luni, 14 decembrie 2020

Iar e lockdown, iar se răstoarnă căruța

Cu proști. Ea, căruța.

Weekend-ul a început cu vestea că de miercuri Germania intră din nou în lockdown pentru următoarele 4 săptămâni - la fel de dur ca-n martie, cu (probabil) niște derogări de Crăciun. 

Deși fac parte din categoria celor care personal nu-s afectați de asta, m-am simțit demoralizată. Nu se termină. E departe de-a se termina. Avem zeci de mii de cazuri zilnic și în fiecare seară se contabilizează sute de morți.
Sigur, asta e doar o soluție temporară. Însă ATI-ul e aproape plin și cadrele medicale trebuie să primească liber de Sărbători prin rotație, altfel se vor prăbuși fizic și psihic. Despre asta e vorba, de fapt. Să ”păcălim” virusul cât se poate și să tragem de timp până la apariția vaccinului.
Este evident că numai masca și distanțarea nu sunt suficiente, deși se dau amenzi cu strășnicie. Dar oamenii se ”descurcă” și pe aici și reușesc să fenteze regulile, rezultatul fiind... ăla care e. Și-atunci, era de așteptat să se treacă la măsuri mai dure. N-o să stea nimeni cu mâinile-n sân făcând nimic și numărându-și bolnavii și morții.
(Și da, cu toate că târgul de Crăciun a fost anulat, tot au lăsat niște căsuțe de lemn, făcându-se mereu apel la rațiune și bun-simț. Da' de unde, lumea s-a strâns ciorchine să bea vin fiert. Acum se scandalizează unii și mai au și tupeu să comenteze că ”vai, eram dornici de socializare”. Ar merita niște amenzi de să-și facă un credit pentru a le putea plăti. Dare-ar dracii-n ea de socializare, că unii atâta știu).


Pe Facebook e festival. Uuuu, Germania intră iar în lockdown, deci nu sunt atât de grozavi pe cât se credeau. Așa m-am săturat, de nu vă spun. De toți ăștia care le știu pe toate și care știu ei sigur că Germania greșește. Mă-ntreb de ce nu i-o spune cineva Angelei Merkel să-i ceară sfatul lui Pandelică Atotștiutoresei de pe strada MăBagȘiEuÎnSeamă numărul treișpce bis, localitatea Chintinicii de Sus. Că el știe și politici sanitare, și virusologie, și sociologie, de toate știe. Numa' că stă acolo cu știința colcăindu-i în cap și n-are unde s-o împrăștie, decât pe Facebook. 

Oricum, preferații mei sunt ăia care țuguie sfidător buzele ”ah, să știi că Germania e în lockdown, apropo”. Adevăru-i că eu nu aflasem asta. Noroc de ei că s-au găsit să-mi spună. 

M-am săturat de tot și toate.

8 comentarii:

Mada spunea...

Curaj :( sunt la mijloc, in Luxemburg, “profitând” de restricțiile din Lux, Belgia, Franța și, iar, Germania. Cum spui tu, parca nu se mai termina... aici îmi e teama sa ma văd cu o persoana din exterior (cu masca și cu tot), și ii aud pe cei de acasă din Ro ca lor li s-a luat, ca vor sa petreacă Crăciunul cu toții la munte... parca ma înfurii și mai tare și ma gândesc cu groaza ca sfârșitul virusului nu se apropie deloc :(
Aveți grija de voi!

Tomata spunea...

Exact cuvintele astea le-as scrie si eu.
am un coleg roman care el "stie sigur" ca nemtii au mintit de la bun inceput si acum cand sunt cu zecile de mii de cazuri la gura, nu mai au ce face si trebuie sa dea adevaratele numere.
cat despre petrecareti si dornicii de socializare, berlinezii au tinut-o dintr-un protest in altul. sunt curioasa daca acum unii dintre ei plang pe cineva pierdut in lupta cu corona... nu ca le-as dori raul, insa poate doar asa inteleg oamenii ca e pe bune si nu e de joaca.

Anonim spunea...

Eu citeam astazi in ziarul local de la noi ca s-a descoperit o mutatie a viruslui in UK, responsabila de cresterea numarului de cazuri in Londra si sud-estul insulei. Daca a inceput deja sa se mute iti dai seama cit de departe sintem de un vaccin valabil?!!
Plus ca francezii, dupa ce s-au fript cu muuulte minciuni sanitare guvernamentale sufla acuma in orice vaccin (in traducere, mai bine de 50% din francezi spun ca nu se vor vaccina de Covid).
Jual

Greta spunea...

Of, ce situație complicată la tine, cu restricții din 4 țări, practic... :(
N-are cum să se termine, atâta vreme cât multă lume nu vrea să înțeleagă și l-a luat în brațe pe ”da' ce, da' iaca”. Cu cât o ”comit” mai mulți, cu atât mai mult va dura nebunia.
Să fiți bine, tu și cei dragi ai tăi. Te îmbrățișez cu tot dragul.

Greta spunea...

Vai, și eu am câțiva de-ăștia care ”știu ei mai bine” și ”nu se lasă ei duși de nas”. Nu mai am deloc răbdare...
Știu de protestele din Berlin, nu reușesc să-nțeleg ce e în mintea acelor oameni și cum de nu-și dau seama că, de fapt, contribuie în mod direct la răspândirea bolii și la prelungirea restricțiilor (împotriva cărora protestau, de fapt).

Greta spunea...

Tocmai citisem și eu mai devreme de mutația aia :( Îți piere orice brumă de curaj când vezi că, practic, asta înseamnă s-o iei cumva de la capăt.
Și eu am auzit o grămadă de oameni care nu se vor vaccina, argumentul suprem fiind că ”a ieșit vaccinul prea repede”. Asta deși s-a spus clar că departamentele de microbiologie lucrează de luni de zile în schimburi, inclusiv ture de noapte, deci cu toate resursele și s-au înscris zeci de mii de voluntari pentru teste.
Dar na, unii ”știu ei mai bine” că vaccinul, dacă iese-n mai puțin de 3 ani, nu e bun și basta...

Ani spunea...

Draga Greta,
Te inteleg perfect. Este vorba de acea categorie de oameni care ne-au facut in trecut sa ne simtim emigranti in propria tara. Ei sunt smecherii cu nas fin care au dibuit rapid toate conspiratiile in timp ce "fraierii" inca incearca sa puna lucrurile cap la cap citind rapoarte medicale sau ascultand interviurile virologilor. De la aceasta categorie de oameni imperativul "ia si citeste de aici" e gestul maxim de bunavointa pe care-l poti primi. In vocabularul lor nu exista "crezi ca poti sa ...?" sau conditionalul-optativ atat de iubit de vestici "crezi ca ai putea sa...?". Oamenii cu bun simt care nu sunt vocali si nu-si impun cu forta convingerile in fata celorlati sunt undeva foarte jos pe scare asta de "valori".
Sanatosi sa fim!

Greta spunea...

Bun găsit, Ani :)
Ai dreptate. Exact la acest gen de oameni mă refer. Cu cât este ignoranța mai mare, cu atât mai tare se zbiară, de parcă ar încerca să compenseze în felul ăsta ceea ce nu știu...
Ai grijă de tine, să fii bine! :)