion...

Greta spunea...

Protagoniștii sunt, din nefericire, reprezentativi pentru România. Sper doar să nu devină și mai rău de-atât - ceea ce e un scenariu perfect posibil, la ora actuală. Jocurile încă n-au fost făcute...

Greta spunea...

Hmm, Adela, nu te contrazic... Dar uite ce citisem eu (și de aici am înțeles că, de fapt, a fost un mic-mare conflict de interese în joc):

”Pe subiectul că aș fi acordat o parte din finanțare unei structuri de economie socială din care făcea parte și sora mea, era unul dintre antreprenorii respectivi. Doar că Ghidul solicitantului prevedea în mod expres că poate să fie fondator al structurii de economie socială inclusiv beneficiarul și oricine altcineva. Am avut și o corespondență cu autoritățile de management, întrebându-i, practic, conform Ghidului - și multe din celelalte proiecte finanțate pe linia aceea de economie socială au fost chiar beneficiarii fondatori. Eu însumi puteam să fiu”.

O să pun un edit în text, dar din ce-am băgat eu de seamă, percepția publică asta a fost. Se poate pune la capitolul ”Fail de comunicare”. Cred că foarte multă lume nu a înțeles, de fapt, cum au stat lucrurile.