luni, 20 iulie 2020

7 motive pentru care sunt îndrăgostită de Germania


Pe fondul unei recente contradicții avute cu o prietenă referitor la Germania și la nivelul de trai de aici, m-am tot gândit astăzi de ce iubesc eu atât de mult această țară. 

Zic asta pentru că, fără să-mi fie teamă de cuvinte mari, eu într-adevăr îmi iubesc țara adoptivă. Dacă vrea careva să se certe cu mine, nu are decât să-nceapă s-o vorbească de rău și s-a asigurat de-un scandal. Iar dacă persoana nici nu trăiește aici, în funcție de cât tare m-am înfuriat, se prea poate să se fi ales c-un tărăboi cu farfurii sparte-n cap. Mă rog. Metaforic spus, că-mi mai ies vorbe... 🙄

Aceia dintre voi care-mi citesc blogul de mai mult timp vor fi știind că nu m-am sfiit să boscorodesc cu abnegație când ceva nu mi-a convenit prin partea locului, după cum am și folosit destul de frecvent expresia ”nici pe-aici nu sunt câini cu Brezel în coadă”. Dar în definitiv, consider că e o chestiune de... proporții și/ sau priorități. Lucrurile enervante (că nu le-aș considera greșite sau rele, numai pentru că mă scot pe mine din pepeni) sunt considerabil mai puține și de mai mică amploare decât cele foarte multe bune până la extraordinar, pe care le-am primit și de care încă ne mai minunăm uneori, după mai bine de-un deceniu de când viața noastră este aici. 

Desigur, și proporțiile astea variază în funcție de particularitățile și felul de-a fi al fiecăruia. Unii n-ar putea trăi fără să facă săptămânal grătare, ”în gașcă”. Alții nu s-ar putea niciodată obișnui cu felul de-a fi al nemților - politicoși, dar în general distanți, până când ajung să dezvolte o relație mai apropiată cu tine. Este și motivul pentru care tind să fie considerați ”seci” în special de către popoarele latine, dar asta numai până când ajung să te cunoască, apoi sunt sociabili de nu mai scapi de trăncăneala lor și la nevoie te ajută mai mult chiar și decât dacă le-ai fi rudă. Asta ca să nu mai spun că există oameni cărora le place acest fel mai retras de-a fi. Mie, spre exemplu. 

Cum spuneam, diferă de la caz la caz. Dar, sărind direct la concluzie, pot conchide că nu ajungi să-ți dai seama ce minune este această țară cu tot ceea ce implică asta, până când nu ajungi să trăiești aici, măcar un an de zile. 
Nu ca turist, nici în călătorii de serviciu.
Ci ca simplu locuitor. Să ai treabă cu autoritățile locale, cu sistemul medical (fie și, după cum le doresc tuturor - numai pentru controale de rutină), cu sistemul de chirii, cu transportul în comun, cu Fiscul și-n general cu toate daraverile de zi cu zi. Abia atunci se va putea face cu adevărat diferența.

Revenind, am tot cugetat și am cristalizat următoarele motive:

Sistemul de sănătate
Cu mulți ani în urmă, omul meu a trecut printr-o serie de intervenții chirurgicale complexe și cu grad de risc de la mediu până la ridicat - toate, cu anestezie generală. Abia respiram în perioada cât era spitalizat și numai faptul că era extrem de bine îngrijit mă ajuta să dorm noaptea (partea cu mâncatul o cam săream). Nu eram demult în Germania și, având venituri încă mici, nici contribuția la sistemul de sănătate nu fusese glorioasă până atunci; or din ce-am mai aflat ulterior, intervențiile acelea, cu tot ce au presupus, au însumat câteva sute de mii de euro. Noi am plătit doar 10 euro pentru fiecare zi de spitalizare, ceea ce reprezintă o taxă standard pentru pacienții peste 18 ani. Ce șpăgi? Ce ”să pun asistentei ceva în buzunar, ca să nu mă lase fără calmant”?. Ce ”cât se dă la doctor, cât se dă la anestezist”? Nici nu-ți puteai închipui așa ceva în mediul acela curat, profesional, deopotrivă uman și eficient. Cu o singură excepție, operațiile au fost făcute de șeful de secție, deși acesta era profesor și-n general profesorii nu se ocupă ei înșiși decât de pacienții cu asigurare privată (ceea ce noi evident că nu aveam și nici n-o să avem vreodată). 
Când te doare carnea pe tine de grija omului pe care-l iubești mai mult decât orice pe lume, nimic nu te poate alina mai mult decât să vezi că se are grijă de el cu adevărat și că se face totul pentru a-i fi bine și pentru a se recupera cât mai ușor. 
Da, ăsta este sistemul, nu era ca și cum ni se făcuse o favoare (deși profesorul, de fapt, ne făcuse) și aici reprezintă normalitatea, dar nu este ceva de la sine înțeles în orice țară din lumea asta. Iată, în România oamenii plătesc niște contribuții deloc mici - și din păcate e binecunoscut cum sunt tratați pacienții în cele mai multe dintre spitalele de stat... 
Că sistemul acesta este incredibil de bun s-a dovedit și cu ocazia pandemiei care-a lovit întreaga lume. Germania continuă să fie una dintre țările care s-au descurcat extraordinar și, cu toate că am idee despre forța sistemului, nu pot să nu fiu mută de admirație. 

