luni, 14 februarie 2022

De prin România: un omagiu, o amendă abuzivă și găina care nu-i găină

Am fost foarte furioasă și abia așteptasem să vin să rant-uiesc pe blog, da-ntre timp mi-am dat seama că nu mi-aș dori să-mi risipesc energia așa.

Schematic, iată rezumatul concediului petrecut în România:

- În avion, masca s-a purtat de către foarte puțini. Se repeta periodic solicitarea ca toți pasagerii să poarte masca în afara momentelor când mănâncă sau beau, dar cei mai mulți au ignorat asta, iar personalul de bord nu le-a spus nimic.

- La Otopeni nu ne-a întrebat nimeni de formularul PLF pe care, după cum ne informaserăm, era obligatoriu să-l completăm pe o platformă și să-l avem la noi. Rezultatul a fost că jupânul a primit amendă (trimisă la socrii mei, indicați ca persoane de contact pe formular). 3.000 de lei. Din ce-am citit pe Internet, sunt sute de mii de români în aceeași situație. Distracția este că amenda trebuie contestată în instanță, altfel se pare că nu poți scăpa de ea. Românie, plai de dor...!
Habar n-am cum o să rezolvăm asta. Teoretic, lucrurile cică stau așa: ”La verificarea cărții de identitate/pașaportului în sistemul informatic al Poliției de Frontieră va fi afișat dacă persoana a completat formularul. Acesta nu trebuie tipărit.”
Practic însă, după cum tocmai vă spuneam...


- La Piatra Neamț am făcut tot ce era de făcut și sper că mama știe, de acolo de unde e, că n-am precupețit niciun efort pentru a îndeplini toate datinile și obiceiurile. Sâmbătă (când a avut loc parastasul) n-am putut să-i spun ce aveam de spus, pentru că eram mai mulți; însă am revenit luni. I-am vorbit și am ascultat împreună, ca de fiecare dată când ajung la cimitir, cântecul ei preferat: ”Stay Another Day”, al celor de la East17 🙂. Lumânarea aprinsă de sâmbătă încă mai ardea...
”Aș fi făcut atât de multe pentru tine”, i-am zis. ”Dar n-am putut face decât lucrarea la mormânt și parastasul”.
Gândul ăsta mă termină, ori de câte ori îmi dă târcoale.
Mă încearcă sentimente amestecate. Mi se pare că a plecat demult, dar în același timp am senzația că mai ieri am primit acel telefon, în urma căruia mi-am luat bilet spre țară și m-am dus la magazin să-mi cumpăr câteva bluze negre.

- Faptul că am plătit preotul și dascălul fără chitanță m-a enervat. Nu de bani în sine mi-era, evident; ci de principiu... ”Așa se face!” mi-au zis neamurile, mirate că nu pricep atâta lucru. Păi de priceput pricep eu, nu-i vorbă... faptul că nu mi se pare deloc în ordine e cu totul altceva.

- Am petrecut timp cu cei dragi, am terminat două romane de Stephen King (”Orașul Bântuit” și ”Străinul”) și l-am început pe cel de-al treilea: ”Lucruri Prețioase”. Voi povesti despre fiecare, fiindcă merită - cel mai probabil, într-o postare comună. 

- Vă mai aduceți aminte de găina Șoșoacă? După cum s-a dovedit în săptămânile următoare e de fapt un el, nu o ea 😀 - drept pentru care i-am schimbat numele și acum se intitulează Silvestru 🙈. Le zice cucurigește cu aplomb Silvestru și pare destul de blând; se ținea după noi prin curte. Iată-l, în toată splendoarea-i silvestriană.


În schimb curcanii, care astă-vară erau mititei și făceau un delicat ”bi-bi-bi”, sunt ditamai păsăroii și-am înțeles că se și încaieră, dacă nu se nimerește careva în preajmă să-i despartă.

Revenind pe baricade, am găsit 425 de E-mail-uri. Am procesat azi 137. Încă 288 to go. Și multiple meeting-uri. Și evaluare anuală pe vine. Și. Și. Și.

Eu cred că vreau înapoi în concediu. 🙄

6 comentarii:

O spunea...

asa mi-am luat si eu amenda, 2 mii de lei pentru PLF. Desi l-am completat. Insa nu am nici o dovada 9 nu se trimite mail de confirmare, nu ramane in sistem, nimic..), nu pot demonstra ca le-a mers lor platforma aiurea. Amenda- desi am intrat in tara cu 3 doze de vaccin si test PCR negativ ( deci necarantinata).Am fost absolut furioasa dar nevrand sa am poprire pe card sau sa ma plimb prin instante am achitat-o ( la jumate - 1 mie de lei). Am incercat sa sun la DSP si nimic, am trimis mail si a venit delivery fail...am renuntat. M-am umplut de nervi dar m-am simtit invinsa de statul roman care a gasit de cuviinta sa ma pedepseasca total aiurea la 1 luna de la revenirea in tara ( cand nici nu ar conta deja si oricum nu am stat in carantina, si oricum il completasem..) mare tampenie

Anonim spunea...

