miercuri, 16 iulie 2014

"To Do" până vom îmbătrâni


Intitulat "37 de lucruri pe care le vei regreta la bătrâneţe", articolaşul peste care-am dat mai devreme este un fel de Bucket List cu anticipaţie. 37 de posibile motive de regret, dacă nu luăm măsuri din timp. 
Din fericire n-am restanţe atât de mari, în sensul că din cele 37, o parte le-am îndeplinit deja. Au rămas totuşi destule pe listă, aşa că am prelucrat puţin materialul, în sensul că am detaliat câte cinci din fiecare categorie.

Ce-am făcut (şi bine-am făcut):

1. "N-ai călătorit când ai avut ocazia".
Până acum nu se verifică; n-am ratat nicio oportunitate de-a vedea o bucăţică, mai mică sau mai mare, din lume. Sper ca la bătrâneţe voi fi "bifat" atât locurile pe care vreau să le vizitez, cât şi cele pe care încă nu ştiu că-mi doresc să le văd.

2. "N-ai învăţat o limbă străină".
Măi acesta, să ştii că mă ofensezi :)) Am învăţat trei chiar, de franceză s-a ales le praf  (sic), engleza continuu s-o citesc şi, ocazional, s-o aud când mă uit la vreun film, iar cu germana mă lupt neobosită. Oare o s-o dovedesc până la vârsta senectuţii?

3. "Ţi-ai irosit timpul într-o relaţie nefericită, din teama de a-i pune capăt".
Au fost respectivii suficient de amabili încât să-mi dea papucii înainte să-mi risipesc preţiosul timp cu prostiile din mintea lor puerilă. Foarte probabil singurul lucru bun pe care l-au făcut pentru mine, deci le mulţumesc pe-această cale :D

4. "Ai stat la plajă fără loţiune protectoare".
Mmm-daaa, se poate să se fi întâmplat, dar număr situaţiile astea pe degetele de la o mână. În fine, ideal era să nu se fi întâmplat deloc, dar nobody's perfect :))

5. "Nu ţi-ai întâlnit artistul preferat".
Ba da, anul trecut :) Cel mai cel: cel mai preferat dintre preferaţi, cel mai admirat şi cel mai drag. Fericirea acelui moment îmi hrăneşte şi acum sufletul.
 
Ce n-am făcut (şi-n măsura în care este posibil, ar fi cazul să fac):

1. "Îţi pasă prea mult de ce cred ceilalţi despre tine".
Uneori e util să te raportezi la feedback-ul celorlalţi, dar alteori ar fi de preferat să-ţi urmezi calea ta, iar pe cei care au ceva de comentat referitor la asta, îi poţi trimite să pască.

2. "N-ai trăit clipa".
Îmi aduc aminte de multe ori de ce spunea Goethe ("Clipă, stai, eşti atât de frumoasă!"), dar nu atât de des pe cât ar merita.

3. "Ai trăit visele altora, nu visul tău".
E doar parţial adevărat. Nu trăiesc visele altcuiva, deşi a existat o tentativă de-a mi se impune asta când eram mult mai tânără. M-am opus cu o forţă care mă uimeşte şi-n ziua de azi - pentru că altminteri eram o fire docilă, genul "unde-o pui, acolo stă", dar în situaţia aceea am fost la polul opus. Pe de altă parte, încă nu-mi trăiesc visul meu. Subliniez, încă.

4. "Îţi faci prea multe griji".
Chiar dacă e un clişeu, ţin să vă anunţ că în dreptul cuvântului "grijă" din dicţionar se află poza mea. Deschideţi dicţionarul şi uitaţi-vă, dacă nu mă credeţi :)) Dacă prin cine ştie ce întâmplare n-am niciun motiv să-mi fac griji, îmi găsesc rapid unul, pe care-l cultiv şi-mi desenez cu el carcalaci şi parascraci pe pereţi până mă apucă spaima de-a binelea. Prost obicei, deosebit de prost.

5. "Nu te-ai străduit mai mult la şcoală".
De fapt nu de străduinţă e vorba, fiindcă am luat toate examenele la timpul lor şi cu note satisfăcătoare; ce regret însă e faptul că n-am urmat o facultate mai practică. ASE, de exemplu. Jurnalist aş fi putut deveni şi fără studii de specialitate, care după ce-am emigrat nu mi-au mai fost de niciun folos.

Voi cum staţi? Aveţi curajul unui astfel de bilanţ? Şi dacă da, care-ar fi punctele pe care aţi vrea să le bifaţi?

4 comentarii:

Carmen spunea...

Ce-am făcut (şi bine-am făcut):

1. "N-ai călătorit când ai avut ocazia".

Am calatorit multisor, as zice, dar inca nu ma declar multumita. Am de gand sa calatoresc macar de doua ori pe an (calatorii mai scurte, adica 4-5-6 zile) spre destinatii inca nebifate, intrucat nu sunt genul care sa se intoarca iar si iar in locuri deja vizitate (ma plictisesc repede).

