joi, 16 iulie 2020

Cum să fac să nu mai car după mine...


... problemele de serviciu 🤔

Pentru că in all fairness, ăsta e motivul epuizării din ultima vreme și, totodată, explicația faptului că n-am mai avut pic de disponibilitate emoțională pentru a scrie.

Dacă stau să mă gândesc, cred că e prima dată când vă cer sfatul, pentru că realmente nu știu ce și cum să fac. N-am excelat niciodată la chestia asta - mă refer la detașare - da-n ultima vreme o fac lată. Adorm greu, când dorm visez numai probleme de serviciu și clienți de-o nesimțire crasă (cum nu mi-aș fi imaginat că există într-un mediu care, totuși, impune un anumit nivel), nu mă pot relaxa pentru a citi o carte, pentru a vedea un film, pentru nimic. Nici să glumesc nu-mi mai vine, pe nicio temă. Practic seara e doar o prelungire a stresului de peste zi, împopoțonat cu ”ce fac dacă...” și cu foarte, foarte mulți nervi și stomac înnodat. Marți a fost cât pe ce să vomit după ce-am coborât din autobuz, la gândul ”oare mi-o fi răspuns cutare, oare ce fac dacă”. 

Teoretic am niște superiori care sunt la curent cu problemele actuale, dar șef direct nu am și mi-e groază să tot bat lumea la cap, ”ce fac(em) cu X”. Încerc să nu trag și pe ceilalți în nebunia mea (de care singură sunt vinovată, pentru că iau totul personal, oricât m-aș autosugestiona să nu o fac și pentru că nu mă pot detașa), dar e un cerc vicios; pe cât posibil nu-i bat pe ei la cap, în schimb mă fac pe mine praf. 

Tot teoretic, aș putea face abstracție de existența nesimțitului de client din momentul în care am ieșit de la muncă și până a doua zi; am închis ușa, orvoar cretinule, până mâine nu mai exiști! Dacă mi-ar reuși asta, bine (mi)-ar fi. Sau în orice caz, mai bine. Dar nu-mi reușește; practic, v-am explicat mai sus cum stă treaba. Mă urmărește, mă bântuie, mă obsedează, mi-a pus stăpânire pe viață. Tocmai pentru că e o situație dificilă, de care nu pot fi acuzată direct (să trăiască mail-urile și ”scripta manent”), dar care în ultimă instanță tot ”bucătăria” mea e și tot cratițele mele sunt.

Așa am fost toată viața, mereu m-am consumat pentru chestiile de job și le-am luat cu mine acasă, dar la fosta firmă era cumva mai ușor. Sau așa mi se pare acum, în retrospect; tot ce știu e că stări atât de proaste ca-n ultimele săptămâni nu am avut niciodată, nici măcar atunci când lucram 10 ore, în schimburi și conduceam câte 90 de kilometri zilnic.

”Nu e firma ta, faci tot ce poți, nu te mai consuma, nu mai pune atâta presiune pe tine”. Recomandări de oameni normali la cap și făcute cu cele mai bune intenții, dar pe care nu reușesc să le pun în practică.

Dacă aveți un sfat pentru mine, din experiența voastră personală sau cunoscută, v-aș rămâne infinit îndatorată.

În încheiere, v-aș spune că mă duc să-mi bag capul într-un butoi cu gheață, dar tare cred că nici asta nu ar funcționa.

18 comentarii:

Mada spunea...

De la un om care se trezește gândindu-se “oare mi-a răspuns X la mail pentru ca Y ma presează de 3 zile sa ii trimit documentul de la X” la alt om: dacă găsești soluția, please share it :)

Intr-un timp m-au ajutat cărțile lui Brené Brown: Rising strong și Daring greatly. Un sfat pe care l-am luat de acolo e sa vorbești cu tine însăți (chiar dacă pare crazy, funcționează). De ex, dacă e 3 dimineața și te gândești la clientul Z, vorbește cu tine și încearcă sa te calmezi singura: e ora 3 dimineața, in momentul asta nu am cum sa rezolv nimic, clientul doarme, firma e închisă, mai bine dorm acum și mâine dimineața văd cum fac.

E un fel de hipnoza, dar dacă încerci sa rationalizezi ca nu are sens sa te gândești acum la problemele de munca, ar putea sa ajute.

O varianta mai miserupista, la care am ajuns lately, e: care e worst case scenario? Ma dau afara? Ma penalizează? O sa am poza pe wall of shame - worst employee of the month?

Dacă răspunsul e nu, gooosfrabaaa and carry on :)

Bafta!!

Bogdan Balaban spunea...

Salutare,

Eu mi-am impus o chestie inca din prima mea zi in ogorul muncii. In momentul in care plec spre casa problemele de la servici raman acolo. Stiu, e greu sa faci asta dintr-o data, dar intr-un final aici trebuie sa ajungi daca tii la sanatatea ta mentala.

