duminică, 14 aprilie 2019

Salată de weekend (XXIX)


Nici că se putea un titlu mai nimerit de data asta. Salata e my new best friend, țin să v-anunț.

1) De ce salată? Păi nu se mai putea, frate, ajunsesem la 68 de kilograme și deja mă simțeam ca o morsă eșuată. Musai să faci ceva, Greto. Bine, dar... ce anume?
Jogging-ul nu e pentru mine, cred că am mai zis asta. Nu când mă trezesc la 4 dimineața, nu după 9 ore de muncă și alte două de condus. Asta e, știu că multă lume e mai vrednică decât mine, putem stabili că sunt leneșă, îmi asum asta.
Am încercat cu niște programe de gimnastică și stretching de pe Youtube. Au funcționat în oarecare măsură, dar nu scădeam decât cel mult 6-700 de grame, pe care le puneam rapid la loc. Dacă n-am dat atunci cântarul de pereți, nici că-l mai dau.
Mi-a fost clar că metoda asta nu funcționează și un alt ”no-go” pentru mine erau dietele alea în care trebuie să umbli cu sufertașe cu spanac fiert după tine, să te trezești mai devreme ca sa-ți porționezi, să iei casolete, să... no way! Am decretat mai sus că sunt leneșă, deci n-are rost să reluăm. 
Bun, dar ceva trebuia să fac, totuși... Drept pentru care, deși până nu demult nu m-aș fi văzut în stare de așa ceva, mi-am instalat un app pe telefon (MyFitnessPal se numește) și m-am apucat de socotit calorii cu îndârjire.
Dieta mea actuală e compusă din 1.200 de calorii pe zi. Cu toate că sună drastic (și primele zile au fost destul de dure, până m-am obișnuit), e mai ușor decât credeam. În multe zile nici nu ajung la 1.200 de calorii, fără să mă înfometez pentru asta. Ba-mi permit și dulciuri, chiar dacă nu la cantitatea dinainte...
Secretul constă în felul în care combini alimentele - și-n citirea etichetelor. Bunăoară, există pâine unde o felie are 130 de calorii. Și există pâine cu 62 de calorii per felie. De care credeți că mănânc? 
De cartofi nu m-am mai atins, ce-i drept (și mi-e dor de ei, dar nu-mi sunt aliați, deci deocamdată îi țin la o respectuoasă distanță), nici de prăjituri cu frișcă sau tiramisu. (Beleaua de tiramisu are vreo 360 de calorii per felie, v-ați fi imaginat așa ceva?). 
Mănânc în principal carne de pasăre (pui sau curcan), pește, ouă, lactate cu puține grăsimi, cereale integrale, supe și multe salate. Mai ”scap” la două-trei pătrate de ciocolată Lindt, un compot fără zahăr sau un baton de cereale, dar cam atât în privința dulciurilor. Nu prăjituri, nu înghețată, respectiv nu încă. Beau doar apă slab mineralizată și, câteodată, suc de roșii. Însă mai deviez uneori cu o doză de Cola Zero, mărturisesc.
Am început acum 3 săptămâni (pe 26 martie, mai precis), de la 68 de kilograme în viu 😃 Azi-dimineață aveam 64,2. Dar mai e până departe.

2) Taman acum când juma' de planetă a înnebunit cu ”Game of Thrones”, eu m-am reapucat, netulburată, de ”Dr. House”.  Nu-i bai, oricum se știa despre mine că sunt o ciudată.  

3) Șefa m-a întrebat deunăzi care sunt culorile mele preferate. Cred că-mi clocește vreun cadou de rămas-bun.  I-am zis că albastru și roșu.  Acuma sper să nu-mi ia vreun tricou cu Steaua 🙄

De fapt, scopul salatei de azi a fost doar ca să vă povestesc despre dietă, deci mă duc la culcare până nu m-apucă foamea. Că atunci să vedeți tărăboi. 

8 comentarii:

Anonim spunea...

Draga Greta,
"Mandra" si eu la cele 67 de Kg. Mananc la pranz in fiecare zi o salata. m-am uitat la ce mananc, nu exagerez, doar in weekend bag fie paste, fie ceva dulce. Atat. Dar daca nu fac sport, nu ma ajuta nimic din ce observ. o sa incerc si eu aplicatia de care spui, ca tre sa scap macar de 5 kg rapid.
Acum bolesc, am luat un virus urat de la copii, poate ma ajuta si asta cu vreo 2 kg in minus. i see the bright side of this :))))
Cris

Adela Tarpan spunea...