2. "N-ai învăţat o limbă străină".

Nu una, ci cateva. Nu ma mandresc, mi s-a parut normal sa le-invat, date fiind circumstantele, am fost cumva ”obligata”. As mai invata, una-doua, dar nu prea am timp.

3. "Ţi-ai irosit timpul într-o relaţie nefericită, din teama de a-i pune capăt".

Da, 7 ani apocaliptici, nu de teama de a-i pune capat, ci din alte motive. Bine ca s-a terminat!

4. "Ai stat la plajă fără loţiune protectoare".

O, da! Am si dormit o zi intreaga pe plaja, fara lotiune protectoare. A urmat o saptamana in focurile iadului, jur ca ma ardea si sub limba.

5. "Nu ţi-ai întâlnit artistul preferat".

Ba, da, chiar mai multi, ca eu n-am doar UN artist preferat. Lista e lunga, astept rabdatoare sa dau ochii si cu altii.

Ce n-am făcut (şi-n măsura în care este posibil, ar fi cazul să fac):

1. "Îţi pasă prea mult de ce cred ceilalţi despre tine".

Putin spre deloc. Depinde cine sunt ceilalti. Prietenii ma stiu, am incercat sa nu le creez false asteptari, colegii la fel, restul, adica necunoscutii nu-mi vor comunica parerea lor despre mine, deci nu-mi bat capul intrebandu-ma ce-ar putea crede despre mine.

2. "N-ai trăit clipa".

Nu stiu daca imi place sa traiesc clipa. Nu stiu cu exactitate ce-inseamna a trai clipa!

3. "Ai trăit visele altora, nu visul tău".

Nu! Am avut personalitate de foarte mica si-am aratat-o: D Alegerile facute de-a lungul timpului, imi apartin in proportie de 95-97% . In unele cazuri, am regretat, de cele mai multe ori insa, m-am adaptat situatiei pe care singurica am creat-o, sau am schimbat situatia.

4. "Îţi faci prea multe griji".

Nu! Sunt destul de optimista, in plus sunt convinsa ca voi gasi solutia problemelor, atunci cand ele apar. Daca nu exista o problema, nu ma gandesc cu anticipatie ”ce ma fac, daca….?”

5. "Nu te-ai străduit mai mult la şcoală".

Am zis mai sus, nu prea regret alegerile facute. Ma adaptez relativ usor, inteleg rapid ce posibilitati am de-a imbunatati situatia si ma pun pe treaba. Daca aceste posibilitati nu exista, nici nu-mi mai fac ganduri, imi indrept atentia spre altceva.

Stiu ca unor oameni le poate parea cocky atitudinea mea, dar nu e. Cred ca am un echilibru destul de bun, muncesc cu mine, acolo unde simt, sau mi se spune ca am slabiciuni , dar per ansamblu sunt ok.
Ceea ce va doresc si dumneavoastra! :P

Greta spunea...

Înţelept grăieşti, soro :) Unele dintre răspunsuri le-aş putea folosi pe post de mantră...ca de pildă ăsta: "sunt convinsa ca voi gasi solutia problemelor, atunci cand ele apar".

Anonim spunea...

Te citesc de ceva vreme, dar imi cam lipseste uneori curajul sa comentez (uite ca il gasesc acum si o sa iti comentez mai des, pt ca imi place sa te citesc :) )
Te admir pt pasiunea ta pt muzica, a mea e la un nivel atat de mic comparativ cu al tau, dar o cultiv, nu ma las :)
sunt asa multe lucruri pe care nu le-am facut, dar nu vreau sa le enumar, doar ca incerc sa fac mai multe de "acum", sa nu regret nici ce am facut, nici ce n-am facut, doar sa tin mai mult cont pe viitor de a face macar un "ceva" in plus din ce imi doresc :)
Cris

Greta spunea...

Bun găsit, Cris :) Îţi mulţumesc pentru că eşti aici :)
Pasiunea pentru muzică.... vine cu timpul. Dacă e să privesc în urmă, cred că nici n-aş mai şti să spun exact de unde-a venit în cazul meu. Probabil muzica vieneză a fost cea care-a însemnat începutul, apoi Mozart, apoi, din curiozitate, am ascultat şi altceva. Faptul că soţul meu e în domeniu a fost de asemenea un ajutor semnificativ, pentru că mi-a răspuns la multe întrebări şi mi-a recomandat diverse piese. Unele mi-au plăcut şi mi-au deschis lumi noi, altele nu... dar poate că nu e vremea lor încă.
Şi desigur nu în ultimul rând, afecţiunea pentru Zubin a avut şi continuă să aibă un rol major. Am descoperit multă muzică bună, la care mă reîntorc cu plăcere, doar pentru că sunt mereu în căutare de muzică dirijată de el.

În ce priveşte ce-am făcut şi ce n-am făcut încă... şi lista mea de "TO DO" e foarte lungă, probabil mai lungă decât aia cu "checked". Însă vorba lui Creangă, trăind şi nemurind.... :)