Infrastructura și sistemul de transport public
Bine-bine, știu că i-am boscorodit pe cei cu șantierele stradale și, mai recent, pe-ăștia cu lucrările de terasament (și o s-o mai fac, ce credeați?). Dar. 
Nici nu mai menționez mobilitatea și legăturile, care sunt în cea mai mare parte foarte bine puse la punct. Însă când au deviat circulația și au înlocuit parțial metrourile cu autobuze, în stația care era punctul de plecare s-au aflat în fiecare zi angajați ai regiei de transport, care stăteau de la 5:30 la 9 dimineața și de la 16 la 18:30, numai pentru a îndruma oamenii unde să se ducă și ce autobuze să ia. Zilnic, timp de 3 săptămâni cât au durat lucrările, acolo i-am văzut. Mereu amabili, mereu zâmbitori, mereu ajutând - deși după câteva zile cred că trebuie să le fi ajuns cuțitul la os de stat în picioare ore în șir și repetat mereu același lucru. 
Apoi, curățenia din trenuri, din autobuze, din metrouri. Intercity Expres, despre care am mai povestit pe aici. Căldura confortabilă iarna, aerul condiționat vara. Ambele bine gestionate, astfel încât să te simți comod, nu să-ți fie greață de cald sau să-ți înghețe urechile și capul.
Detalii, veți spune. Da, dar detalii de zi cu zi, care fac diferența atunci când ai parte de ele cu regularitate. Rețineți ce am zis referitor la a trăi măcar un an aici....?

Oportunități de reconversie profesională 
Nu-mi mai reiau povestea, că am mai scris de multe ori despre asta. De la jurnalism la logistică, acum pe o poziție bunișoară în transport feroviar, fără nicio specializare în domeniu. Doar cu muncă pe brânci și oameni care m-au sprijinit și mi-au dat șanse (fără de care munca mea ar fi fost în van). 
Dar să vă zic pe scurt povestea unui coleg de la fostul job. Basarabean cu cetățenie română, la vreo 45 de ani, nu știa deloc germană, soția lucra la un atelier de ceva gen mecanică fină și aveau 3 copii. 
Îl puseseră la rampele de încărcare. L-am ajutat la început cu traduceri de proceduri și protecția muncii și s-a așternut omul pe treabă. Cum merge, îl mai întrebam când ne intersectam pe secție. ”Merge, merge, doamna Greta! Mă bucur că pot să muncesc!”. Îi râdeau ochii în cap de entuziasm. După vreo două săptămâni, ambele schimburi se certau pe el. ”Puneți-l pe tura noastră!”. ”S-o credeți voi, nu vi-l dăm”.  Și asta nu pentru că ar fi vrut să profite de conștiinciozitatea lui, dar cine nu și-ar fi dorit un coleg destoinic, amabil și care nu se văicărea niciodată de munca grea? 
Îl mai ajutam ocazional, când voia să-i roage pe șefi să-i dea o zi liberă și-n general când avea nevoie de lămuriri pentru care i-ar fi trebuit germană. Era mereu curios referitor la diferitele protocoale și procese, punea întrebări, își lua notițe cu puținul pe care-l putea înțelege. După alte câteva săptămâni, aveam să aflu că se apucase de cursuri de germană. ”Păi cum să stau așa, fără să înțeleg limba țării?”. 
A demisionat cu vreo câteva săptămâni înainte de mine. Fusese la interviu la firma unde lucra soția lui, îi impresionase și-l angajaseră și pe el. Soția făcea o calificare de doi ani, plătită de firmă, copiii erau la școală și-n paralel învățau limba, cel mai mic mergea la grădiniță. Viața lor se stabilizase și intrase pe făgașul cel bun la numai vreo 8-9 luni de când se mutaseră.
Când ne-am luat rămas bun, m-a îmbrățișat. ”E incredibilă Germania, Greta. Am muncit 25 de ani în țara mea și n-am avut nici a zecea parte din cât am aici după niciun an”. 
Ultimele vești despre ei sunt că și-au luat credit pentru propria locuință și el face cursuri de șofer pe autobuz. ”A fost o ocazie și e gratuit, de ce să nu iau și permisul ăsta?”.