Salut Greta.
Bafta cu dieta. Insa tine minte ca ce arata cantarul conteaza cel mai putin. Important este sa iti creezi un regim de viata sanatos de care se poti sa te tii petru restul zilelor.
Eu nu mai tin diete. Nu ca as fi vreo slabuta. Dar prefer sa mananc sanatos si complet in loc sa o iau pe campii cu restrictiile. Am 64 de kg si imi doresc mult sa fiu sub 60 dar asta e. Om trai si om vedea.
Ii ziceam ieri sotului ca in zilele in care nu fac sport mananc ca o termita. Daca as putea as manca si frigiderul :) Asa ca treaba cu slabitul prin sport nu prea functioneaza la mine :) In perioada asta alerg peste 50 de km pe saptamana. Saptamana asta am de alergat 60 de km. 5 zile pe saptamana ies la alergat. Iar daca asta ti se pare mult sa stii ca nu e. Sotul alearga 180 de km pe saptamana, bicicleste 400 de km si inoata de vreo 2 ori. Eu sunt couch potato in familie.
Insa indiferent ce arata cantarul eu sunt extrem de incantata de ceea ce face alergatul corpului meu. Picioarele se vad mult mai OK. Nu mai sunt valuri valuri de grasime ci muschii incep sa se vada frumos definiti. Cureaua a trecut cu o gaura mai putin din febr pana acum (deci am scazut vreo 2 cm la talie). Imi place.
In plus mi-am promis mie ca de va fi sa ajung la batranete, vreu sa fiu o batrana activa. Nu vrau sa nu fiu in stare sa ma duc pana la coltul strazii sa iau paine. Bunica mea nu a mai iesit de pe strada (pe picioarle ei) de la 57 de ani. Cu viata usoara pe care o ducem noi (in comparatie cu bunicii nostri) ar trebui sa facem tot posibilul sa nu fim asa.

Si ca sa ma laud: mi-am imbunatatit recordul personal la 5 km si 10 km deci sunt tare mandra. Pe 28 apr incerc sa imi imbunatatesc recordul la un semi maraton. Iar apoi in iunie, iulie si august am 3 ultra trails de peste 50 de km.
Sper sa nu ma accidentez ca in rest "I"m on fire" :))

ama spunea...

Mda..am fost si eu multi ani adepta regimului de primavara in martie ma trezeam ar fi bine sa pierd niste kilograme ca vine vara si trebuie sa scot de la naftalina diferite parti ale corpului :)

problema este ca de fiecare data urmeaza faimoasa vacanta unde facem un pic abstractie de reguli si dupa la intoarcere parca tot ne-am obisnuit din nou cu bunatatile asa ca la ce sa ne mai ducem inapoi la regim si oricum dupa vine iarna cu pulovere largi nu se vede.

in schimb sunt de acord ca fara sport nu cred ca merge pe termen lung. intr-adevar in cazul tau cu programul pe ture si orele pe drum inteleg ca e complicat dar cu viitoarea schimbare de locatia poate va fi ceva mai usor sa integrezi un pic de miscare :)

1200 de calorii pe zi mi se pare foarte putin (sa nu zic de zilele unde nu ajungi la 1200) in mod sigur sunt carente si e imposibil sa duci asa mai mult de 2-3 luni maxim altfel o sa se resimte altfel in organism. Ideal ar fi sa incerci macar un 1500 in care sa incluzi si niste cartofi daca tot iti e dor de ei ca nu omoara pe nimeni, atat doar ca nu trebuie mancati prajiti si in cantitati de 2kg (atunci pe termen lung pot omori)

ah si pentru inghetata este si acolo o solutie un blender o banana sua doua inghetate cu o curmala sau un pic de unt de arahide un pic de lapte de migdale (sau un cub doua de gheata) si pentru 100 de calorii ai o nice cream sanatoasa si diet friendly :D

Greta spunea...

Virusul probabil că te va ”ajuta”, dar sper să fi scăpat între timp de el. Chiar n-avem nevoie de asemenea ”ajutoare” :(
Eu tot în zona 64 sunt, se pare că trec printr-o fază de ”platou”, când greutatea rămâne constantă. Aștept cu interes s-o depășesc și să-ncep să scad din nou :)))

Greta spunea...