Sfat: acorda atentie pasiunilor tale, iesi cu prietenii, fa in general ceea ce iti face placere. Eu asa procedez/

Mult succes.

Ca sfat:

Anonim spunea...

Prima si cea mai grea realizare este ca tu esti cea mai importanta fiinta din viata ta, iar buna ta functionare pe toate planurile este sfanta. Cum pe cei cu soricul gros nu-i poti schimba, e imperativ sa-ti intaresti fortareata. Acolo, in nordul salbatic, nu poti supravietui decat cu tone de vitamina D, vitamina B12 si magneziu. Been there, done that. 16 ani de Bremen, din care 2,5 partial la Hamburg, m-au invatat asta. Oricat ai lucra cu psihicul, fizicul are nevoie de intaririle lui si e mult mai usoara detasarea, cand pe plan fizic hrana celulara isi face treaba. Numai bine!
Ada

Anonim spunea...

Te îmbrățișez!
Știu despre ce vorbești. Nu te poți schimba tu să fii mai “nesimțită”peste noapte, sunt chestii care vin cu timpul dar trebuie să ți le repeți. Tu ești cea mai importantă. Restul... să fie sănătoși la ei acolo. Și nu, nu e o chestie egoistă. ;)
E normal să îți pese, să te enervezi, să verbalizezi, să înjuri (Știu! Sunt o doamnă! NOT!)... dar pe urmă calm... Inspiri, expiri... CALM.
Somnul bun și liniștit este foarte-foarte important pentru psihic și pentru fizic. Vezi cum poți regla asta în primul rând. De Magnerot ți-am mai zis. Repet.
Cu câteva ore înainte de culcare fără cofeină, teină, fără mâncare. Fără telefon. Un ceai de plante neîndulcit, muzică de relaxare, meditație (rugăciune). Poate un somnifer pe bază de melatonină până îți intri iar în ritm.
Hai că va fi bine!
Petronela

Ioana spunea...

Gândește invers, aia ar da doi bani pe tine daca tu ai avea nevoie de ei? Cu părere de rău, eu zic ca nu. Vezi-ți de viata ta, găsește de ex. o ocupație super ciudata care sa iti ceara concentrare. Nu stiu ce sa iti zic mai mult de atât. Pentru ca eu niciodată nu m-am consumat pentru chestii legate de munca. Nu după ce am plecat de la birou, în orice caz. Am pășit în afara lui...la revedere! Eventual dacă era ceva ce sa depășească biroul, barfeam cu colegele la telefon și aia era, stingeam focul. Apucă-te de scris o carte, luați-vă un animal de companie, apucă-te de escalada sau de un sport..Dar nu iti mai consuma viata pentru buzunarele unor străini. Ai o singura viata și nu merita irosita.

Anonim spunea...

Imi pare rau ca te consumi atita. Poate ca e normal, in momentul asta toata lumea e cu nervii in bigudiuri din cauza covidului, lucruri care nu s-au facut la timpul lor in martie aprilie si s-au acumulat. Exista medicina muncii in Germania? (medici care se ocupa de controlul fizic periodic al anagajatilor) Te-ar putea ajuta. Sau sa vezi pe cineva de la resurse umane, daca aveti un serviciu demn de acest nume. In unele companii exista training-uri pt gestionarea stresului la munca. Oricum, ai mare grija, sa nu faci un burn out.
Jual

Anonim spunea...

Un mic sfat pe care l-am primit cu ceva ani in urma, cand simteam nevoia sa ma sfatuiesc in stanga si in dreapta cum anume sa raspund unor clienti: Nu mai intreba! Actioneaza!
Se pare ca tu il aplici deja. O sa vezi ca o sa ai din ce in ce mai mult curaj si incredere. La un moment dat, clientii vor incepe sa reactioneze diferit, iar in acelasi timp, nici nu o sa mai conteze reactia lor asa de mult.
Si nu uita sa continui sa cauti joburi si sa aplici. Este un exercitiu permanent. :-)
Laura

Anonim spunea...

citeam si eu sfaturile date de cititorii tai.. am incercat diverse, mi-e f greu sa ma desprind! ce ma ajuta e cand sunt ocupata cu cei mici, cand avem activitati, cand fac multa miscare, se mai duce stresul de la munca.
Muncesc mult in perioada asta, 12-14 ore, plus weekenduri cateva ore... greu greu! astept cateva zile libere ca pe aur, chiar daca nu plecam niciunde sau nu facem nimic deosebit.
te imbratisez!
Cris

Greta spunea...

Am citit cu atenție și de mai multe ori fiecare comentariu în parte. Cuvintele sunt sărace pentru a-mi exprima recunoștința. M-ați ajutat mai mult decât v-ați putea imagina. Voi reveni, cu răspunsuri dedicate.
Acum, mă înclin și vă spun, din tot sufletul: MULȚUMESC!!! :) :) :)

Greta spunea...