Sistemul de protecție socială și, în general, stabilitatea
Nu e nicio fericire să ajungi la cei de la oficiul de șomaj, dar dacă se întâmplă, în general ai parte de sprijin până reușești să reînnozi firul. Inclusiv din punct de vedere material. Sunt în măsură să știu asta, pentru c-am trecut și pe-acolo. Nu e o perioadă de care să-mi aduc aminte cu plăcere, dar funcționara în ”portofoliul” căreia eram a făcut tot ce i-a stat în puteri să mă ajute (în condițiile în care Germania abia ieșea din criză, iar job-urile erau oricum pe sponci) și m-a încurajat mai mult decât i-ar fi cerut-o fișa postului. 
Ca idee, conceptul de siguranță socială este luat foarte în serios aici.

Curățenia, verdele, farmecul orașelor care păstrează aerul medieval
Dacă vizitați Bamberg, Bremen, Rothenburg ob der Tauber sau partea cunoscută drept ”orașul vechi” din Nürnberg - ca să nu dau decât câteva exemple care-mi vin pe loc în minte - îi veți înțelege pe scriitorii care spun că fiecare piatră din Germania ar putea spune o poveste. Am văzut multe locuri frumoase până acum, dar cred că printre cele mai frumoase sunt cele care nu se regăsesc în niciun ghid turistic.

Posibilitățile de integrare 
Am mai scris asta cu ani în urmă: în opinia mea, numai cine nu vrea nu se integrează în Germania. Și nu e nicio problemă, fiecare decide pentru sine și nu e deloc obligatoriu să-ți clădești viața aici dacă nu simți că asta-ți dorești și că aici poate fi, cu adevărat, casa ta. Dacă însă vrei să o faci, vei avea ocazia să descoperi o lume de-un șarm pe care nu l-ai fi crezut posibil.
E adevărat că germenele discriminării încă mai rezidă în unii oameni, dar din fericire nu ei sunt cei care formează majoritatea. Mâna sus cine-a pomenit pădure fără uscături...
Despre cum se poate ”și altfel” și despre ceea ce reprezintă o mostră de integrare am scris un articol, cu ani în urmă. Vă invit să-l citiți, acesta este. Vă povesteam despre una din interacțiunile mele cu refugiații pentru care Germania în general și Angela Merkel în special a fost atât de blamată. 

Cele multe și mărunte 
Cum spuneam mai devreme. Aparatul administrativ. Contactul cu autoritățile locale, pentru indiferent ce. Traiul de chiriaș (în principiu, sistemul este mult mai favorabil chiriașului decât proprietarului și există multe reglementări de natură să prevină abuzurile). Brutăriile și măcelăriile deținute de persoane private, unde patronul frământă el însuși coca, afumă carnea și vinde la tejghea. Incomparabilele târguri de Crăciun.

Toate cele de mai sus, dar și multe altele pe care nu le-am mai inclus, contribuie la menținerea unui nivel ridicat și constant de calitate a vieții și de liniște pe care le consider un ”capital” extrem de prețios și care mă fac să cred că Germania este una dintre cele mai recomandabile destinații pentru cei care vor s-o ia de la capăt pe alte meridiane. 

10 comentarii:

Ioana spunea...

