joi, 26 martie 2020

Logica e sublimă, dar lipsește cu desăvârșire (sau e virusată)


După aproape 2 săptămâni de izolare, simt că mă adaptez tot mai mult situației - nu că mi-ar plăcea, dar să fim serioși, în comparație cu mulți alți oameni eu sunt o răsfățată. Lucrez cât am de lucrat, apoi ieșim la o plimbare, ne uităm la vreun film, citesc. E viața trăită normal, cu diferența că pentru moment muncesc de acasă și nu mă duc prin oraș.

În schimb, am draci. Dar mari, nu așa. 

Să tot fie vreo 5-6 zile de când una din principalele probleme ale omenirii prin Social Media este legată de Germania. 

De ce are Germania atât de puțini pacienți critici, deși se apropie de 45.000 de cazuri?
De ce are Germania atât de puțini morți?

(Logica ar spune că nu e nimic ieșit din comun să fie puțini morți de vreme ce sunt puține cazuri critice, dar să nu lăsăm logica să strice mândrețe de scenariu paranoic - unul pe care-l citesc tot mai frecvent):

Germania minte!
Germania ascunde morții!
Săriți!

Există, desigur, o sumă de explicații logice. Dar logica e plictisitoare, se știe doar.
- Germania a început achiziția de teste mult mai devreme decât celelalte țări; abia făcuse China anunțul despre epidemie (oricum, foarte întârziat), că Germania și dăduse drumul la teste și instituiri de carantină;
- se testează foarte mult; conform unei știri apărute astăzi, Germania face în prezent 500.000 de teste pe săptămână (sursa) și-n privința asta au luat-o tare de la început. Încă din ianuarie, când abia începeau să apară primele știri alarmante în Europa, institutul Robert Koch raporta deja 100.000 de teste săptămânal.
- dacă un pacient e confirmat, îi testează pe toți cei din jurul acestuia - familie, colegi, anturaj, chiar dacă sunt asimptomatici (și se confirmă cazuri, dar nu grave; însă care se iau în evidență, deci iată încă niște cazuri de care altfel nu s-ar fi știut și care acum apar in statistică, deși oamenii se simt bine);
- sunt mult mai puține cazuri în care tinerii locuiesc cu bătrânii;
- au izolat bine pe cei în vârstă și pacienții vulnerabili (cei cu boli cronice, oncologici etc);
- evident, numărul mare de paturi ATI, despre care s-a tot discutat.

Simplul fapt că aici sunt testați și bolnavii asimptomatici și ”contabilizați” ca atare explică perfect numărul mare de cazuri și numărul mic de pacienți în stare critică și de decese. Dar deh, n-ar fi păcat să strici scenariul ăla de ”ninonino” cu ascunsul morților?

Nu știe nimeni ce va fi. Nici experții autentici în virusologie și epidemiologie, nici ”experții” de Facebook, nimeni. Poate va fi și aici mai rău. Nu știe nimeni. Se pare că nici măcar Nostradamus nu știa, că au căutat cică unii prin catrene și n-au găsit nicio scriere care să poată fi interpretată ca făcând referire la asta 🙄

Nesiguranța naște monștri, s-ar putea parafraza o cunoscută zicală. Personal, mă deranjează că dacă un stat a fost cu un pas în față, e acuzat că minte. Probabil e mai ușor de acceptat că minte și că ”ascunde morți”, decât să recunoaștem că a dat dovadă de mai multă prevedere. Fără ca asta să însemne că e un sistem perfect, dar cine mai are timp de asemenea subtilități...?

2 comentarii:

Ioana spunea...

Ei dar și China la fel e de boscorodita, în caz ca nu știai, situația nu începe sa revină la normal, ci de fapt chinezii mint ca să se dea mari...nici nu contează ca acolo s-au luat masuri demne de filmele sf. Neaaah, povesti domle, știe românu mai bine, plus ca nițică autopanica nu strica.
Asta e una din perlele de pe unul dintre blogurile pe care momentan am renuntat sa mai intru.
Bine... De fapt in momentul de fata am rămas complet fără bloguri, da asta e. Pana nu le trece paranoia și isteria.. Pauza.

Greta spunea...

Cum să nu, am citit tot felul despre China. Mărturisesc însă că am sentimente amestecate în ce-o privește...
Ca de exemplu, cică au reluat piețele de animale vii, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Dincolo de faptul că mi se pare prematur totuși - nu cred că a trecut de tot pericolul - chiar nu au învățat nimic din experiența asta teribilă? Pricep eu că așa sunt obișnuiți și că pentru ei nu e nimic ieșit din comun, dar totuși... având în vedere că nebunia a pornit de la o piață de animale vii, cred că s-ar impune niște schimbări radicale pe partea asta...