duminică, 31 august 2014

17 ani degeaba


Astăzi se împlinesc 17 ani de la moartea Prinţesei Diana. Este vârsta pe care o aveam când a avut loc tragedia şi-mi voi aminti întotdeauna şocul acelei zile şi sentimentul de "nu poate fi adevărat, nu ea, nu Lady Diana". Nu aveam acces la prea multe informaţii despre ea, dar citisem două cărţi despre viaţa ei. Suficient pentru a o îndrăgi. Şi, cu toate că nu puteam realiza proporţiile tragediei petrecute în pasajul Pont d'Alma, îmi dădeam seama că lucrurile nu vor mai fi niciodată la fel. 

       Îmi place foarte mult poza asta, privirea ei era atât de expresivă...

Acum doi ani am scris un articol pe blog, unde puneam nişte întrebări la care m-am gândit de-a lungul timpului, citind numeroase articole şi cărţi despre accidentul de pe 31 august 1997 (ce chestie, iniţial scrisesem "atentatul"). Întrebări al căror răspuns nu l-am găsit şi care probabil nu va fi găsit niciodată, în tot cazul nu la modul oficial.

Dar speculaţiile nu contenesc să apară, una mai gogonată ca alta. Printre cele mai ridicole mi se pare cea care acuză SAS (Special Air Service, un regiment special al armatei britanice) de implicare în moartea Dianei. S-a ajuns până acolo încât a apărut şi o scrisoare, chipurile aparţinând unui lunetist din acest serviciu, care povesteşte amănunţit despre un coleg de-al său, un anume "Soldat N", implicat în asasinarea Dianei. Repet: scrisoare. Redactată de mână. Cât de prost să fii să crezi, fie şi pentru o secundă, una ca asta? Cam câte cepe degerate ar mai valora viaţa celui care ar pune aşa-ceva pe hârtie? Cine şi-ar asuma asemenea risc?
După capul meu, astfel de ipoteze ridicole sunt menite să abată atenţia de la adevăratele întrebări care, probabil, vor rămâne pentru totdeauna fără răspuns. Oricât de mulţi ani ar trece.

Pentru astăzi sunt programate ceremonii comemorative şi depuneri de flori atât la monumentul de pe domeniul Althorp, cât şi la palatul Kensington, reşedinţa Dianei după separarea de Charles. 

Monumentul de la Althorp

Că veni vorba, monumentul de pe domeniul Althorp este doar unul simbolic, Diana fiind înmormântată pe o insulă aparţinând grădinilor Althorp Park, departe de ochii publicului. Zilele acestea presa britanică a scris că apa din jur este plină de alge şi nici mormântul nu pare să mai fi fost îngrijit în ultima vreme. 

Personal, cred că este doar o scorneală a presei de scandal; Prinţul William n-ar îngădui niciodată o astfel de neglijenţă. De altfel, informaţia a fost dezminţită de administraţia domeniului. Mi se pare foarte trist că nici după atâţia ani nu este lăsată să se odihnească în linişte, linişte la care a râvnit în toată scurta ei viaţă.

2 comentarii:

Loredana spunea...

Ideea e că oamenii pot să vorbească, să născocească sau să murdărească amintirea, dar pentru ea oricum nu mai are nici un efect. S-a dus. S-a dus într-un mod trist, prea repede, după o viață prea trăită pe fast forward. :(

Greta spunea...

Aşa este, Loredana. Pe ea n-o mai doare şi n-o mai atinge nimic. Doar că e trist să vezi câtă urâţenie zace în unii oameni... :(