Nu inteleg, formularul tau l-au gasit si pe al sotului nu? 600 euro amenda?!! Cum naiba? Ce se intimpla daca nu platesti?
Noi ne-am intors ieri din Italia. A fost o mini-vacanta, acum 2 saptamini nici prin cap nu-mi trecea ca voi ajunge pe acolo, dar a fost "o oferta (aeriana) pe care n-o puteam refuza". A trebuit sa completam si noi formularul european si n-am prea inteles de ce, era intruziv in sensul unde te duci, la ce adresa, prin ce tari ai fost si prea putin privind situatia sanitara, gen doar bifezi casuta ca vii din UE si ca esti vaccinat. Dupa ce l-am completat pe internet, l-am printat si agrafat cu boarding card-ul, dar nici vorba sa ne controleze cineva formularul, nici in Fr, nici in It. In schimb a fost complicat rau cu pasaportul sanitar al fiica-mi, valid in Fr si invalid in It!!! Noroc ca vorbim engleza si ceva italiana si aveam mai multe documente cu noi, in unele restaurante ne-au lasat sa intram, in altele nu, ata ete!
Jual

Mada spunea...

iti lasasem un comentariu la cealalta postare, dar bineinteles ca nu s-a postat (de pe telefon nu mai merge, iar eu te citesc "dimineata la cafelutza" :) si rar imi aduc aminte cand deschid laptopul sa iti scriu).
ziceam ca vei fi socata de Ro, si eu am fost la sfarsitul lui ianuarie si parca de fiecare data plec si mai zdruncinata de acolo. oameni care vor sa profite cumva de tine, sa le iasa lor spaga (ca nu e vb de bacsis) cat mai mare...
am emotii acum ca zici de plf, noroc ca mi l-am trimis pe mail deci inca am dovada. nici pe mine nu m-au intrebat la aeroport de el, am zis eu: vreti sa vi-l arat? si mi-au zis nu...
dar cum l-au gasit pe sotul tau fara si pe tine cu? incredibil...

Greta spunea...

Chiar că e o mare nesimțire din partea autorităților. Ok, pricep că or avea un bug în sistem, o eroare, o naiba-știe-ce - dar atunci ar trebui să le ofere oamenilor posibilitatea de-a dovedi că au completat corect și de-a li se anula amenda cât mai simplu și mai nebirocratic. Însă asta ar însemna ca România să-și respecte cetățenii... ceea ce nu prea se întâmplă niciodată.
Noi nu vom plăti amenda, nici jumătate din ea. Mi se pare culmea culmilor să fim pedepsiți aiurea-n tramvai. Socrul meu se va duce la DSP cu dovada (formularul printat, pe care se vede data completării, fiindcă se salvează automat) și vedem ce iese.

Greta spunea...

Exact așa, Jual. Eu nu am primit nicio amendă, cu toate că am completat amândoi formularul în aceeași seară, fix la fel (adică niciunul nu a introdus mai multe sau mai puține date decât celălalt). Și totuși, pe-al lui nu l-au găsit...
Nu avem de gând să plătim nimic. Măcar posibilitatea de-a contesta amenda în chip cât mai necomplicat ar trebui să ni se ofere, nu doar ”mergeți în instanță”. Nu-i duce capul că oamenii care locuiesc în altă țară nu au cum ”merge în instanță” atât de ușor... sau nu le pasă.
Și da, și formularul ăsta era intruziv. Unde ai călătorit, unde te duci, adresa, persoana de contact, nr. de telefon al persoanei...
Altă dovadă că e o aiureală este faptul că inclusiv piloții au fost amendați fiindcă... nu indicaseră numărul locului în avion (!!!). Îți dai seama cam la ce nivel de incompetență și rea-voință s-a ajuns...

Greta spunea...

Asta nu înțelegem nici noi, Mădă: cum de el da și eu nu? Sau cum de eu nu și el da? :)) Bug-ul ăla face discriminări, bag seama. Și după cum ziceam într-un comentariu mai sus, au amendat inclusiv piloții fiindcă nu trecuseră pe formular numărul locului în avion. Ar fi de râs, numai că iată, de fapt nu prea e amuzant...
E o porcărie imensă, dar cumva nu mă miră deloc din partea României. Incompetență și dezinteres, asta li se ”oferă” celor care călătoresc în țară.
Multă baftă îți doresc, să nu te pomenești cu plăcinta în cutia poștală...