Știi cum e, când te obișnuiești cu binele, care inițial comparativ cu ce aveai în trecut, era MEGA bine, începi sa boscorodesti :)).
Asa și noi, la început eram oaaaau astia au șosele asfaltate prin toate coltisoarele posibile... Acum suntem..."ba da drumul asta de ce nu l-or fi facut și ei nițel mai lat" :)).Da de obicei urmează "Da, da acasă nu aveam deloc" și ne trece carcoteala.
Cumva acolo la voi suna mai bine dpdv al locurilor de munca și cred ca am mai zis-o. Aici agențiile de recrutare sunt egale cu 0, la fel și cea de șomaj.
Așadar am luat la puricat lista de firme existente în orășelul de langa noi și trimit mailuri direct... Daca o ieși ceva, bine, dacă nu, măcar am încercat. Cu cei din România încă lucrez, dar nu o pot face pe termen lung pe banii ăștia. Pt acolo sunt mulți bani, pentru aici, am plătit o factura și am făcut cumpărături pentru o săptămână și gata. Plus ca nu îmi place dezorganizarea totala pe care o vad. De o săptămână practic nu mai facem nimic, așteptăm indicații. Ok banul merge, dar.. Eu ma plictisesc, am nevoie sa fac ceva concret. În fine..

Nu pot spune ca iubesc Franța, stam de prea puțin timp aici. Sunt cumva între și tind spre "frumoasa tara, pacat ca e adormita". Pentru ca asta e impresia generală.
Am fost în Orléans acum doua săptămâni, ca am zis, gata, vreau sa vad nițică agitație...bai nenicule, străzi pustii. După care am vorbit despre asta cu cineva și a zis "aaa pai dacă era duminica...lumea sta în casa" și eram whaaaaaat?!?!? Sa ne înțelegem, zi superba, nici cald, nici frig și tu stai în casa, doar pt ca e duminica? Eu una asta nu pot înțelege, oricât mi-aș spune ca asa sunt ei obișnuiți...
Nu îmi place diferenta asta de comportament as spune abrupta, între vestici și latini. Lor le place sa cocoloseasca totul în poleiala, mereu amabili, chit ca e vorba de un rahat. Asta nu îmi place și nici nu îmi va plăcea vreodata. Am un temperament vulcanic, soțul la fel, suntem direcți și energici...si pentru noi e chinuitor sa traim printre oameni ce par mereu conectați la o perfuzie cu calm, care merg pe ocolite în permanenta...
Dar asta e. E un sacrificiu pe care din păcate trebuie sa îl facem.

Referitor la promovare- îmi spunea profesoara de franceză, ca a mai cunoscut o româncă, erau colege la o fabrica unde a lucrat pentru scurt timp. A spus ca respectiva pe atunci era la banda. După un an și ceva era manager pe secție și nici măcar nu vorbea franceza ok.
Și da, aici și în Germania și in cam orice alta tara din părțile astea poți face lucruri în 2-3 ani, pe care în România nu doar ca le-ai fi făcut în minim 10, dar mai degrabă niciodată...
Pai noi când am plecat luam, eu 1500 lei cu minim declarat pe contract, iar soțul 2500 și bonuri. Pai ce credit de casa sa iti iei cu asa salarii? Și mai ales cu ce dobânda etc...
Stăteam déjà de 9 ani cu chirie?!? Întotdeauna pe muchie, cu banii de la o luna la alta. Aici am trăit un an dintr-un singur salariu. Și nu doar ca am trăit, dar ne-am luat ce ne trebuia prin casa,frigider,masina de spălat, dulăpioare etc, chit ca unele au fost sh, tot cheltuieli au fost. Da n-a fost roz, dar A FOST POSIBIL și asta deja e ceva extrem de pozitiv.
Sunt avantaje și dezavantaje, cred ca nicăieri nu este perfect.

Cat despre cei ce vor vorbi de rau, sunt peste tot, nu o lua personal. Pana la urma fiecare persoana vede lucrurile în felul lui. Pe lângă asta mai sunt și cei cărora le pute totul și toți. Au o placere în a scuipa în capul tuturor și se dau după cum bate vântul. Chiar n-are sens sa iti bați capul cu ei.
Zise je, care ieri ma certam cu aia care au impresia ca în vest totul e perfect, deși vorbesc din auzite. Da na, cum era vorba cu popa? :))
Gata, hai ca iar am scris o tona, acum am realizat.
De încheiere, ce-or crede unii nu contează, important e sa te simți tu bine și sa ai măcar un loc unde sa fie "acasă".

Ioana spunea...

