miercuri, 3 mai 2023

”Dacă nu s-ar preda religie în școli...” - câteva reflecții despre o abordare eronată a unei probleme capitale

Din categoria ”am o părere și țin musai s-o exprim”, m-am activat azi pornind de la discuțiile despre o nenorocire petrecută în România - o fetiță s-a înecat la școală cu un jeleu, nimeni nu a știut să-i aplice corect manevra Heimlich și având în vedere că ajutorul medical a sosit prea târziu, fetița a intrat în comă și astăzi a murit.
O tragedie cu atât mai mare cu cât ar fi putut fi evitată. Manevra Heimlich se predă la orice curs de prim-ajutor și faptul că niște cadre medicale (asistenta școlii și medicul comunei) nu au știut s-o facă în mod corect este deopotrivă înfiorător și revoltător.

Între timp autoritățile dau din colț în colț, cu Arafat în frunte. Care Arafat, confruntat cu provocarea ”sunt necesare cursuri de prim-ajutor în școli!” o scaldă și se trage pe fund cu ”dar ne trebuie echipamente, dar nu avem cadru legislativ”.
Ce echipamente, dom'le? Să enumerăm, ce ”echipamente” îți trebuie să înveți să aplici Heimlich, care poate i-ar fi salvat viața fetiței? Exact: niciunul. De câte ”echipamente” ai nevoie ca să aplici măsurile din acest ghid? Pentru a pune un garou îți trebuie un cordon, nimic mai mult. E greu de găsit un cordon? Ca să nu dau decât un exemplu, că simt că m-apucă nervii numai cât scriu. Iar aceste cursuri ar trebui să fie axate în principal pe partea practică. Fiindcă una e să știi în teorie cum se face Heimlich și cum strângi pumnul și cum lovești și alta e s-o aplici salvator. Iată, spre rușinea mea, eu nu știu cum se face decât în teorie 🙁.

Și nu numai de cursuri de prim-ajutor este nevoie. În opinia mea este nevoie și de cursuri de educație sexuală, și de circulație rutieră. La orele de sport să se predea autoapărare. Și toate acestea să fie obligatorii. Ar trebui făcute petiții și activate toate pârghiile legale posibile, pentru ca aceste cursuri să fie introduse. Multe nenorociri ar putea fi evitate.

Foarte mulți consideră însă că ”vinovata” este religia (introdusă în programă ca materie opțională). ”Dacă în loc de religie se făceau cursuri de prim-ajutor...”. Eh, aici am o părere ușor diferită de a majorității, și mai jos încerc să o explic.

Din punctul meu de vedere problema nu e că se predă religie, nici măcar că e materie opțională pentru bacalaureat. Vorba aia, cine vrea s-o învețe, n-are decât. Problema e că nu există, pe lângă ea, niciunul dintre cursurile de care spuneam mai sus.
Aș fi în stare să pariez că, și dacă s-ar scoate religia din programă, niciunul dintre aceste cursuri nu va fi introdus. Mi-e peste putință să-mi dau seama de ce, dar sunt convinsă că fix așa ar sta lucrurile. O dovadă este felul în care Arafat încearcă s-o scalde, cu pretexte ridicole.

Și că tot vorbim de asta, cred că religia ar putea fi predată altfel. A-i obliga pe copii să recite versete și să învețe pe de rost nu constituie o soluție, ci e periculos de aproape de îndoctrinare. Or, religia trebuie discutată, parabolele trebuie analizate, pildele nu trebuie ”papagalicite”. De asemenea, o analiză comparată a religiilor, adaptată pentru nivelul vârstei, mi s-ar părea mult mai adecvată. Cred că le-ar fi util copiilor să cunoască peisajul global al religiilor și istoria evoluției lor.

