vineri, 26 iunie 2020

Hotărât lucru, vreau să ies la pensie


Nu e prima dată când mă gândesc la asta, dar acum, după o săptămână de concediu petrecută acasă, pot fi rezonabil de sigură că nu mă înșel.

Sunt încredințată că nu m-aș plictisi să stau acasă. N-aș lua-o razna, nu m-aș aliena, nu m-aș certa cu omul din plictiseală, n-aș da năvală compulsiv la frigider. 

Atât de multe lucruri de făcut, atât de puțin timp. Sincer, eu chiar nu-i înțeleg pe cei care spun că se plictisesc acasă. Primesc recunoscătoare donații de timp liber 🙄


Aș citi cărți. Doamne, nu mă voi sătura niciodată de citit, bându-mi cafeaua pe balcon sau ciugulind zmeură ca mai devreme. Mâncând înghețată vara. Bând vin fiert și ronțăind migdale caramelizate iarna, pe sofaua mea în formă de ”L”.

Aș citi articole recomandate prin Facebook. Petrec destul de mult timp pe platforma lui Zuckerberg și-am încetat demult să-mi mai fac gânduri paranoice despre cum-mă-urmărește. Să mă urmărească, iaca, dacă altceva mai bun n-are de făcut. Recomandările făcute sunt cel mai adesea interesante și citesc cu încântare articolele sugerate. Dacă asta înseamnă că mă spionează, sănătate și spor în ramură 🙄

Mi-aș lua mai multe plante în ghiveci și m-aș bucura să le dădăcesc (ok, asta poate e ceva mai apropiat de o pensionară clasică, dar cred că mi-ar plăcea). 

Aș merge la brutărie și la măcelărie cu bicicleta. Asta e ceva ce fac băbuțele în romanele Agathei Christie și mi se pare foarte cool. Momentan nu o fac, și nu doar pentru că nu am bicicletă. 

Aș scrie câte o recenzie pentru fiecare carte citită (momentan nu fac așa ceva decât pentru cărțile mai semnificative, pe care doresc să mi le cristalizez mai bine în minte, și nicio metodă nu e mai bună decât să scrii o recenzie despre ele).

M-aș duce la muzee în timpul săptămânii, când de regulă e mai puțină lume și aș scrie despre fiecare dintre ele. 

M-aș implica în activități de voluntariat (dar nu ceva care să presupună gătitul. Am și eu limitele mele... orișicât) și per total cred că aș fi mai activă în comunitatea în care locuim - chestiune pentru care deocamdată nu am nicio disponibilitate, fiind extrem de egoistă cu timpul meu liber. 

M-aș uita mai mult la filme, m-aș duce mai des la spectacole de balet, m-aș uita la spectacole de operă în 4K, aș merge mai des la mare, m-aș da cu trotineta (nu cred că voi mai putea face asta la pensie, dar dacă da, vă dați seama ce m-aș distra și ce senzație ar fi în târg? 😀).

În loc de toate cele de mai sus, trebuie să mai muncesc pentru următorii cel puțin 27 de ani. Așa scrie în informarea periodică pe care o primesc de la casa de pensii. Dacă nu se schimbă nimic - nici în legislație, nici în starea mea de sănătate și respectiv capacitatea de muncă - prima mea zi de pensie va fi 1 iulie 2047. Sublim sau ce? 🙄
(Paranteză: fără să-mi dau seama, scrisesem inițial 2067. 'Ai de capu' meu...).

8 comentarii:

Ioana spunea...

:)) mie mi-ar placea o mica afacere de familie. Bineînțeles, un anticariat ar fi de vis. Dacă mai arunc și un colt cu antichități ar fi perfect. Deși nu știu cât de mult as câștiga... Probabil as ajunge sa dau faliment rapid tinand cont ca as fi primul client :). Mi-ar plăcea și o cafenea, asa ca în Gilmore Girls. Eehe... Da pensie nu încă. Bine, idealul, ideal..
Un sat in mărime naturala, unde sa angajez bătrâni fosti opincari, ciobani, potcovari, tesatorese samd care nu mai au pe nimeni și sa ii las sa facă ce știu ei mai bine, sa fie mândri de ce știu sa facă și sa vadă ca sunt apreciați.
Sa fie aleea Laptelui, ulița Potcoavelor, Gradina fermecata, Drumul opinii etc. Oamenii sa se poată caza acolo și sa învețe diverse. Sa poată cumpara branza, dulcețuri, băuturi etc. Pe străzi ar suna în surdina muzica populara. Sa fie vaci, oi, porci.. Exact, exact un sat adevărat dar unde dai bani sa intri...evident, exclus întrarea cefelor late, admiratorilor de salam samd. Ooho ce mi-ar plăcea...

Ioana spunea...

*Drumul opincii...mama mă-sii de autocorect!!!!

Greta spunea...

Îmi pare rău că nu se pot edita comentarii, e o opțiune pe care platforma asta nu o oferă :( Știind ce știu azi, n-aș mai alege Blogger, ci Wordpress - dar cu 10 ani în urmă, am crezut că e opțiunea corectă, pentru că era mult mai răspândită :(
On topic, la modul ideal mi-ar plăcea și mie o astfel de mică afacere, de fapt tot la un anticariat mă gândesc, dar și cu o micuță cafenea alături...
Da, cu siguranță ar fi frumos. La modul ideal, cum ziceam, fiindcă nu am nici cel mai mic simț de afaceri și nu aș ști să transform business-ul în ceva profitabil.

Maya spunea...

Oh de cand vreau eu la pensie dar sa fiu tanara. Cat mai am habar nu am dar clar mult. Vise de astea

miki spunea...

11 ani. Atata mai am. Doar ca atata mi-i de greata de ce se intampla in firma la care lucrez deja de aproape 35 de ani (ii fac in noiembrie), incat cred ca am sa renunt la 58, adica peste 6 ani, prin pensionare anticipata. Nici eu nu cred ca m-as plictisi. Eu visez sa calatoresc cu bani putini :)

Greta spunea...

Fix, dar fix asta mi-aș dori: să ies tânără la pensie. Cu drepturi depline, desigur :D Vise...

Greta spunea...

Îți doresc să-ți împlinești visul de-a călători, Miki! :) Și neapărat să scrii despre toate locurile, să călătorim și noi împreună cu tine :)

Maya spunea...

Hai ca inca avem sanse sa castigam la lotto. Daca am juca evident ��