N-am mai avut loc sa scriu, am dat contorul peste cap :))).
Ai grija de tine și aveți grija de voi. Eu făcut tâmpenia zilele astea sa ma uit pe Facebook la situația cu virusu curului și am citit comentarii etc și nu ca mi-ar fi frica, insa toată situatia ma irita pentru ca aveam treaba în tara, eu sa reînnoiesc permisul etc, plus ca maica-mea cu taica-miu au norocul sa aibă fix peste drum o familie bolnava, ala venind cica din Austria unde a lucrat o luna sau ceva de genul. În concluzie, aseară avut un episod foarte urat, ca m-am trezit și pt ca dormisem strâmb și îmi amortisera o mana, iar în adormeala aia a mea, îmi pipaiam mana și ma gândeam, clar, am luat și eu ceva, e de rău, e de rău... Bai deci penibil, dar în starea respectiva de amețeală a fost un sentiment de panica maxima. Cum m-am culcat la loc nu mai țin minte. Dar dimineața când mi-am adus aminte am zis ca gata, trebuie sa tai complet acest subiect și de pe Facebook/ bloguri dar și orice discuție pe aceasta tema. Tot acel negativism și panica și faptul ca toți se înjura unii pe alții ma afectează foarte tare așadar... Da. Revin 100% la bula mea de protecție ca n-am de gând sa fac parte din "tot mai mulți suferă de anxietate... ".
Asa ca aveți grija, mai ales la nivel psihic, ca tot spuneai de stresul cu munca. Eu cred s-ar putea sa fie cumulat și stresul din toată mizeria care se petrece. Nu m-aș fi așteptat sa pățesc asa ceva, insa iată...
Deci, gânduri bune, pozitivism și detașare de ce e urât! Trebuie sa putem!

Anonim spunea...

Ioana, eu cunosc Orléans foarte bine si pot spune ca e unul dintre cele mai antipatice orase frantuzesti pe care le stiu. Nu are nici o viata sociala, e un oras "mort".Problema e ca la Orléans au amplasat universitatea pe modelul campusurilor americane, in exteriorul orasului. Studentii, care ar crea o anumita animatie in centru (vezi Tours), nu se deplaseaza pt ca universitatea si caminele sint intr-o zona sensbila (La Source) si nu e recomandat sa iesi seara din casa. Si nu, nici duminica Orléans-ul nu e mai populat, eventual simbata cind sint magazinele deschise.
Jual

Ioana spunea...

Scuzați limbajul da, fuck it, sa nu zic pe românește mai urat, da în afara de Paris și orasele turistice, exista oare viata sociala UNDEVA?? E dubios rău, rău de tot sa mergi prin orașe cu 15, 20mii de locuitori și sa vezi 5-10 aiuriti care oricum și ei merg...spre casa.
Nene și au arhitectura frumoasa, străzi îngrijite, parculete, floricele și ce mai vrei, de ți-e mai mare dragul sa te plimbi sau doar sa ieși sa stai pe banca, na...Si ei stau în case.
Ma amuza amar acele panouri cu "atenție copii" dar singurele lucruri care misca în apropiere sunt cel mult frunzele din copaci... Si nu era asa. Pentru ca am văzut poze din anii 60, 70, 80 și era lume pe străzi, inclusiv la sate!! Dar na, probabil pe atunci oamenii știau sa trăiască și sa comunice.

Greta spunea...

Ioana, cred că ți-am mai scris asta la un moment dat, comentariile tale sunt adevărate miniaturi de literatură, proză scurtă at its best :) Scrii aproape... scenografic, nu știu dacă nu te-am mai întrebat asta, dar nu te gândești să-ți faci un blog? Serios e păcat să nu, ai o scriitură deosebită :)
În altă ordine de idei, cred că fix despre asta e vorba - ne-am obișnuit cu alt gen de BINE și nu mai facem rabat de la el :)) Uneori mă surprind amuzându-mă de mine însămi când mă scandalizez că întârzie metroul 5-6 minute :)) și conchid că mi s-o fi urcat la cap...
Așa, vorbind de Franța acum, eu în afară de Paris nu prea știu nimic... Am mai fost la Strasbourg în urmă cu 17 ani, dar nu prea mai rețin nimic de acolo. Excursie de grup, ”cu turma”, de genul ”să bifăm obiectivele” și basta. Cred că inclusiv de Orléans aș fi curioasă, ca să zic drept :)

Greta spunea...

