duminică, 27 februarie 2022

Îmi place tot mai mult de noul cancelar

Pe lângă faptul că și-a dat acordul pentru excluderea Rusiei din SWIFT și trimiterea de armament în Ucraina (două decizii absolut normale, care se impuneau de la sine), cancelarul Olaf Scholz și-a făcut cunoscute următoarele intenții:

- construirea a două noi terminale pentru gaz natural lichefiat, la Brunsbüttel şi Wilhelmshaven (nordul Germaniei). Asta ar trebui să rezolve, practic, problema dependenței de gazul rusesc. Și cred că este esențial ca partenerii din NATO să vadă poziția Germaniei, care nu va reintra în sfera de influență rusească după încheierea conflictului;

- modernizarea armatei - care, truth be told, cam fusese lăsată la coadă în ceea ce privește fondurile alocate. Scholz a anunțat că în primă fază se vor investi, suplimentar, 100 de miliarde de euro (până acum bugetul anual fusese de 50 de miliarde). Apoi, anual, se vor aloca 2% din PIB pentru Apărare. 

Sigur că va fi un drum greu, mai ales în ce privește primul obiectiv. Greu și costisitor. Dar este un demers esențial pe termen lung și nicio schimbare de paradigmă nu e ușoară.

În altă ordine de idei, nu știu dacă voi putea dormi la noapte. Am senzația că următoarele ore sunt decisive. Dacă va rezista Kiev până la sosirea ajutoarelor din Vest, șansele unui deznodământ pozitiv vor crește.

Îmi împreunez mâinile într-o rugăciune. Nădăjduiesc din tot sufletul ca la răsăritul soarelui Kiev să fie în picioare, iar președintele Zelensky în viață. Slava Ukraini!
🇺🇦

Niciun comentariu: