miercuri, 9 iulie 2014

Cugetări la 7-1


Exceptând situaţia în care sunteţi detaşaţi pe planeta Marte cu o misiune de colonizare (în care caz mă-ntreb cum de citiţi postarea asta :D), nu se poate să nu fi aflat ce s-a întâmplat aseară pe stadionul "Mineirao". Selecţionata braziliană a intrat exploziv în istorie. Şapte explozii în poarta lui Julio Cesar. Un fleac, i-au ciuruit, vorba unui clasic în viaţă. În toată lumea se vorbeşte despre echipa lui Luis Felipe Scolari şi se va mai vorbi încă multă vreme de-acum înainte. Dar într-un fel care pentru orice sportiv reprezintă un coşmar: cu părere de rău. Cu milă. 


Titlurile din presă par să anunţe Armageddon-ul. "Catastrofă", "măcelul Selecao", "umilinţă fără margini", "dramatic". În acelaşi timp, reţelele sociale au dat în clocot, meciul de aseară înregistrând un record de 35,6 milioane de mesaje pe Twitter (cel de-al cincilea gol al nemţilor, marcat de Sami Khedira, a suscitat cele mai multe comentarii: 580.166 de postări într-un minut). Opiniile comentatorilor pot fi împărţite în trei categorii: 

1) Cei care consideră că Brazilia a ajuns în această fază a competiţiei nu neapărat pentru că ar fi jucat un fotbal bun, ci inclusiv ca urmare-a faptului că a fost împinsă de la spate de arbitrajul favorabil. În categoria asta mă regăsesc şi eu. Nu mă pricep grozav la fotbal (pentru referinţe, vă recomand articolul ăsta, unde-mi dau "delicat" cu firma-n cap), dar îi ascult şi-i citesc pe alţii care se pricep. Dacă n-ar fi fost ajutată pe ici, pe colo, Brazilia n-ar fi ieşit din grupe. Aseară nu i-a mai putut ajuta nimeni şi s-a văzut crystal clear valoarea reală a echipei. În definitiv, acum că ştim deznodământul, putem conchide că ajutorul acordat nu le-a adus decât deservicii. Era mai bine pentru ei să fi ieşit în faza grupelor. Ar fi fost şifonaţi, dar nu nimiciţi.

2) Brazilia s-a "pierdut" pentru că a fost prea mare presiunea. Şi, în context, nemţii au fost necruţători. Mvai, ce să povestim. Da' ce, până aseară nu ştiau că joacă la ei acasă şi aşteptările sunt direct proporţionale? Cât despre nemţi.... brazilienii să fie recunoscători că tabela n-a arătat un rezultat cu două cifre al oaspeţilor. Că imposibil n-ar fi fost. Până la urmă, câteva dintre ele au fost goluri de palmares. Klose a devenit cel mai bun marcator la un campionat mondial din toate timpurile, au înregistrat şi recordul de cele mai multe goluri într-un timp atât de scurt, şi cele mai multe goluri într-o semifinală de campionat mondial... Oamenii şi-au făcut treaba: au jucat fotbal, că de-aia erau acolo. Are cineva impresia că, în situaţia inversă, Brazilia ar fi fost mai milostivă?

3) Nu reuşesc să înţeleg de ce în România există un curent destul de pronunţat împotriva Germaniei. Mulţi şi-i doresc pe nemţi puşi la proţap, indiferent al cui o fi (el, proţapul), al Olandei sau al Argentinei - asta se va decide în această seară, când va avea loc a doua semifinală. Dar, să piardă. De unde şi până unde? Că sunt prea reci, prea calculaţi, prea duri, prea nu-mai-ştiu-cum şi nu fac spectacol pe teren (say what? Oamenii vor să câştige, nu să facă show. De altfel.... las' că făcură aseară un show de care-o să se vorbească ani de zile, haha).

În altă ordine de idei, la mine la serviciu a fost o adevărată fiesta. Niciodată n-am mai văzut atâta entuziasm la oamenii ăia. Râdeam cu toţii, comentam, clătinam din cap cu mirare şi-am doborât, cred, recordul de "cine-ar fi crezut una ca asta?" pe minut. Am avut şi energie nebănuită, am lucrat cu chef, în fine, frumos. Să vedem cum s-or prezenta lucrurile luni.

Şi-acum, înainte de-a încheia postarea, să vă arăt o năzbâtie. Nu ştiu dacă e adevărată sau nu, dar dacă e, e mai tare decât cel mai bun banc.

"Semifinalele Mondialului brazilian aduc față în față patru echipe de valori apropiate. De aici, factorul noroc este unul extrem de important în opinia lui Helio Sillman, un proprietar de magazin în celebra piață Madureira din Rio de Janeiro și totodată spiritualist. Acesta și-a pus în valoare calitățile pentru a aduce noroc Braziliei în ultimele partide de la Campionatul Mondial.
Ritualul cu figurine al lui Sillman este inspirat din religiile africane care s-au contopit în Brazilia cu creștinismul sau religiile indigene. Acest ritual ar trebui să aducă selecționatei lui Scolari norocul necesar pentru a trece de Germania. Sillman, în ritualurile sale, l-a luat în calcul și pe Neymar, accidentat în meciul contra Columbiei din sferturi. Spiritualistul spune că Brazilia va juca împotriva Germaniei cu 12 jucători, Neymar fiind alături de colegi lui cu... spiritul." (sursa)

I-aş recomanda tipului să se pensioneze :))

PS: potrivit ultimelor informaţii, semifinala din această seară s-a anulat. Niciuna dintre echipe nu vrea să joace cu Germania :)))

4 comentarii:

Anonim spunea...

Eu tin cu Germania spre disperarea colegilor austrieci.Aseara am sarbatorit victoria cu o ditamai felie de tort si tare m-as bucura sa castige campionatul.Vedem,asa a spus si orbul, drept e ca n-a mai vazut veci-pururi.
Carmen

Greta spunea...

Zic şi eu ca tine, să vedem :)) - pronosticurile ar fi, teoretic, în favoarea Germaniei, deşi unele voci spun că diferenţa între stilul european de joc al Germaniei şi cel sud-american al Argentinei ar fi în avantajul celei din urmă. Colegii mei sunt tare optimişti, cred c-ar fi foarte afectaţi dacă ar ieşi campioni Messi & compania.

Lilith spunea...

Aha, deci din asta-mi esti. Si tu scrii si nu spui nimic! :))) Ca sa te-nveti minte, te trec si eu in blogroll! :P

Greta spunea...

:)) Ceea ce înseamnă că amândouă ne-am învăţat minte :D