Asta cu ”la ora asta oricum nu pot rezolva nimic” am mai încercat-o și a funcționat într-o oarecare măsură, în sensul că pe moment a dispărut senzația că ”nu-s în stare să...” pe principiul că, iată, oricum nu am ce face.
Dar nu înseamnă nu mă gândeam la ce va fi a doua zi, pictându-mi numai scenarii de groază-n minte...
Varianta cu ”worst case scenario” mi se pare o idee foarte bună. Will do! :)

Greta spunea...

Asta este ceea ce încerc să fac, Bogdan. Îmi impun să citesc măcar câteva pagini dintr-o carte în fiecare seară (altminteri citesc numai în weekend), ca să-mi abat gândurile de la serviciu și să mă deconectez. Cred că e o problemă de disciplină interioară și din ce se vede, mai am serios de lucru pe partea asta...

Greta spunea...

Iau cu regularitate Magneziu de la Doppelherz combinat cu complex de vitamina B, și cred că mă ajută. Adică a fost și mai rău când nu luam, ce-i drept. Nu renunț la el. Dar aparte de asta, teoretic știu că ar trebui să am mai multă grijă de mine... Cu practica stau mai prost, cum se vede treaba.

Greta spunea...

Ah, da. Chestiunea cu somnul tinde să se transforme într-o problemă. Nu de alta, dar cum să adoarmă omul când îi umblă numai gărgăuni prin cap? Asta ca să nu mai spun de câte ori am visat nemernicul ăla de client. Not cool.
Am Extraveral din România și, în situații de mare încordare care alungau complet somnul și nu lăsau să treacă durerea de cap, am mai luat. Drept că nu-mi pot permite să transform asta într-un obicei...
Mă gândesc că probabil ar fi una dintre cele mai mari realizări personale dacă aș ajunge să-mi bag în cap, o dată pentru totdeauna, că eu sunt cea mai importantă. De zile încerc asta și tot simt că progresez cu pași de melc...

Greta spunea...

Oh, Ioana, dacă ai ști de câte ori m-am gândit la asta...! Și de fiecare dată am ajuns la aceeași concluzie: firma n-ar da o para chioară dacă nu aș mai fi "productivă". Vorba aia, dacă nu sunt eu, e altcineva, important e să se învârtă mai departe rotitețele mecanismului... și au ei grijă să se întâmple așa. M-am pus de multe ori pe plan secund în favoarea muncii, dar constat că am obosit.

Greta spunea...

Medicina muncii există, dar dacă ajungi la ei rămâi cu ”tinichea de coadă” pe motiv de suprasolicitare și e ultimul lucru pe care mi-l doresc :(
Iar în cei de la HR nu am încredere. Par oameni de treabă, dar nu mă pot baza pe ei că sunt discreți. Așa că-ncerc singură, cât pot.
Am fost aproape de burnout acum 4 ani la fosta firmă (psiholoaga, la care făceam terapie de ceva vreme, voia să mă trimită la cură de recuperare, aveam toate simptomele), însă tot de tinicheaua asta mi-era teamă și-atunci. Am scos-o la capăt, sper să reușesc și de data asta...

Greta spunea...

Ai dreptate, Laura. Încă nu sunt suficient de curajoasă să iau în piept problemele delicate (mai ales când clienții încep să amenințe, deși e clar că bat câmpii), dar încerc. Tare nu-mi place să bat colegii la cap, deși chiar nu mă pot plânge - sunt foarte amabili și disponibili să ajute.
Sper să vină ziua în care să fiu la fel de relaxată în ceea ce privește procedurile de lucru, cum eram la fostul job. Aveam și acolo clienți uneori isterici, dar cunoscându-mi foarte bine pătrățica, nu mă stresam și eram dispusă să mă cert cu ei oricât. Asta-mi doresc și aici. Dar încă am mult de învățat, încă (mi-)e greu, chiar dacă fac pași mici în fiecare zi.

Greta spunea...

Vai de mine, Cris, ce program cumplit... :( Ai grijă de tine, hidratează-te, ia magneziu și încearcă să recuperezi somnul pe care, inevitabil cu așa program, îl pierzi :(
Știu cum e, te îmbrățișez să-ți transmit un strop de energie. Să fii bine!

maya spunea...

daca afli o solutie te rog da mi departe.
sunt exact ca tine si chiar daca mai ignor acum ca nu ii vad des, ma fac cu nervii unii clienti si colegi.
Stiu ca e greu in perioada asta sa schimbi jobu dar tare as vrea sa am noroc desi ma gandesc daca dau peste mai rau. stii cu prostimea asta sunt obisnuita. cateodata ajuta sa faci ce it place sau sa te fortezi sa faci mai bine zis