Da, tot stresul ăsta cu situația actuală trebuie să fi contribuit de asemenea. Mie în fiecare dimineață mi se pare că mă deranjează în gât, deși e doar deshidratarea de peste noapte.
Nu mi-e teamă atât pentru mine, cât pentru omul meu. Și cred că și ceea ce trăim cu toții de luni de zile își pune amprenta.
Te îmbrățișez, dacă-mi îngădui :) Acel ”trebuie să putem” m-a însuflețit cumva :)

Ioana spunea...

Mulțam fain, m-am tot gândit și chiar am și făcut pagina, insa...este greu de promovat. Și te iau pe tine drept exemplu.
Dintre toți blogger-ii cititi pana acum, am rămas la tine și zoso. Pe zoso e drept ca e multa bârfă, insa, nu ți se da în cap dacă nu ești de acord cu x sau y, sau dacă ma cert cu unu, nu se baga încă 10.
La tine e un sentiment de pace și de prietenie. E ca și cum ne-am vedea la o cafea și am povesti una, alta. Cu toate astea, uite ce implicare mica exista din partea altor cititori.
Și mie una mi se pare ca ai merita mult, mult mai mult. Și ma oftic ca nu e asa.
Deci dacă tu, după niște ani de scris, te afli în aceasta situație, avand atâtea calități, de ce sa îmi mai bat capul sa fac ceva. Lumea asta vrea ceva ce eu nu înțeleg, asa ca, măcar momentan, voi amâna.
M-am apucat sa scriu niște povestiri pentru copii pentru un grup de cartier de pe Facebook... Sa spunem doar ca am fost dezamăgită de cât de puțin à fost apreciat și am renunțat. Nu neapărat intenționat, dar efectiv n-am mai simțit sa scriu. Mi-a dispărut "dragul" ala cu care ma gândeam la următoarele întâmplări...
Cred ca deși is foarte baietoasa și misogina chiar, in ceea ce privește partea sentimentala sunt foarte copil și orice chestie mărunta poate însemna lumea...
Mno, ma bucur in orice caz pentru apreciere și mai ales ma bucur ca exiști, fiindcă blogul asta e terasa micuța de pe strada aglomerata unde poți sa te așezi la o masa și sa uiți complet de probleme măcar pentru câteva minute discutând mici nimicuri despre care în mod obisnuit nu ai puterea sa le discuți cu altii. Pup :)

Ioana spunea...

Virtual da :)) in viata reala nu sunt genul sa ma îmbrățișez sau sa ma pup, nici măcar cu prietena mea din liceu...
Nici cu sloganurile nu sunt eu în mod normal, insa e o perioada naspa, asa ca nu cred ca strica sa fiu nițel mai "yes we can" :)).

Greta spunea...

Așa mi-a mers la suflet ceea ce mi-ai scris, Ioana... și atât de multă dreptate ai.
E adevărat, uneori m-am simțit și eu descurajată de reacțiile puține din partea cititorilor. Mi-am zis mereu că problema e la mine, că nu scriu suficient de interesant și / sau nu reușesc să aleg teme de natură să genereze discuții.
Pe de altă parte, e drept că eu nu am ”prins trenul” în ceea ce privește blogging-ul. Știu bloguri cu scriitură de calitate hai să zicem discutabilă, care au fost începute în zorii blogging-ului românesc - adică în 2006-2007, cu aproximație - și și-au făcut o bază consistentă de cititori, care a rezistat în timp. Eu, apucându-mă în 2010 și nici scriind așa... incitant, mi-am asumat acest low profile, dar m-a și întristat de multe ori.
Câteodată m-am gândit și eu să renunț, dar prea drag mi-a devenit colțul ăsta virtual și prea mult îmi place scrisul.
Acum am ajuns să am și eu cititorii mei permanenți, care-mi și scriu :) și-atât de mult mă bucură asta... :)

maya spunea...

sunt de acord cu tine in mare parte. la cautarea unui loc de munca prin agentur für arbeit nu pot spune ca am ramas incantata de amabilitate. dar in rest toti functionari de aici au fost amabili si de ajutor asa ca sa zicem ca doamna avea alte probleme in viata.
Legat de transportul in comun: cat am stat in Nürnberg in fiecare august lucrau la metrou si imi lua drumu 30 min in plus. enervant da dar daca gandesti ca imbunatatesc e fain.
iar cand am avut intarziere de vreo 5 ore la tren am completat un formular si am primit juma din suma inapoi fara alte intrebari.
clar e mult mai bine ca in tara desi cum spui si tu nu e totul roz nici aici. daca limba ar fi mai usoara.....