Pfuaaa, am făcut ochii cât farfuriile, citindu-ți cifrele :) Felicitări, cu admirația cuiva care-n mod sigur nu va fi capabilă de așa ceva în viața asta...
În ceea ce privește cântarul.... uneori mi-e prieten, alteori îmi vine să-i fac vânt pe geam. Problema e că, de cele mai multe ori, suntem în consens. Adică dacă el îmi comunică un mesaj prietenos, e pentru că și corpul meu arată binișor. Deci nu pot să nu-i dau importanță, chiar dacă mi-aș dori să-l ignor.

Greta spunea...

Da, Ama, ai dreptate când spui că 1.200 e puțin. Le-am povestit unor colege despre dieta asta și au fost șocate: ”cum, atât de puțin?!!”. Din ce-am înțeles de la ele - ceva mai experimentate decât mine la capitolul ăsta - 1.200 e pentru slăbit, iar ulterior, pentru menținut, ar trebui să ”urc” măcar până la 1.500, așa cum spui și tu.

Săru'mâna pentru ideea cu înghețata, o voi pune în aplicare! Mă apucă pofta numai când citesc rețeta, și unde mai pui că e incomparabil mai dietetică decât înghețata clasică! :)

Flavia spunea...

Buna, Greta. Cand am vazut MyFitnessPal am zis ca trebuie sa iti scriu. Eu am aplicatia instalata de mai mult de 2 ani, am slabit cu ajutorul ei 36 de kg, mai am vreo 10 de dat jos sa ma simt bine eu cu mine. Eu nu mi-am dat seama de transformare pana cand mi-au spus persoane cu care ma vedeam mai rar ca aproape nu ma recunoasteau. Apoi am inceput sa imi tot fac poze before si after :)) Am mai recomandat aplicatia si altor persoane (care m-au intrebat ce am facut de am slabit atat),unora le-a fost benefica, altora le-a fost imposibil sa respecte nr. de calorii. Eu am pornit de la 1500 de calorii si dupa cateva luni am ajuns la 1200 de calorii pe zi. Iar acum nici nu pot manca mai mult. Partea cea mai buna e ca, desi mai am zile de rasfat (insa nu depasesc nr. de calorii), greutatea mea este stabilizata, nu m-am mai ingrasat. Eu am mai tinut diete (toata viata mea am fost supraponderala si obeza) insa dupa cateva luni, puneam si mai multe kg. Cu aplicatia reusesc sa ma mentin, mi-am schimbat stilul de viata, incerc sa mananc sanatos, desi, cum spuneam, mai am zile cand imi fac si poftele (dar rar, o data, de doua ori pe luna). Am invatat si eu sa aleg alimente sanatoase, caut alimentele satioase si cu putine calorii (traiasca pieptul de pui la gratar, oul fiert, omleta fara ulei si salatele de toate tipurile :)). Cand am pofta de ceva dulce sau am nevoie de energie, mananc un baton de cereale (de genul Fitness, Chocapic, Nesquick...au cam 100 de calorii). Daca sunt acasa, imi pregatesc un iaurt cu fructe proaspete. Incerc insa sa mananc cat de diversificat pot, pentru ca mi-am dat seama ca o astfel de dieta va trebui sa tin toata viata (am tendinta de ingrasare si ceva probleme de sanatate), iar foarte multe restrictii m-ar impiedica efectiv sa pot tine dieta extrem de riguros. Incerc sa mananc de toate, dar fara a depasi nr. de calorii.
Iti doresc succes sa ajungi la nunmarul de kg la care te simti tu bine! Eu te sustin de aici :D Flavia.

Greta spunea...

Bună, Flavia! :) Abia acum am văzut mesajul tău. Iuhuu, îmi pare foarte bine că MyFitnessPal dă rezultate, deci is for real, funcționează! :) Încep, treptat, să se vadă și la mine niște schimbări - am 62,9 kilograme acum, după vreo 2 săptămâni în care am avut ceea ce cred că se numește ”faza de platou”, adică nu am progresat deloc. Aspirația mea e 59, dar cred că de-acum procesul nu va mai fi atât de rapid :) În orice caz, nu mă las :D