Ca să nu mai spun că-n privința religiei, suntem un popor cât se poate de paradoxal. Predăm religia în școli, am făcut-o și disciplină de bacalaureat, ne ducem la biserică, ne închinăm la moaște, și câte altele nu facem! În același timp, suntem una dintre cele mai crude și ticăloase (da, ticăloase) țări din Europa când vine vorba de agresivitatea îndreptată împotriva copiilor și animalelor, deci habar n-am cum e chestia, facem o pauză de la credință când lovim ființe fără apărare sau cum? Schingiuim animale, ne batem copiii de ne-am făcut de pomină, îi abandonăm la tomberoane, dar ne ducem să dăm acatiste. Păi nu suntem noi religioși? Eeee, cum să nu fim!

Dumnezeu nu ne vrea proști. Dumnezeu a îngăduit omenirii cunoașterea. Că asta se interpretează după bunul plac al guvernanților, este altceva.

5 comentarii:

Mmmaria spunea...

Sunt de acord cu fiecare cuvintel scris. Doar ca o completare (si nu generalizez, sunt sigura ca exista multe exceptii in bine): copilul meu a facut pana in clasa a opta religie, dar aceea de fapt nu a fost religie. Nici nu stiu cum sa o denumesc, era un fel de expunere a gandirii proprii a profesoarelor de religie care se perindau la clasa. Gandire proprie care era echivalentul unei balmajeli. Toate profesoarele vadeau o lipsa crasa de empatie si de toleranta.
Nici nu stiu daca exista o programa coerenta pentru materia asta. Am constatat ca la finalul clasei a opta fie-mea nu stia nici macar cine au fost Cain si Abel, ce sa mai vorbim de parabole sau istorie a religiilor. Asa ca am luat-o de la zero si i-am explicat si am citit impreuna cu ea si am aprofundat.
Acest conflict pro si contra religiei in scoli nu vad sa aiba vreun final dar repet, in 85% (dupa parerea mea) din cazuri, ceea ce se face la scoala in ora de religie nu este religie.
Cat despre restul cursurilor utile care s-ar putea face...lasati orice speranta.

SAM spunea...

Nu stiu cat de eficienta ar fi fost manevra in cazul asta, ca era lipit de faringe, dar categoric trebuia incercata. Si eu numai in teorie o stiu, si sunt medic, dar nu stiu de exemplu sa fac cricotirotomie, asta se intampla numai in filme.
E nevoie urgent de educatie medicala si pentru adulti, dar macar sa inceapa de undeva, ar fi trebuit bagata in scoli, de ieri.

Greta spunea...

@Mmmaria, sunt cum nu se poate mai de acord cu completarea ta. Nu așa ar trebui să se predea religie, ci exact în modul în care i-ai explicat tu fiicei tale: abordând materia din punct de vedere istoric și moral deopotrivă.
Din păcate, nu se întrevede nicio posibilitate ca asta să se schimbe prea curând.

@SAM, eu nefiind medic cu atât mai mult nu pot aprecia care-a fost situația fetiței, dar din ce-am înțeles, prin manevra Heimlich s-a scos până la urmă jeleul ăla - doar că trecuse deja vreo jumătate de oră, timp în care creierul ei a fost lipsit de oxigen...:(
Și da, este absolută nevoie de educație medicală, atât pentru adulți cât și pentru copii și tineri, dar nu pare să-i pese nimănui.
Se va așterne uitarea și peste tragedia asta și cel mai probabil nu se va schimba nimic... :(

O spunea...

la stiri am auzit ca nu s-a reusit cu Heimlich-ul ci cu un fel de laringoscop sau ceva de genu, pentru ca ii era lipit. Daca era o bucatica de mar sau carne sau ceva nelipicios, probabil reusea sa iasa fara aparat. Eu odata m-am inecat cu o bucatica de steak, mama ce panica am avut in acele secunde, iar sotul meu ma vede si imi da cu pumnu pe spate. Am reusit sa inghit totusi si am si sarit pe el ' frate, degeaba ma bati cu pumnu pe spate ca nu ma ajuta cu nimica, trebuia sa faci alta tehnica, fir-ar ea de treaba ca era sa crap aici"

Greta spunea...

@O, ai dreptate, am citit și eu asta :( O tragedie cumplită. Într-adevăr, nu se știe dacă viața fetiței ar fi fost salvată chiar dacă s-ar fi aplicat corect Heimlich, dar tot ar trebui să fie cunoscută de toată lumea...